Jacob Krogsøe er helt vild med actionhelte som Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger, og han er samtidigt god til at fortælle om emnet og sin passion for actionhelte. Det kan du læse mere om her, eller også komme til hans foredrag på Hammel Bibliotek lørdag den 25. februar, hvor han fortæller om actionheltenes guldalder.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Hvis du, som jeg er, født i 1970´erne eller 1980´erne, så har du i din opvækst helt sikkert stødt på yngre udgaver af Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone, der i legendariske actionfilm i 1980´erne og 1990´erne og igen helt op til 2020´erne, har påvirket vores syn på filmgenren. Jeg var ni år gammel, da First Blood med Sylvester Stallone i rollen som John Rambo havde premiere i 1982 og 14 da Arnold Schwarzenegger spillede hovedrollen i Predator i 1987. 

To film, som stadig så mange år efter er nogle af mine egne favoritter, og helt tydeligt også Jacob Krogsøe, som jeg fanger over telefonen til et interview omkring, hvorfor han er helt vild med actionfilm.

Hvor kommer din interesse for actionhelte fra?

“Jeg er opvokset i en biograf. Min farmor og farfar havde en, og her så jeg for første gang den magiske verden som udspiller sig på lærredet foran dig, sammen med alle de andre, der er plads til i en biograf. Uden for legede jeg røvere og soldater med mine venner, og vi fandt ud af, at vi kunne købe commando og Rambo knive. Jeg fandt ud af, at de kom fra nogle Hollywoodfilm, og så fik jeg nogle plakater med Arnold og Stallone og så var jeg fanget ind. I dag har jeg en kandidatgrad i Filmvidenskab og jeg skriver på en fagbog om actionhelte, så jeg har det stadig i blodet,” siger Jacob.

Hvorfor holder du foredrag om det?

“Fordi jeg ikke kan lade være, og jeg kunne mærke første gang, at jeg mødte Sven Ole Thorsen (læs om Søften Nyts møde med Sven Ole Thorsen via det her link), og med de snakke jeg havde med ham, at jeg har noget på hjerte om actionhelte, som jeg gerne vil dele med andre. Give min passion og noget al den viden, jeg har opsamlet om området. Samtidigt er det fantastisk at opleve, at mange i min generation, og yngre og ældre kommer og fortæller, at det jeg fortæller om også har været en stor del af deres barndom,” forklarer Jacob.

First Blood og Last Action   Action Hero - Søften Nyt - Foto: Jacob Krogsøe.
De to film som ligger inden for det tidsrum, som Jacob Krogsøe holder sit actionshelte foredrag om, First Blood med Sylvester Stallone fra 1982 og The Last Action Hero fra 1993. Foto: Jacob Krogsøe.

Rambo, Predator og The Last Action Hero

Mens jeg taler med Jacob, så er det ikke kun spørgsmål jeg stiller og svar Jacob giver, vi taler meget om de forskellige actionfilm, som genren har givet os som seere, men jeg er også interesseret i at vide fra Jacob, hvorfor vi har brug for helte i vores hverdag.

“I en tid, hvor der er så mange gråzoner i verden, så er det rart med nogle klart definerede helte og skurke. I virkeligheden er der aldrig nogen, der bare er gode eller onde, måske bortset fra Putin, men ellers er det ret tydeligt, at vi har de her actionhelte, der er klart definerede og som er klar til at tage verdens problemer på deres skuldre, selvom det kan gå ud over dem selv. Vi har brug for de her klare definerede roller i den komplekse verden vi lever i,” siger Jacob, mens vi taler om de oplevelser, som vi hver i sær kender med de forskellige film, og det leder hen til hvem der er Jacobs egen favorit actionhelt.

“Det er helt klart Arnold Schwarzenegger tæt forfulgt af Sylvester Stallone. Topfilmen med Stallone, som også indvarslede æraen med actionfilm var og er First Blood fra 1982. Hvis det er Arnold, så er min favoritfilm Conan – The Barbarian, men ellers er det The Predator fra 1987, som har så mange lag af filmgenrer i sig,” siger Jacob.

Det bliver du nødt til at forklare nærmere?

“Predator starter ud som en klassisk actionfilm, med tjubang og ´Nu skal vi ud og helte den`, hvorefter den går over i gysergenren, tilbage i actiongenren og slutter så med ´urmanden` i skikkelse af Arnold, der med meget basale redskaber, skal overvinde en teknologisk overlegen modstander. Den film gennemgår alt, hvad der er interessant i filmgenren, og hvis du kommer til mit foredrag, så er den også med,” forklarer Jacob.

Du har også nævnt First Blood fra 1982 med Sylvester Stallone, hvorfor er det lige den, du nævner som den første væsentlige actionfilm?

“First Blood er ikke den første actionfilm, men jeg har den med, fordi den måde som Oberst Trautman iscenesætter John Rambo på, den var ny og ikke set før. Filmen starter som et klassisk drama, men udvikler sig og hvor vi finder ud af at John Rambo har PTSD, og hvilke grunde der ligger bag, det han gør. Det er en klassiker, og hvis du tager den og Predator, så har du et ret godt indblik i, hvad actionhelte drejer sig om. First Blood destillerer actionhelten og er den allervigtigste film omkring actionhelten, som jeg bruger i den fagbog om actionhelte, jeg er ved at skrive, ” fortæller Jacob.

Die Hard Pressemateriale - Søften Nyt - Foto: Jacob Krogsøe.
Originalt pressemateriale fra de tre Die Hard Film, som Jacob Krogsøe skal bruge i sin fagbog om Actionhelte. Foto: Jacob Krogsøe.

Hvornår slutter den epoke, som du skriver og holder foredrag om?

“Det gør den i 1993, da ´The Last Action Hero` får premiere. Det er en metafilm om actionhelte, som på en eller anden måde gør lidt grin med sig selv. De gamle helte fra 1980´erne og starten af 1990´erne er blevet lidt ældre, og filmen handler om den type af helt, som vi så blomstre op fra 1982 og frem mod 1993, og dermed runder ´The Last Action Hero` også perioden af for mig, og det foredrag jeg holder om actionhelte,” siger Jacob.

Det betyder også, at vi skal til at runde interviewet af, men her på falderebet vil jeg gerne spørge dig om din bog om actionhelte og hvor langt du er med den?

Jacob tøver lidt i telefonen, men som jeg finder ud af lidt senere i samtalen, så er det ikke fordi, at jeg har ramt et ømt punkt, men fordi at Jacob er detaljens mand, og gerne vil have flere detaljer med i bogen:

“Det er et hjerteprojekt for mig, men jeg har ikke sendt den til et forlag endnu. Det er ikke en bog, der afhængig af, at den skal komme langt ud for at jeg kan overleve, men der er en del detaljer, som jeg mangler at få med. Den anden dag fik jeg noget pressemateriale på de tre Die Hard Film, som jeg ikke havde set før, jeg mangler også et sidste interview med Sven Ole Thorsen, og så har jeg fået kontakt detaljer på Arnold og Sylvester fra Sven Ole. Normalt har jeg ingen problemer med at ringe eller skrive til kilder, men lige de to, som står som helte for mig, der skal jeg lige have forberedt mig lidt mere. Bogen kunne godt samles sammen i morgen, og så ville der være en færdig bog, men jeg vil gerne have det sidste med. En fagbog er ikke det samme som de andre bøger, jeg skriver (Jacob har, blandt andet, skrevet Blodbaner), en fagbog er hvad jeg uddannet til, og derfor vil jeg gerne have alle detaljer på plads,” siger Jacob, inden jeg siger tak for interviewet og at jeg selv glæder mig til foredraget om actionhelte på Hammel Bibliotek den 25. februar klokken 11.

Faktaboks
Jacob Krogsøe holder foredrag på Hammel Bibliotek lørdag den 25. februar 2023 klokken 11. Det koster 50 kroner at være med, og foredraget handler om det følgende:

Hvad definerer en actionhelt, og hvorfor har vi i det hele taget brug for helte?

Hvorfor siger man, at perioden fra 1982-1993 er den amerikanske actionfilms guldalder? Og hvad har westerngenren og gamle græske myter med det hele at gøre? Og hvad med de kvindelige actionhelte?

Det, og meget mere, kan du få svar på i dette foredrag, hvor cand. Mag. i Filmvidenskab, bibliotekar på Esbjerg Kommunes Biblioteker og forfatter Jacob Holm Krogsøe, vil tage jer med på en rejse til actionfilmens land.
(Teksten er lånt af Favrskov Bibliotekerne).
Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – Hvad litteratur kan gøre for os

Søften

Mandagens Anmeldelse – Øm kloster

Hadsten Kultur Mennesker Oplevelser

Total Recall – Hvad er virkeligt og hvad er fantasi?

Foldby Hvis du missede det... Mennesker Oplevelser

Det er længe siden Medova var den foretrukne te

Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – Fællesskabet må vi ikke glemme

Mandagens Anmeldelse

Mandagens Anmeldelse – Månedens Tænkepause – Omsorg

Frivillig Hinnerup Motion

Fællesskab og hygge mens vi træner

Stefans klumme

Stefans klumme – To verdener adskilt af blot 500 kilometer

Onsdagens Ord

Onsdagens ord –  hvor kommer læserne fra?

Erhverv Hinnerup Mennesker

10 år med tal og verdens bedste medarbejdere

Søften

Mandagens Anmeldelse – Kender du Gensyn?

Hinnerup Jagt Kultur Mennesker

Vi blæser på jagten

Søften

Det bliver helt Sårt i Uhresalen

Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – hvorfor jeg tager til byrådsmøder

Anmeldelser Hvis du missede det... Mandagens Anmeldelse Oplevelser

Mandagens Anmeldelse – ´Egypten – Besat af livet`

Onsdagens Ord

Onsdagens ord – Kan vi overhovedet stole på Skat?

Hinnerup Udstilling

Mere end 100 år gamle fotos udstilles på Hinneruplund

Mandagens Anmeldelse

Mandagens Anmeldelse – Kemi for begyndere

Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – om de digitale udfordringer

Favrskov Hinnerup Konkurrence

Ny Favrskovmester i Bridge