Af Anders Godtfred-Rasmussen

Når jeg tænker på ordet samarbejde, så er det første, der kommer ind i mit hoved, hvordan jeg får en opgave til at lykkedes i samarbejde med andre. Derfor var jeg også spændt på at læse, hvad samarbejdsforsker Ella Paldam kunne fortælle mig om samarbejde over Tænkepausens 60 sider, der nyligt udkom den 7. februar 2023.

Efter at have læst bogen, så er jeg tilbage i, at samarbejde drejer sig om at få noget til at lykkedes sammen med andre mennesker, men samtidigt meget klogere på, hvordan det kan lykkedes. Specielt når ulige partnere ind i mellem skal finde ud af det sammen.

Jeg har ikke før tænkt på, eller læst om at hovedorganisationen for danske fiskere og Dyrenes beskyttelse har samarbejdet om at fange fisk på en bæredygtig måde, eller at ritualer er vigtige, når mennesker skal arbejde sammen.

På de forholdsvis få sider, som de 60 sider en Tænkepause fra Aarhus Universitetsforlag består af, der får Ella Paldam virkelig givet læseren (eller lytteren, en Tænkepause fås også som lydbog) en indføring i et emne, som får de fleste af os arbejder med hver eneste dag, men måske ikke tænker nærmere over.

Ella Paldam bruger eksempler fra kulturens verden, fra børnehaven, de oprindeligt indfødte på den amerikanske vestkyst, kommunikation, og hvordan udtrykket “goddag mand, økseskaft” er opstået og brugt, eller da Sofie Linde ikke følte sig hørt, da hun satte anden omgang af #Metoo bølgen i gang i Danmark for nogle år siden. Fordi vi som mennesker ikke altid lytter til hinanden, og derved kan komme til at ligge noget andet i, hvad budskabet reelt er.

Ella Paldam understreger også i bogen, at “hvis vi ønsker at finde på nye løsninger på vores samfunds problemer, må vi øve os på at lytte aktivt og reflektere over andres synspunkter.” For mig, er det en meget vigtig pointe, for samarbejde fordrer også, at vi kan lytte og lære af hinanden, så vi sammen skaber et bedre slutresultat.

Mens jeg læste bogen, der kom jeg til at tænke på noget, som tidligere formand for Folketinget sagde i et foredrag, jeg var med til ham for nylig. At medierne i Danmark ofte får politikerne på Christiansborg til at fremstå som meget uenige hele tiden, og at politikerne selv udbreder uenigheden på sociale medier, men hvis vi kigger på den lovgivning, der bliver stemt igennem Folketinget. Så er det 80% af Folketingets partier, der står bag beslutningerne, så gennem uenighederne findes et godt og solidt samarbejdende folkestyre. Det kan bare være svært at se i mængden af information nogle gange.

Tænkepause nummer 106 handler om samarbejde i alle afskygninger af ordets betydning, og hvis mine ord har vækket en lyst i dig til at vide mere om, hvad Ella Paldam skriver om i bogen, så køb og læs den, det vil du ikke fortryde.

Faktaboks
Tænkepauser er en lille bog på 60 sider, hvor forskere formidler deres viden i et sprog, som alle kan forstå, og hvor du fra gang til gang bliver klogere på et emne, du ikke vidste, du gerne ville vide mere om.

Du kan læse mere om Tænkepauser via dette link, et abonnement på Tænkepauser koster 49,95 per bog, så får du bogen tilsendt på udgivelsesdagen, og du kan også læse den som e-bog eller høre den som lydbog. Tænkepauser udkommer 10 gange om året. ´Samarbejde`af Ella Paldam er Tænkepause nummer 106.

Søften Nyt betaler selv for abonnement på Tænkepauser.