Nina Kristensen, Louise Grønborg og Camilla Maria Hentze er alle tre selvstændige psykologer, der har fundet sammen på samme adresse på Fanøvej i Hinnerup. Et år efter de åbnede oplever de, at flere og flere har brug for at tale med en psykolog. De undrer sig over, hvorfor det ikke er lige så almindeligt at tale med en psykolog, som det er at gå til læge, når du har det skidt.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

“Velkommen til, Anders, dejligt at du ville komme og tale med os,” siger Camilla Maria Hentze, og viser mig sammen med Nina Kristensen og Louise Grønborg rundt i bygningen på Fanøvej i Hinnerup. De har et kontor hver, som hver især er meget smagfuldt indrettet, og det er hyggeligt at være her. Også i venteværelset, hvor jeg forestiller mig, at klienterne føler sig godt tilpas, når de kommer her for at tale med psykologerne.

“Vi har bevidst indrettet os på en måde, så de mennesker, der kommer her gerne må føles sig godt tilrette. Mange af dem er sårbare mennesker, som har brug for ro og måske har svært ved at skulle åbne sig for os, når de kommer her første gang. Derfor må det også gerne være rart at være her,” siger Louise, inden Nina tager over for at fortælle om, hvad en 10-årig pige fortalte hende første gang hun var her.

“Da pigen kom her, der sagde hun ej, hvor er det bare hyggeligt her, her kunne jeg godt bo. Jeg troede ellers, at det ville have været ligesom at være på et sygehus. Jeg er glad for at hun reagerede på den måde, og Louise, Camilla og jeg er også glade for at arbejde i de her omgivelser,” siger Nina.

Nina Kristensens kontor er smagfuldt indrettet, hvor der er god plads til samtalen, også når det er forældre og børn, der kommer samtidigt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Nina Kristensens kontor er smagfuldt indrettet, hvor der er god plads til samtalen, også når det er forældre og børn, der kommer samtidigt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Alle tre kvinder er selvstændige psykologer, med hver deres firma, men de kalder sig samlet for Hinnerup Psykologerne, fordi de har valgt at slå sig sammen, for også at kunne sparre med hinanden i dagligdagen og have en form for kolleger i deres selvstændige tilværelse.

“Jeg blev selvstændig lige før coronaen kom til Danmark i 2020, så det var meget spændende at skulle starte op midt i nedlukningen af Danmark, men det lykkedes, men jeg kunne også godt mærke, at jeg manglede kolleger. Det faldt sammen med, at Nina kontaktede mig, fordi hun gerne ville starte op som selvstændig psykolog, og vi blev enige om at søge efter et lokale, vi kunne dele. Efter vi havde søgt længe og set rigtigt mange steder, så fandt vi det her i Hinnerup, og det har vi ikke fortrudt,” siger Louise.

Camilla fortæller, at hun kom til lidt senere. Hun var startet op for sig selv hjemme i privaten, men det blev hurtigt for trangt, så hun havde også brug for nogle lokaler og kontaktede Nina og Louise, og de tre fandt hurtigt ud af, at de godt kunne være under samme tag.

“Vi er tre forskellige psykologer med hver vores ekspertise. Min virksomhed hedder Familier Fødes, og jeg fokuserer meget på, at hjælpe mennesker i deres familieroller, specielt kan det være svært for mennesker, når de bliver forældre første gang. Jeg er også uddannet doula og ammevejleder, men jeg er hele familiens psykolog,” siger Camilla.

Louise og Nina nævner begge to, at de tre ikke ser sig selv som konkurrenter, fordi de her især tilbyder noget forskelligt til de klienter, der kommer til dem med behov for hjælp.

“Louise har et ydernummer, så hun kan modtaget klienter, der har fået en lægehenvisning. Jeg fokuserer meget på børn, unge og familier og så er jeg certificeret angstbehandler og Cool Kids terapeut, hvor både børn og forældre[NK1]  deltager i behandlingen,” siger Nina, inden Louise tager over:

“Vi er forskellige mennesker, der tilbyder noget forskelligt. Jeg ser det som, at det re godt, at vi er flere på samme sted, for at klienterne har mere at vælge mellem, alt efter, hvad de har brug for. Det kan mere blive til vores fordel, det med at behandlingen kan blive i huset, når vi henviser til hinanden,” siger Louise.

På Louise Grønborgs kontor er der lyst og hyggeligt, og det er vigtigt for Louise at hendes klienter føler sig godt til rette og tilpas, når de taler med hende. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
På Louise Grønborgs kontor er der lyst og hyggeligt, og det er vigtigt for Louise at hendes klienter føler sig godt til rette og tilpas, når de taler med hende. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Vi går til læge men ikke til psykolog

Jeg spørger alle tre på en gang, hvorfor der er brug for psykologer i samfundet. Der bliver stille, fordi de alle tre sidder og tænker over spørgsmålet.

“Det er et meget stort spørgsmål, som der ikke er et enkelt svar på. I Danmark taler vi meget om, at befolkningens trivsel bliver dårligere og dårligere, og specielt hos de unge, hvor oplever et stort pres i hverdagen. Både fra dem selv, men også for at blive hurtigere og hurtigere færdige med en uddannelse, fordi kravene til dem bliver øget. Det er normalt at gå gennem livet og opleve nederlag og smerte, det kan ikke undgås, og her kommer vi ind i billedet,” siger Nina, inden Camilla stiller et spørgsmål:

“Hvorfor er det ikke lige så almindeligt at gå til psykolog, som det er at gå til læge? Når du har det skidt, brækker en arm, eller har ondt i kroppen, så bestiller du en tid hos lægen. Så hvorfor går du ikke til psykolog, når du har mentale problemer?” Vi er mennesker, der på forskellige tidspunkter i vores liv har ondt i livet, så hvorfor ikke søge den hjælp, som vi kan tilbyde,” siger Camilla.

Camilla har taget ældre arvestykker med hjemmefra i indretning af hendes kontor, hvor der er plads til arbejde og samtale ved skrivebordet, eller sofa arrangementet, som der ikke blev plads til i billedet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Camilla har taget ældre arvestykker med hjemmefra i indretning af hendes kontor, hvor der er plads til arbejde og samtale ved skrivebordet, eller sofa arrangementet, som der ikke blev plads til i billedet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Louise forklarer at ligesom vi har brug for at få tjekket kroppen, så har vi også brug for at få tjekket hovedet indimellem:

“Jeg hørte en podcast, hvor der blev nævnt at flere og flere går til psykolog, men de fik det næsten til at lyde som om, at det er et problem. Jeg kan godt forstå det, for i al den snak om mistrivsel og at det står galt til ude i samfundet, så kan det lyde som et problem. Men vi er her for at understøtte mennesker på lige fod med læger og tandlæger, og der er flere og flere forsikringsselskaber der understøtter at betale for psykologhjælp,” siger Louise.

Der vil nok sidde nogen og sige, at I tjener penge på at folk har det skidt?

“Ja, det gør vi fordi det er vores arbejde, ligesom det er en tandlæges arbejde at ordne tænder og en læges arbejde at få fx et barn rask igen efter sygdom. Vi tjener alle penge på at hjælpe andre, men jeg tror, at det er en billig pris for at få folk oven på igen,” siger Nina.

Camilla taler om, at bruges flere og flere penge inden for det offentlige på mennesker, der ikke har det godt eller har brug for ekstra støtte i hverdagen.

“Psykologer kan også bruges forebyggende, for forskning viser at jo før du sætter ind over for mennesker, der har det svært, jo billigere bliver det i længden for samfundet,” siger Camilla, hvorefter Louise også har en kommentar til det:

“I København er der forskning, der viser, at 80% af den generelle befolkning på et eller andet tidspunkt eller flere gange i livet opfylder kriterierne for en eller anden psykisk diagnose. Depression, angst eller noget helt tredje, så hvorfor er der ikke flere, der bliver hjulpet? Vi betaler gerne 1000 kroner i timen for at få lavet bilen, men hvorfor vil vi ikke bruge de samme penge på os selv?” siger Louise.

Vil gerne hjælpe mennesker

Hvorfor er I psykologer?

“Helt fra barnsben har jeg gerne ville hjælpe andre mennesker. Da jeg var færdiguddannet tog jeg til Norge og arbejdede i rus- og misbrugsbehandling, og blev kastet ud i det som nyuddannet og med et nyt sprog, det var spændende. I Danmark har jeg arbejdet med PPR (Pædagogisk, Psykologisk rådgivning, red.) i Randers, det var også der, at jeg mødte Nina første gang,” siger Louise.

Louise og Nina har begge oplevet at de ikke kunne hjælpe de børn og familier, de mødte, i tilstrækkelig grad. Ikke fordi deres arbejde ikke hjalp andre, men mere fordi de havde svært ved at se forældrene i øjnene til sidst.

“Det med at jeg skulle sige til forældrene og deres børn, at de skulle vente to år på at få stillet en diagnose til deres barn, fordi der står så mange i kø foran jer. Det var ikke sjovt. Jeg oplevede ikke modvilje på skolerne eller i PPR, men der var bare ikke ressourcer nok, og derfor ville jeg også gerne være selvstændig, så jeg kan give børn og forældre det, de har brug for,” siger Nina.

Tegningerne er lavet af den samme pige, hvor hun da hun kom til Nina første gang havde mange tanker i hovedet, der gjorde hende ked af det. Tegningen til højre viser, at efter hun havde været i behandling ved Nina Kristensen, så holder pigen selv tankerne i snor og har kontrollen over dem. Nu er hun glad igen, og det hjerte, der var gået i stykker, det har fået et plaster på. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Tegningerne er lavet af den samme pige, hvor hun da hun kom til Nina første gang havde mange tanker i hovedet, der gjorde hende ked af det. Tegningen til højre viser, at efter hun havde været i behandling ved Nina Kristensen, så holder pigen selv tankerne i snor og har kontrollen over dem. Nu er hun glad igen, og det hjerte, der var gået i stykker, det har fået et plaster på. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Og styre deres egen tid som selvstændig, det er de alle enige om, at det er et stort gode ved arbejdet.

“Jeg an placere en del af arbejdet, når det passer mig. Fx er jeg selv ude og lave oplæg og foredrag på forskellige tidspunkter af dag og aften, og nogle af mine aftaler med klienter, de kan også ligge om aftenen. Så holder jeg fri på andre tidspunkter, og får det til at passe ind i min kalender. Det er et stort plus,” siger Louise, mens Camilla nikker til hendes ord:

“Jeg gør også meget i foredrag, og har flere her lokalt. I maj måned skal jeg holde et i samarbejde med kirken i Hinnerup, og det handler om den usikkerhed vi kan føle i opdragelsen af vores børn, og hvor jeg også skal tale om begrebet ´Den gode nok forælder`. Det er dejligt at komme ud og fortælle om mit arbejde, og møde folk, der hvor de er. Det ved jeg også, at Louise og Nina er glade for, at så er det også en måde at få flere klienter i hver vores praksis,” siger Camilla.

Faktaboks
De tre selvstændige psykologer, Nina Kristensen, Louise Grønborg og Camilla Maria Hentze kalder sig samlet for Hinnerup Psykologerne, men de har hver deres firma, og du kan læse mere om dem hver især på www.hinnerup-psykologerne.dk.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læse flere artikler fra Søften Nyt

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…