Af Anders Godtfred-Rasmussen

I de her EM tider er det oplagt at tænke tilbage på triumfen i 1992, selvom jeg har lidt svært ved at fatte, at det er 32 år siden, at det umulige skete, og Danmark blev Europamestre, men der er også andre kampe, der har brændt sig fast i hjernen på mig. 

En af dem er den legendariske landskamp i Idrætsparken på Grundlovsdag den 5. juni 1985 for 39 år siden. Jeg husker kampen, ikke som var det i går, men hele stemningen omkring den, og det endelige resultat, hvor Danmark tæver Sovjet 4 – 2. 

På det her tidspunkt er Danmark endnu ikke en magtfaktor i fodboldens verden, men vi har et sprudlende landshold, med stjernerne fra 1980´erne (og hvor flere af dem i dag er kommentatorer på TV), og med navne, som min 11-årige søn kender, da vi satte os ned for at se kampen på DR TV dagen efter EM i Tyskland var startet.

En del af noget større

Det er en anden type fodbold at se, end hvad du ellers ser i dag, men gensynet er fremragende. Danmark kommer foran med to inden for tyve minutter, på nogle forrygende mål, men det holder ikke russerne tilbage, som både scorer og har flere afslutninger på stolpen.

Første halvleg ender 2 – 1 til Danmark, og selvom jeg kender slutresultatet på kampen, så er det en fornøjelse at gense anden halvleg igen. Se de mange legendariske landsholdslegender spille en landskamp, der er gået over i historien, som en af de mest ikoniske kampe, som vores landshold har spillet i nyere tid, selvfølgelig sammen med EM triumfen seks år senere i 1992.

Kampen viser også det fællesskab, som fodbold (og andre sportsgrene) giver os på TV. Vi ser dem på banen kæmpe for Danmark og for hinanden. Kæmpe for et fællesskab, som skal give adgang til en slutrunde. Kæmpe for at slå det store Sovjet, som vi aldrig før havde taget point fra, og som var et lukket land for de fleste, og specielt de mennesker, der boede der.

Dengang midt i 1980´erne var der ikke så meget at se på fjernsynet. Så når der endelig var noget, vi kunne være fælles om, og der kunne tales om i skolen og på arbejdspladserne, så så de fleste det også, også hvis du ikke var interesseret i fodbold.

I dag har DBU et slogan, der siger…en del af noget større, det følte jeg også, at jeg var en del af, da jeg var 11 år i 1985 og så kampen på TV, sammen med min far, og igen da jeg så kampen, med min 11-årige søn, og vi begge jublede når Elkjær og Laudrup scorede, selvom vi begge har set målene før.

Selvfølgelig er det bedst at se en fodboldkamp ´live` på stadion, eller direkte på TV, men det gav nu også min søn og jeg megen fornøjelse at se Danmark mod Sovjet, med de to legendariske kommentatorer – Svend Gehrs og Tommy Troelsen.

Se den selv på DR – eller lige her via linket – også selvom du kender resultatet på forhånd.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Lave mad over gasblus - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Danser efter strømmens pibe

andersgodtfredjun 28, 20246 min read

De russiske bombardementer giver store strømafbrydelser i Ukraine, der tvinger…

Yoga i Søften Forsamlingshus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Du kan lære Yoga i Søften Forsamlingshus

andersgodtfredjun 25, 20245 min read

For Karin Magdalena Frimodt, er stærkere muskler, ro i sindet…

Astrid Givard i hjemmet- Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Astrid hjælper kvinder med at føde

andersgodtfredjun 20, 20248 min read

Da Astrid Givard skulle føde sit første barn i 2008,…

Forsidebillede til Favrskov Fotoklubs udstilling i Uhresalen fra den 13. juni til 2. august 2024.

Fotoentusiaster udstiller i Uhresalen

andersgodtfredjun 14, 20246 min read

Fra Stankelben og bier til portrætter, forladte huse og en…

Billede af Stefan Weichert og en kilde han taler med i det Østlige Ukraine - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Nær fronten er det ‘Det Muliges Kunst’

andersgodtfredmaj 31, 20246 min read

Det er et større puslespil at få en reportagetur i…

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i…