Da Astrid Givard skulle føde sit første barn i 2008, der gik fødslen ikke som hun havde håbet, og det ønskede hun ikke, at andre mødre og fædre skulle gennemgå. Derfor har hun taget uddannelsen som Doula, hvor hun er fødselshjælper for gravide før, under og efter fødslen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Under jordemoderstrejken i 2008 skulle Astrid Givard føde sit første barn, og for hende og hendes mand, Villy, var det ikke en god oplevelse at skulle føde barnet på Skejby.

“Det var en rigtig træls fødsel, hvor jeg følte, at der skete rigtigt meget, som jeg ikke havde lyst til. Det var en voldsom oplevelse, fordi jeg også fik at vide, at hvis de ikke satte mig i gang, så ville min baby dø. Det turde jeg ikke sige noget i mod, så jeg fødte og stod tilbage med en fornemmelse af, at det her skal jeg ikke gøre igen,” siger Astrid.

Det er med et fast blik og stemme, hun fortæller mig sin historie, om hvordan hendes første fødsel gjorde, at hun i dag er uddannet Doula og hjælper andre gravide mødre og deres partnere med at komme godt gennem graviditet, fødsel og tiden efter.

”Den måde min fødsel blev sat i gang på, den bruger de ikke længere, og jeg føler i dag, at jeg har et virkeligt godt forhold til jordemødre og personalet på hospitalet, når jeg er med til en fødsel. Min oplevelse gjorde, at jeg, anden gang jeg var gravid, ikke ville sætte min ben på Skejby sygehus igen, for oplevelsen sad i min krop,” forklarer Astrid.

Hun fortæller om, at hun mødte en jordemoder under graviditeten, som fik hende til at slappe af, og bearbejde oplevelsen, og det endte med at hun fødte hendes andet barn hjemme i huset i Aarhus, hvor hun og hendes mand boede dengang.

“Det var en fantastisk oplevelse, jeg fandt styrken i mig selv igen, og havde fornemmelsen af, at lige meget, hvad der ville komme til at ske, så skulle jeg nok klare det. Det var en wauw oplevelse, og bagefter havde jeg det sådan, at det mente jeg også, at andre kvinder skulle opleve. Det talte jeg med min jordemoder om, og hun spurgte om jeg ikke skulle være Doula. Jeg anede ikke, hvad det var, men gik i gang med at undersøge det,” siger Astrid.

Doula er en fødselshjælper

Jordemoderen som Astrid gik ved i Aarhus var privatpraktiserende jordemoder, og Astrid fik lov til at komme under hendes vinger i nogle år.

“Jeg fulgte hende i hendes arbejde, og vi endte med at slå pjalterne sammen og lavede et firma sammen. Hvor vi fokuserede på kvinder med traumatiske fødsler bag sig, og hvor målet var at få dem til at tro på sig selv igen og måske turde føde igen,” siger Astrid.

Hvad er en Doula?

“En Doula er en ikke medicinsk fødselshjælper, som du lærer rigtigt godt at kende før fødslen. Det er vigtigt at Doulaen kender parret så godt, at hun ved, hvad de har brug for, når fødslen går i gang. Jeg prøver ikke at nedgøre det offentliges tilbud, men der er mange, der er utrygge, når de skal føde, for de kender ikke den jordemoder, som skal hjælpe med ved fødslen, og det er her, at jeg som Doula kommer ind i billedet,” siger Astrid.

Hun siger, at hun ikke har den viden eller erfaring, som en jordemoder har, men en Doula er til stede før, under og efter for at give den fødende ro til det hele.

“Jeg er en tryghedsperson, der følger den gravide eller parret hele vejen, og jeg oplever også, at jordemoderen og andet personale er glade for, at jeg er der. Fordi vi vil det samme, at den fødende får en god oplevelse. Jeg er en samarbejdspartner, der hjælper til med at skabe en tryg situation for alle involverede,” siger Astrid.

Hvordan er forløbet mellem Doula og den gravide og partneren?

“Vi aftaler og mødes nogle gange inden fødslen, og her kan der indgå fødsels- og ammeforberedelse, hvis de gerne vil have det. Der sker mange ting i forbindelse med fødslen og efterfølgende, og mange er glade for at få det talt igennem forinden. Jeg har altid åbent for de mennesker, jeg hjælper, så de kan ringe, når og hvis de har brug for hjælp. Det er min fornemste opgave at lade dem finde frem til, hvad der er det rigtige og hvad der virker for dem,” siger Astrid.

Hvordan forbereder du amningen?

“Der er mange ting, der er vigtige at vide, inden du skal føde, så du er klædt på til at hjælpe barnet bedst muligt til at finde brystet. Hvad skal man gøre? Hvordan skal man gøre det? Det kan føles totalt akavet første gang du ligger der, og du aldrig har haft et barn, der skal ammes før. Det tager tid at lære, og derfor er det godt at have noget viden og nogle redskaber inden du skal i gang med det, og det er her jeg kommer ind,” siger Astrid.

Et mexicansk tørklæde

Astrid viser mig et tørklæde, som hun bruger på alle de gravide, som gerne vil have et forløb hos hende.

“Det hedder Rebozo, og det kan noget andet end massage. Jeg giver nogle vuggende og rystende bevægelser, som kan hjælpe barn og moder til at slappe af. Det bliver også brugt på fødegangen, hvis fx at barnet ligger skævt. Jeg lærte det af en spansk/dansk jordemor her i Danmark, der havde taget det med fra Mexico, og der er mange, der er glade for det,” siger Astrid.

Rebozotørklædet som Astrid Givard bruger, når hun hjælper gravide kvinder inden fødslen. Hun har lært det af en spansk/dansk jordemoder, og tørklædet bruges også i dag på mange fødeafdelinger i Danmark. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Rebozotørklædet som Astrid Givard bruger, når hun hjælper gravide kvinder inden fødslen, men også i de sorg forløb, som hun tilbyder i sin virksomhed, En Anden Start. Hun har lært det af en spansk/dansk jordemoder, og tørklædet bruges også i dag på mange fødeafdelinger i Danmark. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hun forklarer, at hun også bruger det i de sorgforløb, som hun også tilbyder i sit firma – En Anden Start.

“Når jeg har samtaler med kvinder, der har mistet et barn, der laver jeg Rebozolukninger, hvor tørklædet bliver bundet stramt omkring kroppen. Så kan du virkelig mærke dig selv og din krop, og den sorg, som du bærer. Jeg hører rigtigt mange virkeligt sørgelige historier, men de samtaler jeg har med kvinderne, der kan jeg også bagefter mærke, at de går herfra og føler sig lettede, fordi de har talt med en, der har haft sorgen helt tæt på,” siger Astrid.

Hun fortæller, at hun selv har oplevet at miste et barn, og at det var dødt i maven, men at hun selv skulle føde det.

“Det var en helt ny verden, der åbnede sig for mig, da jeg skulle føde mit døde barn. Knuget af sorg fik jeg en oplevelse…altså, der måtte være en mening med, at jeg oplever det her. Ikke at der er en mening med, at vi skulle miste vores barn, men at jeg skulle have oplevelsen efterfølgende,” siger Astrid.

Hun er tavs i et stykke tid, og tænker sig grundigt om, inden hun siger:

“Jeg husker, at jeg tænkte, at jeg bliver nødt til at hjælpe nogen med det her en dag, nu hvor jeg har oplevet det at miste. I mit arbejde var jeg omringet af gravide og babyer hele tiden, og jeg ville ikke have at min verden skulle blive grå og mørk. Derfor tog jeg en beslutning om, at jeg skulle gøre en forskel for andre, hvis og når de oplever sorg i deres liv, for der er så mange, der føler sig ensomme i sorgen, og dem vil jeg rigtigt gerne hjælpe,” forklarer Astrid.

Hvad skete der i jeres liv?

“Vi mistede et barn lige inden han skulle komme til verden. Det er derfor, at jeg siger, at jeg er mor til fem børn, hvoraf jeg kun har fire hos mig i dag. Han hedder Sigfred, og han er en stor del af vores familie, selvom han ikke lever. Det var så livsændrende for mig, det vi oplevede. Det var en stor omvæltning at opleve døden. At finde ud af, at det ikke er farligt, og at der også kan være noget smukt i døden. Når du mister, en du elsker, så skal vi også huske at vælge livet og glæden til igen. Det prøver jeg at hjælpe andre med, at de kan finde de små lysglimt i sorgen, selvom de måske lige har oplevet det værste i deres liv,” siger Astrid.

Hjemme hos Astrid Givard og hendes familie hænger der mange billeder og kunst på væggene. Men et bestemt sted er hele familie samlet, også Sigfred, for selvom han ikke lever længere, så er han en lige så stor del af familien, som de andre fire børn og Astrid og hendes mand, Villy. Foto: Astrid Givard for Søften Nyt.
Faktaboks
Astrid Givard bor i Norring og er oprindeligt uddannet lærer, men har siden taget en kandidatgrad i Pædagogisk sociologi, en Doula og coach uddannelse, og kurser i sorg. Hun bruger alle sine færdigheder i sin virksomhed En Anden Start, hvor hun tilbyder gravide og deres partnere et forløb før, under og efter fødslen. Astrid Givard uddanner i dag Doulaer og afholder andre kurser via  https://danskdoulainstitut.dk.
 
Læs mere om Astrid på hendes hjemmeside – https://enandenstart.dk, og hvis du vil læse mere om Astrid og om at miste et barn, så kan du læse med på https://mistetspaedbarn.dk/.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Danser efter strømmens pibe

andersgodtfredjun 28, 20246 min read
Lave mad over gasblus - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

De russiske bombardementer giver store strømafbrydelser i Ukraine, der tvinger alle til at tilpasse sig. Lyset er en ressource, som man pludselig skal tænke over. …

Du kan lære Yoga i Søften Forsamlingshus

andersgodtfredjun 25, 20245 min read
Yoga i Søften Forsamlingshus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

For Karin Magdalena Frimodt, er stærkere muskler, ro i sindet og fornyet energi tre af de fordele, der er,  ved at dyrke Yoga, og det vil…

Mandagens Anmeldelse – En fuldstændig vanvittig kamp

andersgodtfredjun 17, 20243 min read
Danmark - Sovjet 5. juni 1985 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen I de her EM tider er det oplagt at tænke tilbage på triumfen i 1992, selvom jeg har lidt svært ved at…

Fotoentusiaster udstiller i Uhresalen

andersgodtfredjun 14, 20246 min read
Forsidebillede til Favrskov Fotoklubs udstilling i Uhresalen fra den 13. juni til 2. august 2024.

Fra Stankelben og bier til portrætter, forladte huse og en hvid dame på en græsplæne. Der er rigtigt meget at se på i Uhresalen fra…

Nær fronten er det ‘Det Muliges Kunst’

andersgodtfredmaj 31, 20246 min read
Billede af Stefan Weichert og en kilde han taler med i det Østlige Ukraine - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Det er et større puslespil at få en reportagetur i stand ved fronten. Ofte afgøres tingene i sidste øjeblik. Det gælder om at være omstillelig.…

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read
Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu…