I Søften og Foldby kirker er der hvert år tradition for at gå en tur på Kr. Himmelfartsdag, hvor sognepræst Jane Vig Fanø inviterer alle interesserede til at gå med hende ud i naturen, lytte til nogle få velvalgte ord, og så ende tilbage i sognegården i Søften, hvor der er mad og drikke til alle. Søften Nyt gik sammen med Jane Fanø en tur på ruten inden, for at høre lidt mere om, hvorfor kirken inviterer til en Pilgrimsvandring.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Jeg møder sognepræst Jane Vig Fanø uden for Sabro kirke, og selvom jeg selv har kørt forbi den flere 100 gange, så har jeg aldrig parkeret foran kirken og stået og kigget på den. Det var en meget solrig dag, men der var rigtigt meget vind, så Jane og jeg blev lidt forblæste, mens vi stod og kiggede på kirken.

Jane, hvorfor inviterer Søften og Foldby kirker til en gåtur på Kr. Himmelfartsdag?

“Det har vi gjort i mange år, fordi vi synes, at vi indimellem godt kan tage kirken ud i naturen. Normalt ville du have haft en gudstjeneste i kirken på Kr. Himmelfartsdag, men vi inviterer i stedet for til en Pilgrimsvandring, der i år starter ved Sabro kirke og går gennem Ristrup Skoven og videre til Søften,” siger Jane, da vi er begyndt at gå væk fra kirken og nærme os skoven.

Hvorfor er det lige den rute, som I har valgt?

“Vi prøver at gå ad en ny rute hvert år, og indimellem starter vi også i andre sogne, end vores egne to. Førhen gik vi fra Foldby til Søften og året efter den anden vej, men vi har også gået fra Haldum til Foldby, Vitten til Foldby og videre til Søften og fra Grundfør til Søften via Søftendalen. Vi prøver nogle forskellige ruter for at se naturen som den ser ud i området,” siger Jane.

Hvordan foregår Pilgrimsvandringen?

“Vi går fra kirken i Sabro gennem Ristrup Skoven, og når vi kommer ud af den igen, så følger vi den almindelige vej til Søften. Jeg siger nogle få ord inden vi går fra Sabro kirke, og undervejs stopper vi tre steder. Det er for at samles igen, og høre på de ord, jeg har valgt til årets tema for pilgrimsvandring. Vi stopper to steder i skoven og det sidste sted er ved Spejderhytten inden vi når Søften,” siger Jane.

Her kan du se den rute, som deltagerne på Søften og Foldby kirkers Pilgrimsvandring skal gå på Kr. Himmelfartsdag den 9. maj 2024. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Vi går ved siden af hinanden i skoven, det er kun vinden vi kan høre i træerne, og så den svage lyd af biler på Skanderborgvej, vi går i stilhed for at nyde naturen og se på bladene på træerne, som virkelig er sprunget ud inden for den sidste uge. Jeg bryder tavsheden med et spørgsmål om, hvorfor hun har valgt længsel som årets tema til Pilgrimsvandringen.
 
“Kender du det med, at vi kan længes efter noget? Nogle gange ved vi, hvad det er, og andre gange er det svært at putte fingeren på, hvad det er vi længes efter. Derfor kan vi også med gåturen i naturen få naturen til at sætte os i gang, sammen med de mennesker vi møder og taler med undervejs på turen, og den stilhed der også opstår ind imellem, som vi oplevede lige før. Pilgrimsvandringen handler også om stilhed og ro, men der er også masser af tid til at tale sammen på de 5 kilometer som turen er,” siger Jane.

Billede af Jane Fanø i Risttrup Skoven.
Pilgrimsvandringen foregår på de store stier i Ristrup skoven, og ellers går deltagerne på vejen fra skoven og tilbage til Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvorfor er turen ikke længere end fem kilometer fra Sabro til Søften?“Vi vil rigtigt gerne have mange med på turen, og derfor er det også en tur som de fleste kan være med på, lille som stor, ung som gammel. Vi plejer heldigvis også at være rigtigt mange, også selvom det ligger på Kr. Himmelfartsdag. Det har altid været hyggeligt, lige meget hvordan vejret har været på turen, og så er der en sandwich og drikkevarer til alle, når vi kommer tilbage til Søften. Når vi er færdige kan du også blive kørt tilbage til Sabro, hvis du skal have hentet en bil, så vi holder Pilgrimsvandring med fuld service,” siger Jane med et smil.

Faktaboks
Pilgrimsvandringen foregår fra Sabro kirke torsdag den 9. maj klokken 11:00, og varer til cirka klokken 13. Du kan læse mere om turen og hvordan du tilmelder dig på det her link.

Hvis du vil læse mere om Pilgrimsvandring og hvad det er, så gå ind på hjemmeside www.pilgrimsvandring.dk

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…

Billede fra dokumentar på DR om Boris Johnsen.

Mandagens Anmeldelse – Boris Johnson – Skandalernes Premierminister

andersgodtfredmaj 6, 20244 min read

Hvis du har fulgt en smule med i politik i England de seneste mange år, så har du nok hørt om Boris Johnson, der endte på skandalernes holdeplads og måtte…

Ejendomsmægler Jeanet Gårsdal fra EDC Huset i Hinnerup, Køberrådgiver Jette Eriksen og Jan Labich fra Djurslands Bank glæder sig alle tre til at holde et fælles Boligaften i Hinnerup den 15. maj. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Et samarbejde lidt ud over det sædvanlige

andersgodtfredmaj 2, 20245 min read

Den 15. maj inviterer Djurslands Bank og EDC Huset i Hinnerup til boligkøber aften hos banken i Hinnerup, og Søften Nyt var forbi for at høre om det lidt utraditionelle…