Fra Stankelben og bier til portrætter, forladte huse og en hvid dame på en græsplæne. Der er rigtigt meget at se på i Uhresalen fra den 13. juni til den 2. august, hvor 13 fotoentusiaster fra Favrskov Fotoklub udstiller deres billeder i Uhresalen i Hinnerup.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Allerede tyve minutter før den officielle åbning af Favrskov Fotoklubs udstilling den 13. juni, var der mange besøgende i Uhresalen i Hinnerup. De gik rundt og kiggede på de mange fotografier, som de 13 amatørfotografer havde valgt at udstille.

Jeg går over og kigger på ´Den Hvide Dame`, som er det første fotografi, som virkelig fanger mine øjne. Det er en hvid skikkelse, der står på en græsplæne, det ligner næste en spøgelse, og min hjerne går straks i gang med at tænke over, hvordan fotografen har lavet det.

“Kan du lide, hvad du ser?” spørger Kirsten Dyhrberg Grønne mig. Hun er en af fotograferne, der har billeder med på udstillingen, og det er hende, der har lavet ´Den Hvide Dame`. Vi taler om, hvordan hun har lavet fotoet, om det er via genskin eller fototeknik.

Kirsten Dyhrberg Grønne har to billeder med på udstillingen, og det ene ´Den Hvide Dame` er lavet med lang lukkertid på kameraet for at kunne lave effekten med ´damen´ i billedet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Kirsten Dyhrberg Grønne har to billeder med på udstillingen, og det ene ´Den Hvide Dame` er lavet med lang lukkertid på kameraet for at kunne lave effekten med ´damen´ i billedet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

“Jeg prøvede mig frem, og det er også mig, der er ´Den Hvide Dame` på billedet. Jeg endte med at sætte lukkertiden på kameraet til 10 sekunder, og så stod jeg der selv i tre sekunder og trådte ud igen. Jeg forsøgte mig mange gange, inden det lykkedes,” siger Kirsten.

Hvorfor udstiller Favrskov Fotoklub i Uhresalen i Hinnerup

“Det gør vi, fordi vi synes, at vi gerne ville prøve kræfter med at lave en udstilling. Vi var i tvivl om, om vi er gode nok og om vi kunne fylde salen, men jeg synes resultatet er blevet godt. Samtidigt vil vi også gerne inspirere andre til selv at gå ud og tage billeder, fx hvis de har et gammelt kamera liggende. Billeder behøves ikke altid at tages med mobilen, også selvom nogle af de billeder, du ser her i dag, er taget med en mobiltelefon,” siger Kirsten.

Hvorfor har i lavet Favrskov Fotoklub?

“Vi var nogle, der gerne ville sætte mere fokus på amatørfotografiet, og mødes omkring det. Vi har alle vores forskellige interesser omkring fotografiet, som du kan se her på udstillingen, men vi mødes engang om måneden her på biblioteket, og der er alt fra 10 til 25 der kommer hver gang. Vi hjælper hinanden og har forskellige temaer,” siger Kirsten.

Naturen helt tæt på

Tommy Astrup fra Søften er en af fotoamatørerne, som har billeder med på udstillingen. Han har valgt fire naturmotiver, en Isfugl, Vandstær, Ræv og en Løvfrø, for Tommy er glad for at fotografere natur og beskueren kommer også helt tæt på motiverne i hans billeder.

Tommy, hvordan lykkedes det dig at komme så tæt på, at du kan tage de her billeder?

Tommy Astrup fra Søften bruger mange timer i naturen for at vente på det helt rigtige motiv. Han har fire billeder med på udstillingen, blandt andet, en ræv og en løvfrø. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Tommy Astrup fra Søften bruger mange timer i naturen for at vente på det helt rigtige motiv. Han har fire billeder med på udstillingen, blandt andet, en ræv og en løvfrø. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Det er tålmodighed. På de her billeder står jeg ikke så langt væk fra motiverne, maksimum syv – otte meter, men jeg har også stået og ventet længe på at få det rigtige billede. Nogle gange i mere end 30 minutter, men det er det hele værd, når du har mulighed for at opleve naturen på den her måde,” siger Tommy.

Hvorfor er du medlem af en fotoklub?

“Jeg har haft interessen for fotografi i mere end 15 år, men det er godt at kunne tale med andre om deres interesse i fotografiet, om vores forskellige passioner. Et fotografi kan være mange ting, jeg er glad for at fotografere naturen, andre tager billeder af huse, mennesker og springvand. Det er meget spændende, og så lærer vi også af hinanden,” siger Tommy.

La Tour Tower

Mellem de to døre i Uhresalen hænger der fire billeder, der alle er forskellige i deres udtryk. Hvis du er lokalkendt i området, så genkender ud mindst to af motiverne på billederne. Det ene er Unity Aarhus, som fotografen kalder ´La Tour Tower`, og det andet er fra Rønbæksøen i Hinnerup, taget på en kold og tåget dag.

“De to billeder du kigger på, de er taget den samme dag i vinters, hvor jeg havde mit kamera fremme. Billedet af ´La Tour Tower` er taget fra samkørselspladsen ved motorvejen i Søften. Jeg cykler den vej forbi på arbejde hver dag, og havde ventet længe på, at det var den rigtige dag til at tage billedet,” siger Asger Lundsgaard Hansen fra Foldby.

Fotografiet hedder ´La Tour Tower`, og er taget fra samkørselpladsen ved motorvejen i Søften. Asger Lundsgaard Hansen ventede mange dage på at kunne tage det helt rigtige billede, som er udstillet i Uhresalen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Han har taget sin datter Clara med på udstillingen, som hænger op ad sin far, mens jeg taler med ham, og gerne vil vide, hvorfor han har foto som en hobby.

“Jeg synes, at det er meget afslappende at fotografere. Det giver mig ro, når jeg tager billedet, men jeg fordyber mig ikke så meget i det i den efterfølgende redigering, det er oplevelsen omkring at tage fotoet, der er det sjove. Samtidigt er der meget teknik i at tage billeder, og lege med eksponeringstider og andet, og som ingeniør i mit daglige arbejde, så synes jeg, at det er fedt, ” siger Asger, inden han falder i snak med andre af de mange fotoentusiaster og tilskuere på udstillingen, der kan ses frem til den 2. august i bibliotekets betjente åbningstid.

Asger Lundsgaard Hansen havde taget sin datter, Clara, med til ferniseringen i Uhresalen, så hun også kunne se, hvad far laver, når han møder de andre i Favrskov Fotoklub. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Asger Lundsgaard Hansen havde taget sin datter, Clara, med til ferniseringen i Uhresalen, så hun også kunne se, hvad far laver, når han møder de andre i Favrskov Fotoklub. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Favrskov Fotoklub har eksisteret siden juni 2019, og klubben har en Facebook gruppe, hvor medlemmer kan komme med tips og tricks, når de ikke mødes fysisk en gang om måneden på biblioteket i Hinnerup. Udstillingen i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek & Kulturhus kan ses frem til den 2. august 2024, og er åben i bibliotekets betjente åbningstid.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Lave mad over gasblus - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Danser efter strømmens pibe

andersgodtfredjun 28, 20246 min read

De russiske bombardementer giver store strømafbrydelser i Ukraine, der tvinger…

Yoga i Søften Forsamlingshus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Du kan lære Yoga i Søften Forsamlingshus

andersgodtfredjun 25, 20245 min read

For Karin Magdalena Frimodt, er stærkere muskler, ro i sindet…

Astrid Givard i hjemmet- Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Astrid hjælper kvinder med at føde

andersgodtfredjun 20, 20248 min read

Da Astrid Givard skulle føde sit første barn i 2008,…

Danmark - Sovjet 5. juni 1985 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – En fuldstændig vanvittig kamp

andersgodtfredjun 17, 20243 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I de her EM tider er det…

Billede af Stefan Weichert og en kilde han taler med i det Østlige Ukraine - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Nær fronten er det ‘Det Muliges Kunst’

andersgodtfredmaj 31, 20246 min read

Det er et større puslespil at få en reportagetur i…

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i…