Det kræver en del udstyr at arbejde ved fronten. Ofte er bilen helt pakket, når turen går til Østukraine. Der skal jeg være forberedt på alle mulige scenarier. 

Af Stefan Weichert

Fragmentionsvesten skal selvfølgelig pakkes, når turen går til fronten i Østukraine, men faktisk er det kun en lille del af et stort setup. Min bil pakkes ofte til bristepunktet med alt fra kameraudstyr og forlængerledning til sikkerhedsudstyr. For det handler om at være forberedt i nærheden af fronten, hvor der pludselig ikke kan være lys og varme. 

Min opbakning varierer derfor meget mellem sommer og vinter. I denne artikel vil jeg give en oversigt over, hvad jeg tager med mig, når jeg drager østpå.  

Jeg har tit base i en lejlighed i byen Kramatorsk, cirka 30 kilometer fra fronten, når jeg er i Donbas. Der er der meget, der pludselig ikke fungerer. Lejlighederne kan fra den ene dag til den anden være uden varme og lys, og det kræver et større setup at være klar. 

Tøj er den første ting på listen, når jeg pakker taskerne. Jeg tager alt fra t-shirts og varme trøjer til skiundertøj med, og jeg har altid specielle bukser og jakke i tasken til arbejdet ved fronten. Det skal være sort, så det adskiller sig fra soldaternes camouflagetøj, og det skal være behageligt at have på, så det er muligt at smide sig ned hurtigt og løbe væk i en fart. 

Mit fodtøj består af nogle specielle støvler, som er de samme som militæret bruger. De er fleksible og kan klare både de regnfulde dage og den varme sommer. Men hvis det er plaskvådt, så er det nødvendigt at have gummistøvler med for ikke at synke ned i mudderet. 

Det er vigtigt at have det rigtige fodtøj med. I Ukraine skifter vejret meget. I sommeren er det varmt, næsten som i Tyrkiet, og i vinteren kan der blive minus 20 grader. Forår og efterår er ofte rigtige våde, så der skal der gummistøvler på ved fronten for ikke at sidde fast. Foto: Stefan Weichert - Søften Nyt.
Det er vigtigt at have det rigtige fodtøj med. I Ukraine skifter vejret meget. I sommeren er det varmt, næsten som i Tyrkiet, og i vinteren kan der blive minus 20 grader. Forår og efterår er ofte rigtige våde, så der skal der gummistøvler på ved fronten for ikke at sidde fast. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Jeg har også altid en sovepose med, og om vinteren pakker jeg også to elradiatorer, da temperaturen i Østukraine ofte kan blive ned til minus 20 grader. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange de har reddet mig, når kulden siver ind i gamle lejligheder. 

Meget mere end et kamera

Derefter kommer turen til at pakke mit kameraudstyr. Foruden kameraet er det vigtigt at have forskellige kameralinser med, der kan klare forskellige opgaver: Jeg pakker også altid seks batterier og flere SD-kort, så jeg kan klare lange dage. Noget af udstyret har jeg lånt af en kammerat i Danmark. Andet er lånt af Ekstra Bladet, og noget er mit eget. 

Kameraet er den trofaste følgesvend, så jeg kan dokumentere, hvad jeg ser og skriver om. Jeg har forskellige objektiver med til de forskellige opgaver, jeg er på. Foto: Stefan Weichert - Søften Nyt.
Kameraet er den trofaste følgesvend, så jeg kan dokumentere, hvad jeg ser og skriver om. Jeg har forskellige objektiver med til de forskellige opgaver, jeg er på. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Jeg har blandt andet nogle lamper med, der kan sættes på kameraet, hvis der er mørkt. Og jeg har en diktafon med, hvis jeg skal optage lyd. Det handler om at være klar til alle mulige opgaver. Jeg tager ofte en hel del video for Ekstra Bladet, og jeg har derfor forskelligt lydudstyr med. For eksempel en mikrofon som sættes på kameraet. Jeg har også et GoPro kamera, som jeg kan spænde på min hjelm, så jeg kan optage, mens jeg har hænderne fri.

Jeg har altid en Ekstra Bladet mikrofon med ved fronten - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.
Jeg har altid en Ekstra Bladet mikrofon med ved fronten. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Jeg har også altid to powerbanks med på turen til fronten. Det giver mig mulighed for at lade mobilen og batterierne op, hvis jeg er lang tid væk fra civilisationen. Ofte er turene med soldaterne ved fronten korte, men jeg ved aldrig om det kan trække ud. 

I lejligheden i Kramatorsk har jeg også altid to Ecoflow power stationer med, som kan oplade blandt andet min computer, hvis der er strømsvigt. Og det sker ofte. 

Jeg har to af disse Ecoflower powerstationer, der kan oplade en bærbar og andre elektriske apparater, jeg har med til fronten, når der ingen elektricitet er. Foto: Stefan Weichert - Søften Nyt.
Jeg har to af disse Ecoflower powerstationer, der kan oplade en bærbar og andre elektriske apparater, jeg har med til fronten, når der ingen elektricitet er. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Min mobiltelefon er yderst vigtig. Ikke kun til at koordinere interviews, men også for at tjekke ind hos Ekstra Bladets sikkerhedsfolk, så de altid ved, hvor jeg er. Jeg har en speciel app, hvor jeg løbende tjekker ind, så de altid kender min lokalitet. Jeg bruger krypterede beskedtjenester såsom WhatsApp, Telegram og Signal til at skrive med kilder. De er svære at hacke og beskytter kommunikation, så russerne ikke opsnapper den. 

Jeg pakker også altid en forlængerledning. Det er nærmest umuligt at leve uden. Jeg har talrige gange prøvet at bo i lejligheder, hvor stikkontakterne sidder helt håbløse steder, så det nærmest er umuligt at arbejde. Forlængerledningen er et must. Det er det også at have flere ladere til både computer og telefon. Hvis noget går i stykker på turen, er det svært at få fat i nyt i byerne, hvor de fleste butikker er lukkede, og missiltruslen er konstant. 

Mere end blot en fragmentationsvest

Når det kommer til sikkerhedsudstyr, så har jeg også meget forskelligt med. Fragmentationsvesten og hjelmen med pressesymboler er nødvendig. Jeg har altid to sæt med, hvis en skulle gå i stykker, eller hvis jeg skal med en lokal, som ikke selv har noget. Det handler nemlig ikke kun om ens egen sikkerhed, men også om andres. 

Mange steder har jeg set, hvordan journalister ikke tager vare på de lokale. Den situation vil jeg ikke stå i, så en ekstra vest og hjelm ligger altid i bilens bagagerum. 

På vesten sidder der også en lægetaske. Der er blandt andet årepresser i, og jeg har en række bandager og forskelligt andet udstyr til at lappe mig selv eller andre sammen. Hvis uheldet er ude ved fronten, så handler det om at kunne stoppe blødningerne hurtigt. 

Førstehjælpstasken sidder på vesten. Min blodtype står der også. Foto: Stefan Weichert - Søften Nyt.
Førstehjælpstasken sidder på vesten. Min blodtype står der også. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Jeg har tidligere været på et sikkerhedskursus i Danmark for at lære, hvordan jeg bruger udstyret. Ellers er udstyret intet værd. Liv og død kan handle om nogle få sekunder. 

Det har jeg selv prøvet i starten af invasionen, da min kammerat og jeg blev beskudt nær fronten i byen Okhtyrka. Når blodet først flyder, så kan livets timeglas hurtigt rinde ud.

Derudover har jeg også en Cavius Travel Alarm med. Den har både brandalarm, overfaldsalarm og sensoralarm i et. Det er muligt at aktivere alle tre eller kun en af delene. I mit arbejde ved fronten bruger jeg kun brandalarmen, da det er sjældent, at der er brandalarmer i de gamle lejligheder.  

Billede af en rejsealarm som Stefan Weichert altid har med sig, når han rejser ved fronten - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.
Cavius rejsealarmen er en god ting. Det kan også være en god ting at have en på sig, når man bare generelt er på ferie, da det langt fra er altid, at brandalarmen virker på hoteller. Den koster omkring 250 kroner. Foto: Stefan Weichert – Søften Nyt.

Bilen skal være klar

Til sidst kommer turen til bilen. Olien og bremserne skal tjekkes. Jeg sørger altid for at have ekstra olie og sprinklervæske med i bilen. Derudover har jeg to reservedæk, da punkteringer er hyppige i Østukraine. Vejene er elendige, og der er ofte fragmenter på vejen. 

I bagagerummet er der også brandslukker, krydsnøgle og en række andre ting til at skifte dæk. Jeg har også et træktov, hvis bilen går i stykker og skal slæbes væk. Derudover har jeg startkabler, hvis batteriet pludselig siger stop. Det har jeg allerede prøvet en gang. 

Jeg kører i en gammel bil med 280.000 kilometer under hjelmen. Ideelt set ville det være bedre at køre i en nyere bil, men ved fronten dækker ingen forsikring. Ingen kører rundt i nye biler på de brutale veje, og fordi de mange russiske angreb giver bilerne en kort levetid. 

Faktaboks
Stefan Weichert er 33 år gammel, og er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, hvorefter han tog en kandidatgrad i journalistik og i at rapportere fra kriseområder fra Aarhus Universitet og Swansea University i Wales. 

Siden 2019 har han boet i Kiev og rapporteret fra Ukraine til mange danske og udenlandske medier. Stefan blev sammen med Emil Filtenborg skudt to dage inde i den russiske invasion af Ukraine den 26. februar 2022, og de blev begge evakueret til Danmark og indlagt. Stefan valgte kort tid efter at flytte tilbage til Kiev og har siden rapporteret fra krigen i Ukraine.

Han vil fremover skrive klummer for Søften Nyt, om at leve og rapportere fra Ukraine som journalist.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…