Fredag den 12. april vender Jacob Krogsøe tilbage til Hadsten Bio med et oplæg omkring Arnold Schwarzenegger og action og sci-fi filmklassikeren Total Recall fra 1990. Søften Nyt har talt med Jacob om filmen, hans oplæg og hvorfor det lige er i Hadsten, at den bliver vist.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Da jeg ringer til Jacob Krogsøe for at høre om hans oplæg om actionhelte forud for filmvisningen af Total Recall i Hadsten Bio fredag den 12. april, der har han travlt, det er ikke kun færdiggørelsen af oplægget han er i gang med, men også det foredrag om tidsrejser, han skal give på Sci-Fi-Con i Randers lørdag den 13. april klokken 14:30, som han lægger sidste hånd på.

Jacob, hvorfor skal vi glæde og til at se og måske gense Total Recall i Hadsten Bio?

“Det skal vi, fordi Total Recall eller Sidste Udkald, som den hedder på dansk, er et filmhistorisk mesterværk. Det er Paul Verhoeven der instruerede filmen og Arnold Schwarzenegger, der har hovedrollen i filmen. Det store spørgsmål i filmen er, hvad er virkeligt og hvad er fantasi, og det er utroligt sjældent at du ser de store spørgsmål taget op i en action- og science fiction film,” siger Jacob.

Hvorfor er det, at vi som seere bliver draget de her actionfilm og actionhelte?

“Det gør vi, fordi de rent basalt set kan løse konflikter for os. Konflikter, som vi ikke selv kan løse. Actionhelte tillader sig at udøve selvtægt, og det kan vi ikke, de tillader sig at fange de nederdrægtige skurke, som vi i virkeligheden måske ser Putin som en af. Skurkene, som selv synes, at de er hævet over loven, men ikke er det i heltenes øjne, og som gør noget ved det,” siger Jacob.

Billede af Jacob Krogsøe og Sylvester Stallone i filmen First Blood.
Selvom oplægget i Hadsten Bio handler om Arnold Schwarzenegger, så kommer Jacob også ind på at tale om andre film. Foto: Jacob Krogsøe.

Han nævner selv, at han for nylig havde en snak med Sven-Ole Thorsen omkring vold i film, og fik at vide, at Sven-Ole er pacifist og egentlig er i mod den forherligelse der er af vold på film.

“Sven-Ole fortalte også om den modsætning, der er i ham selv, og i de fleste af os andre, at hvis vi andre oplever, at vores nærmeste bliver udsat for noget ondt. Så kommer djævelen op i os, og vi har lyst til at dyrke selvtægten og gøre noget ved de bæster som generer os. Her er det actionhelte som Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger, der klarer skærene for os og løser konflikterne. Vi får en basal glæde over at se de gode vinde over de onde,” forklarer Jacob.

Det er ikke kun de godes kamp mod de onde, som er spændende på film, men Jacob forklarer også, at det ofte er ganske almindelige mennesker, som vi ser portrætteret i de her film, og som vi kan relatere til. De er larger than life, og det er en fin kombination.

“Tænk på Bruce Willis i Die Hard, eller Sylvester Stallone i den første Rambo film – First Blood, det er mennesker, som kommer ud for nogle uhyrligheder, og som de gør noget ved og overvinder deres problemer. Det kan vi relatere til. Samtidigt betyder actionscenerne også meget for os. Når de forbereder sig, husk på Sylvester Stallone i skoven, eller Kevin i Alene Hjemme, der forbereder sig på, at tyvene skal komme ind i huset. Vi glæder os til at se, hvad der kommer til at ske; hvordan skurkene nu bliver straffet,” siger Jacob.

Billede af Sven-Ole Thorsen og Jacob Krogsøe - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det er ikke første gang, at Jacob Krogsøe holder oplæg og foredrag i Hadsten Bio, her var det forud for visningen af Gladiator, sammen med Sven-Ole Thorsen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Optakt til Sci-Fi-Con

Jacob fortæller også om, at visningen af Total Recall i Hadsten Bio er optakt til Sci-Fi-Con, der foregår i Randers Arena den 13. og 14. april.

“Det er lykkedes Tommy Prang Vonsyld at trylle rettighederne til at vise filmen i Hadsten Bio, så den er med til at kickstarte Sci-Fi-Con, hvor jeg også selv skal holde et oplæg om tidsrejser, og jeg er selv tilstede lørdag og søndag for at stå i en stand for Fantasy Festival til efteråret i Esbjerg (den 14. og 15. september, red.),  hvor alle interesserede også kan komme og tale med mig om film. Lørdag aften er jeg også med til at præsentere den nye danske Science fiction film, For Evigt. Klokken 18:30 bliver den vist i Nordisk Film Biografer i Randers, og instruktøren, Ulaa Salim (bror til skuespilleren Dar Salim, red.) vil også være til stede sammen med mig og introducere filmen,” siger Jacob.

Plakat for Sci-Fi-Con i Randers den 13. til 14. April 2024.
Der er masser af oplevelser på plakaten, når Sci-Fi-Con løber af stablen i Randers den 13. til 14. April 2024. Grafik: Ski-Fi-Con.

Sidste vi talte sammen, der talte vi om, at du var ved at skrive en bog om actionhelte, hvor langt er du med den?

“Den er nu færdig og næsten afleveret til forlaget, men jeg ved endnu ikke, hvornår den udkommer. Det bliver forhåbentlig inden Bogforum til efteråret, men jeg glæder mig til at se det færdige resultat og hvordan læserne kommer til at tage i mod den,” siger Jacob.

Men tilbage til dit oplæg fredag aften i Hadsten, hvad skal vi ellers glædes os til at høre mere om?

“Det kommer selvfølgelig til at handle om Arnold og vold, for der er meget vold i Total Recall, men også med de alternative virkeligheder. Altså tematikken i Total Recall, det med, hvad der er virkelig og hvad der er fantasi? Jeg har selv skrevet universitetsopgave om filmen, men jeg kommer også til at berøre virkelighed og fantasi i The Matrix, men også i The Truman Show. Jeg vender ofte tilbage til den scene i Total Recall, hvor psykologen siger til Arnold, at det han oplever, det ikke er virkeligt, for jeg er ikke helt færdig med at tænke over den endnu, også selvom jeg har skrevet en opgave om den, og set filmen mere end 20 gange,” forklarer Jacob i telefonen, og husker mig på at få fat i en af de sidste billetter til filmvisningen af Total Recall i Hadsten Bio fredag den 13. april.

Billede af Jacob Krogsøes opgave fra universitetet om Arnold Schwarzenegger som Mytens Håndhæver - Søften Nyt - Foto: Jacob Krogsøe.
Jacob Krogsøe skrev om Arnold Schwarzenegger på universitetet, og den handler også om Total Recall, som Jacob Krogsøe, blandt andet, skal tale om i Hadsten Bio. Foto: Jacob Krogsøe.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Se og læs flere artikler og anmeldelser fra Søften Nyt

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…