Af Anders Godtfred-Rasmussen

Ikke langt fra Ry ligger resterne af Øm kloster, der for mange århundrede siden var hjemsted for munke fra cistercienserordenen, der grundlagde klostret i 1172 og hvor bygningerne endte med at blive nedrevet i 1561 efter kongens ordre. Murstenen skulle bruges til at bygge Skanderborg slot.

Så hvad er der egentlig at se i dag, så mange år efter munkene forlod stedet? 

Takket være arkæologer og andre energiske sjæle er det muligt at se fundamenterne for klostret, og du kan i informationen låne en audioguide, der følger dig igennem historien om klostret og de enkelte dele af det på 45 minutter.

Vi besøgte resterne af Øm kloster en solskinsøndag i april, og blev forundret over forundret over, hvor meget historie, der var at lære om et kloster, der har været væk i så mange år. Vi havde også to 10-årige med, som gik på opdagelse i området. De fik begge udleveret en pose med forskellige dele ved informationen, og skulle derefter leget detektiver rundt på området.

Billede af Detektiver ved ØM Kloster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
De yngste kan lege detektiver på hele Øm Klosters område, og der er masser af opgaver at tage sig til for børn og barnlige sjæle – Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det gav også en fin indsigt i stedet, hvem munkene var og hvorfor de havde valgt at slå sig ned ved siden af en sø. Forskningen i stedet har også vist, at munkene var langt i tanker omkring hygiejne allerede dengang, og de havde udgravet kanaler, der gik under bygningerne, og sikrede at rester fra toilet besøg, køkken og andet blev skyllet væk, i det vand, der løb under klostret.

Lær om klosterkanalerne - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Munkene brugte vandet alt det de kunne, og gravede kanaler, så der affald fra køkken og toiletter kunne skylles væk fra klostre. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Danmarks ældste toiletbræt er udstillet på det lille og fine museum, som virkelig giver et godt indtryk af livet på et kloster, men samtidigt er der også udstillet skeletter og kranier med sygdomme fra dengang (og som stadig findes i dag) og der forklares om de fortællinger, som knogler og kranier giver om de mennesker, som boede på stedet dengang klostret var i brug.  På museets hjemmeside, kan du læse meget mere om skeletterne.

Billeder fra Øm Klosters skeletsamling - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
På museet kan du læse om de mange forskellige skeletter, som er udstillet, men husk at lægge papiret tilbage igen, det er kun til låns. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Detektiverne var også i gang på selve museet, hvor dele af den udleverede poses indhold skulle tages i brug, for at kunne løse gåden.

Skeletter fra den tid har også en anden funktion, fordi de besøgende kan kigge ind på knoglerne af flere af munkene, der levede i klostret, i fem overdækkede grave, og hvor der er en lille fortælling knyttet til hvert gravsted.

En af de frem grave af munke som de besøgende kan kigge på - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der er fem munkegrave fra middelalderen, som alle kan stå og kigge på, og ved siden af hver grav er der en lille historie om hver enkelt person. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Lige uden for museet er der rigtig mange planter, og her skal detektiverne også på arbejde, og det viser sig også, at mange af planterne er fra den tid, da klostret var i brug, og de har overlevet siden dengang og indgår nu i museets formidling af og om stedet.

Ved siden af informationen, er der i det lille overdække et forsøg på at vise, hvordan klostret så ud dengang. Da der ikke findes tegninger eller andet fra klostret var i brug, så kan man ikke være sikker på, hvordan det så ud, men modellen er lavet udfra den viden, som haves på baggrund i hvordan byggeskikken var fra cistercienserordenenen. Der er også billeder udstillet af fx Løgumklosterkirke, som man har en formodning om ligner klostret.

Model af Øm Kloster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det sidste vi brugte tiden på, inden vi skulle besøge den lille museumsshop på stedet, det var madpakke huset. Her kan du medbringe egen mad og drikkevarer, og sidde og nyde den inden for, hvis vejret er dårligt, eller uden for, som vi gjorde, i det dejlige solskinsvejr. Husk lige at se dig for, for der er mange vinbjerg snegle lige omkring madpakkehuset. De gør ikke noget, men du træder nemt på dem, hvis du ikke ser dig for.

Billede af Madpakkehuset ved Øm Kloster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Madpakkehuset var her, hvor vi kunne sidde og hygge med vores medbragte mad og drikkevarer, og der kunne også sluttes af med en is fra museumsbutikken, hvis vi havde lyst til det. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Vi brugte et par timer ved Øm kloster, og det er helt klar et besøg værd. Det koster 50 kroner for voksne, og der er gratis adgang for børn og unge op til 26. år. Der er åbent fra den 23. marts til en 31. oktober, og der er lukket hver mandag. Du kan finde flere oplysninger på museets hjemmeside – https://www.museumskanderborg.dk/øm-kloster. Fra Søften tager det cirka 35 minutter at køre til klostret.

Vi støtter Søften Nyt

  • www.frankhoedt.com

Post Grid #1

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…