Det er ikke kun vin, øl og chokolade, som Claus og Lone Bräuner sælger fra Living4U i Foldby. De har også næsten 200 forskellige slags te, og efter de for to år siden lancerede en online te-shop, Tea4U, er de også begyndt at have te-smage aftener. Søften Nyt tog med til den tredje totalt udsolgte te-aften i Foldby.
Af Anders Godtfred-Rasmussen
Jeg har lagt mærke til, at Living4U har te på hylderne, når jeg besøger forretningen, men det var ikke gået op for mig, at de havde en decideret te-shop. Tea4U hedder den, og her kan du købe alverdens te, som Claus Braüner forklarer mig denne tirsdag aften i april få minutter inden at Living4Us tredje te-aften skal i gang.
Hvorfor holder i te-aftener?
“Fordi vi siden vi åbnede Tea4U for et par år siden gerne ville holde nogle fysiske arrangementer, for de mange interesserede, der bor her i området. Lone og jeg har talt om det, og vi har talt med kunderne om det, men vi vidste heller ikke, om der ville være et behov. Det har det vist sig, at det er der, fordi vi har udsolgt af billetter igen i aften, og de blev solgt på syv timer,” siger Claus mens han er ved at koge vand til aftenens te-smagninger.
Lone Braüner står ved siden af og forklarer, at vi til arrangementet i første omgang skal smage seks forskellige slags te.
“Du kommer til at smage hvid, grøn og sort te, nogle med smag og andre helt rene, og bagefter har du mulighed for at smage lige præcis den te du gerne vil, og så kan du selvfølgelig også købe noget med hjem,” siger Lone smilende, inden Claus tager over:
“Vi gør det på den måde, så du kommer til at smage noget, som dine smagsløg måske ikke kender, og bagefter kan du give smagsløgene en anden oplevelse, med noget som du kender. Vi vil gerne udfordre dig lidt, og give dig noget andet, end du måske forventer,” siger Claus.
Hvorfor har I åbnet Tea4U, når I allerede var i gang med Living4U?
“Vi synes, at der manglede en lokal mulighed for at købe kvalitets te, så du ikke behøver køre til Aarhus efter det, og der har heldigvis også været en ret stor interesse for det, siden vi startede, og ikke kun lokalt. Vores onlineshop er også godt i gang, men det er også hyggeligt når kunderne kommer herind og vi kan tale om det, ” siger Lone.
Te for enhver smag
Da alle 25 har sat sig ved bordene i butikken er det tid for Lone at komme i gang med aftenens program, og hun lægger selv ud med, at der er sket meget siden Medova te var fremme, og heldigvis for det. Jeg kan selv huske smagen, når jeg fik den hos min bedstemor tilbage i 1980´erne, og jeg var heller ikke dengang vild med den.
Lone fortæller om teens historie, at den kommer fra Kina, og at det var en kejser ved navn Shen Nung, som ifølge legenden drak kogt vand og ved et tilfælde faldt blade fra et tetræ ned i vandet, og derefter drak han te hver dag.
“Om historien er en skrøne, det ved jeg ikke, men jeg kan sige så meget, at Kina i dag er den største producent af te i verden, men at der også bliver dyrket te i Indien, Sri Lanka, Bangladesh og Kenya. Te kan smage meget forskelligt, alt efter hvor det kommer fra, det er lidt som meget af det vin vi har på hylderne omkring jer. Smagen kan også være forskellig, selvom vinen er dyrket på samme drue,” siger Lone.
Nu er det tid til at smage på te, og den første er en hvid te uden tilsætning. Vi får oplyst at dem hvide te er den fineste og dyreste, fordi topskuddene fra te-planten, Camellia Sinensis, bliver taget fra og nænsomt behandlet, forklarer Lone.
“Grøn og sort te kommer fra samme plante, som den hvide, men teen bliver behandlet på forskellige måder og udvikler sig derfor i forskellige smage,” siger Lone, mens hun og Claus deler termokander rundt på bordene, så vi kan smage teen.
Den er meget forfriskende i smagen, og snakken omkring bordene går med det samme i gang. Vi har alle forskellige smagsløg og favoritter, og kvinden der sidder ved siden af mig, fortæller at hun ikke er så vild med hvid te, men fordi den er helt ren og frisk, så nyder hun at drikke den. Hun hælder heller ikke resterne af den op i den sorte beholder midt på bordet, som står der, hvis vi ikke kan lide den te vi drikker, og for mit eget vedkommende kommer i brug ved te nummer to, som ikke falder i min smag, og hvor der er Hibiscus og ribs i blandingen.
Te nummer tre er en ren grøn te, som jeg heller ikke selv ville købe, men hvor andre er begejstrede for den, og nogle beskriver den som smagen af hav.
Ved te nummer fire, Det evige Liv, hedder den, der bliver der ved vores ende af bordet stillet spørgsmål til, om der skal serveres noget specielt, når du drikker te. Det er ikke nødvendigt, men en anden har oplevet, at få serveret en kvæde-te til en dessert, og det passede så godt sammen, at hun selv gik ud og købte teen bagefter.
Ved te nummer fem, er der karamel i, og dermed bliver allergenerne læst op, hvis nogle af de fremmødte ikke kan tåle æg, gluten, soya og nødder, som der også kan være spor af i teen, og dermed er te nummer fem et godt eksempel på, at der bliver tilsat smagsnuancer til mange forskellige typer te.
De sidste te vi smager på er også sort, og der bliver nævnt, at den minder hende om hendes fars pibetobak. Vi bliver enige om, at det må være MacBarens mixture, som hendes far røg, da hun var barn.
Fællessmagningen af de mange teer var nu slut, og vi kunne derefter selv gå rundt og dufte til de mange te-prøver, der var stillet frem, og derefter smage på dem. Samtidigt var der lejlighed for at tale sammen og hygge omkring teen, mens andre købte te og andet med hjem.
Da det blev Fruen og min tur til at prøve te og betale for de indkøb, som vi havde gjort, så sagde en smilende Claus til os:
“Vi havde ikke regnet med, at vores te-shop ville blive en succes, som det er, men nu hvor vi har holdt tre udsolgte arrangementer efter hinanden, så viser det også Lone og jeg, at det var en god idé at sælge te. Så det bliver vi ved med, og vi vender tilbage igen med en te-aften en anden gang, nu hvor de først tre har været en succes,” siger Claus.
Annonce – Vi støtter Søften Nyt
Se og læs flere artikler fra Søften Nyt
Læserbrev: Fleksible løsninger er moderne familiepolitik
I dagens samfund er fleksibilitet en af de vigtigste faktorer…
Stefans klumme – Må flygte fra virkeligheden
Krigen tærer på alle, og det er svært at holde…
Læserbrev: Gode idrætsfaciliteter er nøglen til fællesskab og trivsel
Af Morten Bang Jeg har spillet fodbold hele mit liv…
Onsdagens ord – når journalisten er syg
Når der kun er en journalist ansat på Søften Nyt,…
1400 spillere slår igennem i Favrskov
Lørdag den 14. og søndag den 15. september skal 1400…
Læserbrev: Et stabilt og ansvarligt budget for Favrskov
I denne uge er årets budget for Favrskov Kommune sendt…