Der var masser af sol, forsinkede taler, vand, pølser, kage og aktiviteter både inden for og uden for, da Hinnerup Badet fejrede sit 30-års jubilæum.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Det er næsten ikke til at forstå, at det allerede er 30 år siden, at nogle fremsynede borgere i den daværende Hinnerup Kommune fik gjort sit til, at der kom en indendørs svømmehal i Hinnerup.

Især ikke for en journalist der gennem årene har brugt badet selv og med familien, og forinden brugte en stor del af sin barndoms somre i friluftsbadet i Hinnerup.

Det var derfor også spændende at se, hvad medarbejderne og de frivillige bag Hinnerup badet havde fundet på af løjer og skæve påfund søndag den 8. oktober, hvor dagen af afsat til forskellige aktiviteter inden for, men også uden for, hvor den mere officielle del af jubilæet foregik.

Inden talerne var der uden for musik fra Hinnerup Garden og jagthornsblæsere fra Hinnerup og Omegns Jagtforening, og der var også optræden fra ´Bagstræberne`, den lokale revy i Søften, som gav smagsprøver på deres kunnen inden det blev borgmesterens tur til at sige noget.

Hinnerup Garden i Hinnerup Badet - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Hinnerup Badet lagde ud med at spille flere numre fra deres store bagkatalog i det flotte søndagsvejr bagved Hinnerup Badet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Borgmesteren kom for sent

Det var dog ikke hans egen skyld, for motorvejen havde været spærret hele formiddagen. Mens vi ventede på Lars Storgaard, var der kø i pølsevognen, hvor frivillige fra SGF Venner stod og rakte hot dog over disken.

Mens vi ventede på, at borgmesteren skulle komme, kom jeg i snak med formanden for Hinnerup Badet, Jan Johannsen, som har været formand for den frivillige forening bag Hinnerup Badet, siden foreningen startede for 30 år siden.

Jan, du har været med fra begyndelsen, hvordan kan det være?

“Jeg var ikke med i gruppen af borgere i området, der samlede penge ind til svømmehallen, men  fordi jeg havde en baggrund i handicap og den frivillige verden i Søften GF, så blev jeg opfordret til at stille op. Der var 300 til den stiftende generalforsamling, og vi var fem formandskandidater, hvor jeg blev valgt, og så er jeg blevet på posten siden, fordi det har passet ind. Det var og er vigtigt, at vi har en velfungerende svømmehal i Hinnerup,” siger Jan.

Hvorfor er det vigtigt?

“Fordi, at vand er godt for krop og sjæl, og det er vigtigt, at du lærer at svømme fra barnsben af og holder det ved lige resten af dit liv. Samtidigt er Hinnerup Badet et stort aktiv for lokalområdet, og der kommer mennesker og bruger det langvejs fra. Det må også betyde, at det vi tilbyder her giver glæde til vores mange brugere,” forklarer Jan.

Det er en frivillig forening, der står bag Hinnerup Badet, hvordan får I det til at lykkes?

“Det, at vi er en frivillig forening, der driver Hinnerup Badet, gør, at der ikke tænkes i profit. De penge vi tjener, dem bruger vi på udvikling af Hinnerup Badet og på at lave flere hold og aktiviteter i vores bassiner. Samtidigt er det også vigtigt, at vi har nogle gode medarbejdere, som klarer alting i dagligdagen, og som har flydende faggrænser. Det sammen med vores mange instruktører og livreddere. Alle er glade for at være her og gør en ære i, at få de mennesker, der bruger Hinnerup Badet til at føle sig velkommen,” siger Jan.

Formand Jan Johansen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jan Johansen er glad for, at være formand for bestyrelsen i Hinnerup Badet, og han er imponeret over den store opbakning der er fra svømmehallens mange brugere og samarbejdet med Favrskov Kommune. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Borgmesteren er nu sluppet fri af køen på motorvejen og tager mikrofonen for at tale om Hinnerup Badets historie og betydning i Favrskov Kommune.

Han lægger ud med at drille lidt, fordi der i CVR-registret står, at Hinnerup Badet står opført under pizzeriaer, grill- og isbarer, og ikke fritidsaktiviteter som en svømmehal normalt ville høre til. Herefter talte Lars Storgaard om den polemik og splittelse, der var i det daværende byråd før Hinnerup Bibliotek og Kulturhus og Hinnerup Badet blev opført:

“Det er et stort paradoks, at de to elskede bygninger kom til verden under vidt forskellige forudsætninger, men de klarede sig begge to, fordi de begge var ønskebørn og var sat i verden med mål og mening. Historien viser os, at det er vigtigt, at der er nogen, der går forrest på fællesskabets vegne og realiserer tanker og ambitioner til gavn for os alle. Både når det giver knubs og når det går lidt nemmere. I dag kan vi ikke forestille os Hinnerup uden en svømmehal,” som borgmesteren sagde til tilhørerne, inden han sendte rosende ord videre til foreningen bag Hinnerup Badet:

“I både kan og vil selv, og I har absolut ingen ønsker om at rende kommunen på dørene. I sætter en ære i at løfte opgaverne selv, og spare op til de ønsker om fornyelse, som I har. Det gør jer til et forbillede for andre foreninger, og Hinnerup Badet er en meget veldrevet forening, som andre foreninger med fordel kan spejle sig i”.

Borgmester Lars Storgaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Borgmester Lars Storgaard brugte sin taletid til at fortælle om den store betydning, som Hinnerup Badet har haft i Favrskov Kommune gennem de 30 år, og hvor vigtigt svømning er for ung og gammel i hverdagen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Derefter var det formand Jan Johansens tur til at tale for tilhørerne. Han vendte tilbage til åbningen for 30 år siden, hvor han og den daværende borgmester i Hinnerup Kommune, Vilhelm Lysken, oplevede at sidde fast i rutsjebanen. og at da musikken spillede fra en båd midt i bassinet, så kæntrede båden og tubaen blev meget våd.

“Der var en hel del udfordringer for os for 30 år siden, for da Hinnerup Badet var opført, så manglede vi en ekstra bevilling til, at der kunne komme vand i bassinerne og at energiregningen samtidigt kunne betales. Pengene kom, og siden vandet kom i bassinerne, der har vi skabt rigtigt mange ringe i vandet i svømmehallen. Der har være mere end 5,5 millioner besøgende, tæt på hele Danmarks befolkning i tal, og på de 30 år er det lykkedes os at halvere vores varmeforbrug,” forklarer Jan i tørre tal, inden han fortsatte med at fortælle om de mange aktiviteter, som Hinnerup Badet selv tilbyder, men som også foreningslivet, der benytter badet, tilbyder til borgerne i området.

Lars Storgaard og Jan Johansen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Godmodigt drilleri prægede de to talere, Lars Storgaard og Jan Johansen, men de var begge oprigtigt glade for at kunne fortælle om den store betydning, som Hinnerup Badet har haft de sidste 30 år. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Udspring og show i Hinnerup Badet

Da talerne var ovre fik alle de tilstedeværende mulighed for at komme en tur i svømmehallen, hvis vi huske at tage blå futter på skoene, så der ikke kom skidt med ind.

Her havde instruktører og frivillige lavet et program med udspring, sjov og spas og masser af aktiviteter i vandet. For de, der ikke ønskede at sidde i varmen i svømmehallen, der var der masser af aktiviteter i cafeen. Her kunne der spilles dart og kort, og ellers høre mere om mange af de andre frivillige foreninger, som findes i Hinnerup og Omegn. 

Aktiviteter i cafeen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der var mulighed for kortspil, dart og en snak med andre foreninger i Hinnerup Badets café under hele jubilæumsfejringen søndag den 8. oktober. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hinnerup Badet havde også fundet gamle udklip frem fra gemmerne, hvor artikler og historier fra svømmehallens levetid kunne ses og læses.

Gamle artikler og billeder fra Hinnerup Badet - Foto: Hinnerup Badet.
Medarbejderne i Hinnerup Badet havde fundet de gamle scrapbøger frem fra gemmerne, og der var rig mulighed for at læse om 30-års historie i svømmehallen. Foto: Hinnerup Badet.

Der var også mulighed for at få en tur rundt i kælderen og se, hvordan al teknikken bagved svømmehallen fungerer, så vandet altid har den rigtige temperatur, og der ikke er for meget klor i vandet.

På vej ud af svømmehallen, mødte jeg bademester Jørgen Mundt, og jeg spurgte ham om, hvad han tænkte om jubilæumsfejringen.

“Vi holder jubilæum hvert femte år, og igen denne gang har det været en stor succes med de mange mennesker, der har været gennem svømmehallen i dag. Jeg er også rigtigt glad for, at der har været så mange foreninger, som Favrskov Aftenskole, FOF, Krolf og Petanque, Vandbisserne og Hinnerup Løberne og Cykelmotion, der har bakket op om arrangementet i dag og er her, for at vise frem, hvad de har at tilbyde borgerne i Favrskov. Det vil jeg gerne tage op igen fx en gang om året,” siger Jørgen.

Hvad er dine tanker om et årligt arrangement?

“Det er ikke et arrangement, der skal laves i Hinnerup Badets regi, men måske mere som de gør til ´Åben Idræt` i Hammel. Hvor det lokale foreningsliv går sammen om at stille faciliteter til rådighed. Vi har også været i god dialog omkring jubilæet med HOG Fodbold og Hovedforeningen, Team Favrskov Håndbold, senioridræt og Hinnerup Gymnastik. Det kan måske i fremtiden blive til en fælles aktivitetsdag, hvor alle interesserede kan komme og prøve at være med til noget forskelligt i løbet af dagen. Det vil vi i fra Hinnerup Badet prøve at arbejde videre med,” siger Jørgen Mundt.

Herunder kan du se forskellige billeder fra jubilæumsarrangementet søndag den 8. oktober 2023.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

Læs flere artikler fra Søften Nyt.

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…

Billede fra dokumentar på DR om Boris Johnsen.

Mandagens Anmeldelse – Boris Johnson – Skandalernes Premierminister

andersgodtfredmaj 6, 20244 min read

Hvis du har fulgt en smule med i politik i England de seneste mange år, så har du nok hørt om Boris Johnson, der endte på skandalernes holdeplads og måtte…

Billede af Sabro kirke hvor Pilgrimsvandringen starter på Kr. Himmelfartsdag. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Pilgrimsvandring i Ristrup skoven på Kr. Himmelfartsdag

andersgodtfredmaj 4, 20244 min read

I Søften og Foldby kirker er der hvert år tradition for at gå en tur på Kr. Himmelfartsdag, hvor sognepræst Jane Vig Fanø inviterer alle interesserede til at gå med…