På Brogården i Hinnerup mødes medlemmerne af Lungekoret hver onsdag til et par timers sang, hvor det ikke gælder om at synge højest eller bedst, men at være med i et fællesskab i et kor, også selvom du har en lungesygdom.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Der er helt stille, da jeg kommer forbi for at overvære Lungekorets øvedag. Den eneste, der siger noget er Annette Trollegaard, som leder og styrer Lungekoret når de øver hver onsdag på i Brogården i Hinnerup.

De mange fremmødte er i gang med at lave udstrækningsøvelser, for at få hele kroppen i gang inden de skal begynde og synge. De fleste af medlemmerne ved godt, hvilke øvelser de skal lave, for de har været med i koret længe. Enkelte sidder ned og laver øvelserne, for de fleste af deltagerne har en del år på bagen. Den yngste er 60 og den ældste et stykke op i 80´erne.

Alle smiler, også under stræk- og sangøvelserne, og så snart Annette siger, at nu er det tid til at synge, så finder medlemmerne deres sanghæfter frem. Hvis nogen har glemt den, eller der er nye medlemmer med, så er der kopier at finde i et af de fire ringbind, som medlemmerne frit kan hente sange fra.

I den næste time er der korlederen, der bestemmer, hvilke sange der skal synges. Det er først efter pausen, at medlemmerne kan komme med ønsker til sange, der skal synges. Flere af sangene, som koret synger og øver sig på inden pausen, er sange, som de skal synge til Den Nationale Lungedag på Plejecenter Hinneruplund den 15. november. Her markerer Favrskov Kommune dagen, og alle er velkomne til at få målt deres lungefunktion og samtidigt høre korsang fra Lungekoret.

Annette Trollegaard er leder af Lungekoret i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Annette Trollegaard er leder af Lungekoret, og hun råber hver onsdag navnene op på deltagerne. Det er alle glade for, for det tilskynder dem til at komme hver gang, hvis de kan, fordi de ved, at der er nogen, der venter på dem til kor. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Lungekor og KOL

I pausen taler jeg med Svend Aage Holmberg og Bent Thuehøj, og jeg spørger dem om, hvorfor de er med i Lungekoret?

“Jeg har KOL og min lungekapacitet er 80%, så derfor er det oplagt for mig, at være med her. Sang er godt for lungerne, og derfor er det dejligt at kunne synge med hver onsdag, og så er det det et helt fantastisk fællesskab vi har, når vi synger og snakker sammen i pausen,” siger Svend Aage, inden han giver ordet videre til Bent:

“Jeg har Parkinson, så det er egentlig ikke min lunger, det er galt med, men sygdommen påvirker mit stemmebrug, og derfor er det godt for mig at være med. Jeg elsker at synge, så jeg er også nødt til at give det en ekstra indsats,” siger Bent med et smil.

Svend Aage Holmberg og Bent Thuehøj er begge rigtigt glade for at gå til kor hver onsdag. Svend Aage har KOL og Bent har Parkinson, og korsangen og de mange øvelser, de laver hjælper deres lungefunktion. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Svend Aage Holmberg og Bent Thuehøj er begge rigtigt glade for at gå til kor hver onsdag. Svend Aage har KOL og Bent har Parkinson, og korsangen og de mange øvelser, de laver hjælper deres lungefunktion. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

På en stol sidder Britta Klemmesen og kigger sine sange igennem, hun er en af de nye, der er kommet med, efter at have stået på venteliste i et stykke tid.

“Det er kun fjerde gang, at jeg er med, men jeg kender heldigvis en hel del af de andre, der er med i Lungekoret,” siger Britta.

Hvorfor er det vigtigt for dig at være med i koret?

“Jeg har nedsat lungefunktion, og da jeg var på sygehuset for at blive skannet, så sagde sundhedspersonalet til mig, at det var vigtigt at komme med i et kor, hvis det var muligt. Det blev det så, da der kom en plads til mig. Jeg er rigtigt glad for at være med, og lave de øvelser vi gør, inden vi begynder at synge. Jeg kan mærke, at det giver mig mere luft, derfor laver jeg også øvelserne derhjemme,” siger Britta, inden Annette fortæller, at pausen nu er slut, og at det er tid til ønskekoncert.

Britta Klemmensen er fra Søften og det er fjerde gang hun er med til korsang i Lungekoret. Hun er rigtigt glad for det, men også for det fællesskab, der er sammen med de andre korister. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Britta Klemmesen er fra Søften og det er fjerde gang hun er med til korsang i Lungekoret. Hun er rigtigt glad for det, men også for det fællesskab, der er sammen med de andre korister. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Hvad vil I gerne synge den sidste halve time i dag? spørger hun, og ret hurtigt er der en, der siger nummer 56. 

“Det er ´Forelsket i København`, så synger vi den igennem to gange, fordi den er så kort,” siger Anette, mens hun begynder og spille på klaveret og koret starter sangen op.

Den næste halve time bliver der sunget mange forskellige sange, og i de små pauser mellem sangene bliver der grint og smilet, det er tydeligt at de mange medlemmerne nyder at være sammen til korsangen.

Den sidste sang er Kim Larsens ´Om lidt bliver her stille`, og da den er slut, så hjælper deltagerne hinanden med at rydde op, og stille de mange stole på plads i siden af lokalet, så der er plads til de næste, der skal bruge det.

Gået til kor i fire år

Bagerst i lokalet står de tre veninder, Tove, Dolly og Tove. De har været med i koret fra begyndelsen i 2019, da koret øvede sig plejecentret Hinneruplund, og hvor de alle tre var glade for at være.

“Så kom corona desværre, og vi måtte holde en pause, og da vi så skulle tage korsangen op igen, så kunne vi ikke vende tilbage til Hinneruplund, det er vi rimeligt trætte af,” siger Dolly. Inden Tove fortsætter:

“Vi er glade for at være her på Brogården, men der er ikke meget luft, så vi åbner døre og vinduer, når det er muligt, for at få noget luft ind,” siger den ene Tove.

De mener alle tre, at Fællesskabet er godt i Lungekoret, og de kerer sig også om hinanden.

“Lungekoret er er glæde, fællesskab og sammenhold, og der er altid en hjælpende hånd fra andre, hvis der er behov for hjælp. Vi bliver råbt op hver gang og det gør også, at vi kommer, fordi vi ved, at der står nogle mennesker og venter på os. Det giver også livsglæde, sammen med sangen,” siger den anden Tove.

Tove, Tove og Dolly har alle været med i Lungekoret siden begyndelsen i 2019, og de er glade for at ses hver onsdag i Lungekoret, men ville ønske, at der kunne findes nogle bedre egnede lokaler, ligesom da de var på Plejecenter Hinnerup Lund det første år. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Tove, Tove og Dolly har alle været med i Lungekoret siden begyndelsen i 2019, og de er glade for at ses hver onsdag i Lungekoret, men ville ønske, at der kunne findes nogle bedre egnede lokaler, ligesom da de var på Plejecenter Hinneruplund det første år. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Bag dem står korlederen, Annette Trollegaard. Hun siger tak for i dag og farvel til damerne, og mens de forlader lokalet, så spørger jeg Annette om, hvad hun selv har af tanker omkring Lungekoret.

“Det er fantastisk så gode, at de er blevet til at synge på den tid, jeg har haft sammen med dem. Jeg kan også mærke at fællesskabet er rigtigt vigtigt. Der er altid nogen, der tænker på dem, der ikke kommer til kor, og så ringer de til dem for at høre, om de har det godt, og hvorfor de ikke kom,” siger Annette.

Hun fortæller, at de er 28 medlemmer, og en lang venteliste for at komme med.

“Koret er hele tiden fyldt op, også selvom vi er i gang hver onsdag hele året, undtaget i skolernes ferier. Vi glæder os til at synge for publikum den 15. november på Hinneruplund, når Lungedagen bliver fejret, men indtil da skal vi øve og synge,” siger Annette.

Faktaboks
Hver onsdag fra 12:30 til 14:15 mødes medlemmerne af Lungekoret i Hinnerup til korsang og fællesskab, og de 28 medlemmer af koret glæder sig til at skulle vise, hvad de kan, til den nationale Lungedag den 15. november 2023. Dagen fejres af Favrskov Kommune med et arrangement på Plejecenter Hinneruplund, hvor det er muligt at få målt sin lungefunktion, og samtidigt høre korsang fra Lungekoret i Hinnerup. Det er Favrskov Aftenskole, der står bag Lungekoret i Hinnerup – se mere på deres hjemmeside https://www.favrskov-aftenskole.dk.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

Læs flere artikler fra Søften Nyt

Onsdagens Ord – Hvad litteratur kan gøre for os

andersgodtfredapr 17, 20243 min read
Onsdagens Ord om litteratur - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen En af mine store fornøjelser, det er at læse bøger, og jeg har da også gang i mindst en bog hele tiden.…

Mandagens Anmeldelse – Øm kloster

andersgodtfredapr 15, 20245 min read
Billede af Fundamentet og søen ved Øm Kloster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen Ikke langt fra Ry ligger resterne af Øm kloster, der for mange århundrede siden var hjemsted for munke fra cistercienserordenen, der grundlagde…

Total Recall – Hvad er virkeligt og hvad er fantasi?

andersgodtfredapr 12, 20246 min read
Filmplakat Total Recall

Fredag den 12. april vender Jacob Krogsøe tilbage til Hadsten Bio med et oplæg omkring Arnold Schwarzenegger og action og sci-fi filmklassikeren Total Recall fra 1990.…

Det er længe siden Medova var den foretrukne te

andersgodtfredapr 11, 20246 min read
Billedet er forside billedet og viser Mange forskellige smags og duftprøver af te hos Tea4u i Foldby - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Det er ikke kun vin, øl og chokolade, som Claus og Lone Bräuner sælger fra Living4U i Foldby. De har også næsten 200 forskellige slags…

Onsdagens Ord – Fællesskabet må vi ikke glemme

andersgodtfredapr 10, 20243 min read
Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt - Onsdagens Ord

Af Anders Godtfred-Rasmussen Normalt er det ikke mig, der stiller spørgsmål til dig som læser, som jeg ingen mulighed har for at kunne få dig…

Mandagens Anmeldelse – Månedens Tænkepause – Omsorg

andersgodtfredapr 8, 20243 min read
omsorg_omslag - Aarhus Universitetsforlag

Af Anders Godtfred-Rasmussen Hvad tænker du på, når du hører ordet omsorg? Er det når du bliver passet og plejet, hvis du ligger syg derhjemme…