Af Anders Godtfred-Rasmussen

Hvad tænker du, når du hører ordet Egypten? For mig er det pyramider, sand, sand og atter sand, og derefter kommer tankerækken til mumier. Ikke den farlige slags, som Hollywood og andre filmproducenter har prøvet at forskrække os med gennem tiden, men de mumier, som er fundet i de store og små pyramider i Egypten i tidens løb, og med de udsmykninger, som er lavet i de gravkamre, som mumierne er fundet i. 

Mest kendt er Tutankhamon, hvis guldmaske er udstillet på Det Egyptiske Museum i Cairo, og som dermed ikke har fundet ved til Moesgaards udstilling ´Egypten – Besat af livet`, men det har mange andre fund og relikvier, som museet har fået lov til at låne fra andre museer og udstillinger.

For det er virkelig en spændende udstilling, som Moesgaard har formået at sætte sammen, og den er interessant for alle aldre på den måde, som den er sat sammen på. Udstillingen handler om, hvordan egypterne tog livet med ind i døden under Faraonernes tid fra ca. 3200 f.Kr til 250 e.Kr. 

Hvordan de døde blev balsameret og gjort til mumier, og begravet i gravkamre, hvor gaver, ofringer og udsmykninger var med på den sidste rejse mod efterlivet.

Efterlivet bliver også beskrevet for de yngre aldersgrupper i de mange skærme og lyttestationer, der er stillet op undervejs i udstillingen. Her kan du høre drengen ´Bebe` fortælle om sin farfars rejse mod efterlivet, og skærmene står i hver sin afdeling af udstillingen.

Min yngste søn, Marius, lyttede til Bebe fortælle om farfarens rejse til efterlivet på udstillingen, og i hver sin afdeling af udstillingen var Bebe der, for at fortælle om det. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Min yngste søn, Marius, lyttede til Bebe fortælle om farfarens rejse til efterlivet på udstillingen, og i hver sin afdeling af udstillingen var Bebe der, for at fortælle om det. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

For udstillingen er delt op i flere separate afdelinger, hvor du først lærer om Faraonernes guder og skikke, og hvorfor en lille del af den Egyptiske befolkning blev mumificeret. Hvordan organerne blev taget ud og kroppen blev tørret ind. 

Du kommer selv til at kunne lugte til, hvordan duften af det evige liv dufter, hvis du har lyst. Du lærer, hvorfor der bruges kanopekrukker til organer og indvolde, og du lærer hvordan balsameringen foregik, og hvordan der kunne bruges op til en halv kilometer lærred for at vikle liget ind som en mumie.

Hvordan dufter efterlivet? Det kan du selv opleve, når og hvis du besøger udstillingen på Moesgaard Museum. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Hvordan dufter efterlivet? Det kan du selv opleve, når og hvis du besøger udstillingen på Moesgaard Museum. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Undervejs i udstillingen er der mumier udstillet, der er mumiekister, med inskriptioner, tegninger og udsmykninger, og alt er beskrevet på dansk og engelsk, så alle kan være med. Der er videoer, hvor forskere forklarer, hvad der er sket og hvorfor det er sket, og der er videoer på skærme og i en lille biograf, der forklarer om efterlivet.

Du besøger også et gravkammer, hvor du kan følge de dødes liv og efterliv på vægge og loft, og overklassens liv bliver vist og udstillet via kopier og miniaturer af de møbler og smykker, som er fundet i gravkamre i fx Kongernes Dal i Egypten.

Udsmykninger inde i gravkammeret, hvor det med tegninger og hieroglyffer er vist, hvordan før- og efterlivet er levet for de afdøde i gravkammeret. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Udsmykninger inde i gravkammeret, hvor det med tegninger og hieroglyffer er vist, hvordan før- og efterlivet er levet for de afdøde i gravkammeret. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Det er endnu engang lykkedes Moesgaard at lave en udstilling, som giver et indblik i en svunden kultur, og hvor der via interaktive skærme, lyd, rigtige mumier og opskrifter på, hvordan balsameringen foregik, giver os som beskuere et nyt forhold til den Egyptiske historie, og hvorfor og hvordan mumierne blev til.

Udstillingen er værd at se, og ikke kun en gang, hvis du har mulighed for at komme igen, for der er helt sikkert dele af udstillingen, som du har overset ved første gennemsyn, og ellers er der også andre spændende udstillinger at se på Moesgaard, både de permanente og de skiftende udstillinger på museet.

Det er ikke kun voksen mumier, der er vist på udstillingen, der er også udstillet et barn og en falk, der er blevet mumificeret. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Det er ikke kun voksen mumier, der er vist på udstillingen, der er også udstillet et barn og en falk, der er blevet mumificeret. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Særudstillingen om ´Egypten – Besat af livet` kan ses på Moesgaard Museum frem til den 18. august 2024, og du kan læse og se mere omkring den via det her link.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

Se og læs flere artikler og anmeldelser fra Søften Nyt

Onsdagens Ord om litteratur - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvad litteratur kan gøre for os

andersgodtfredapr 17, 20243 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen En af mine store fornøjelser, det er at læse bøger, og jeg har da også gang i mindst en bog hele tiden. Indrømmet, en del af dem…

Billede af Fundamentet og søen ved Øm Kloster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Øm kloster

andersgodtfredapr 15, 20245 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Ikke langt fra Ry ligger resterne af Øm kloster, der for mange århundrede siden var hjemsted for munke fra cistercienserordenen, der grundlagde klostret i 1172 og hvor…

Filmplakat Total Recall

Total Recall – Hvad er virkeligt og hvad er fantasi?

andersgodtfredapr 12, 20246 min read

Fredag den 12. april vender Jacob Krogsøe tilbage til Hadsten Bio med et oplæg omkring Arnold Schwarzenegger og action og sci-fi filmklassikeren Total Recall fra 1990. Søften Nyt har talt med…

Billedet er forside billedet og viser Mange forskellige smags og duftprøver af te hos Tea4u i Foldby - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Det er længe siden Medova var den foretrukne te

andersgodtfredapr 11, 20246 min read

Det er ikke kun vin, øl og chokolade, som Claus og Lone Bräuner sælger fra Living4U i Foldby. De har også næsten 200 forskellige slags te, og efter de for…

Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt - Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – Fællesskabet må vi ikke glemme

andersgodtfredapr 10, 20243 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Normalt er det ikke mig, der stiller spørgsmål til dig som læser, som jeg ingen mulighed har for at kunne få dig til at svare på, men…

omsorg_omslag - Aarhus Universitetsforlag

Mandagens Anmeldelse – Månedens Tænkepause – Omsorg

andersgodtfredapr 8, 20243 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Hvad tænker du på, når du hører ordet omsorg? Er det når du bliver passet og plejet, hvis du ligger syg derhjemme med influenza, eller er det…