I uge 6 i 2024 kom det frem, at politiet havde fundet frem til gerningsmanden til mordet på Hanne With, der blev dræbt nytårsnat for 34 år siden. Den uopklarede sag var blevet genoptaget, fordi politiet havde taget en ny opklaringsteknik i brug, hvor “Den sigtede er fundet ved hjælp af såkaldt slægtskabssøgning, hvor dna-spor fra den formodede gerningsmand bliver sammenlignet med eksisterende materiale i politiets dna-register – men i stedet for at søge efter en matchende profil, leder man efter nære familiemedlemmer til den person, der har afsat sin dna.” – tekst og link er fra en pressemeddelelse fra politi.dk hvor de omtaler, at de har foretaget en anholdelse i den gamle sag.

Sagen fik mig til at tænke på Amagermanden, Marcel Lychau Hansen, som i december 2011 blev dømt skyldig i to drab og seks voldtægter og brandstiftelse, som alle var foregået over en periode på 23 år. En periode, hvor politiet uden at vide det, faktisk var tæt på at fange Marcel Lychau Hansen flere gange, men at det hver gang lykkedes ham at undslippe lovens lange arm.

Journalisterne Claus Buhr og Vicki Therkildsen skrev i 2012 Sagen om Amagermanden – Jagten på en serieforbyder, hvor de gennemgår alle de sager, som Marcel Lychau Hansen endte med at blive dømt for, og nogle flere som er sket i samme tidsperiode. Fx bliver Hanne With sagen også nævnt i nogle linjer, sammen med andre voldsomme drab på kvinder begået i 1990´erne.

Politiets mange fejl under opklaringer bliver påvist undervejs, men journalisterne forklarer også, hvordan disse fejl kunne begås i den anden tid, det var dengang. Specielt i de første år efter Marcel Lychau Hansens første forbrydelser. At der ikke var EDB eller IT som vi kalder det i dag, til at registrere. At alle finger og håndaftryk blev lavet på papir, og ikke indskannet, som vi kender det i dag. At det først mange år efter det første mord, som Marcel Lychau Hansen begår i 1987, bliver normalt at tage DNA fra mistænkte, men også at det register, som skal bruges til at opbevare oplysningerne blev oprettet i 2000.

I bogen lærer læseren også, hvordan politiet arbejdede dengang og i dag, samt at DNA spor aldrig må stå alene, også fordi at de kan være plantet af andre, og dermed kan være med til at beskylde andre for en forbrydelse, de ikke har begået. Marcel Lychau Hansen prøver selv, at inkriminere andre, ved at få plantet sin DNA uden for fængslet, efter at han er blevet anholdt. Noget som ikke lykkes, og som bliver brugt som vægtigt bevis på, hvorfor Marcel Lychau Hansen måske aldrig kommer ud af fængslet igen.

Bogen er skrevet meget nøgtern og fortællende, det er helt tydeligt at journalisterne har været meget grundige i deres research, og alle sager bliver fortalt og forklaret så læseren har meget nemt ved at se de mange scener, som er beskrevet i bogen, men også forstå hvilken smerte, de mange overlevende ofre må have haft og stadig har med ar på sjælen efter de voldsomme overgreb, som Marcel Lychau Hansen begik indtil han blev fanget. Der bliver også gennemgået og nævnt andre sager, som ligner de overgreb som Marcel Lychau Hansen blev dømt for, men som det skal være i et retsvæsen som det danske, så kan du kun blive dømt for de sager, som anklagemyndigheden kan bevise.

Hvis du er interesseret i at vide mere om politiets og anklagemyndighedens arbejdsmetoder, også i et historisk perspektiv, der er bogen meget oplysende, også selvom det er 12 år siden, at den blev skrevet.

Bogen giver også et virkeligt godt indblik i, at politiet aldrig glemmer en sag, men også at politiet kan være ret uheldige, samt at den måde de opbevarede beviser på førhen nok ikke var hensigtsmæssig i forhold til at kunne bruge beviser på et senere tidspunkt igen.

Der bliver ikke peget fingre af nogen i bogen, men kun påvist, hvad der burde være gjort bedre i sagsopklaringen af de forskellige sager. 

Om du kender sagen om Amagermanden fra den gang, den virkelig var i medierne, eller du aldrig har hørt om den før, så er Sagen om Amagermanden – Jagten på en serieforbryder virkelig interessant og vigtig læsning, også selvom det ind i mellem er skræmmende, når vi i detaljer får forklaret, hvad der er sket ved mordene og de mange voldtægter.

Information
Sagen om Amagermanden – Jagten på en serieforbryder kan købes lige der, hvor du normalt køber bøger, eller lånes på dit lokale bibliotek. Hvis du er glad for e- eller lydbøger, så kan den lånes på e-reolen eller på en bogstreamingtjeneste, som Saxo eller Mofibo, hvis du abonnerer på en sådan.

Vi støtter Søften Nyt

Læs flere anmeldelser og artikler lige her

Billedet forestiller Amy Silva, der bliver sænket ned i en ubåd. Det er fra serie Vigil, der kan findes på dr.dk og ses derfra. Foto er fra BBC.coms hjemmeside.

Mandagens Anmeldelse – Vigil – en spændingsserie på dr.dk

andersgodtfredmar 4, 20243 min read

I de her tider, hvor regeringen og partierne i Folketinget i Danmark virkelig lægger op til en udvidelse af Forsvaret, med tilførsel af mange milliarder de kommende år, så er…

Plakat for Bogmessen i Aarhus den første weekend i marts 2024 - Søften nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Der er eventyr, krimi, børnebøger og oplevelser hele weekenden

andersgodtfredmar 2, 20248 min read

Aarhus har fået sin egen bogmesse i Marselisborghallen, og hvis du har interesse for gys, spænding, børnebøger, foredrag og bøger om selvrealisering, så er det værd at kigge forbi Marselisborg…

Billede af Kasper Kay, Erling Høj Sørensen og Simon Buus Olsen i forbindelse med deres skifte til Liberal Alliance i Favrskov byråd.

Gamle ansigter i nyt parti i Favrskov byråd

andersgodtfredfeb 29, 20246 min read

Et parti forsvinder og et nyt kommer til i Favrskov byråd efter både Erling Høj Sørensen, tidligere Nye Borgerlige, og løsgænger Simon Buus Olsen, tidligere venstre, begge har meldt sig…

Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt - Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – Lokalpolitik er altid spændende

andersgodtfredfeb 28, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Den seneste uge, er der sket rigtigt meget lokalpolitisk i Favrskov Kommune, specielt da de tre tidligere Venstre medlemmer, Birgit Liin, Simon Buus Olsen og Morten Bang…

Månedens Tænkepause: Historie - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens anmeldelse – Månedens Tænkepause: Historie

andersgodtfredfeb 26, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Hvad tænker du på, når du ser ordet Historie? For mig er er historie noget, der er sket og som giver en fortælling om områder, som interesserer…

Omega Skate Klub er igang.jpg

Nu kan børn og unge endelig skate igen i Søften

andersgodtfredfeb 25, 20249 min read

Mere end 10 måneder er gået siden Omega Skate Klub måtte lukke ned i deres gamle hal på SkatePros grund i erhvervskvarteret i Søften, men lørdag den 24. februar kunne…

Foto: Stefan Weichert - Søften Nyt.

Stefans klumme – To år med krig slider på psyken

andersgodtfredfeb 24, 20246 min read

Det virker som en evighed siden, at de russiske tropper væltede over grænsen i Ukraine. Men det er blot to år siden. I den tid har ukrainerne gået meget igennem,…