Der var kø til at få presset æbler og masser af børn prøvede at lave et fuglehus, da Hinnerup Bibliotek og Kulturhus inviterede til familiedag på bibliotekets udendørs arealer.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Der blev slæbt masser af æbler om til bagsiden af Hinnerup Bibliotek og Kulturhus tirsdag eftermiddag, da det her var muligt at få hjælp fra Haveselskabet Danmark til at få presset sine æbler fra haven, og få juicen med hjem igen. 

Mens forældrene eller bedsteforældrene tappede juicen, kunne børnene være med til at lave et fugle- eller flagermushus på den stand, som Danmarks Naturfredningsforening havde lavet. Biblioteket havde også indkaldt hjælp fra Arne Bay til at fortælle om kompost, og hvorfor det er vigtigt at kompostere sit haveaffald. 

Arne Bay stod ved siden af Hammel og Omegns Biavlerforening, der stod klar til at fortælle om bier og honning, og børn og voksne flokkedes også om boden for at smage den søde honning.

I den anden ende af pladsen stod Erik Særkjær og hjalp alle interesserede i at lave æblekage over bål, hvor brændet, der skulle bruges, først skulle kløves ved håndkraft eller med en dolk.

Erik Særkjær og Marie Louise - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Erik Særkjær og Marie Louise Alsgaard var ikke meget for at blive foreviget, men de var glade for at se så mange komme forbi deres faste årlige arrangement, som i år var udvidet lidt med æblekage, biavl, fuglehuse og kompost. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Midt i det hele står Marie Louise Alsgaard Bahr fra biblioteket og smiler, hun er rigtig glad for at se så mange børn og voksne hygge sig i efterårssolen i efterårsferien.

“Det er tredje gang i oktober, at vi holder det her arrangement fælles med de andre biblioteker og kulturhuse i Favrskov. Arrangementet har været afholdt i Hadsten og Hammel, i dag er det her i Hinnerup og på lørdag, den 21. oktober holder vi det i Ulstrup, og hvor er det en fornøjelse at se, at der kommer så mange for at deltage,” siger Marie Louise.

Hvorfor holder i arrangementet her i dag?

“Det har i flere år været muligt at komme og få presset sine æbler her i efteråret, og hvor Erik Særkjær har stået for det. I år har vi så inviteret forskellige foreninger i Favrskov til at deltage. Det for at give deltagerne en ekstra oplevelse på dagen, men også for at skabe mere udbredelse for naturen og at vi skal tænke mere på den,” siger Marie Louise.

Alfred Borg hjælper - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Alfred Borg fra den lokale afdeling af Dansk Naturfredningsforening hjalp store som små med at lave fugle- og flagermushuse til arrangementet i Hinnerup. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ved siden af Marie Louise står Alfred Borg fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Favrskov. Han er lige blevet færdig med at hjælp en lille dreng med at lave en fuglekasse, da jeg spørger ham om, hvorfor de deltager i arrangementet.

“Vi er her, fordi det er en god mulighed for at komme og lave noget sammen med børnefamilier, og sammen med andre foreninger i Favrskov. Vi havde talt med Haveselskabet omkring det, og så fandt vi ud af, at de presser æbler og vi laver fugle- og flagermuskasser,” siger Alfred.

Hvorfor lige fuglekasser?

“Fordi fugle er fantastiske, og de er dejlige at have i haven derhjemme. Flere har også lavet flagermuskasser, men flagermusene er lidt sværere at få øje på, da de ikke flyver i haven om dagen,” siger Alfred.

Hvorfor er du med her i dag?

“Det er jeg fordi jeg altid har holdt meget af naturen, og mener at vi skal være bedre til at passe på den. Derfor er det også vigtigt, at vi er tilstede i dag, så vi kan snakke med alle interesserede omkring naturen, men i første omgang er det vigtigt, at lave nogle fuglekasser her i dag, så der kan komme flere fugle hjemme i folks haver,” siger Alfred.

Bier i haven

Bier er en vigtig del af naturen i Danmark og til at repræsentere dem var Hammel og Omegns Biavlerforening også tilstede ved biblioteket, med information om foreningen og en hel masse smagsprøver på honning som var meget populær blandt store og små.

Poul Fjelsted og Svend Nilsson Hammel Biavler - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Poul Fjelsted og Svend Nillson er begge medlememr af Hammel og Omegns Biavlerforening, og selv om de ikke kunne vise nogle bier frem på denne oktoberdag, så var deres honning meget populær blandt de mange mennesker på pladsen ved siden af biblioteket i Hinnerup. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Svend Nilsson er hobbybiavler og fortæller, at han har fem bistader derhjemme, som han passer og plejer gennem hele året, og ikke kun i sommersæsonen, hvor honningen bliver produceret.

“Bierne er vigtige for naturen og for os mennesker, og så smager det produkt de laver bare helt fantastisk, og det trækker også børn og voksne til, kan du se,” siger Svend inden hans kollega, Poul Fjeldsted, der er formand for foreningen tager over:

“Vi er et aktivt fællesskab i foreningen, og uddanner også nye biavlere hvert år i vores skolebigård, og det er vi selvfølgelig også her at fortælle om, men også hvorfor bierne er så vigtige for dig og mig og naturen, siger Poul inden han giver mig en træspatel, så jeg selv kan smage på honningen.

Bier i Danmark - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Når der nu ikke kunne fremvises bier, så havde Hammel og Omegns Biavlerforening masser af materiale med omkring bier i Danmark, hvorfor de er vigtige og hvordan det er selv at have bier derhjemme i haven. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Kompost og æbler

Der står ´kompost` på et skilt på et bord, under bordet står der forskellige spande med komposteret haveaffald, så interesserede kan se og derefter lade Arne Bay fortælle om, hvorfor det er vigtigt, at vi komposterer haveaffaldet hjemme hos os selv.

Den Bæredygtige Have - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Arne Bay starter i den nærmeste fremtid en ny Facebookgruppe op, der skal hedde ´Den Bæredygtige Have`, hvor der vil være tips og tricks til, hvordan du får mere ud af din have derhjemme. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Kompost er det bedste du kan give din have eller køkkenhave, fordi du laver din egen gødning, og så slipper du får at køre det væk til genbrugspladsen. Vi snakker så meget om klimaet, men der sker ikke så meget, så du kan starte selv hjemme i din egen have,” siger Arne.

Hvad gør du selv for at sprede budskabet om kompost ud til andre?

“Jeg er i gang med at lave et projekt, der hedder ´Den bæredygtige have` og der kommer en Facebookgruppe omkring det meget snart, som alle kan melde sig ind i. Vi skal ud og inspirere folk til at dyrke deres grøntsager selv, også ved hjælp af kompost, og så har jeg også noget jord, der skal dyrkes. Så jeg håber på, at vi kan skabe nogle forskellige grupper, som kan hjælpe hinanden med at dyrke jorden og i fællesskab lave ´Den bæredygtige have`, siger Arne.

Arne Bay - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Arne Bay vil gerne lære andre om at lave kompost derhjemme af køkken- og haveaffald, og han har selv gjort det siden 1980´erne med stor succes, den viden vil han gerne give videre til andre. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

I den fjerneste del af pladsen står Erik Særkjær og smiler, han har lige hjulpet en kvinde og hendes to børnebørn med at få gang i et lille bål. Bålet er lavet i en lille metalbeholder og ovenpå står en gryde og damper. Det er de mange æblestykker i gryden som laver dampen. Vandet i æblerne skal koges væk, og æblerne skal være udkogte, så der efterfølgende kan laves velsmagende æblekage med makroner og flødeskum.

Erik, hvorfor hjælper du interesserede med bål og æblekage?

“Det er en anden måde selv at lave en æblekage på. Samtidigt skal du og dit barn også hjælpe hinanden med at kløve brænde, lave bål, snitte æbler og få det kogt sammen til en masse, der kan bruges til æblekage,” siger Erik, mens min søn og jeg snitter æbler til æblekagen.

Hvorfor er du med i dag?

“Jeg har de tidligere år stået for at presse æbler, men nu hvor Haveselskabet er kommet med, så fik jeg ideen til at lave æblekage over bål i stedet for. Det er også for at lave nogle ferieaktiviteter her og i de andre byer i Favrskov. Jeg er selv friluftsmenneske og spejder, så det er også dejligt at vise andre, hvordan naturen også kan bruges,” siger Erik, mens han tager sit tænd stål frem og laver ild til min søns og mit bål, så vi kan lave æblekage over ilden fra træet min søn har kløvet.

Se og lyt med, når Erik Særkjær fortæller om, hvorfor han laver ild med tændstål. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Mens jeg overlader æblekogningen til min søn, går jeg ned til æblepresserne. Køen til at få sine æbler most og presset er stadig lige lang, men det er ikke de samme mennesker, der står i kø længere, der kommer bare flere og flere til hele tiden.

Irene Glud Nielsen hjælper til - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Irene Glud Nielsen hjælper gerne til, når de små hænder ikke helt kan få alt æblemosen ned i pressen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

I en grøn jakke med Haveselskabet stående på ryggen står Irene Glud Nielsen og er i gang med at hjælp en mor og hendes to sønner med at få presset æblerne. Moderen har den ene søn i en bæresele, og den anden søn hjælper med at få æblemosen hældt i formen, så den kan blive presset.

Irene, hvorfor står du her i dag?

“Jeg er formand for Haveselskabet her i Favrskov, og vi vil så vise alle haveejere i Favrskov, hvad vi kan hjælpe dem med. I dag er det at presse æbler, og det er en gammel tradition, som de forskellige havekredse har holdt før. Nu hjælper vi med til at videreføre æblepresningen her i dag, og vi er også med igen i Ulstrup den 21. oktober,” siger Irene.

Jaqueline Sobbe - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jaqueline Sobbe havde taget sine to drenge med til at prøve at presse æbler, men den yngste sov det meste af tiden, så det var mest den store af de to, der fik noget ud af dagens anstrengelser. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Moderen til de to sønner, Jacqueline Sobbe, står og kigger på mens den ældste søn og Irene får hældt mere æblemos i pressen, og jeg spørger hende om, hvorfor hun er med i dag.

“Jeg er her for at give min drenge nogle oplevelser. Jeg har godt nok købt mig til æblerne i dag, men de skulle være med og prøve, hvordan det er at presse æbler og få juice ud af det. Den ældste har udvist stor tålmodighed, for vi er ikke de eneste, der får presset æbler i dag, men jeg kan se, at han nyder at være med. Det er dejligt, at der er så mange lokale aktiviteter her i Hinnerup og Favrskov, og derfor ville vi også gerne være med,” siger Jaqueline, inden hun skal koncentrere sig om den lille på maven, der snøfter lidt.

Maria Solhøj og Tobias Madsen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Overskudsæbler havde Maria Solhøj og Tobias Madsen nok af hjemme i haven, og den pressede juice skal hjem i fryseren. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ved bordet bagved står Maria Solhøj og Tobias Madsen. De er meget koncentrerede, fordi den pressede juice nu skal hældes på pose, så det kan komme hjem i fryseren bagefter, og der skal ikke gå noget til spilde.

“Vi havde en hel del æbler til overs fra æbletræet hjemme i haven, så vi har haft 4 store stofposer og en baljefuld æbler med her hen, så vi kan få presset en hel masse dejlig juice og tage med hjem igen. Det er dejligt, at der er en mulighed for at få presset æbler her på biblioteket, så æblerne ikke går til spilde,” siger Mathias, mens han binder knude på den næste juicepose.

Jeg går selv ned til min søn igen og hjælper ham med at få det sidste væde ud af æblerne, så vi kan smage vores egen hjemmelavede æblekage.

Se en lille video fra æbledagen ved Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, hvor der var masser af aktiviteter for hele familien. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Favrskovbibliotekerne har sammen i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Hammel og Omegns Biavlerforening og Haveselskabet Favrskov inviteret til familiedag først i Hadsten den 7. oktober, Hammel den 14. oktober, i Hinnerup den 17. oktober og det slutter i Ulstrup den 21. oktober, hvor alle interesserede kan dukke op og får sine æbler presset. Læse mere her – https://favrskovbib.dk/arrangementer/udendoers/aebledag-i-ulstrup

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

Læse flere artikler fra Søften Nyt

Thomas Bak i klubhuset på Neptunvej - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Bak har gjort banko til en tradition i Søften

andersgodtfredmaj 17, 20246 min read

Lørdag den 25. maj er der traditionen tro banko i Søften Kultur- og Idrætscenter endnu engang, og Thomas Bak fra Søften GFs´ fodboldafdeling har endnu engang sammen med andre frivillige…

Inger Støjberg besøgte Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Inger fik 60 dages ubetinget fængsel

andersgodtfredmaj 16, 20247 min read

Inger Støjberg var forbi Søften mandag den 13. maj, hvor den lokale Rotary klub havde inviteret hende til foredrag og snak om hendes rejse fra dømt i Rigsretten til igen…

Billedet er taget på Skadestuen på Randers Sygehus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvorfor skal jeg køre til Randers?

andersgodtfredmaj 15, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I Danmark har vi et rigtigt godt og veludbygget sundhedssystem, som vi alle betaler til over skatten. Der er ingen tvivl om, at der bliver lavet fejl…

Billede af Marius og jeg i Parken til Pokalfinalen Silkeborg - AGF den 9. maj 2024 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Pokalfinalen i Parken

andersgodtfredmaj 13, 20246 min read

Det gælder i de fleste sportsgrene, at når du holder med et hold eller en person, så vil du opleve opture og nedture. For nogle gælder det, at der er…

Billede fra dokumentar på DR om Boris Johnsen.

Mandagens Anmeldelse – Boris Johnson – Skandalernes Premierminister

andersgodtfredmaj 6, 20244 min read

Hvis du har fulgt en smule med i politik i England de seneste mange år, så har du nok hørt om Boris Johnson, der endte på skandalernes holdeplads og måtte…

Billede af Sabro kirke hvor Pilgrimsvandringen starter på Kr. Himmelfartsdag. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Pilgrimsvandring i Ristrup skoven på Kr. Himmelfartsdag

andersgodtfredmaj 4, 20244 min read

I Søften og Foldby kirker er der hvert år tradition for at gå en tur på Kr. Himmelfartsdag, hvor sognepræst Jane Vig Fanø inviterer alle interesserede til at gå med…