Den 7. september 2023 var der lagt op til en fodboldkamp af de lidt større på fodboldanlægget i Søften. Aarhus Fremad skulle spille mod Søftens førstehold. De semiprofessionelle spillere mod et Jyllandsserie hold, der indimellem har svært ved at stille op i stærkeste opstilling. Resultatet var ikke givet på forhånd, men der skulle et mirakel til, hvis Søften skulle gå fra kampen som vinder, og miraklet udeblev denne meget varme aften i september i Søften.

Af Anders Godtfred-Rasmussenlæsetiden for artiklen er 8 minutter

Siden det blev offentliggjort, at Søften GFs førsteholds herrer havde trukket Aarhus Fremads 2. division hold i 2. runde af Landspokalturneringen, havde klubben sat alle sejl til for at skabe en fest for de mange tilskuere, som klubben håbede ville dukke op til kampen. 

1.000 tilskuere var håbet, meldte de ud på Facebook den 25. august. Jeg kan afsløre her, at så mange nåede de ikke op på, men efter en sammentælling, som nok ikke helt ville holde vand i byretten, vurderer klubben at op mod 675 tilskuere var til stede, da de to hold skulle dyste mod hinanden sen eftermiddag den 7. september 2023.

Resultatet blev 1 – 8 til modstanderne fra Aarhus Fremad, et resultat som nok ikke var helt uventet, men som også unødvendigt blev nogle mål højere, end hvad godt var. Det vil du også kunne læse fra cheftræner Martin Løber senere i artiklen, men lad os gå tilbage til starten, for det var ikke kun en Landspokalkamp, som det drejede sig om på grønsværen i Søften denne torsdag aften. 

Det handler også om en lille by, der står sammen, om frivillige der stiller op, og sponsorer der er glade for at kunne være med til at bidrage til fællesskabet.

U11 drengene satte gang i festen

Allerede da jeg nærmede mig fodboldanlægget på Neptunvej i Søften, var der rigtigt mange biler og mennesker på pladsen ved klubhuset. Ved adgangen ind til baneanlægget, hvor pokalkampen skulle spilles. Der var der sat borde og stole op, hvor frivillige fra Søften GF solgte programmer og lejede stole ud til de mange publikummer, der her en time før kampstart, allerede var i gang med at finde en plads på langsiden i ´Gryden`, som opvisningsbanen i Søften hedder.

Der var sørget for pølsevogn, fadølsvogn og en kaffevogn fra Djurslands Bank. Den var taget med til kampen for at markere, at Djurslands Bank er blevet sponsor i Søften GF.

Som forkamp til hovedkampen havde et af U11 drengeholdenes trænere fået den gode idé, at spille mod Aarhus Fremads U11 hold, så der var fire hold i gang med at spille to 8-mands kampe, da journalisten gik en tur rundt om banen. 

Resultatet i begge kampe blev to sejre til Søftens drenge på 3 – 1 og 3 – 0, og spillere og de tilstedeværende tilskuere håbede på at en sejr kunne gentages, når seniorholdet fra Søften skulle spille kort tid efter.

U11 drenge fra Søften mod Aarhus Fremad - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Søftens unge U11drengespillere spillede mod Aarhus Fremads jævnaldrende hold, og Søften gik sejrrigt ud af begge opgør. Her er det Aarhus Fremad i angreb, men målmanden afværgede forsøget. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Bag det ene mål varmede Aarhus Fremads spillere op, mens tilskuere og fans fra begge hold fik fyldt op i baren og pølsevognen. Der var et rend af børn i slikboden i det varme vejr.

På sidelinjen mødte jeg tre fans fra Aarhus Fremad, der stod og ventede på kampstart. Jeg spurgte Mathias, Simon og Nicolas om, hvorfor de havde bevæget sig til Søften og om de kunne forudsige et resultat af aftenens kamp.

“Det skal blive mindst 6 – 0 til Aarhus Fremad, vi skal vinde med tenniscifre,” sagde Simon, inden han gav ordet videre til Mathias:

“Vi synes alle tre, at det er bedst at se fodbold på Vangen (Riisvangen Stadion, Aarhus Fremads hjemmebane, red.), men det er også sjovt, at komme ud og se noget pokalfodbold, specielt når det er så tæt på, at vi kan tage bussen herud,” fortalte Mathias.

Mathias, Simon og Nicolas fans af Aarhus Fremad - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Tre stolte Aarhus Fremad tilhængere, Mathias, Simon og Nicolas var sikre på, at deres drenge ville vinde med mindst 6 – 0. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Nicolas, hvorfor er du Aarhus Fremad fan?

“Det er en mindre klub, hvor vi har et hyggeligt fællesskab, når vi er på hjemmebane. Der er en dejlig atmosfære, og så er det samtidigt et fedt hold at se,” sagde Nicolas, inden jeg gik videre og fandt Steffen Kastrup, en af trænerne fra U11 drengeholdet, hvor spillere og træner havde sat sig til rette ved baglinjen.

Steffen, hvem fandt på, at I skulle spille forkamp mod Fremad?

“Det gjorde jeg egentlig, og så talte med jeg bestyrelsen her i fodboldklubben i Søften om det kunne lade sig gøre, og det var de med på. Så tog jeg kontakt, og Aarhus Fremads hold ville gerne spille mod os, og vores egen drenge var superglade for ideen. Der var kun en dreng, der ikke kunne i dag, resten er kommet. Så vi fik to gode kampe, hvor vi heldigvis vandt dem begge,” sagde Steffen, 

U 11 drengene hepper - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
U-11 fodbolddrengene fra Søften var flade for at kunne sikre to sejre mod Aarhus Fremad, nu hvor det ikke lykkedes for seniorherrerne, og de gjorde alt for at heppe på holdet fra baglinjen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ny sponsor og hjælp til klubben

Inden kampstart løb jeg ind i Thomas Bak fra Søften GF fodbold, Jan Labich fra Djurslands Bank og Gert Nielsen fra John Frandsen i Hinnerup, de stod og talte sammen og glædede sig til kampen.

Thomas, hvordan fik I det her sponsorat i stand med Djurslands Bank?

“Efter aftalen med den tidligere banksponsor løb ud, så havde jeg en samtale med Jan fra Djurslands Bank om det ikke var noget for dem at blive sponsor i SGF (Søften Gymnastik Forening, red.), og efter et udspil fra os og en forhandling, så er vi kommet frem til en aftale. Den er ikke skrevet under endnu, og der er et par få detaljer, der mangler endnu, men vi er meget glade for, at Djurslands Bank nu er sponsor, og vil støtte foreningslivet her i Søften,” sagde Thomas.

Jan, hvad får banken ud af, at være sponsor i Søften Gymnastik Forening?

“Lige som vores kunder er ude i lokalsamfundet og bor og lever der, så vil vi også gerne være derude. Vi har i mange år gerne villet være sponsor i Søften GF, men det er først nu, at muligheden er opstået, så det har vi selvfølgelig sagt ja til. Det er fantastisk, vi har rigtigt mange kunder i Søften i forvejen, og vi vil selvfølgelig gerne have nogle flere, men det er vigtigt for os at blive mere synlige, og at jeg så samtidigt kan servere kaffe for publikum og se en forhåbentlig god fodboldkamp samtidigt. Det har jeg glædet mig til,” sagde Jan.

Thomas Bak - Jan Labich - Gert Nielsen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Thomas Bak fra Søften GF, Jan Labich fra Djurslands Bank og Gert Nielsen fra John Frandsen glædede sig meget over de mange fremmødte publikummer, og håbede på at få en rigtig god kamp. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Spænding fra første fløjt

Allerede fra kampen var fløjtet i gang prøvede Søften at angribe, men det lykkedes ikke at komme på skudhold, selvom spillerne gjorde, hvad de kunne for at komme udenom modstanderne. Men lige lidt hjalp det. 

Efter seks minutter blev der stille rundt om banen, da Aarhus Fremad kom foran og yderligere fem minutter senere stod der 0 – 2 til udebaneholdet, men det lod spillerne fra Søften sig ikke gå på af. De prøvede igen og igen at komme i angreb og tæt på mål, uden dog at det lykkedes særligt ofte. 

På sidelinjen gik snakken højt og hyggeligt, og der var konstant en lang kø af mennesker til bar og pølsevogn, men ingen sure miner, selvom køen var lang. 

På sidelinjen mødte jeg en gammel Søften dreng, som i dagens anledning havde fundet tilbage til barndommens fodboldbaner. Det var Christopher Jessen, som fortalte, at han selvfølgelig holder med Søften, men at han har et engagement i Aarhus Fremad.

“Jeg kommer aldrig til at ændre, at jeg er Søften fan i hjertet, det er jeg ikke i tvivl om. Via mit arbejde i shipping firmaet´Go Forward`, så har vi også et sponsorat og netværk i Aarhus Fremad, og så har jeg fået kolleger og venner med herud i dag til at støtte op. Både på banen, men sandelig også til det her fine arrangement, som klubben har fået stablet på benene,” sagde Christopher.

Christopher Jessen havde en fod i begge lejre - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Christopher Jessen er opvokset i Søften, og er en trofast støtte af holdet, men var også i Søften i dag, da det firma han arbejder i har en sponsoraftale med Aarhus Fremad. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ikke langt derfra stod formanden for fodboldklubben i Søften GF, Morten Lübker, og kiggede på banen og forsamlingen.

Morten, hvad tænker du om arrangementet i dag?

“Jeg bliver til stadighed overrasket over, hvor mange det kan lykkedes os at samle, når vi laver et arrangement som det her i dag. Altså resultatmæssigt er vi bagud, men vi spiller også mod et semiprofessionelt hold fra anden division. Så det er forventeligt, men prøv lige at lægge mærke til stemningen. Den er fantastisk, og at byen bakker op samtidigt, det gør mig rigtigt glad,” sagde Morten, mens vi aftaler lige at stikke hovederne sammen igen efter kampen, så jeg kan få hans vurdering af det hele.

Der heppes, hujes, råbes og håbes på en sejr til Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der heppes, hujes, råbes og håbes på en sejr til Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Aarhus Fremad vinder over Søften

I anden halvleg bliver resultaterne ikke meget bedre. Mål efter mål scorer Aarhus Fremad. Det er først da en gammelkending scorer Søftens eneste mål i kampen, at publikum virkeligt kommer op og køre. Spillerne får et engergiboost af klapsalverne, der runger henover banen, men trætheden er også ved at indfinde sig i det varme vejr.

Da dommeren ikke længe efter fløjter af, så er resultatet 1 – 8 til Aarhus Fremad, og spillerne siger tak for kampen til hinanden og trækker ud af banen. Da Søftens træner, Martin Løber, har talt med spillerne, får jeg lov til at stille ham nogle spørgsmål.

Martin, hvad tænker du om kampen?

“Den gik, som de fleste havde forventet, dog med et mål eller to for meget. Vi var meget trætte, og det var tydeligt at se, at vi havde spillet i tirsdags, for to dage siden, samtidigt med at vi løb rigtigt meget efter bolden i dag. Jeg synes egentlig, at vi har en periode i kampen, hvor vi forsøger at sætte noget sammen,  og vi får heldigvis lavet et mål. Det var dejligt. Vi lavede faktisk to, men det sidste blev dømt for offside, hvilket var fair nok,” sagde Martin.

Hvad tænker du om opbakningen?

“Det er super flot, at der er så mange, der kommer og ser os spille, og tak til klubben og de mange frivillige, der har fået sammensat arrangementet. Spillerne synes også, at det er meget sjovere at spille, når der er så mange tilskuere, også selvom det er mod et top 30 hold i Danmark. De er semiprofessionelle. De er taktisk, teknisk og fysisk bedre end vores spillere fra Jyllandsserien, men det har været en sjov oplevelse,” sagde Martin, inden han skulle en tur i omklædningsrummet og tale videre med spillerne om kampen.

Lasse og ´Laksen` får sig en fortjent fadøl - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lasse og ´Laksen` får sig en fortjent fadøl efter kampen, hvor Lasse til venstre lagde op til ´Laksens`mål, det eneste Søften fik i kampen mod Aarhus Fremad. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det var ikke alle spillerne, der var gået direkte i omklædningsrummet. Ved ølvognen mødte jeg Lasse Skov Jacobsen og Casper Hornbek Laczko, kaldet ´Laksen`, som stod bag Søftens ene mål i kampen.

Lasse, hvad er dine tanker om kampen?

“Det var hårdt, meget hårdt og meget varmt, og det var tydeligt at se, at der var klasse- og niveauforskel på os og Aarhus Fremad, men hvor var det dejligt at spille foran så mange mennesker, og så lykkedes det mig heldigvis at lægge op til målet,” sagde Lasse, inden han blev afbrudt af ´Laksen`:

“Det var befriende at score, også selvom vi var bagud med mange mål. Jeg er så glad for, at de mange mennesker har været med til at gøre kampen til en oplevelse for os, og så var det min første kamp meget længe, så det var dejligt at være med igen og få fundet støvlerne frem,” sagde ´Laksen` mens han og Lasse gik med hver deres øl i hånden til klubhuset.

Pølsevognen har travlt også efter kampen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der var travlt blandt de mange frivillige, også i pølsevognen, før- under og efter kampen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Oprydningen var alle i fuld gang kort tid efter kampen blev fløjtet af, og en hel del frivillige, her i blandt formand, kasserer og andre fra bestyrelsen hjalp til med at få området til at ligne sig selv igen. 

Jeg skulle også hjem, men jeg fandt Morten Lübker, mens han gik og ryddede op, for lige at høre hans vurdering af arrangement.

“Det var lidt ærgerligt, at de fik så mange mål, og jeg ville ønske, at vi havde scoret lidt flere, men det var dejligt at en spiller som ´Laksen`, som har gjort så meget for os, og været så mange år i klubben, scorede. Det gav den der stemning til stadion, som vi alle lige havde brug for,” sagde Morten.

Hvordan har samarbejdet med Aarhus Fremad været om kampen?

“Det har været helt fantastisk, de er jo lidt som en klub som vores, hvor der er en masse hjerte. Der har ikke været nogen fine fornemmelser fra deres side, og de krav som DBU stiller til hjemmebaneklubben, dem har Aarhus Fremad også hjulpet os med. Stemningen og samarbejdet har været god, og de virkede oprigtigt glad for at skulle herud,” sagde Morten.

Er du glad for kampen i dag?

“Jeg er ikke glad for resultatet, men jeg er glad for den store opbakning fra byen og fra gæsterne udefra. Det har været helt fantastisk, og så de mange frivillige, der har fået det hele til at gå op i en højere enhed. Det har været skønt,” sagde Morten.

Formand Morten Lübker rydder op - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Efter kampen skulle der ryddes op, og her måtte alle frivillige i sving, Morten Lübker var selv igang, så banen og anlægget kunne ligne sig selv igen efter besøget af Aarhus Fremads anden divisionshold i fodbold. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.