Peter Birk fra Galleri Grisk, Hans Krull og otte andre kunstnere udstiller streetart, eller på dansk – gadekunst, i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus fra torsdag den 9. februar, forinden talte Søften Nyt med dem om udstillingen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Det er altid en lidt underlig fornemmelse at skulle møde nye mennesker, som ikke ved, at du gerne vil interviewe dem, men som journalist må du bare trænge dig lidt på, og måske ikke altid acceptere et nej.

Et nej fik jeg heldigvis ikke, da jeg trådte inden for i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, hvor jeg så kunstneren Hans Krull stå midt i rummet og filme med en telefon. Til venstre for ham lå en anden mand og var ved at sætte et lærred fast på en ramme, og til venstre for det store vinduesparti, der hang en tredje mand på en stige tre meter over jorden, for at få et par store malerier til at hænge nogenlunde lige og i vater.

Peter hænger lige op - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Billederne skal hænge helt lige og i vater, ellers er du heller ikke som beskuer af kunsten helt tilfreds, så Peter Birk brugte lang tid på at hænge værkerne op, med god hjælpe fra de lokale i Hinnerup, der altid står til tjeneste, når der skal være kunstudstilling i Uhresalen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Den tredje mand, skulle det vise sig, er Peter Birk fra Galleri Grisk i Aarhus, som står bag udstillingen omkring Streetart i Uhresalen. Han har inviteret Hans Krull og otte andre kunstnere fra Danmark og det store udland, for at vise, hvad streetart kan, når det bliver hængt op inden for. Jeg spørger Peter, da han er på vej ned ad stigen, hvordan han kom i gang med Streetart:

“Det var for mange år siden, da Streetart slet ikke var nået til Aarhus endnu. Da åbnede jeg et galleri, og fik præsenteret kunsten. Jeg interesserede mig ikke så meget for den kunst, der hang omkring på museerne, men mere for kunsten i gaderne, som alle kunne se. Det var også på den måde, at jeg fik set alt det, som Hans Krull kan med sin kunst. Det ville jeg gerne arbejde sammen med ham om,” siger Peter, da han er kommet ned på gulvet og har givet hånd til mig.

“På et tidspunkt indgik jeg en aftale med Aarhus Festuge om, at vi skulle lave en Streetart Festival, og der skulle Hans også være med, og så begyndte vi at arbejde sammen derfra. Vi har skabt kunst, der forvandler omgivelserne,” siger Peter.

Ansigtet - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Ansigtet er en del af et meget større maleri, som du kan se på udstillingen “Gadekunstens Helte”, der er i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus fra den 9. februar til 30. marts 2023. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Ud til de brølende masser

Hans Krull kommer over til os, og han vil også gerne være med i snakken omkring kunsten inden og uden for.

“Kunst er identitetsskabende, den er med til at fortælle os, hvad vi er for nogle kaniner. Det gælder om at få kunsten ud til de brølende masser. Hvis vi ikke kan få kunsten ind på museerne, så må vi have kunsten ud på gader og stræder. Det er også derfor, at jeg er så skide vild med grafitti, som William derovre har med i udstillingen, siger Hans.

Faktaboks
Streetart udstillingen “Gadekunstens Helte” i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus er åben fra den 9. Februar til den 30. Marts. Det er Peter Birk fra Galleri Grisk, der har ansvaret for udstillingen, og hvor du kan se streetart kunst fra 10 forskellige kunstnere, herunder Hans Krull, Swet, CMP ONE, Mads Edinger, Kartel, Hnrx, Malakkai, Akue og Ruin.
 
Galleri Grisk ligger i Ceres Byen i Aarhus, og du se meget mere om galleriet på www.gallerigrisk.dk


Vi er på vej udenfor, de to herrer skal have sig en smøg på bænken bag biblioteket, og her fortsætter Hans sin fortælling om graffitti:

“Når du kører med tog og kører forbi en væg, et andet tog eller et hus med graffiti på, så er det kunst i bevægelse. Det er med til at skabe folk og stedets identitet. New York ville have en hel anden identitet, hvis ikke de havde haft graffitien. Ligesom grafitten giver os kunst, når vi mindst venter det,” forklarer Hans.

Peter er enig med Hans, men vil også gerne have med, at graffitien har ændret sig gennem tiden, også med de mennesker, der har lavet den.

“Se William, der er i gang med at hænge sit nymalede graffiti op inde i salen, han har været i gang siden slutfirserne. Hans værker fra dengang hænger stadig nogle få steder, og folk værner om det. Det er blivende Streetart. Streetart kan overraske dig, for du møder det, når du mindst venter det, du har ikke en forventning til det. På Aros i Aarhus løser du billet til en udstilling og forventer noget, når du kommer derind. Det gør du sjældent med Streetart, for du ved ikke hvornår eller hvad der rammer dig,” siger Peter.

Peter og Hans ude i kulden - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Peter Birk og Hans Krull har arbejdet sammen i mange år efterhånden, og om nogle måneder, der går turen til Bali, hvor Hans Krull har et atelier. Der er vejret lidt bedre, end en februar eftermiddag i Hinnerup. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Indendørs gadekunst

Peter fortæller mig, at 80% af den kunst, som han og sine mange samarbejdspartnere laver, det er udendørs kunstprojekter. Lavet for kommuner, institutioner og store virksomheder.

“Det er dog ikke altid, at alle mennesker har mulighed for at se det. Derfor vil vi også med denne udstilling bringe Streetart tæt på, selvom det er en indendørs udstilling. Vi har gjort det ofte på mit eget Galleri Grisk i Aarhus, men her er det 10 kunstnere, som viser hvad de kan, og vi glæder os alle sammen til at vise vores kunst frem for publikum i Hinnerup,” siger Peter, inden Hans tager over.

“Ja, Peter og jeg har lavet flere værker sammen, som du også kan se til udstillingen. Når vi er færdige her, så tager vi snart ud til mit atelier på Bali, hvor jeg før har haft Peter med ude, og hvor vi også skal arbejde på et nyt projekt, men det kan du høre mere om en anden gang. Nu er det ´Gadekunstens Helte` i Hinnerup, som folk virkeligt godt kan glæde sig til at se,” siger Hans Krull, mens han slæber mig med inden for igen, for han vil godt have taget et foto af ham og Peter foran det store maleri, som du ikke kan undgå at se, hvis du besøger udstillingen i Uhresalen fra torsdag den 9. februar til 30. marts 2023.

Kunst i øjenhøjde - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der er noget for enhver smag på udstillingen i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.