Fodbold, bøger og glæde til Grønland

Siden 2015 har Otto Motzfeldt solgt en kalender for at samle penge ind til at kunne give glæde tilbage til sit fødeland, Grønland, og i 2023 skal pengene gå til 500 fodbolde til Avannaata Kommunia og støtte til lokale kajakklubber i Illulissat.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Hvis du bor i eller tæt på Søften, så kan du næsten ikke undgå at have mødt Otto Motzfeldt på din vej. Otto er postbud for Postnord, så han kender de fleste postkasser og mennesker i området. Jeg kender også Otto, fordi han er frivillig i lokalområdet, og han har været træner for min ældste datters fodboldhold, og så er han altid i godt humør, når jeg mødder ham på gader og stræder i og uden for Søften.

Otto er født i Grønland i 1968, men familien flyttede til Danmark i 1979.

Først til Ubby på sjælland, siden Aarhus, Hinnerup og via nogle år i Italien, endte Otto og sin egen familie op i Søften.

Grønland har dog altid lagt i hovedet af Otto, for landet har givet ham så meget, og derfor vil han også gerne give noget tilbage til den store ø mod nord, som han selv stammer fra.

Hvad det skulle være, det vidste han ikke. Han kom med i Danmarks Mest Velgørende Fodboldhold (se www.fodboldtilforskel.dk), som udsprang af ildsjæle fra Hinnerup, og var, blandt andet, med en tur i Grønland i 2013, hvor holdet spillede mod et lokalt hold og uddelte 5000 fodbolde.

“I somerferien i 2015, der fik jeg ideen til at lave en kalender, og jeg talte med min genbo, Sten Olsen om det. Han arbejdede på et trykkeri, og da sommerferien var slut, så kom han til mig og sagde, om vi ikke snart skulle igang? Og sådan begyndte det, siden 2015 har jeg hvert år foræret fodbolde, bøger og donationer til et nyt sted i Grønland hvert år,” forklarer Otto.

Otto som frivillig - Søften nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der går mange timer med frivilligt arbejde i Ottos liv, ikke kun med at lave en velgørende kalender for Grønland, men også når han er træner i fodbold i Søften GF. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Fragten er dyr

Otto vidste ikke helt, hvordan han skulle komme igang, men via hjælp fra venner og bekendte, så lykkedes det efterhånden at få skabt omtale og at han kunne sælge kalenderen ombord på Air Greenlands fly, forskellige forretninger og hoteller i Grønland og i de grønlandske huse i Danmark.

”Fragt af fodbolde er dyrt og derfor indgik jeg en aftale med Brugseni i Grønland, hvor solgte min kalender og jeg slap for at betale fragten til Grønland af fodboldene, mod at de fik deres logo på,” siger Otto.

Kalender og bolde til Grønland - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Brugseni, Lions og Grønlands Erhverv gav alle støtte til Ottos kalender, og derfor er deres logo også at finde på de 500 bolde, som han sendte til Grønland i 2022. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Isaksen Design, Great Greenland og Atlantic Music har været store støtter gennem årene, og de har støttet med præmier til de personer, der får deres billeder i den velgørende kalender”, siger Otto.

Det har ikke altid været kalendere, som Otto har lavet, nogle år har han samlet penge ind og så givet dem videre som donationer og bøger.

“På Dronning Ingrid hospitalet og i andre byer i Grønland, der har jeg givet børnebøger til forskellige afdelinger. Her indgik jeg en aftale med det lokale forlag Malik Publishing i Nuuk, hvor jeg købte bøgerne, og så doblede forlaget op, så der kom endnu flere bøger ud til børn og unge i Grønland, end jeg havde mulighed for at donere. Det er jeg Lene Therkildsen fra Malik Publishing yderst taknemmelig for,” forklarer Otto.

2023 kalenderen

Den kalender, som Otto får lavet, den består af billeder taget af mange forskellige mennesker forskellige steder på Grønland. Otto udvælger billederne og bringer de bedste i kalenderen, og de steder eller kommuner, hvor årets donation skal gå til, de har også mulighed for at få en side eller to til at fortælle og vise deres område frem, forklarer Otto.

“Det handler om at vise Grønland smukkeste sider frem, du kan se her i kalenderen fra 2021, her er der både smukke kvinder i nationaldragt fra min hjemby Qaqortoq, og et billede fra Qullissat, der blev ramt af en Tsunami den 21. november 2000 (læs mere her og i artikel i Politiken her, red.). Jeg har ikke selv mulighed for at tage rundt og fotografere, det er alt for dyrt i rejseomkostninger. Heldigvis har jeg en Facebook gruppe med over 5.000 medlemmer, hvor nogle personer sender en masse smukke billeder og det gør de ganske gratis,” siger Otto.,” siger Otto.

Tsunami billede fra kalenderen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Her er det et billede fra Qullissat, som er med i kalenderen i 2021. Otto Motzfeldt har ikke selv haft mulighed for at besøge området, men han håber på det på hans næste tur til Grønland i september 2023. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

I 2023 kalenderen er det kun en fotograf, der har leveret alle billeder. Otto forklarer, at han i gennem længere tid har haft kontakt til biolog og fotograf Carsten Egevang, og spurgte om han ville levere et eller to billeder til kalenderen.

“Carsten og jeg drøftede muligheden om at lave en unik kalender, hvor fokusset lå på den grønlandske slædehund. Carsten har det ligesom mig, at han gerne vil give noget tilbage til Grønland, og så passede det også sammen med, at vi kunne lave kalenderen som et fællesprojekt. Vi er begge to glade for sort/hvide billeder, og det har jeg heller ikke prøvet at lave i kalenderen før. Jeg spurgte Carsten om, hvad han mente, at pengene skulle gå til, og derfor går pengene til at børn og unge kommer ud og rører sig og prøve at køre med slædehunde,” siger Otto.

Grønlandske slædehunde - Søften Nyt - Foto: Carsten Egevang.
Forsiden på Ottos 2023 kalender. Slædehunden fra Grønland er den gennemgående historie på alle billeder i kalenderen, og teksten og billederne i kalenderen beskriver den betydning som slædehunden har i Grønland. Tak til Carsten Egevang for brug af billede til artiklen. Foto: Carsten Egevang.

Normalt tager Otto selv til Grønland hvert år, for at deltage i overrækkelsen af den enkelte donation, men de senere år har det ikke været muligt at komme afsted, først med corona, men også fordi rejser i Grønland er dyre.

“Af de penge, jeg samler ind, der bruger jeg aldrig nogen på rejseomkostninger. Penge til rejser tjener jeg selv ved siden af mit almindelige arbejde som postbud. Jeg har et IT firma, der laver hjemmesider og rådgivning, og de penge jeg får ind der, dem bruger jeg på rejser til Grønland, trykkeomkostninger og andet i forbindelse med kalenderen. Jeg tjener ikke noget på det selv, så der går flest mulige penge til de donationer jeg giver tilbage til Grønland,” forklarer Otto.

Tilbage til Grønland, hvad mener du med det?

“Jeg er født og opvokset i en lille by i Grønland indtil jeg var 11 år. Grønland har givet mig så mange oplevelser, og jeg ved også selv, hvor mange timers underholdning, der kan være i en fodbold eller i en bog, så hvis jeg kan give lidt tilbage til de mange samfund i Grønland, så bliver jeg glad når jeg ved, at jeg kan glæde andre,” siger Otto, og spørger mig om jeg ikke vil med til Grønland og følge årets projekt, som kommer til at gå til Ilulissat, og hvor der skal doneres fodbolde og en donation til områdets kajakklubber, for som Otto sagde tilsidst i interviewet.

“Slædehunde og kajakkulturen er vigtige elementer i Grønlands historie, og det er vigtigt at områderne ikke forsvinder, men i stedet bliver støttet og gjort opmærksom på, så Grønlands børn og unge får en større bevidsthed om deres arv, og det de kommer fra,” siger Otto.

Faktaboks
Otto har lavet en hjemmeside – mygreenland.gl og en Facebook side, hvor du kan læse mere om kalender projektet, og hvorfor Otto laver en kalender hvert år. Søften Nyt vil følge 2024 kalender projektet henover året, og vil, hvis det er muligt, tage med Otto til Grønland og dokumentere hans tur til Ilulissat senere i 2023. Hvis du vil vide mere om Carsten Egevang, så gå ind på carstenegevang.dk og du kan også se en artikel om hans bog og om Carstens billeder på dr.dk.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Johnny Magnussen

    Hvilken SKØN ARTIKEN!

    Otto er det sødeste og mest behagelige menneske jeg kender, og det siger ikke så lidt, for jeg har faktisk kendt ham det meste af mit liv, og tog også turen med ham til Italien.

    Alle som har haft fornøjelsen af Ottos selskab, ved at han ALTID finder det positive i enhver situation og man bliver kun i godt humør af at være sammen med eller snakke med ham!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *