Den 19. marts kunne Team Favrskov Håndbolds førstehold herrer spille sig i anden division i den kommende sæson, og på sidelinjen i det ene hjørne fulgte “Det Kloge Hjørne” kampen intenst, med mange skulderklap til spillerne og endnu flere råb til dommerne. Læs her en reportage fra kampen og lidt om, hvem det kloge hjørne er.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

I Søften findes en trup af mennesker, der kalder sig “Det Kloge Hjørne”. Det er en flok mænd, som er elskere af håndboldspillet. Flere af dem har selv haft en lang og gloværdig karriere på flere hold i Søften, og nu mødes de til hver eneste hjemmekamp, for at støtte op om Team Favrskov Håndbold (TFH)førsteholds herrer, som denne lørdag i marts selv kan afgøre, om de i næste sæson skal spille anden divisions håndbold.

31 mænd er mødt op halvanden time før kampstart, de fleste i ens sorte trøjer med logo på ryggen “Team Favrskov Håndbold – Det Kloge hjørne”. De sidder alle og venter på, at Jan Skov Pedersen, der er en uofficiel førstemand i fanklubben, skal byde velkommen og introducere kamp og dagens menu.

Fadøllet står allerede på bordene i kander, og hyggesnakken er i gang. De fleste kender hinanden, og det er ikke ret tit, at der har været samlet så mange medlemmer af “Det Kloge Hjørne” på en gang, som Jan Skov fortæller mig senere på dagen.

Velkomst ved Jan Skov - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jan Skov byder velkommen til de mange fremmødte og får også selv nogle kommentarer den anden vej, der er en glæde og forventning af føle blandt de mange fremmødte fra “Det Kloge Hjørne” i Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jan byder velkommen til nye som gamle medlemmer, og til en spændende kamp, som vi alle skal overværer fra vores allerede reserverede pladser i den ene ende af hallen. I dagens anledning er der gjort lidt mere ud af menuen, vi skal alle have rejecocktail til forret og culottesteg til hovedret. Maden skal være i orden på denne festdag, hvor arrangørerne også regner med fuldt hus i hallen til den store håndboldfest.

De mange mænd går hurtigt i gang med forret, da maden skal indenbords inden kampstart halvanden time senere, og der skal også være plads til hyggesnak og øl, mens maden indtages. Jeg spiser selv med, og jeg kender også ret mange af de tilstedeværende i lokalet, da jeg selv har spillet håndbold med mange af de tilstedeværende. Stemningen er ret god, folk griner, smiler og hygger sig rigtigt meget.

Optakt til kampen

Efter culottestegen er indtaget, er det tid til, at cheftræner for førsteholdet, Søren Krogh, kommer forbi og giver et oplæg om holdets forventninger til oprykningskampen.

Søren Krogh giver en briefing inden kampstart - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Cheftræner for herrerene i Team Favrskov Håndbold, Søren Krog, giver en briefing inden kampstart, så de mange medlemmer af Det Kloge Hjørne ved, hvad status er inden kampen. Foto. Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Velkommen til to vigtige kampen i hallen i dag, den ene for anden division og den anden for oprykning til jyllandsserien, og jeg håber at I vil bakke op om begge kampe i dag,” siger Søren, inden der grinende fra rummet bliver sagt “Ja, vi har da ikke tænkt os at gå hjem endnu”.

Søren griner også selv, han føler sig i godt selskab, og siger også tak for den store støtte til begge hold gennem sæsonen, og fortsætter med at fortælle om de mange skader og slid, som de mange kampe har givet, men at han håber, at TFH kan tage sejren hjem i dag.

“Jeg håber, at det bliver en rigtig god kamp i dag mod Hørning, og selv om vi er ni point foran de nærmeste, og vi har et par kampe mere at spille oprykning med, hvis kampen i dag glipper, så vil vi gerne klare det i dag. Drengene er klar, og det håber vi også at I er,” siger Søren Krogh, inden der bliver råbt god kamp og træneren bliver klappet ud af lokalet.

Kampen fra tilskuerpladserne

Den lange slange af mænd, der skal bevæge fra lokalerne, hvor mad og drikke blev indtaget er nu klar til at stille sig ned i det bagerste hjørne i den nye hal i Søften, men forinden skal der lige tankes op af øl inden kampen skal fløjtes i gang.

Jeg går selv ind i hallen, og kan se at alle tilskuerpladser er fyldte, og der er sat ekstra stole op alle de steder, hvor de kan være. Der er fest i hallen i dag, og alle er klar til at støtte Team Favrskovs kamp om at komme i anden division, og buuhe lidt at Hørnings spillere, når de er i angreb, og af dommerne, hvis de gør noget forkert.

Det er for mig selv meget svært at være objektiv omkring kampens udfald, eller rettere jeg holder med hjemmeholdet og håber, at de tværer de gæstende spillere fra Hørning ud, så oprykningen kan sikres.

Spillet sættes i gang, og allerede fra start er der godmodige råb til dommerne og til spillerne, og TFH kommer der også ret hurtigt et par mål foran Hørning, men de har meget, meget svært ved at trække fra og efter syv minutter står der 7 – 6 til TFH.

Et par minutter senere er der stor utilfredshed fra hjørnet, en TFH spiller har fået et gult kort, som flere mener er meget tyndt, og der kommer hurtigt en kommentar om “Dommer, det er jo ikke folkedans, det her”, med et efterfølgende højt grin fra de tilstedeværende.

Stemningen er rigtig høj, og de fleste står med en øl i den ene hånd og et stykke klappepap i den anden hånd til at lave larm med, og larmen bliver endnu højere, da TFH efter seksten minutter scorer til 10 – 7, og stemningen lægger sig ikke, selvom Hørning er hurtige til at få reduceret til 10 – 8.

Søften Tagrenovering og Foldby VVS og smedeforretning - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Søften Tagrenovering og Foldby VVS & Smedeforretning har sponsoreret de mange stykker klappap, som Det Kloge Hjørne meget højlydt bruger under kampen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Efter 21 minutter virker det til, at det lokale hjemmehold er ved at have godt styr på tropperne, de fører med tre, og Hørning har lige fået vist en spiller ud. Hørning vælger at tage målmanden ud og spille med en ekstra markspiller, og TFH får dem presset så meget, at de taber bolden ind til målmanden, som prøver at skyde direkte på det tomme mål. Det lykkedes ikke helt, han skyder tre meter forbi, og får en kommentar fra det Kloge Hjørne om, at: “Næste gang prøver han at skyde på mål”.

Der er spillet 25 minutter, TFH fører 15 – 11 og med lidt held kan de gå til halvleg med en femmålsføring, men det kommer ikke til at ske. Der går fuldstændig gummiarm i den for spillerne på halvgulvet, og Hørning bruger de sidste minutter af første halvleg til at æde sig ind på TFH og første halvleg ender med, at TFH kun fører med en enkelt pind.

Anden Halveg

Spillet er næsten kun lige givet op inden TFH har bolden i netmaskerne igen, og fører med to mål, men som de næste mange minutter skal vise, så bider Hørning rigtigt godt fra sig, så TFH har meget, meget svært ved at komme afgørende foran hjemme i hulen foran de mange tilskuere.

Det er ikke fordi, at tilskuerne ikke prøver at gøre, hvad de kan for at hjælpe hjemmeholdet, men der går ofte gummiarm i den på banen, som vi på sidelinjen ser som nervøsitet, og måske også lidt manglende rutine blandt de unge spillere. Hjerte har de dog, et meget stort hjerte for spillet og hinanden, så alle os på lægterne råber og skriger på holdet, og vi bakker op selv når der bliver brændt i helt fri position.

Kampen følges tæt af Det Kloge Hjørne - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der er ikke langt fra spillerene til tilskuerne, og Det Kloge Hjørne er også med til at holde stemningen i vejret i hele hallen i hele kampen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Midtvejs i anden halvleg er det stadig lige, helt lige, der står 25 – 25, og Hørning er nu kommet helt tæt på. TFH har ikke prøvet at være bagud i kampen endnu, men er det nu at Hørning skal komme foran?

En Hørning spiller er helt fri indover, men han brænder på den meget, meget velspillende målmand fra TFH denne lørdag, og spillerne fra TFH får hurtigt fat i bolden og scorer i den anden ende.

De næste minutter står der Team Favrskov på, de scorer igen og igen, og kommer på det her tidspunkt i kampen rimeligt komfortabelt foran i kampen. De er oppe og føre med fire på et tidspunkt, og øllene i glassene i Det Kloge Hjørne har flere gange været faretruende tæt på at ryge ud på grund af jubel.

Der er ikke lang tid tilbage, og oprykningen er så tæt på, at den næsten kan lugtes, men igen får TFH gummiarm, virkelig gummiarm. Efter at have været så tæt på, så æder Hørning sig ind, mål for mål. TFH er heller ikke helt heldige i alle situationer, Hørning er i angreb og en spiller nærmest løber ind i to mand, og det ligner en kæmpe angrebsfejl fra vores hjørne i hallen, men dommerne vil det anderledes, og der dømmes straffe, som Hørning scorer på.

Spændingen er intakt - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Spændingen er intakt langt hen i kampen, det blev næsten alt for spændende til allersidst i den 60 minutter lange håndboldkamp. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Der er tre minutter tilbage, og Hørning går virkeligt i offensiven, alle mand bliver dækket op alle steder på banen for at stresse TFH´s spillere mest muligt. Det lykkedes også, men når der spilles så offensivt, så bliver der flere huller i forsvaret, og en TFH spiller er helt fri indover, men brænder på det skammeligste, hvor han ellers kunne have lukket kampen af.

TFH fører stadig med to, Hørning er i angreb og TFH prøver at gøre alt, hvad de kan for at holde Hørning fra en scoring, men det lykkedes ikke. Der er nu kun et minut tilbage, og TFH fører med et enkelt mål. Uafgjort skulle være nok til at rykke op i anden division, men en sejr vil sikre oprykningen og en rigtig god sejrsfest bagefter.

Stemningen er elektrisk I Det Kloge Hjørne, tiden er ved at rinde ud, men det lykkedes for Hørning at få to angreb i det sidste minut, men målmand og forsvar afviser dem begge og med 15 sekunder igen, angriber TFH, som igen brænder og med 4 sekunder prøver Hørning at sætte det sidste angreb ind, men det er for sent.

Anden halvleg ender som den første, med at Team Favrskovs Håndbold førsteholdsherrer vinder med en enkelt pind. Kampen ender 31 – 30, og oprykningen til anden division er sikret et par kampe inden turneringen er ovre for denne gang.

Kim råber højt - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det er vigtigt, at der råbes højt og længe af både med- og modspillere, og her er det Kim Nick Petersen, der ikke går af vejen for at råbe af dommerne, hvis deres kendelser ikke lever helt op til, hvad Kim synes er rimeligt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Spillerne løber ind på banen og er helt overstadige, det er træneren også og han kommer snart over og krammer alle dem, der vil have et kram i Det Kloge Hjørne, inden han skal tilbage og juble med spillerne på banen. Jeg når lige at spørge ham på vejen, hvordan han har det i hovedet lige nu:

“Helt fantastisk, det er en forløsning for holdet og os i trænerstaben, og det skal fejres og tak fordi Det Kloge Hjørne og alle tilskuerne var her og bakke os op,” siger Søren Krogh, inden min egen puls nu er på vej ned igen efter den hektiske afslutning.

Guldtræner Søren Krogh - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Kampen er slut, Team Favrskov Håndbold vandt med en enkelt pind, og vindertrøjen er fundet frem. Smilet er nu meget større på træner Søren Krog, end det var inden kampstart. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg taler med Kim Nick Petersen fra Det Kloge Hjørne om afslutningen, og som var en af de mange fra hjørnet, som kom med mange tilråb igennem kampen:

Blev det ikke lige hektisk nok, Kim?

“Nej, overhovedet ikke, sådan skal en rigtig oprykningskamp være. Gu var det alt for spændende til sidst, men drengene klarede den, og vi er nu i anden division til næste sæson,” siger han hurtigt til mig, inden han klapper og råber videre af drengene på banen, der bliver fejret med vindert-shirts, konfetti og champagne på banen. Jan Skov sendte indholdet af en hel flaske efter vinderholdet, mens de stod i målet og skulle have taget fotos.

Bagefter kommer han ud til mig, og fortæller, hvorfor Det Kloge Hjørne eksisterer og støtter op om Team Favrskov Håndbold:

“Anders, du og jeg har selv været en del af det hold for år tilbage, men på et tidspunkt begyndte vi at stoppe med at komme i hallen. Det mente jeg, at det skulle vi gøre noget ved. Så vi skabte det kloge hjørne, så der var et samlingssted at være til kampene. Vi plejer at være en 10 – 12 stykker til hver kamp, så det er en kæmpe succes, at vi er så mange i dag til at fejre oprykningen,” siger Jan Skov til mig, inden der er flere fra Det Kloge Hjørne, der skal have et sejrskram.

Jørgen Black og Jan Skov - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jørgen Black Povlsen og Jan Skov Pedersen er to af de trofaste støtter i Det Kloge Hjørne, der har været med helt fra starten for tre år siden, og ingen af dem kan undvære fællesskabet før, under og efter kampene. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Jeg er selv mæt af oplevelser efter en eftermiddag, hvor pulsen virkeligt kom op og ned, men jeg stikker lige hovedet ind i den anden hal, for at se, hvordan andetholdsherrerne spiller. De er hurtigt kommet bagud med 5 – 1, så det ser ud til, at de også skal gøre det spændende for sig selv. Jeg bliver lidt og kigger, og går da TFH fører 6 – 5. Jeg håber, at de også får en sejr og en oprykning, og da jeg kigger på resultatet senere, så har de også vundet. Jeg er sikker på, at oprykningsfesten bliver god, denne lørdag i Søften Kultur- og idrætscenter, og at Det Kloge Hjørne igen møder talstærkt op, når førsteholdet skal spille igen. Jeg ved, at jeg vil helt sikkert komme og mærke stemningen igen, og være en del af fællesskabet omkring Team Favrskov Håndbold.

Se femminutters video fra Det Kloge Hjørne og Team Favrskov Håndbold oprykningskamp til anden division den 19. marts 2022. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.