I hele Danmark var der mere end 12.000 frivillige, der samlede ind til Folkekirkens Nødhjælp, der i år støtter fattige i tredjeverdens lande og til ofrene i Ukraine. I Søften og Foldby var der 20 personer, der samlede ind til de gode formål, og lavede den største indsamling siden 2015 på 15.689,-

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Solen stod højt på himlen søndag ved middagstid efter gudstjenesten i Søften kirke, men det var ikke alle, der skulle hjem efter den kirkelige tjeneste, for denne søndag havde Folkekirkens Nødhjælp indsamling i hele Danmark til fattige i tredjeverdens lande, og ofrene fra den nylige krig i Ukraine.

Heldigvis var der mange, der ønskede at gå en tur for den gode sag, så der var mange ruter i Søften, der blev taget ret hurtigt, og da journalisten nåede frem, der var der enkelte ruter tilbage og kun frivillige i sognegården.

Børge Juhl fra menighedsrådet i Søften og Foldby sogne har de senere år stået for indsamlingen i Søften, og 2022 var ingen undtagelse:

“Jeg vil egentlig gerne selv være derude og samle ind, men der er også nogen, der skal stå for det praktiske, så jeg sidder i sognegården og styrer ruter, indsamlingen og konkurrencen for konfirmanderne. For i år har vi lavet en lille konkurrence til de konfirmander, der har samlet flest penge ind til Folkekirkens Nødhjælp, og menighedsrådet giver en præmie til første og andenpladsen,” siger Børge.

Børge hjælper gerne mennesker i nød - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Både indsamlingsbøsse og Mobile Pay er i brug for at samle penge ind til Ukraine og tredjeverdenslande, og heldigvis var borgerne i Søften, Foldby og resten af Danmark villige til at give støtte, da Folkekirkens Nødhjælp til indsamlingen i 2022 har rekord, 17. milioner blev det til. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Konfirmanderne hjælper til

Sognepræst Jane Vig Fanø, der har haft dagens gudstjeneste i kirken, er endnu ikke gået hjem, men er blevet i sognegården for at sende de mange indsamlere afsted.

“Det er ikke kun konfirmander, der er ude og gå for Folkekirkens Nødhjælp i dag, flere andre har også valgt at bruge nogle timer på det gode formål, men der er heldigvis mange konfirmander afsted også. I konfirmandundervisningen har vi opfordret dem til at melde sig som indsamlere, og flere har også fået søskende og forældrene med ud at gå, så det er vi rigtigt glade for, så der er så mange som muligt, der støtter op om den gode sag,” forklarer Jane.

Jane Vig Fanø og Børge Juhl - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Sognepræst Jane Vig Fanø og Børge Juhl var glad for den store opbakning til indsamlingen til Folkekirkens Nødhjælp i Søften og Foldby den 13. marts 2022. Foto: Anders Godtfred-Rasmusse – Søften Nyt.

Johanne Marie Løvschal kommer kørende med en rullevogn med sandwich, juicebrikker og slik, for der skal også være lidt at styrke sig på, når de mange indsamlere kommer tilbage fra gåturen, og pengene skal tælles op.

“Der er andre frivillige, der har smurt sandwich til indsamlerne, og så er der også lidt sødt og lidt at drikke, til når de er færdige på deres ruter, og de venter på at få at vide, hvor mange penge de har samlet ind,” siger Johanne Marie.

For i 2022 er indsamlingen blevet så smart, at Børge kan følge med i, hvor mange penge hver enkelt indsamlingsgruppe samler ind via Mobile Pay:

“I dag giver de fleste penge via Mobile Pay, men i år er det lavet så smart at hver gruppe har hver sit nummer, så vi kan se, hvor meget hver enkelt samler ind, og for konfirmanderne er det også en måde at se på, hvem af dem, der vinder konkurrencen,” siger Børge, inden han tager i mod den første gruppe, der er vendt tilbage fra deres rute.

Resultatet

Det er Line Lanstorp fra Søften, hendes døtre og veninder, der med friske kinder har sat sig ned og få lidt at spise og drikke efter deres gåtur.

Silke på 11 tygger på en sandwich, men kan imens godt fortælle lidt om, hvorfor hun var ude og gå:

“Jeg hjælper og støtter gerne dem, som har det svært i verden i dag,” siger hun, mens Helene Marie, som snart skal konfirmeres, tager over:

“Det har været en god dag i dag at samle ind, de folk, der har været hjemme, har været rigtigt glade for, at vi er kommet så mange børn og voksne til at hjælpe til med at samle ind, så det har været rigtigt fedt at være ude at gå i dag,” siger hun, inden hun får noget at spise og drikke.

Line Lanstorp, smiler mens hun hører sin datter, Helene Marie tale om turen, og tilføjer:

“Situationen i Ukraine er rigtig kritisk, og vi vil rigtigt gerne samle ind til ofrene der, samtidigt med at der bliver givet penge til fattige i lande, som er langt fra os. Vi er glade for at hjælpe nogle timer i dag, og folk har været gode til at støtte indsamlingen de steder vi har været,” siger Line, inden jeg selv siger farvel til sognegården og går hjem til mig selv, lidt klogere på indsamlingen, hvorfor der samles ind, men også at se så mange glade frivillige, der gerne vil hjælpe, når der er behov for det.

Line og Helene Marie - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Line Lanstorp og hendes datter, Helene Marie, var glade for at kunne bruge et par timer på at samle ind. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Nogle timer senere, da indsamlingen er slut skriver Børge Juhl en besked til mig, at resultatet af indsamlingen i Søften og Foldby er kommet, og det er lykkedes for 20 frivillige at indsamle 15.689,- kroner i Søften og Foldby, og det er det højeste beløb siden 2015, så han er meget tilfreds.

Det samme er organisationen Folkekirkens Nødhjælp, de skriver på deres hjemmeside, at årets resultat i 2022 er det højeste, de nogensinde har samlet ind i indsamlingens levetid 24-årige levetid. 17 milioner er det blevet til i alt.

Du kan stadig nå at give et bidrag, hvis du har lyst, se mere via dette link

Og konfirmandkonkurrencen? Den fandt også en vinder, det blev Cecilie og Ida, som samlede 2.891,50 kroner ind.

Børge og præmien til flest indsamlede penge - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Børge Juhl er medlems af menighedsrådet i Søften og Foldby sogne, og står for årets indsamling til Folkekirkens Nødhjælp i Søften og Foldby, her viser han konfirmandpræmien frem for flest indsamlede kroner lokalt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.