Lige siden Aros Kunstmuseum åbnede i april 2004, har den store skulptur af ´Boy` været at finde på museet i Aarhus. Her i 20-året for museets åbning, der udstiller Aros to andre skulpturer af den australske kunster Ron Mueck sammen med ´Boy` i en særudstilling.

Det er ´Girl` og ´Woman with shopping` som har fået plads i det ret store udstillingsrum på museet.

Jeg har altid været fascineret af ´Boy` når jeg har besøgt museet, eller stået uden for vinduerne på nederste plan og kigget ind, da ´Boy` var placeret der. Den livagtighed som skulpturen udstråler er for mig et studie i livagtiggørelse og detaljerigdom og omfang, som sjældent er set i et værk i så stor størrelse, som ´Boy` er. Han er trods alt fire en halvmeter høj og vejer 500 kg, så det har krævet sin kunstner, at få det hele til at spille sammen.

Detaljerigdommen i ´Boy` er stor, bare se på albueleddet, med de mange rynker. Sådan er de fleste detaljer på de tre skulpturer på udstillingen, hvor du kan bruge lang tid på at studere detaljer, og finde ud af, hvad kunstneren vil med sine værker. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Detaljerigdommen i ´Boy` er stor, bare se på albueleddet, med de mange rynker. Sådan er de fleste detaljer på de tre skulpturer på udstillingen, hvor du kan bruge lang tid på at studere detaljer, og finde ud af, hvad kunstneren vil med sine værker. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det samme gælder ´Girl` og ´Woman with shopping`, detaljerigheden er fantastisk, og det kunne næsten ligne virkelige mennesker, hvis ikke størrelsesforholdet enten var abnormt, eller bevidst gjort mindre, som skulpturen ´Woman with shopping` tydeligvis er lavet som.

Det er tre fine værker, men jeg mangler noget i det store rum. Jeg mangler noget mere…jeg ved godt, at kunst ikke altid skal forklares, det skal opleves og fortolkes individuelt, men jeg syntes faktisk, at det er synd, at de tre skulpturer er at finde i et så stort og koldt rum, uden rigtigt at forklare hvorfor, andet end den sædvanlige tekst, som Aros altid skriver kort og præcist på væggen tæt på en af skulpturerne.

Det kan også være, at kuratoren bevidst prøver at skabe det her kolde og store rum, så skulpturerne står mere frem, og jeg som beskuer giver mig selv mere tid til at betragte værkerne fra alle sider, og leve mig ind i dem. Se detaljerigdommen, som ved ´Girl` også for mig til at tænke på, da alle mine egne fire børn kom til verden, og hvordan de så ud, da jeg skar navlestrengen over. Her mangler jeg så fontanellaen på ´Girl`, den lille bløde “firkant”, som er på alle babyers hoveder, når de bliver født og i op til to år efter, men det kan også være mig, der overser det. 

Se på fingrene, navlstrengen, rynker og blodet på den "lille" krop. Det er meget livagtigt og samtidigt meget stort. Hvad siger det dig, når du ser billedet eller selv står forna figuren? Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Se på fingrene, navlstrengen, rynker og blodet på den “lille” krop. Det er meget livagtigt og samtidigt meget stort. Hvad siger det dig, når du ser billedet eller selv står forna figuren? Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvordan kvinden i ´Woman with shopping` står og ser udtryksløst ud, hun er ikke glad for at skulle købe ind, mens hun har et lille barn på maven…igen en situation alle har oplevet, når vi handler ind. Det er ikke altid sjovt, når det skal gå stærkt.

Så kunstner og kurator har helt sikker ville få os til at tænke os om og få os til at granske vores hjerner, mens vi kigger på det tre værker, og det er vel igen det, som kunst skal gøre ved os, at vi får nye og gamle tanker og oplever noget nyt, som vi ikke før havde set.

´Woman with shopping` er den tredje skulptur, som er udstillet af Ron Mueck. Hun er formindsket og det samme er barnet på maven i forhold til ´Girl`og ´Boy`. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
´Woman with shopping` er den tredje skulptur, som er udstillet af Ron Mueck. Hun er formindsket og det samme er barnet på maven i forhold til ´Girl`og ´Boy`. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg står bare tilbage med, at jeg mangler et eller andet, men måske I, som læser disse ord kan gøre mig klogere på værkerne, når I selv har oplevet dem på Aros i Aarhus.

Jeg ved, at jeg nok skal komme tilbage og kigge på udstillingen igen, og måske opdager jeg noget nyt næste gang jeg ser de tre skulpturer.

Udstillingen er anbefalelsesværdig, og kan ses på Aros frem til den 5. januar 2025 – se mere på https://www.aros.dk/da/

Foto: Mads Smidstrup – Aros.jpg
Faktaboks
Udstillingen ´Ron Mueck – Art and Life` kan ses hver dag på Aros i åbningstiden frem til den 5. januar 2025. De billeder, der er vist i anmeldelsen er primært fra museets egne pressebilleder. Jeg har valgt at bruge disse, da de billeder, jeg selv har taget, der var der andre personer i billederne, som ikke har givet samtykke til, at jeg kunne bruge billedet med dem i det. Som journalist er jeg ikke underlagt disse regler, men da personerne på billedet ikke vidste, at jeg var journalist, har jeg primært valgt at bruge museets egne billeder i stedet for og enkelte egne.

Vi støtter Søften Nyt – Annonce

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Ejendomsmægler Jeanet Gårsdal fra EDC Huset i Hinnerup, Køberrådgiver Jette Eriksen og Jan Labich fra Djurslands Bank glæder sig alle tre til at holde et fælles Boligaften i Hinnerup den 15. maj. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Et samarbejde lidt ud over det sædvanlige

andersgodtfredmaj 2, 20245 min read

Den 15. maj inviterer Djurslands Bank og EDC Huset i Hinnerup til boligkøber aften hos banken i Hinnerup, og Søften Nyt var forbi for at høre om det lidt utraditionelle…

Billede af et skilt, hvor der står Demenshuset Favrskov. Huset ligger på plejecenter Hinneruplund i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Den sidste tirsdag i måneden…

andersgodtfredmaj 1, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Siden den 26. september 2023, har jeg troligt hver den sidste tirsdag i måneden været til café for pårørende til demente. Jeg har en nær pårørende, der…

Forside billede SKIC græskbuffet til fællesspisning den 24. april 2024 - Søften Nyt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Fællesspisning i fællesskab

andersgodtfredapr 29, 20245 min read

Hvordan ville du lave en madanmeldelse af en buffet og arrangement, som kun bliver holdt en gang om måneden og hvor du ved, at temaet for maden skifter fra gang…

Bullseye til Gul Lørdag i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Gul lørdag i Hinnerup

andersgodtfredapr 28, 20245 min read

Lørdag den 27. april havde fodboldafdelingen i HOG i Hinnerup inviteret til Gul lørdag på banerne ved idrætsanlægget bag svømmehallen i Hinnerup, hvor alle interesserede kunne prøve de forskellige aktiviteter…