I uge 31 i slutningen af skolernes sommerferie var det igen i år tid for Søften GF fodboldafdeling at afholde deres traditionsrige fodboldskole i samarbejde med DGI. I 2023 udgaven blev der igen slået rekorder, og fodboldskolen i Søften er nu landets tredjestørste DGI-fodboldskole og den største i Jylland og på Fyn.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Uge 31 har i mange år været ugen hvor fodboldafdelingen i Søften GF har afholdt fodboldskole, og traditionen er også fortsat i 2023, hvor der igen er blevet slået rekord med antal deltagere. 256 i alt er det blevet til fortæller Mark Laigaard mig, på den første dag i uge 31, hvor solen titter frem bag skyerne, inden vejrguderne senere på ugen virkelig åbner sluserne over fodboldskolens deltagere, som dog troligt hver eneste dag møder op lidt i 9, for at spille og træne fodbold på fodboldskolen i Søften.

Mark, hvordan er det lykkedes jer igen at slå rekord med deltagerantal til fodboldskolen i Søften?

“Børnene kommer igen og igen fordi vi holder en populær og spændende fodboldskole sammen med DGI, men samtidigt kunne vi heller ikke gøre det, hvis vi ikke havde en masse fantastiske frivillige kræfter til at hjælpe til. Vi er tre i ledergruppen her, Casper Andreasen, Thomas Bak og mig selv. Derudover har vi 48 trænere og træner assistenter og 8 – 10 frivillige der hjælper med at få dagene til at gå. Hjælper med maden, sliksalg, skader og alle de opgaver, der opstår i løbet af ugen. Derfor uden frivillige vil der ikke være en fodboldskole i Søften, og vi er meget taknemmelige for den hjælp vi får,” siger Mark Laigaard, inden han skal tilbage til papirarbejdet, for der er rigtigt meget at se til for alle de involverede i fodboldskolen.

En koncentreret Mark Laigaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Bag facaden er der rigtigt meget at holde styr på når 256 fodboldskolespillere og 60 frivillige skal have fodboldskolen i Søften i uge 31 til at gå op i en højere enhed. Derfor bruger Mark Laigaard også en hel del tid på papirarbejde omkring fodboldskolen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Appelsiner om onsdagen

Det er blevet onsdag, solen er fremme her lidt i 9, og mens Thomas Bak fortæller om dagens opgaver omkring fodboldskolen til de mange trænere og trænerassistenter, så sidder Christian Møller og Matilde Freiheit fra REMA 1000 i Søften og venter på at komme i gang. De sidste fire år har Christian lavet et appelsinshow for deltagerne på fodboldskolen en af dagene, og han og Mathilde har igen i år glædet sig til at skulle lave kunster for alle deltagerne og de frivillige onsdag morgen.

Da Thomas er færdig med sine instrukser, bliver alle sendt ud på banen foran klubhuset, hvor der er sat minebånd op, som spillere, trænere og forældre skal være bagved. Christian har allerede gjort klar med appelsiner, og de bliver delt ud til de mange spillere.

Christian og Matilde gør klar til appelsinshow - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Christian Møller laver øvelserne med appelsinerne og Mathilde Freiheit optager hele seancen, så REMA 1000 har video og billeder til at ligge på sociale medier. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Christian bruger de næste minutter på at varme op, og lave forskellige tricks med appelsinerne, og han får også en del spillere ind i midten til sig, der skal prøve øvelserne.

Efter 15 minutter er det slut, og spillerne kan slappe af med en juice inden træningen på fodboldskolen starter igen.

Christian, du står og jonglerer med appelsiner sammen med Mathilde, og nu er det fjerde år, at du er appelsinansvarlig til fodboldskolen i Søften. Hvorfor bliver det ved med at være sjovt?

“Det er fantastisk at få lov til at være med, og se alle de glade børn til fodboldskolen. Det virker også til, at de synes, at det er sjovt at være med til, og at der sker noget anderledes i løbet af ugen på fodboldskolen. Det er ikke hver dag, at du får lov til at jonglere med en appelsin, og så er det også sjovt for Matilde og mig at være med til. Der er en super fed stemning, og det med at det er Jylland og Fyns største fodboldskole, det gør også, at der skabes omtale og glæde ved fællesskabet her i byen, som vi i REMA 1000 er glade for at være en del af,” siger Christian.

Hvad får du og REMA 1000 ud af at være her i dag?

“Først og fremmest fordi det er sjovt, og som sagt at være en del af lokalområdet er også vigtigt for mig og resten af de ansatte i REMA 1000 i Søften, men jeg håber selvfølgelig også, at en del af de her børn kommer og bliver en del af mit Guldhold i REMA 1000 på et tidspunkt (GULDHOLDET er alle de ansatte i REMA 1000 i Søften, red.), og så gør det ikke noget at de har lært os at kende på fodboldskolen. Jeg elsker det her lokale sammenhold i Søften, og at vi kan være med til at støtte op om det, både økonomisk og med appelsintricks, det gør mig glad og stolt,” siger Christian, inden han og Mathilde skal samle sammen og tilbage i butikken.

Highfive til Christian fra REMA 1000 i Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Selvom Christian Møller var færdig med at lave appelsintricks, så var der e hel del fodboldskoleelever, der lige ville have en ´highfive` inden Christian tog fra fodboldskolen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Lidt derfra står Thomas Bak og taler i telefon. Hver gang jeg har prøvet at få interview med ham, der har han skullet noget andet eller tale i telefon, men jeg stiller mig hen til ham og venter til han er færdig. Samtalen er selvfølgelig om nogle ting, der skal ordnes omkring fodboldskolen, og da han lægger på, siger han at han kun lige har tre minutter, fordi der er repræsentanter på vej fra DGI, som kommer forbi og skal se Jylland og Fyns største fodboldskole, så vi skal gøre det kort.

Thomas, sidste år sagde du, at i 2022 udgaven af fodboldskolen var det sidste år, du skulle have noget at gøre med fodboldskole i Søften, hvordan er det lige gået?

“Anders, jeg kunne ikke og kan ikke lade være. Jeg ved godt, at jeg har sagt noget andet de sidste par år, og jeg havde også lovet min familie at holde mig væk. Men så kunne min kone ikke få ferie i uge 31, og så kunne jeg godt være med. Det er lidt svært for mig at holde mig væk,” siger Thomas.

Hvad er det, der gør, at du har svært ved at holde dig væk fra det frivillige arbejde på fodboldskolen?

“Jeg kan ikke slippe det hernede, det giver mig rigtigt meget personligt, at kunne være med til at være noget for andre. Se alle de glade ansigter på spillerne og trænerne, og være med til at give alle en god oplevelse, og samtidigt gøre noget godt for vores klub, det er vigtigt for mig. I år har vi 24 spillere med ADHD, som vi er med til at give en god oplevelse, tænk at det kan lade sig gøre. Det er næsten 10% af alle deltagere, og frivillige, spillere, trænere og trænerassistenter giver plads til, at alle kan være med, det er jeg stolt over at være med til,” siger Thomas.

Træning på fodboldskolen i Søften - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Masser af spillere, trænere, fodbold, øvelser og regn var nogle af de mange ingredienser, der skulle til for at fodboldskolen i Søften anno 2023 igen blev en stor succes, med 256 deltagere og 60 frivillige. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Over flere år har du fortalt mig, at nu var grænsen nået for deltagere. For to år siden var det 188, sidste år 222 og i år 256, er toppen nået i år, Thomas?

“Ja, vi skal ikke være flere, fordi det kommer også til at gå udover kvaliteten. Målet er faktisk, at vi skal værre lidt færre, men det er også svært at sige nej, når forældrene kommer og spørger. Det er også lykkedes os at finde en god løsning, så alle kan være her. Der er en træner og to trænerassistenter på hvert hold, og selvom det er træls, at vi skal have fodboldbanen på skolen i brug, så skiftes holdene hver dag deroppe. Så det ikke er de samme hold, der skal spille på skolen hele tiden. Vi får det til at gå op, og børnene får også en fed uge med fodbold, også selvom vi igen i år slår rekord med deltagerantal, og nu er den største fodboldskole i DGI-regi i Jylland og på Fyn,” siger Thomas.

Er du med igen næste år, Thomas?

“Det tror jeg, og vi er et rigtigt godt hold omkring fodboldskolen. Vi er tre, som har det overordnede ansvar for fodboldskolen. Mark Laigaard er rigtigt god til strukturer, Casper Andreasen er fantastisk til børnene og jeg klarer en masse praktiske ting. Så vi er et godt hold, sammen med alle de frivillige. Vi er glade for at give børnene en god oplevelse, og det vil vi også gøre de kommende år her på pladsen indtil det nye idrætsanlæg er blevet bygget,” siger Thomas, inden telefonen ringer igen omkring et eller andet praktisk på fodboldskolen.

Thomas Bak og Jørgen Ovesen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der er hele tiden noget, som Thomas Bak skal tage stilling til, når fodboldskolen er i gang. Her taler han med Jørgen Ovesen, der er frivillig på fodboldskolen, om afhentning af dagens mad fra SKIC. Her bliver der hver dag leveret mad til de 300, der skal have frokost hver dag på fodboldskolen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Fodboldskole i DGI-regi

Fodboldskolen i Søften hørte tidligere under DBU, men i de senere år har fodboldafdelingen i Søften valgt at bruge DGI som partner, og derfor var to Helle Bluhm og Thomas Grasbakken fra DGI i Østjylland også forbi for at se til fodboldskolen i Søften onsdag i uge 31.

Hvad tænker i om at Søften holder Danmarks tredjestørste fodboldskole i DGI-regi?

“Det er lidt vildt at en by på størrelse med Søften kan holde en fodboldskole af denne størrelse. Det kræver mange frivillige og en stor organisation, men klubben viser igen igen, at de er opgaven voksen, og så prøver vi fra DGI at hjælpe med det vi kan og skal,” siger Thomas, inden Helle tager over:

“Det er vigtigt, at alle får en god oplevelse på fodboldskolen, derfor taler vi også med klubben om, hvor stor en fodboldskole kan være i de rammer, som den enkelte klub har. Her i Søften er der ikke meget plads, men det er fantastisk at se, hvordan klubben løser det, og giver alle børn en god oplevelse på fodboldskolen. Vi er imponerede over, hvordan fodboldafdelingen får det til at lykkes,” siger Helle.

Thomas Grasbakken og Helle Bluhm fra DGI-østjylland - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Thomas Grasbakken og Helle Bluhm er fra DGI-østjylland og er begge meget stolte over, at det er lykkedes at skabe Jyllands og Fyns største DGI-fodboldskole i Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg siger tak og farvel og går ind i klubhuset igen. Der er stille nu, hvor alle er ude og træne, men der er alligevel mennesker, der arbejder, og bag disken står Casper Andreasen og Anne Porsgaard og vasker op efter morgenmaden, som trænere, trænerassistenter og de børn, der har fået morgenpasning i fodboldskolen har fået inden fodboldskolen startede klokken 09.

Anne, hvorfor hjælper du til på fodboldskolen i denne uge?

“Jeg har selv to piger, der deltager i fodboldskolen, og så sidder jeg i fodboldbestyrelsen, men jeg synes, at det er superfedt at hjælpe og give børnene en god oplevelse. Samtidigt er det med til at støtte fællesskabet lokalsamfundet, og det er jeg glad for at være en del af,” siger Anne.

Har du haft andre opgaver i forbindelse med fodboldskolen?

“Ja, jeg har været med til at pakke tøj til de 256 deltagere og de mange trænere og trænerassistenter, og jeg har også været med til udlevering af det hele, og så har vi også pumpet alle boldene, som børnene skal have den sidste dag. Vi er heldigvis flere om det, og det gør mig glad at kunne hjælpe, og se smilene på de mange børn, når de kommer her, og får en god oplevelse de fem dage, de er på fodboldskolen,” siger Anne.

Anne Porsgaard og Casper Andreasen er begge frivillige i Søften GF fodbold - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der er også kun frivillige til at tage opvasken, for der er ingen opgave, der er for lille eller for stor for Anne Porsgaard og Casper Andreasen, der begge er frivillige på fodboldskolen i Søften i 2023. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.