Når kunsten åbner noget nyt i mennesker

Hverdagsbilleder, motiver fra Hinnerup, Aarhus, fra Vestkysten i Danmark og af Batman og Lego figurerer er nogle af de motiver, som du kan opleve i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus frem til den 25. august 2023, hvor John Sørensen fra Hinnerup udstiller sine værker.

Af Anders Godtfred-Rasmussen


Da jeg var barn og gik på Præstemarkskolen i Søften, der var John Sørensen lærer samme sted. Jeg har aldrig selv haft ham som underviser, men han har altid været i min bevidsthed, og selv her 35 år efter jeg forlod skolen, så falder samtalen i første omgang naturligt på skolen dengang, og hvordan verden så ud dengang, og derfor bliver det første spørgsmål også omkring, hvordan Johns liv som skolelærer har påvirket hans malerier?

“Når du kigger på mine værker, som vil du også se, at det liv jeg har levet, det udtrykker jeg også i mine malerier og tegninger. Jeg bruger mange timer på at male og tegne, og hvis du spørger mine nærmeste, så bliver det måske også til lidt for mange timer, indimellem,” siger John med et smil.

John udstiller frem til den 25. august sine malerier og tegninger i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, og jeg har spurgt ham om et interview, for at høre lidt nærmere om de malerier og tegninger, som han udstiller.

John, hvorfor er du kunstner?

“Jeg ser ikke mig selv som kunstner, jeg maler og tegner fordi jeg ikke kan lade være. Det skal være op til andre og vurdere, om det de ser er kunst,” siger John, 

Hvorfor maler du?

“Fordi jeg har en masse spørgsmål i mig selv, som jeg gerne vil udtrykke. Jeg bruger mange af mine vågne timer på at tænke over min eksistens, og på nogle af de paradokser og den smerte, som befinder sig i verden. Paradokser, som jeg prøver at søge ind i, tænke over og udtrykke i mine malerier,” siger John, mens han peger over i hjørnet, hvor der hænger to malerier med Lego figurer, men hvor motiverne er meget anderledes, end hvad du normalt forbinder med Lego figurer. På det ene er det en figur, der er ved at blive tvunget ombord på et fly og det andet maleri viser en brun Lego figur, der ligger på jorden med et knæ i nakken fra en politibetjent. 

Figurer som mennesker - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
John Sørensen er meget optaget af politik, og mener ikke at politikerne i Danmark tager udlændingepolitiken seriøst. Det prøver han at udtrykke i disse malerier. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Symbolikken er ikke til at tage fejl af, og jeg spørger John om, hvorfor han har lavet de to malerier.

“Fordi jeg synes, at politikerne i Danmark har vedtaget en umenneskelig indvandrer politik, det er næsten som en leg for dem, men det er mennesker af kød og blod det drejer sig om. Flygtninge, der har brug for hjælp, som vi afviser og sender ud af landet igen. Det er smerteligt at opleve,” siger John.

Når nogen ser noget, som andre ikke ser

Vi taler om, hvad kunst er for en størrelse, nu hvor John ikke selv ser sig som kunster, og jeg spørger ham om, hvad kunst kan gøre for os mennesker?

“Kunsten kan åbne vores øjne for noget nyt, og noget vidt forskelligt. For det er ikke sikkert, at du og jeg får det samme ud af at se på et maleri eller andet kunstværk. For mig er kunsten individuel. Prøv at se det her maleri af bunkere fra Vestkysten i Danmark. Det er ikke sikkert, at du ser det samme, som jeg gør,” siger John, hvorefter vi taler om de mange bunkere, vi har i Danmark, og hvilken betydning de har haft siden 2. Verdenskrig. 

Jeg nævner selv, at mine børn nok ikke har helt de samme tanker omkring krigen og de mange bunkere, som jeg har og har haft. Derved bliver det vi ser på et maleri også anderledes for os, for vi har ikke helt de samme tanker omkring det, siger jeg til John.

Bunkerne - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Bunkerne langs vestkysten i Danmark har en lang historie bag sig, og hver generation ser noget nyt i dem. Det er det samme med kunst, hvert menneske ser ikke det samme, når vedkommende ser på det samme kunstværk. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Det er et godt eksempel, for kunsten er forskellig. Du kan aldrig ane hvad og hvordan kunst eller kunstnere er. Nogle kunstnere bliver enormt populære i deres samtid og bliver glemt igen, og andre bliver først kendt efter deres død. Tænk på Van Gogh, han kunne se noget, som vi andre ikke ser, og det ville han gerne udtrykke. Kunsten gør, at vi får øjnene op for noget andet, og det giver os stof til eftertanke,” siger John. 

Lys og hverdagsbilleder

På den modsatte væg hænger to malerier, hvor John har gjort rigtigt meget ud af lysindfaldet. Det minder mig om de malerier af Anna Ancher, jeg selv har set for nyligt på Skagens Museum. Da jeg nævner det for ham, så smiler han og siger, at han er meget inspireret af danske malere som Anna Ancher og Hammershøi.

Lyset - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
John Sørensen maler ikke kun en type billeder, men lyset går igen på mange af hans malerier, og specielt i de to her. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

På en anden væg hænger et billede af en bygning, der er spejlet i vinduerne på en anden bygning. Jeg synes, at jeg kender det, og det hvide hegn, der er malet nederst i billedet. Det går op for mig, at det er “Europahuset” på Europaplads i Aarhus(for mig vil det altid være BP-huset, men det er en anden historie), der er spejlet, og jeg genkalder mig med det samme stedet, hvor billedet er malet fra, og fra de minder maleriet giver.

Europaplads - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Motivet spejles i en anden bygning på Aarhus Havn, hvad ser du, når du kigger på maleriet? Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Jeg kan se på dig, at du kender motivet, selvom det selvfølgelig er lidt utydeligt i spejlingen, men det giver dig en oplevelse, som er forskellig fra min og hvad andre måske ser i maleriet. Jeg håber, at du har fået en god oplevelse ud af mine værker i dag, og tag endelig andre med herhen og se udstillingen,” siger John smilende.

Faktaboks
Udstillingen i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus er åben hver dag i bibliotekets åbningstid frem til den 25. august. Bibliotekets egen beskrivelse af udstillingen kan du læse her:
 
Fra 1. juni kan man opleve en spændende udstilling med den lokale kunstner John Sørensen i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.
Skønheden i tilværelsen er udfordret af konformitet, tingsliggørelse, materialisme, rationalisme og cost/benefit-analyser.

Billedkunstner John Sørensen tager udgangspunkt i verden omkring sig, som han ser den. Gå med på opdagelse i motiver, som både er naturalistiske og mere abstrakte spejlinger eller refleksioner af fænomener, som kan vække følelsen af længsel, glæde, smerte, eufori, uro, angst eller frygt for at miste grebet, og måske at give beskueren en pause og en følelse af genklang.

John Sørensen er bosat i Hinnerup og flere af hans motiver er også fra byen.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Hans Jørgen Laursen

    Jeg vil gerne rose dig, for din helt egen måde at skrive artikler på.
    Du er så meget tilstede og nærværende i dine samler, at man som læser bliver suget helt ind i det rum du befinder dig i.
    Det ville være interessant om din positive måde at skrive på, kunne være til gavn og gøre en forskel, ved at oplyse borgerne, og dermed give dem grundlag for at tage stilling, og agere i samfundet og privatlivet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *