Lige nu sidder du og læser en tekst, det er en tekst skrevet af Anders Godtfred-Rasmussen, og teksten handler om, at jeg har læst denne måneds Tænkepause fra Aarhus Universitetsforlag, som handler om tekst. Hvad tekster betyder for os som mennesker, hvordan tekst har udviklet sig gennem historien, men også omkring, hvor meget vi hver især bruger tekst hver eneste dag, også selvom en stor del af vores liv foregår gennem en skærm, som vi har med os hele tiden.

Denne måneds Tænkepause er skrevet er Mads Rosendahl Thomsen, der er professor i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet, og som der skrives i pressemeddelelsen fra forlaget så har:

“Tekster har ellers gennem tiden defineret os mennesker. I tusindvis af år har vi brugt dem til at formidle budskaber til hinanden. Til at huske med. Til at tænke med. De findes overalt fra lapper i lommen over videnskabelige artikler til romaner, taler og sange.”

Om vi ved det eller ej, så præger tekster vores liv hele tiden, ikke kun det vi læser i en bog, i en avis, på en skærm, eller når vi skriver korte meddelelser til hinanden på vores telefon. Vi er i konstant i kontakt med omverdenen, men oftest via tekster til hinanden, og ikke ved at ringe, som telefonen ellers primært blev brugt til førhen, i dag sender vi ofte en besked først, om det lige passer ind, at jeg ringer til dig. 

Dermed er det også blevet meget nemmere at producere tekster, hvor det førhen var munke i kutter på kloster, der brugte laaan tid på at skrive en bog, til Gutenbergs trykkeri, til at alle elever lærte at skrive i hæfter i min skoletid, og til i dag hvor alt mere eller mindre fungerer med indtastning i en computer, tablet eller mobiltelefon, når der skrives tekster. Da vi fandt ud af at udtrykke os på skrift, det gjorde også at vores evne til at tænke og løse problemer blev udviklet meget hurtigt og var med til at udvikle vores kognitive evner.

Tekst er også mundtlig, på den måde at de fleste sange vi hører, de kommer fra en nedskreven lyrisk tekst, som vi gerne hører igen og igen, når vi lytter til musik vi godt kan lide. 

Tekst bruges også til manipulation, Hitler skrev sine tanker i Mein Kampf, Donald Trump har brugt Twitter til at udbrede sine mange løgne, og vores egne politikere bruger helst også sociale medier uden om journalisterne, til at få deres budskaber ud til vælgerne, så de er formet efter, hvad der ser bedst ud og uden nogen modspørgsmål.

Kort sagt og her skrevet er og kan tekst være rigtigt mange ting, som jeg også har læst mig til i Tænkepausen om Tekst, og tekst kan så meget mere end billeder eller video, som Mads Rosendahl Thomsen også påviser i denne bog.

Tænkepausen – Tekst får ros herfra, får at vise læseren, hvad tekst er, kan og gør ved os som mennesker, og med sine 60 sider er ´Tekst` også velegnet til læsning, når du måske ikke har så meget tid.

Faktaboks
Tænkepauser er en serie bøger fra Aarhus Universitetsforlag, hvor der på 60 sider skrives om forskning så alle kan være med. Tænkepauser koster 59,- kroner per fysisk bog 10 gange om året, og du får den tilsendt med posten. Du kan også vælge at købe den som e-bog, så koster det 39,- kroner per gang. Læs mere her.
Du kan også låne Tænkepauser på ereolen, eller den er også at finde på de fleste litteratur streaming tjenester. Søften Nyt betaler selv for abonnement på Tænkrpauser.