Dagplejens dag blev fejret i Hinnerup

Mere end 75 glade børn og voksne var samlet på torvet foran SuperBrugsen i Hinnerup for at fejre Dagplejens dag den 10. maj 2023.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

En herlig stemning mødte de mange mennesker, der kom forbi torvet midt i Hinnerup onsdag den 10. maj om formiddagen, for her havde de lokale dagplejere fra Hinnerup og en enkelt fra Grundfør sat hinanden i stævne for at fejre Dagplejens dag, som er en årligt tilbagevendende begivenhed, der bliver fejret i Favrskov.

Dagplejebørnene havde alle en t-shirt på med navn på ryggen og forskellige figurer og håndaftryk på maven, og alle var i fuld gang med at synge fødselsdagssang inden jeg kunne spørge den lokale fællestillidsrepræsentant, Maria Kjær fra Hammel, om hvorfor Dagplejens dag bliver fejret?

“Det gør vi, fordi dagplejen har en rigtig vigtig funktion i vores allesammens hverdag, også selvom vi måske ikke altid er til at få øje på. Vi hjælper med at få samfundet til at køre, så forældrene kan komme på arbejde, mens vi passer deres små børn. Derfor vil vi også gerne gøre os selv mere synlige,” siger Maria, mens hun er ved at være færdig med at dele teboller ud til de mange dagplejebørn og voksne.

Maria Kjær - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Maria Kjær er fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Favrskov Kommune og er selv gæstedagplejer i Hammel, men kom til Hinnerup i dagens anledning for at bakke op om sine kolleger og arrangementet i det dejlige vejr. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Bagergården i Hinnerup har givet bollerne i dagens anledning, og Jacob Ring, der er uddeler i Superbrugsen i Hinnerup kommer med kaffe til de voksne, og har givet brikjuice og vand til børnene.

Jacob, hvorfor bakker SuperBrugsen op om Dagplejens dag?

“Det er da super hyggeligt, at have så mange børn og voksne til at komme forbi og fejre Dagplejens dag foran forretningen. Det vil vi da rigtigt gerne bakke op om. Det er et godt arrangement, og jeg kan forstå, at der kommer en brandbil om lidt, så der bliver noget at kigge på,” siger Jacob inden han skal tilbage og passe forretningen.

Jacob Ring - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jacob Ring er brugsuddeler i SuperBrugsen og var glad for at se så mange børn og voksne fejre Dagplejens dag foran forretningen, og han sørgede også for at børn og voksne fik lidt at styrke sig på til arrangementet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Majbritt Randrup, der er dagpleje pædagog fra Favrskov Kommune giver Jacob ret i, at der skal komme en brandbil, men at den desværre er blevet lidt forsinket.

Hvorfor deltager Favrskov Kommune i fejringen af Dagplejens dag, Majbritt?

“Dagplejens dag har egentlig ikke noget med Favrskov Kommune at gøre, det er fagforeningen FOA, der står bag og gerne vil promovere dagplejen, men selvfølgelig bakker vi op om det. Vi er rigtigt glade for, at dagplejen er synlig også i forhold til at skulle kunne rekruttere flere dagplejere her i Hinnerup og hele Favrskov Kommune fremover, og så er det her også bare et rigtigt hyggeligt arrangement,” siger Majbritt smilende.

40 minutter på gåben

Rikke Brahe har haft alle sine dagplejebørn med i den store barnevogn i dag, hun bor på Haraldlundsvej og hører under dagplejen i Grundfør.

Hvorfor er du gået den lange tur indtil Hinnerup i dag?

“Vi skal da fejre os selv, når vi kan, og i forvejen går jeg rigtigt meget til hver dag som dagplejer. Børnene elsker at komme ud og røre sig, og når de så har muligheden for at være sammen med så mange andre børn i dag, så skulle vi da med. Selvom det tager 40 minutter at gå herind og så 40 minutter retur igen, men så er de også trætte, når vi kommer retur,” siger Rikke.

Rikke Brahe - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Rikke Brahe havde fem dagplejebørn med til arrangementet på torvet, og hun ville egentlig gerne have cyklet ind til Hinnerup, men der må kun være fire børn på cyklen, så turen fra Haraldslundvej måtte være på gåben, men så var der også meget at tale med børnene om på vejen frem og tilbage. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jytte Olsen, der er dagplejer i Hinnerup og før det i Søften står lidt derfra, og siger til mig, at jeg gerne må kalde hende for dagplejemor, da jeg kløjs lidt i ordene, da jeg gerne vil spørge hende om at være dagplejer:

“Jeg er dagplejemor, det har jeg været i alle de 23 år, jeg har været ansat som dagplejer. Jeg føler mig også som en ekstra mor for børnene, for jeg er sammen med dem i alle de timer, hvor deres forældre er på arbejde. Jeg elsker de unger, og jeg føler, at jeg kan gøre noget godt for dem. Forældrene overlader deres dyrebareste de har til mig som dagplejemor, så derfor giver jeg også tryghed og omsorg til børnene, indtil de bliver hentet igen om eftermiddagen,” siger Jytte.

Jytte Olsen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jytte Olsen, der gerne vil kaldes dagplejemor, har åbnet sit hjem for fire dagplejebørn i Hinnerup og før det i Søften. Hun er virkeligt glad for sit arbejde, og kunne ikke forestille sig at lave andet i sit arbejdsliv. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvorfor er du dagplejemor?

“Fordi jeg elsker mit job, og passer en masse skønne unger. Min familie er også glade for det, og er med i det på den måde, at vores søn er vokset op med dagplejebørnene, når han kom hjem fra skole, han synes næsten også, at det var hans søskende,” siger Jytte mens de mange dagplejere og deres børn bryder ud i sang igen. 

Brandbilen er stadig forsinket, og tiden skal gå med et eller andet, indtil den kommer, og derfor er det tid til at synge forskellige sange mens de alle venter. Da jeg sender en drone i luften for at tage et billede oppefra af de mange børn og voksne, så siger lille August på 2: 

“Se en biiiiiiii”, fordi den lille drone lyder som en meget sur bi, men han får hurtigt opmærksomheden et andet sted hen, for brandbilen kommer endelig, og så er det meget mere spændende end at se på en ting der flyver rundt og lyder som en sur bi.

Brandbil - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Brandbilen var et stort tilløbsstykke, da den endelig kom, flere børn havde flere gange spurgt til, hvornår ´Babu` mon ville komme, og mange skulle prøve at sidde inde i bilen, da den endelig kom. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Dagplejens dag er en årligt tilbageværende begivenhed den anden onsdag i maj, hvor dagplejen bliver fejret og synliggjort i hele Danmark.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Steen Olsen

    Hvor er det flot og skønt at der en nogle der afsætter tid og beskriver denne skønne dag for alle de børn.
    Tak til Søften nyt, det er flot skrevet.

    De bedste hilsner
    Steen Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *