Klaus Lund har i mere end 18 år haft slagterforretning på Herstvej lidt uden for Grundfør, hvor han hver uge leverer friske forædlede slagtervarer og gode historier til sine mange kunder fra nær og fjern. 

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lige efter motorvejsviadukten på Herstvej uden for Grundfør står Klaus Lund og venter på mig. Til ære for journalisten har han sat sit ´Åben` skilt op, så jeg kan se, at han er hjemme. og står klar til en snak med ham om, hvorfor han fik ideen til at åbne en slagterforretning herude mellem Grundfør og Randersvej tilbage i 00´erne, og hvordan det er gået siden dengang.

“Velkommen til, Anders, kør op til huset, så viser jeg dig rundt,” siger Klaus til mig efter jeg har fået taget et billede af ham foran skiltet.

Jeg har været her før og har handlet hos Klaus, men jeg kender ikke historien bagved butikken, og hvordan en sønderjyde endte op på en gård lidt uden for Grundfør. Jeg spørger ham derfor, hvorfor han overhovedet blev slagter?

“Jeg ville egentlig gerne være skibskok. Jeg havde en drøm om at komme ud og sejle, da jeg var barn og ung, men sådan blev det ikke. Min onkel og jeg var på Tiset kro engang i 1970´erne, og her sad den lokale slagter, og sagde til mig ´Klaus, du er en god dreng, du skal i lære hos mig`, og sådan blev det, og det har jeg ikke fortrudt, og jeg kom også ud og sejle bagefter,” siger Klaus, mens vi går ind i butikken og ind bagved, for at se, hvor han producerer alle sine varer, som kun bliver solgt herfra.

“Efter jeg blev udlært, der fik jeg hyre på en coaster, der sejlede frem og tilbage til de arabiske lande. Det var en sjov tid, men da det fik ende kom jeg til et slagteri i Rødding. Det var bare ikke mig, og jeg havde stadig en stor udlængsel, så da jeg fik tilbuddet om at komme til Brugsen i Nuuk på Grønland, så slog jeg til, og det har jeg aldrig fortrudt. Det var en sjov og anderledes oplevelse,” fortæller Klaus.

Hjemme i Danmark igen fik Klaus arbejde hos Superbrugsen i Randers, derefter i OBS i Horsens inden han tog turen ind til ”Åboulevardens Frilands og Økoslagter” i Aarhus.

“Det fik desværre også en ende i 2003, da kommunen skulle bruge butikken til den nye busbane på Åboulevarden, og derfor købte Anja og jeg (Klaus´ daværende kone) ejendommen her på Herstvej, og begyndte at sætte den i stand, så jeg kunne åbne slagterforretning her den 1. februar 2004. I starten var pengene små, så jeg arbejde andre steder, mens jeg havde åbent her fra 17 – 19, men det kunne ikke blive ved med at gå at arbejde to steder. Heldigvis begyndte forretningen her at gå godt, at jeg kunne arbejde som selvstændig 100% og holde fokus på min gårdbutik,” siger Klaus.

Slagter Lund og forædling af kød - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det er vigtigt for Klaus Lund at kunne levere gode kvalitetsvarer til sine kunder, og de bliver alle produceret i baglokalet til forretningen, hvor Klaus også altid er god for en
historie eller to, hvis du kommer forbi.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hjælp fra andre

Mens Klaus skærer kød og vi snakker om de produkter, han laver, og om hvor vigtig hygiejne er i en fødevareforretning, så bakker der en bil op til indgangen af forretningen. Det er John, der både er ansat og en af Klaus´ rigtig gode venner, der kommer med varer og kød til forretningen.

“John hjælper til, når jeg har brug for hjælp. Som selvstændig kan jeg ikke nå det hele selv, så jeg har hjælp fra John og andre, når der er travlt og der skal hentes varer. De står også i forretningen, når jeg hvert år holder ferie i februar. Butikken skal være åben, selvom jeg ikke kan være her, og så er det rart at have ansatte, der hjælper mig,” forklarer Klaus.

For fritid skal der til, når en stor del af dagen går med at passe butik og forælde kød. Asien og specielt Bali er et af de steder, hvor Klaus og hans tidligere kone, Anja, har taget på flere ferier, og hvorfra han også har hjembragt et kranie, som hænger i forretningen, og som ifølge Klaus, også mange kunder spørger til og selvfølgelig får historien om (den kan du selv få, næste gang du handler hos Klaus).

Klaus Lund og kraniet fra Bali - Søften nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der skal også være plads til fritid og ferie, og det her kranie har Klaus haft med hjem fra Bali i Indonesien, og kunderne spørger ofte til det. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvorfor er du selvstændig slagtermester?

“Fordi jeg brænder for faget. Det giver mig en stor tilfredsstillelse at forarbejde kødet og lave de mange produkter, som mine kunder køber fra mig. Arbejdstiden er selvfølgelig ikke altid sjov, men det er en livsstil, som jeg ikke ville være foruden. Jeg har åbent hver dag undtaget søndag, men der går også mange timer med at producere varerne,” forklarer Klaus, mens vi går rundt i lokalet og taler om de varer han sælger mest og mindst af.

“Jeg har meget lidt plads, så varerne er nøje udvalgt, og jeg ved, hvad jeg kan sælge. Indimellem prøver jeg noget nyt, og hvis det falder i kundernes smag, så kommer det fast i sortimentet. Jeg har også sæsonvarer, og mine grillpølser om sommeren er meget populære, sammen med andestegen til Mortens Aften og til jul, som jeg selv steger ude bagved. Hestekød er også meget efterspurgt for tiden, så det har jeg også fået i forretningen, og sælger en hel del af,” siger Klaus.

Klaus Lund og det lille kølerum - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Klaus slagter ikke dyr i forretningen, men får leveret kødet fra andre slagterier, hvor han så forarbejder det. Der er ikke meget plads i kølerummet, så Klaus er meget opmærksom på, hvad kunderne efterspørger, men indimellem prøver han nye produkter, som oftest bliver taget godt i mod. Foto: Anders Godtfred.Rasmussen – Søften Nyt.

Kunderne giver god reklame

Jeg spørger Klaus om, hvem hans typiske kunder er, men han mener ikke selv, at han har specielle kunder.

“Det er alle typer mennesker, der kommer her og handler. Jeg ligger lidt ude på landet, men når de først har været her en gang, så kommer de igen og igen. Kunderne kommer fra et meget stort område, og er ikke kun lokale fra Hinnerup, Søften og Grundfør, og så er Randersvej også meget tæt på. Jeg bruger Facebook til at fortælle om dagligdagen i butikken, og der er mange, der ser mine opslag. Da jeg blev ramt af corona i 2021, der blev det delt mere end 600 gange på Facebook, og rigtigt mange skrev til mig og ønskede mig god bedring,” siger Klaus.

Klaus leverer også mad ud af huset, og tager selv med, hvis der skal grilles pølser og koteletter, samt at han deltog i Byfesten i Hinnerup i sommers.

“Til Byfesten i Hinnerup kom der rigtigt mange forbi, og jeg var med for at vise butikken frem, og præsentere de produkter, som alle er lavet fra bunden og som ikke er dyrere, end hvis du køber det færdigproduceret i et supermarked. Hvis du ser prisen på fars i forretningen, så ligger vi 20 – 30 kroner under butiksprisen for et kg,” siger Klaus.

Hvorfor skal vi handle lokalt hos dig, Klaus?

“”Det er ikke kun hos mig, du skal handle lokalt, det er hos alle de lokale forretninger du skal bruge dine penge. Den dag de små lokale handelsdrivende er væk, så forsvinder handelslivet i byerne og på landet. Jeg ved det er svært for tiden, jeg mærker det selv med en tredoblet elregning. Derfor har jeg også sat priserne en lille smule op, men heldigvis kommer kunderne stadig, selvom de også har det svært. Jeg elsker mit arbejde, og hvis det står til mig, så er jeg her stadig om fem år. Så længe helbredet kan holde til det, så bliver jeg ved, og det ved jeg også, at mine kunder er glade for, så husk at handle lokalt, ellers går det galt, siger Klaus inden jeg selv finder pungen frem og køber ind af de lækre slagtervarer i disken hos Slagter Lund.

Køledisken hos Slagter Lund Gårdbutik - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Udvalget er stort både i køledisken, i fryseren og de andre køleskabe, som står fyldte med egen producerede slagtervarer fra Slagter Lund Gårdbutik, så der er noget for enhver smag. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Faktaboks
Hvis du vil besøge Slagter Lund Gårdbutik, så er adressen Herstvej 88, 8382 Hinnerup, og Klaus står helt sikkert klar, med en god historie og en snak. Åbningstiderne er mandag til torsdag 14 – 18, fredag 14 – 19 og lørdag fra 9 – 13.

Du kan læse mere om Klaus og gårdbutikken på www.gaardslagter.dk