Søften Nyt har mødt forfatter og journalist Lone Theils til en snak om, hvordan hun kom i gang med at skrive krimiserien med journalisten Nora Sand med udgangspunkt i London, og sideløbende har fulgt det op med serien om politiassistenten Signe Brask, der huserer i Nordvestjylland, hvor Lone selv er vokset op.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Søften Nyt møder Lone Theils i Odense, hvor hun lige er kommet ud fra en interview og samtale med den svenske forfatter Jan Guillou. Forinden har hun brugt fredag, lørdag og søndag til Bogforum i København, hvor hun som forfatter, havde en del opgaver, oplæg og bogsigneringer, så jeg lægger ud med at spørge hende om, hvorfor hun kommer til Hammel og giver et foredrag?

“Først og fremmest fordi jeg elsker at komme ud og møde min læsere, og tale direkte til og med dem omkring de personer og historier, som jeg skriver om. I Hammel er det Nora Sand og Signe Brask, og deres liv i mine bøger, som jeg skal fortælle om,” siger Lone.

De to krimiroman figurer har hver deres meget forskellige liv, Nora Sand bor og arbejder som journalist i London, og Signe Brask er politiassistent i Nordvestjylland, så jeg vil gerne høre fra Lone, hvorfor handlingen i Nora Sand krimiserien foregår i London?

“Jeg har selv boet og arbejdet i London i seksten år, og jeg synes, at det reflekterer meget livet som korrespondent, at du har et liv i begge lande. Derfor blev Nora Sand også journalist med udgangspunkt i London. Jeg kunne godt lide den der blanding, hvor jeg kunne beskrive London, men også at historien skulle have en eller anden forankring i Danmark, så du som læser kunne se, at historien ikke bare foregik i et fremmed land,” forklarer Lone.

Hvordan kom du i gang med at skrive den første bog om og med Nora Sand?

“Det startede med, at jeg læste en truecrime (genre som beskæftiger sig med virkeligt begåede forbrydelser, red.) historie, som omhandlede en amerikansk seriemorder. Det inspirerede mig til, at denne sag kunne jeg godt ælte lidt om, så den kunne foregå i Storbritannien. Jeg ville gerne have en journalist, der skulle opklare det, for jeg synes, at det er en god anledning til nøgternt at få beskrevet samfundet, og så dukkede Nora Sand op, og resten er historie,” siger Lone.

Hvorfor fylder kickboxing en del i bøgerne om Nora Sand?

“Jeg synes, at der er masser af kvindelige heltinder i nordiske krimier, og mange af dem er superkloge og gode til at analysere det, de kommer ud for, men de har ikke rigtigt kunne slå fra sig. Det har altid været sådan, at hvis de blev virkeligt trængt fysisk, så skulle der komme en mand, og gerne en politimand og redde dem. Jeg tænkte, at Nora skulle kæmpe for sig selv, og så var det nærliggende at tage kickboxing med ind i historien, for det er en sport, jeg selv dyrker. Så skulle jeg ikke til at lære alting forfra, for jeg kendte alle udtrykkene, og så kunne jeg godt lide, at Nora kan sparke døre ind,” siger Lone med et smil.

Opvokset i Vestjylland

Det er ikke kun journalisten Nora Sand, som Lone har skrevet krimiromaner om, hun har også startet en ny serie med Signe Brask. Signe Brask arbejder i politiet og bor i Vestjylland, hvor Lone selv er opvokset, så det var nærliggende at spørge om, hvorfor hun opfandt Signe Brask figuren.

“Det var en tilfældighed. Mofibo (ebogstjeneste, red.) kontaktede mig, og spurgte om jeg ville skrive en krimiserie til dem. Det havde jeg egentlig ikke tid ti, og sagde nej tak, og tænkte ikke mere over det. En dag i november, hvor jeg var på vej til at holde et foredrag i Holstebro, der kom jeg på en idé. Signe Brask opstod som figur, og jeg fandt en historie der passede til hende, og den ville jeg gerne skrive. Så jeg kontaktede Mofibo, og sendte historien til dem. De mente, at den sad lige i skabet, og så har de udgivet serien,” siger Lone.

Hvorfor er Signe Brask politibetjent?

“Jeg gjorde hende til politiassistent, fordi jeg skulle prøve at skrive om noget andet end journslistik. Det var vigtigt, at hun var fra Vestjylland, hvor jeg selv er fra. Serien hedder også hjemvendt, og det passer også på vej. At jeg vender hjem ved at bruge Holstebro, og lade tingene ske i Vestjylland i et sted, jeg kender rigtigt godt,” forklarer Lone.

Ligner journalistik og politiarbejdet hinanden?

“Nej, der er selvfølgelig områder, der er tilfælles, og der skal opklares nogle ting, og laves research. Jeg synes dog, at de to professioner komplimenterer hinanden rigtigt godt. Jeg gav også Nora Sand en politikæreste, fordi der er nogle ting, som en journalist ikke kan finde ud af, som fx fingeraftryk. Jeg synes samtidigt, at der var brug for en journalist, for journalisten går efter den gode historie og sandheden, og har ikke alle de regler, som politiet skal følge,” siger Lone.

Til slut, Lone, et spørgsmål, der intet har med Signe Brask eller Nora Sand at gøre, men mere om din seneste bog om prinsesse Diana. Hvorfor skal vi købe den?

“Det skal du, hvis du er interesseret i Diana og gerne vil høre noget om, hvordan historien ser ude 25 år senere. Jeg vil ikke sige med et friskt blik, for det er en historie, som er blevet fortalt rigtigt mange gange, men det er en historie, jeg har gjort mig meget umage med. Jeg har prøvet at finde nogle ting frem, som læserne måske ikke kendte til. Samtidigt med at jeg sat nogle nye perspektiver frem, som ikke er en bevidstløs genfortælling af hendes liv, men nogle aspekter af hendes liv, som jeg og forhåbentlig læserne finder interessant,” forklarer Lone.

Faktaboks
Lone Theils kommer til Hammel Bibliotek den 9. november klokken 19:00, læs mere om arrangementet via dette link.