Hos discountkæden Rema 1000 uddanner de deres egne købmænd, du kan faktisk ikke blive købmand med egen butik hos Rema 1000, uden at have været igennem deres egen lederuddannelse. Hvordan det sker, det kan du læse mere om herunder.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

I Søften er Anders O. Riis og Christian Møller fra REMA 1000 kendt af de fleste. De er selvstændige købmænd i discountkæden, og de har selv været med til at sende deres souschef, Mikkel Børsting, igennem REMA 1000´s egen lederuddannelse og talentskole, så Mikkel selv kan stå på egne ben i en REMA 1000 butik på et tidspunkt, men hvordan bliver du egentlig REMA 1000 købmand?

Det har Søften Nyt talt med Anders og Christian fra REMA 1000 i Søften, og med regionschefen i midtjylland, Jesper Nørgaard, om:

Hvorfor er Mikkel Børsting sendt på Rema 1000´s egen talentskole?

“Det er han, fordi vi gerne vil bygge videre på Mikkel, og de evner, som han har inden for detail. At han får en større personlig udvikling i hans liv og i hans karriere inden for REMA 1000 kæden. Vi vil være rigtigt trætte af at miste ham her i butikken, men Mikkel passer godt ind i REMA 1000´s kultur og værdifællesskab, og han skal også ud og prøve og stå på egne ben på et eller andet tidspunkt,” siger Christian fra REMA 1000 i Søften.

Jesper, hvad er REMA 1000´s talentskole?

“Det er en uddannelse, vi har lavet til de interne kandidater, som drømmer om at skulle være selvstændige købmænd i Rema 1000 kæden. Det er for ansatte, der allerede er souschefer i dag. Mange af dem er startet på gulvet i en butik som ungarbejder, og som stille og roligt er blevet bidt af detail, og gerne vil stå som egen købmand i kæden en dag,” siger Jesper.

Han fortæller, at de igennem de seneste 10 år, hvor kæden har oplevet en voldsom stigning i åbningen af nye butikker i Danmark, der kunne de ansatte komme langt med hårdt arbejde og mange timer i forretningen, inden de kunne blive selvstændige købmænd.

“I dag er det anderledes, fx i Søften har købmandsrollen udviklet sig til en direktør stilling, med langt over 100 ansatte. Der er en hel masse ledelse involveret, selvledelse og ledelse af andre mennesker, som er et must at vide noget om, så du ikke lige pludselig står med ansvar for 50 mennesker, og ikke ved, hvad du skal stille op. Det er selvfølgelig ikke kun ledelse, men også Remas kultur, hvordan vi arbejder med detail, med forretningsudvikling, og hvordan de kommende købmænd arbejder med sig selv. I Rema 100 arbejder vi med at vi bygger store mennesker,” fortæller Jesper.

Hvad mener du med, at I bygger store mennesker?

“Vi lægger meget vægt på, hvordan ledelsen og medarbejderne arbejder sammen, og at ledelsen hele tiden udvikler sine ansatte. Det er ikke bare et arbejde at være ansat i REMA 1000, du bliver en del af en kultur, hvor vi hele tiden arbejder på at blive bedre, og at gøre hinanden bedre. Hvordan vi skal opføre os, og at der er plads til os alle. Vores menneskesyn er rigtigt vigtigt, og er noget, som vi gør rigtigt meget ud af på talentskolen,” siger Jesper.

Mikkel Børsting og varer - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Ledelse er vigtig, når du er leder i REMA 1000, men det er også vigtigt at vise medarbejderne holdånd, give dem støtte og vejlede dem i arbejdet. Det giver uddannelsen på REMA 1000s talentskole kandidaterne mulighed for at lære og bruge i butikken igennem talentskole forløbet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvordan er uddannelsen bygget op?

“Der er to moduler, det ene er en mellemleder uddannelse, som vi tilbyder til alle Rema 1000 ansatte, hvor de lærer redskaber til at blive en bedre leder. Modul 2 er for de bedste, og det er også det, som Mikkel Børsting er i gang med lige nu. Altså de kandidater, som vi på hovedkontoret, i samarbejde med vores købmænd, ser som de bedste kandidater til at stå som egen købmand med eget butiksansvar. På Modul to er kandidaterne afsted 3 – 4 dage en del gange henover året, hvor de lærer om at drive butikken, og får værktøjer med tilbage, som de kan prøve af, når de ikke er på skolebænken,” siger Jesper.

Anders, hvad oplever I, at Mikkel tager med tilbage til butikken i Søften?

“Det er nogle intensive dage, som Mikkel er igennem, når han er afsted, men vi kan mærke på ham, når han har været afsted, at han kommer tilbage med ideer, der gavner os alle sammen i butikken. Han er en stor ressource, og han dækker nogle huller i ledelsen, som Christian og jeg ikke altid tænker over. Mikkel er en god støtte for os og for butikken, og som Christian indledte med, så bliver vi kede af det, den dag Mikkel skal stå på egne ben inden for kæden, men heldigvis har vi gavn af ham indtil da,” siger Anders O. Riis fra Rema 1000 i Søften.