Fodboldskolen i Søften GF Fodbold i den sidste uge af skolernes sommerferie er en kæmpe succes. I 2021 nåede fodboldklubben 180 tilmeldte, og de havde egentligt sat grænsen der. Lige indtil tilmeldingerne begyndte at trille ind for 2022. Nu har de nået 211, og der bliver lukket ned ved 215, og det passer egentligt ikke Thomas Bak fra Søften GF-fodbold ret godt.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

I foråret 2022 har Søften GF opnået det, som rigtigt mange frivillige fodboldforeninger i Danmark er glade for, og specielt efter en hård corona epidemi. Klubben er nu den største i hele Favrskov Kommune målt på medlemmer. Det er Thomas Bak fra ungdomsafdelingen og Søften GF Fodbold rigtigt stolte af.

De sidste mange år, der har fodboldskolen i Søften modtaget flere og flere tilmeldinger, og i 2021 da Søften GF fodboldafdelingen nåede 180, der troede de, at de havde nået toppen. Lige indtil 2022, hvor der indtil videre er 211 tilmeldte, men det betyder også at klubben i år kommer til at skuffe enkelte spillere.

“Vi har lovet os selv, at vi i år lukker tilmeldinger til fodboldskolen ned ved 215 deltagere, for vi kan simpelthen ikke presse flere spillere ind på vores anlæg, det er det ikke stort nok. Selvom jeg ikke er meget for, at skulle sige nej til flere deltagere, der bare gerne vil spille fodbold i Søften. Vi bliver også nødt til at tage fodboldbanen på Præstemarkskolen i brug, for at have plads til de mange spillere,” siger Thomas Bak, da jeg møder ham til årets fodboldafslutning for ungdomsspillere ved klubhuset på Neptunvej i Søften.

Her er der mange spillere med forældre, der render rundt og hygger sig, spiser pølser og drikker sodavand kort tid inden sommerferien, men med de mange spillere på banerne viser det også, at anlægget i Søften ikke er tidssvarende længere og slet ikke stort nok.

“Vi gør alt hvad vi kan i hverdagen, for at få enderne til at mødes, så alle kan spille fodbold her i Søften, og heldigvis har vi også stor succes med det, men vi glæder os til den dag, hvor der forhåbentligt står et nyt idrætsanlæg klar til os, her i Søften. Planerne har været syv år undervejs, men vi har stadig ikke fået en slutdato for, hvornår det nye anlæg bliver klar. Jeg er dog ret sikker på, at kommunen gør, hvad de kan, for at få jorden eksproprieret af den nuværende ejer, så vi kan få et nyt anlæg, der kommer hele byen til gavn,” siger Thomas.

Den største i Østjylland

Jeg vender tilbage til fodboldskolen, og spørger Thomas om, hvordan det kan være, at den er så stor en succes år efter år.

“Vi har nogle fantastiske frivillige her i Søften, som gør at vi kan få hele klubben og alle de, der hjælper med til fodboldskolen, til at få det hele til at lykkes. Samtidigt har vi et forrygende samarbejde med DGI, som vi nu arrangerer fodboldskole med for andet år i træk. Sidste år viste det sig, at deres fodboldskole koncept passer rigtigt godt ind i vores måde at ville lave fodboldskole på, så det håber vi også på, at det bliver en succes igen i år,” siger Thomas, inden jeg ringer til Helle Bluhm fra DGI. Hun står for DGI´s fodboldskoler i det østjyske, og hun bor selv i lokalområdet, så jeg mener, at hun må være den bedste til at fortælle om samarbejdet mellem Søften GF Fodbold og DGI i Østjylland.

Helle, hvad tænker du om, at fodboldskolen i DGI-regi har så stor succes i Søften?

“Det er mega vildt, at et så så lille lokalsamfund som Søften, kan samle så mange mennesker om en fodboldskole for alle de her børn. Det er guld værd, også for at vi kan få så mange børn og unge i gang med at røre sig. Vi holder 16 fodboldskoler i det østjyske, og her er Søften allerstørst. At der er over 200 tilmeldinger, er ret vildt, og fodboldskolen i Søften er den femte største i Danmark, det kan de frivillige i klubben godt være stolte over,” siger Helle.

Thomas Bak og Helle Bluhm - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Thomas Bak og Helle Bluhm i en af de stille stunder til fodboldskolen i Søften GF i august 2021, de forventer begge to en rigtig god fodboldskole igen i 2022, selvom de begge er ærgelige over, at de bliver nødt til at lukke til tilmeldingen, når den rammer 215 deltagere. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvorfor holder DGI fodboldskoler rundt i det danske land?

“Fordi vi gerne vil lave noget for børn og unge i deres sommerferie, og vi vil gerne være med til at de er aktive, får nye venner og deltager i nye fællesskaber. Det sociale aspekt er rigtigt vigtigt og det at alle får en rigtig god oplevelse. Det er ikke altid at deltagerne tager på fodboldskole for fodboldens skyld, men mere for fællesskabet, og det gør heller ikke noget, så længe de er aktive,” fortæller Helle.

Hvorfor tror du, at Søften GF-fodbold har så stor succes med deres fodboldskole?

“Det er fordi, at det er 100% lokale ildsjæle, der står bag arrangementet og som får det til at lykkedes. Det er også derfor, at så mange af deltagerne kommer igen og igen. Lokalsamfundet, lokale sponsorer, og at der er så mange unge mennesker, der har lyst til at være trænere i løbet af ugen, det går også at deltagerne har nogle at se op til. DGI er med på sidelinjen og skaber rammerne, men det er klubben, der skal fylde dem ud. Det viser Søften GF Fodbold af de kan, de kunne vi også se for nyligt, da de samlede mere end 400 mennesker til banko i hallen. At klubben samtidigt er blevet den største medlemsmæssigt i hele Favrskov Kommune, det viser også at de lokale i klubben kan noget helt specielt,” siger Helle.

Thomas er helt enig i Helles betragtninger, og han glæder sig til at kunne byde velkommen til fodboldskole i Søften igen i uge 31 på banerne på Neptunvej, han glæder sig bare til, at forholdene for spillerne og klubben bliver bedre i fremtiden.

“Hvis bare, vi havde en dato eller et år, hvor vi vidste, at det nye træningsanlæg kunne tages i brug, så havde vi virkeligt noget at se frem til. Lige nu håber vi på, at det kommer, men vi ved ikke hvornår. Jeg frygter, at vi også på et tidspunkt bliver nødt til at sige nej til flere spillere, fordi vi ikke har nogle steder, de kan træne, men der er vi heldigvis ikke endnu, og jeg håber heller ikke, at jeg kommer til at sige nej til ret mange, der vil være med på fodboldskolen i år. Vi er dog tæt på at ramme de 215 deltagere nu, og dem vil jeg og alle de andre frivillige i klubben gøre alt for, at de igen i år får en rigtig god fodboldskole i uge 31 i Søften,” siger Thomas.

Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Rettelse:
I den første udgave af artiklen, stod der i overskriften “Fodboldskolen lukker ned i Søften”, det er nu rettet til “Fodboldskolen i Søften lukker ned for tilmeldinger”. Rettelsen er foretaget på grund af, at Søften Nyt er anklaget for clickbait, og det har aldrig været intentionen med overskriften. Derfor er overskriften nu rettet til.