Tre dage med fest, massevis af branderter på pladsen, musik der rør dig og musik som intet siger dig, men som alligevel giver et indtryk et eller andet sted i dit sind. Northside er åbnet igen efter tre års savn, og her kan du læse med fra den første dag.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Indrømmet, da jeg læste om at Northsides nye vartegn var blæst i stykker på grund af en defekt lynlås, der ikke kunne klare blæsten, så tænkte jeg, at nu kunne det kun gå fremad for festivalen, og så satte glæden og forventningen sig ind til årets Northside. En forventning, som jeg har bæret på i mere end 1000 dage, for så lang tid er det siden, at min kammerat og jeg sagde farvel til Northside sidst, og de store oplevelser vi havde dengang med et musikprogram, der klart overstråler version 2022.

Maden og den manglende kød, det har også været er stort problem for mange, eller for nogen på de sociale medier. Jeg fik også selv en kommentar på det billede, jeg lagde på sociale medier om den lange kø, for at komme ind på festival området, om det var køen til den nærmeste burger foodtruck…

Kø til indgangen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Forventningerne var mange, og folk kunne ikke forstå, at vi ikke blev lukket ind, men med en times forsinkelse lykkedes det, og de første koncerter blev udsat med 10 minutter, så publikum kunne nå frem. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det var det ikke, arrangørerne blev forsinket på grund af, at brandtilsynet trak lidt længere ud, end hvad der var beregnet. Det gik nemt derefter med at komme ind, selvom alle skulle vise billet, have armbånd på og tasken rodet igennem.

Kammeraten og jeg kom ind, og inden Jada skulle på scenen, der gik vi en tur rundt på den nye plads, for ligesom at tage bestik af den.

Pladsen er helt ny, og det er første gang den er taget i brug efter flytningen af Northside. Vores første indtryk er, at pladsen fungerer rigtigt godt. Det er muligt at komme rundt, selvom der enkelte steder kan opstå flaskehalse, når folk står i kø til toiletter og madboder. Det var dog først senere på dagen og aftenen, at vi oplevede problemer med køer, og ikke mere end det sagtens er til at leve med, når så mange mennesker er samlet på et forholdsvist lille område. Hvis uheldet skulle være ude, er der placeret nødudgange de fleste steder, så den del ser der også ud til at være styr på.

Oversigtskort Northside 2022 - Grafik: Northside.
Oversigtskort over pladsen, og hvis du dovnloader Northside appen også, så finder du nemt rundt på pladsen i 2022. Grafik: Northside.

På vores gåtur endte vi op ved Nova scenen, den nordligste af de tre scener, som også er den eneste, der er overdækket med teltdug, hvor den danske rapper FVN lige var gået på. Her blev vi stående, og der var ikke ret mange mennesker i begyndelsen af koncerten.

De fire kvinder på scenen, DJ´en, FVN, eller Feven Geles, som hun hedder og de to dansere havde sat gang i en stor fest, allerede fra festivalens start. Og sikke en fest de kunne skabe for de få fremmødte, der blev til mange i løbet af den timelange og lidt forsinkede koncert. Vi blev her og hørte det hele, og hoppede op og ned sammen med alle andre glade festival deltagere.

FVN - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
FVN eller Feven Geles var der gang i, også selvom der ikke var mange mennesker fra koncertens start, men det kom der. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Da koncerten sluttede, kunne vi stadig høre Jada spille et stykke derfra, men vi gik hen til den elektroniske scene, Electra, der ligger lidt for tæt på Nova. Her var der ikke andet end baggrundsmusik i gang, men der var mulighed for at sidde og slappe lidt af, inden vi skulle videre til næste koncert, Hans Philip. Her skal Northside have ros, der er mange steder mulighed for at sidde ned, når der ikke er koncert, men også under koncerterne. Det er flot bygget og godt tænkt.

Vi fandt nye madboder og gemte steder på pladsen på vores vandring til Echo scenen, men samtidigt blev det også nødvendigt at finde mere tøj frem. Det var virkeligt koldt på førstedagen af festivalen, og der kom også en hel del småregn i løbet af eftermiddagen og aftenen, så regntøjet blev også fundet frem, selvom dråberne var så små og få, at regnjakken mere blev brugt til at holde varmen inde på kroppen. Vi talte en del om Northside 2017, hvor hele pladsen var omdannet til mudder, og hvor vejret ikke var det fedeste, her kan du se lidt mudder fra dengang.

Mudder Northside 2017 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Mudder er der ikke meget af i årets udgave af Northside 2022, billedet er fra 2017, hvor gummistøvler var en nødvendighed. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hans Philip koncerten havde vi ingen forventninger til, men der gik ikke længe før vi brød op og gik mod Nova scenen igen. Her var Asger Techau i gang, manden som egentlig kendes fra Kashmir, og som han også skal spille med lørdag aften på Northside, og han havde sammen med sit orkester gang i en koncert, som fik sat gang i de tilstedeværende. Jeg kendte ham ikke på forhånd, men han har en anderledes stemme end andre, og sammen med de mange guitarskift han præsterede gennem koncerten, så fik han åbnet mine øjne op for noget musik, som jeg helt sikker skal høre mere af, når Northside er overstået for denne gang.

Jung på Astra

Når du er på festival, så er der mange til og fravalg. Nogle gange spiller to kunstere, som du gerne vil høre, samtidigt, og så må du vælge. Kammeraten og jeg stod også med valget om at høre Asger og hans håndgangne mænd og kvinder til ende, eller for at få en god stå plads til Jung. Valget faldt på det sidste, og afsted det gik mod Astra scenen. Vi fandt en plads foran bølgebryderen midtfor, og gik i gang med at vente sammen med en varm kop kaffe (køerne til boderne var ikke helt så lang endnu).

Flere og flere stimlede sammen omkring os, mens vi ventede, og det var spændende og kigge på de mange, mange forskellige mennesketyper, som er samlet sammen, til en festival. De fleste glade, en anelse berusede, men bare i vældig godt humør over at være sluppet løs på en græsmark i Aarhus.

Jung - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jung var en sand fornøjelse, og scenen føles langt væk, men heldigvis hjælper storskærmene også. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jung gik endelig på scenen, og det er et orkester, som jeg ikke kender så meget til. Jeg har smuglyttet lidt hjemmefra, men Jung fyrede den af fra scenen, og virkede tændte og glade for at være i gang på den danske festivalscene igen.
Vi stod godt, vi fik smidt lyden lige i ansigtet, og samtidigt stod vi så vi ikke blev mast eller trykket, der var ikke noget dårligt at sige til den koncert, slet ikke. Sikke en stemme, sikke en lyd og sikke en fest. Northside havde endnu ikke på det her tidspunkt af dagen skuffet, og det skulle blive bedre endnu.

Efter Jung var der nogle timer, der skulle overstås inden aftenens og Northsides udenlandske hovednavn, Nick Cave & the bad seeds, skulle på scenen klokken 21:15, så efter en økologisk TOFU hotdog, kunne vi gå tilbage til teltdugen og Nova scenen for at høre Nathaniel Rateliff & The Night Sweats.

Tofu hotdog havde jeg ikke prøvet før, men fornøjelsen var ok og prisen var 47 kroner, men mad er ikke billigt på Northside. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Vi vidste ikke, hvad det var, vi skulle høre, og jeg kan ikke give dig en hel beskrivelse af, hvad vi fik, men det var en fed live-oplevelse, og jeg vil helt sikkert høre dem igen en anden gang, hvis det bliver muligt. Der var så meget liv og glæde på scenen, selvom vi stod et stykke væk. Det eneste minus her igen er, at det elektroniske univers, Elektra, ligger meget, meget tæt på, og det kan ødelægge oplevelsen en smule, når du står på Nova og lytter til et liveband.

Skidt pyt, vi forlod scenen igen før koncerten var slut, for det var tid til at finde en god plads til Nick Cave, eller det troede vi, for nu var vi lidt mere sultne og lidt mere tørstige, og nu var der problemer med tiden i boderne. Først kunne du stå i kø i 20 minutter for at komme frem, og så var der ventetider på op til yderligere 45 minutter, for at få noget at spise, og det kunne vi ikke vente på, så mere mad og drikke måtte vente, for Nick Cave ville vi ikke gå glip af.

Nick Cave kan endnu

Pladsen vi stod på var ikke helt så fin, som til Jung, denne gang blev det bag bølgebryderen, og vi blev ret hurtigt trykket bagfra af de mange mennesker, ikke at det blev ubehageligt, men det var tydeligt at denne koncert, ville der komme rigtigt mange mennesker til, og det gjorde der.

Heldigvis fik vi alle, hvad vi var kommet efter. Da de endelig gik på scenen 21:15, og der i programmet stod at koncerten ville vare halvanden time, så vidste vi ikke helt, hvad der ville ske foran os. Det blev ikke kun halvanden time, nej koncerten blev forlænget til to timer, der ikke var et minut for langt. Jeg er ikke den store musikkender, men her gik jeg ikke galt i byen, og jeg kunne også mærke på folk omkring mig, at den her koncert, den havde de glædet sig til.

Nick Cave - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Vi fik hvad vi kom efter og lidt mere til, da Nick Cave og the bad seeds spillede for os i to timer sidst på aftenen på Northsides første dag. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Sikke en fest, og at Nick Cave kunne stille op her kort tid efter hans søn døde, det er imponerende, og så med en sådan energi. Ikke kun fra ham, men også fra resten af bandet. Et stort tak herfra, de gjorde alt hvad de kunne, for at give os alle sammen en rigtig god oplevelse på første dag af Northside 2022.

Musikken var ikke slut endnu, Burhan G skulle spille på Nova, og der skulle vi ikke hen, så det blev til Disclosure på Echo. Her var festen allerede i gang, og med lysshow på scene og på pladsen, så var der virkelig gang i publikum da vi nærmede os scenen. Vi kunne slet slet ikke lade være med at rocke med på musikken, og de mange beats. Videoskærmen bag de to herrer kørte også hele tiden, så der var både noget før ører og øjne i den halvanden time lange anderledes musiske oplevelse.

Disclosure - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det hele startede med en fest fra FVN og sluttede med fest med Disclosure, ikke dårligt af en første dag på Northside 2022. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Nu var det slut, eller næsten og vi gik sammen med de resterende, der endnu ikke var gået hjem til dynerne ud af pladsen, og ti minutter senere blev vi hentet, så vi også kunne komme hjem og se dyner, inden vi fredag skal opleve dag to af Northside 2022. Torsdagen var helt sikkert godkendt, med musikken, stemningen og det var kun vejret, der trak ned i oplevelsen, men her kan vi ikke stille Northside til ansvar, det må være vejrguderne. Tak for dag et, det var en fest fra start til slut.