I 17 år har Lone Glarbo siddet i byrådet for Venstre, men hun er langtfra færdig, mener hun selv. Arbejdet med at gøre Favrskov Kommune bedre for borgerne, udvikle erhvervslivet og sørge for at de ældre for et værdigt liv, det ligger Lone rigtigt meget på sinde, og så påskønner hun rigtigt meget det gode samarbejde i byrådet med de andre politikere og den gode dialog med borgerne.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lone Glarbo byder mig velkommen hjemme hos sig selv på Århusvej i Søften. Ved hendes ben står Virgil på to. Det er et af Lones børnebørn, og han kigger op på mig, og spørger: “Hvem er det?”.

Lone fortæller Virgil, hvem jeg er, men han er nu mere interesseret i den kamerataske jeg har med, og han vil gerne vide, hvad der er i den.

Vi sætter os ved spisebordet, men inden interviewet kan gå i gang, så skal Virgil have lidt hjælp til at blive underholdt, så mens han går i gang med at tegne bedstefars traktor, så kan Lone og jeg tale om, hvorfor Lone er politiker i Favrskov Kommune.

“Det er jeg, fordi at jeg har en mening om det meste og jeg har meget svært ved at holde den for mig selv,” siger hun med et stort smil, og fortæller om dengang for mange år siden blev opfordret til at stille op for Venstre af Aksel Daugbjerg. Hun havde sagt sin mening på et vælgermøde, og efterfølgende blev hun ringet op, og dermed endte hun i politik i først Hinnerup byråd og nu i Favrskov.

“Det som jeg rigtigt gerne vil med politik, det er at være med til at udvikle lokalsamfundet, så vi alle får bedre mulighed for at udvikle os, så vi kan få det meste og bedst mulige ud af vores liv. Jeg har fundet ud af, at mennesker omkring mig gerne vil og kan bruge min hjælp,” forklarer Lone, mens hun samtidigt skal hælde et glas mælk op til Virgil, der er blevet tørstig i mellemtiden.

Privat og politiker Lone
Lone Glarbo er 56 år, hun har i de sidste mange år boet i Søften og før det Hinnerup. Hun er gift med Kent og sammen har de seks børn, der alle er flyttet hjemmefra. Det er 21 år siden hun stillede op første gang til byrådet, og hun har siddet der siden, med en pause på fire år, hvor hun ikke ønskede at være i politik.

Lone er oprindeligt uddannet Cand.merc.aud, men har senere i sit liv uddannet sig til optiker, fordi, som hun selv siger:

“Jeg blev træt af regneark og tal, og jeg trængte til at arbejde med mennesker”.

I dag arbejder hun hos Synoptik i Tilst, hvor hun ofte cykler frem og tilbage, for det at røre sig og holde formen ved lige går Lone meget op i, og hun cykler ofte lange ture med Team Søften, eller med andre veninder i lokalområdet eller på lange ture i resten af Favrskov Kommune.

“What you see is what you get, jeg er som jeg er, og jeg kalder en spade for en spade. Jeg er ikke bange for at stikke næsen frem, og så er jeg virkeligt glad for at sidde i Social- og Sundhedsudvalget, for der har jeg indflydelse, og et virkeligt godt samarbejde med de andre fire medlemmer. Så jeg synes egentlig ikke, at der er forskel på privat og politiker Lone, og det tror jeg heller ikke, at dem der kender mig godt synes,” siger Lone.

Valgkampsbillede af Lone Glarbo - Søften Nyt.
Lone Glarbos valgkampsbillede – det er ikke på alle valgplakater, at du finder det her billede, hun har også genbrugt plakater fra tidligere valg til Favrskov Kommune.

Hun vender tilbage til Social- og Sundhedsudvalget flere gange i løbet af interviewet, for det er tydeligt at mærke på hende, at arbejdet i udvalget og det hun og de andre medlemmer kan gøre for borgerne, det ligger hendes hjerte nær.

“I politik handler det om det menneskelige indhold. Vores udgangspunkt skal altid være borgerne, og de behov de har. Vi skal først og fremmest hjælpe dem, og så må vi få økonomien til at passe efterfølgende. Vi skal ikke bare sætte skatten op, det er ikke der, jeg vil hen, men den skal heller ikke sættes ned. For der skal være råd til den borgernære velfærd, når vi skal hjælpe borgerne, så må det ikke altid være økonomien der styrer, hvad vi gør i kommunen,” forklarer Lone.

Samarbejde med andre
Lone Glarbo er udmærket klar over, at hun ikke selv kan ændre tingenes tilstand, men hvis hun ikke gør opmærksom på det og gerne vil flytte noget, så sker der heller ingen ting.

“Når jeg bringer ideer til nyt op, så kan jeg ikke få dem gennemført selv. Jeg skal have argumenterne i orden, først i min Venstres gruppe i byrådet, derefter i Social-og sundhedsvalget og endeligt i byrådet, for at det kan blive gennemført. Derfor kan det også tage lang tid, også længere end hvad min tålmodighed er til nogle gange, men samarbejdet med de andre politikere og partier er bare vigtigt, så vi i fælleskab forandrer vores kommune til det bedre for borgerne. Uden samarbejde og fællesskab, der opnår vi ikke ret meget, og slet ikke udvikling, som kommunen virkelig har brug for,” siger Lone.

I en valgkamp skal Lone sørge for at være synlig - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Synlighed er vigtig, både i den digitale verden, men også når hun bevæger sig rundt i sin bil i Favrskov Kommune. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Som Venstrekvinde, der står udvikling og vækst også langt fremme på dagsordenen for Lone:

“Når jeg siger, at økonomien ikke altid skal styre de beslutninger, vi skal tage for borgernes skyld, så er det også nødvendigt, at der er penge i kassen til det. Derfor er vækst og udvikling i Favrskov Kommune uhyre vigtigt, for at vi kan sikre den borgernære velfærd. Når der sker vækst i kommunen, så stiger økonomien. Så vi skal have flere borgere til at bosætte sig i Favrskov, både i øst, vest, syd og nord,” forklarer Lone.

Hun er ganske udmærket klar over, at væksten for øjeblikket er forskellig, alt efter hvilken del af kommunen, som vi taler om. I øst, hvor hun selv bor, der går grundene som varmt brød, også selv om de er dyrere end i den vestlige del af kommunen.

“Jeg skal ikke bestemme, hvor folk slår sig ned, der er ingen tvivl om, at i den østlige del af Favrskov, der har vi nogle infrastrukturmæssige fordele i forhold til, hvis du bor i Ulstrup og Hvorslev, men derfor skal vi også udnytte de forskelle vi har. I vest er det specielt naturen og oplevelsesøkonomien, som vi bør udvikle mere på. Lave flere udendørsaktiviteter, vandrestier, mountainbike spor og vise de forskelle vi har, alt efter hvor i kommunen vi er. Vi skal gøre det, vi er bedst til hver i sær, så vi skaber en balance i hele kommunen, her er samarbejdet også en vigtig faktor, så vi kan vise at vi alle går ind for at udvikle Favrskov Kommune”, siger Lone.

Mærkesager

Hvad er dine mærkesager, Lone?

“Igennem mit arbejde i Social- og Sundhedsudvalget, er det specielt mit arbejde omkring de ældre borgere, som jeg virkeligt går op i. Hvis de har brug for hjælp, så skal de være med til selv at bestemme, hvad de har behov for at få lavet og hvornår, og som jeg sagde før, så skal vi udvikle mere på udendørsaktiviteterne. Det er ikke nødvendigvis flere haller, vi skal have lige nu, men flere steder, hvor vi borger kan mødes sammen. Vi afsatte to millioner til udendørsredskaber og aktiviteter i kommunen, men jeg ser gerne at det bliver udvidet. Jeg synes, at vi mangler udendørs fitness redskaber bag biblioteket i Hinnerup, og hvis vi samtidigt kunne lave en naturlegeplads, så har vi et samlingssted med mountainbikesporet, hvor der er noget at komme efter for mange forskellige mennesker,” siger Lone.

Hvad vil du gerne være kendt for som politiker?

“Anstændighed, ordentlighed og handling på det jeg siger. Det er nøgleord, og så må jeg vende tilbage til samarbejde med de andre politikere. Vi arbejder heldigvis rigtigt godt sammen, og når vi spiser sammen til byrådsmøderne, så sidder jeg ofte sammen med politikere fra andre partier, end dem fra min egen gruppe. Det sociale er vigtigt, både omkring sammenholdet, men også når vi skal forhandle og have gennemført vores politik. Vi er rigtigt gode til at være i stue sammen, også når vi er uenige politisk,” siger Lone.

Har du fået noget gennemført i den seneste byrådsperiode?

“Ja, vi har fået flere ting gennemført, fx at den frivillige frokostordning er kommet tilbage, der er sat fokus på en urimelig skiltepolitik og så har vi fået klippekort ordningen omkring hjemmehjælp genindført. Jeg har også været med til, at vi har fået prisen på maden til de ældre gjort billigere. For de handicappede har vi fået udvidet feriedagene fra 3 – 5, hvor de kan få hjælp,” siger Lone.

Føler du dig hørt i de fire år, der er mellem kommunalvalgene?

“Det gør jeg helt sikkert, både i byrådet og i min egen gruppe. Jeg har en virkelig god dialog med borgerne, de skriver og ringer til mig, og så har jeg også en del, der kommer forbi mit arbejde. Ikke at vi taler politik der, det vil jeg ikke være med til, men de fortæller mig, hvad der sker i kommunen, og så får vi en snak om det,” siger Lone.

Dialogen med borgerne er uhyre vigtig for Lone - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Med Lone til valgkamp, hvor den vigtige dialog med borgerne er i højsædet for Lone. Ifølge hende selv, har hun brug for dialogen for at kunne udvikle egen og sit partis politik. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Lille Virgil hiver igen i mormor, nu har hun talt længe nok med journalisten, og selvom han var været god til at sidde og tegne og prøve at følge med i, hvad vi har talt om, så kræver han pænt igen Lones opmærksomhed. Hun vil dog også gerne sige noget om, hvad hun gerne vil, hvis hun bliver valgt til byrådet i Favrskov Kommune igen:

“Der skal fortsat være fokus på ældreplejen, hvor medarbejderne i større grad skal arbejde i tværfaglige teams, så en sygeplejerske godt kan tage en sosu opgave, hvis det er nødvendigt, så vi hjælper hinanden og borgerne bedst muligt. Det kan lade sig gøre i skolevæsenet, så bør det også kunne lade sig gøre i ældreplejen. Vi skal have flere seniorboliger, så du har mulighed for at bo i dit lokalområde hele dit liv, og så skal vi have lavet en løsning med cykelstien ved mortorvejen i Søften. Det er for farligt, som det er i dag, og så har jeg et stort ønske om at vi kan forbedre mulighederne for dagplejerne, da det er svært at skaffe nye i dag.

Vi siger farvel til hinanden i døren, Virgil har været meget optaget af det kamera, jeg har med, og mens han vinker til mig, så vender Lone tilbage til udgangspunktet for vores samtale, hvorfor hun egentlig er politiker:

“Jeg er politiker, fordi jeg gerne vil være med til at påvirke det lokalsamfund, som jeg og min familie bor i, og at du, din familie og dine forældre er glade for at bo og leve i fællesskab i Favrskov Kommune,” siger Lone.