Tirsdag den 3. august klokken 18:30, der blev der skrevet historie på banerne på Neptunvej, for her skulle Søftens drenge møde Thisted FC fra 2. division i Landspokal turneringen i fodbold. Vejret, stemningen, pølserne, fadøllene og fællesskabet havde trukket mere end 300 tilskuere til kampen. Hvordan det gik, ja det får du at vide, hvis du læsere videre.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet, da jeg var på vej ned på fodboldbanerne på Neptunvej klokken 18:15 tirsdag aften. Jeg havde glædet mig til at skulle se en fodboldkamp mellem et Jyllandsseriehold og et 2. divisionshold, men jeg vidste ikke helt, hvad jeg havde af forventninger til kampen. Min yngste søn og jeg gik og talte om det, da vi gik derned.

På afstand kunne vi se, at der allerede 15 minutter inden kampstart var der mange mennesker. Der var kø ved pølsevognen og i fadølsbaren, og de stole og bænke, der var stillet frem, var allerede næsten fyldt med forventningsfulde tilskuere.

Solen skinnede, og der løb spillere rundt på banen og varmede op. På vej om til afsnittet for Søften tilhængerne, der mødte jeg fire af Thisted FC´s tilhængere, som denne tirsdag var kørt den lange vej fra Thisted til Søften, og jeg spurgte dem om hvorfor, de var her?

“Vi følger Thisted FC i tykt og tyndt, og det er ligemeget om det er en Landspokal kamp eller turneringskampe. Når Thisted FC spiller, så er vi med,” siger Bjarke Hangaard på vegne af de fire tilhængere fra Thisted, som jeg taler med. Han er dog ikke meget for at udtale sig om, hvem der vinder, men lidt får jeg lokket ud af ham:

“Jeg vil helst ikke sige på forhånd, hvem der vinder, for Thisted har før glippet i pokalkampe, men jeg tænker, at vi om 90 minutter nok skal få en sejr med hjem,” siger han, mens han skåler med vennerne i fadøl denne varme aften.

Thisteds heppekor - Søften Nyt - Foto: AGR.
Lise Tronsen, Kenneth Jensen, Bjarke Hangaard og Henrik Poulsen glæder sig til at skulle opleve deres yndlingsklub, Thisted FC, i Søften, og de håber, at få en sejr med hjem. Foto: AGR.

På vej forbi salgsvognene, der møder jeg Michael Ryevad, der til daglig som frivillig slår sine folder i Hallerne i SKIC (Søften Kultur og Idrætscenter, red.), men har i dagens anledning, og nok også fordi hans søn står på mål i dagens kamp, forladt hallerne og er tilskuer og hjælper til kampen.

“Det er fantastisk at se den store opbakning, som byens borgere viser fodbolddrengene. Det er ligesom når håndboldafdelingen har haft pokalkampe i hallen, hvor der er stuvende fuldt af tilskuere. Det giver en dejlig fornemmelse, når vi kan samles om disse oplevelser. Det betyder meget for spillerne, tilskuerne og hele byen, og dejligt at se, at det kan lade sig gøre både indendørs og udendørs. Jeg glæder mig også til at se min søn på mål i hans kun anden kamp for Jyllandsserie holdet,” siger Michael Ryevad.

Michael Ryevad - Søften Nyt - Foto: AGR.
Michael Ryevad er glad for at se de mange tilskuere til kampen, og han glæder sig til at se sønnen på mål for Søften. Foto: AGR.

Kampen skal i gang
De to hold kommer gående sammen fra klubhuset og ned til banen, der er lidt en højtidelig stemning over det. Formanden for Søften GF´s fodboldafdeling, Morten Lübker, går forrest og taler med et par af spillerne, og bagerst går divisionsdommerne, som skal dømme kampen.

Et par minutter efter fløjtes kampen op. Det kan mærkes at spillerne har trængt til at komme i gang, og på lægterne er det Søftens tilskuere der hepper på de lokale helte, mens de indimellem skal forbi salgsvognene og få tanket væskebalancen op.

Banen oppefra - Søften Nyt - Foto: AGR.
Højt oppe fra så tilskuerne ikke ud af meget, men tæt på var der stor tilslutning til Søften GF´s fodbolddrenge. Foto: AGR.

Efter 10 minutter er det stadig 0 – 0, selvom det største pres er mod Søftens mål, men Søftens drenge kæmper heroisk på banen, og kommer i vejen for det meste af de finurligheder, som Thisted disker op med.

Efter 13 minutter får Søften et godt indlæg indover mod Thisteds mål, men de mangler lige en tåspids i at nå og score. Thisted løber hurtigt mod Søftens forsvar, og der bliver skudt mod mål og forbi målmanden, heldigvis også forbi målet.

På langsiden og bag det ene mål, er der godt fyldt med Søften tilhængere, og en af borgerne i byen, Hans Grove, der har boet her siden jeg selv var dreng, har altid støttet op om klubben, og det er også derfor han er her i dag.

“Det er en historisk dag for Søften GF fodbold, det at kunne få lov til at spille mod et divisionshold, det er ikke hver dag, at det sker. Vi er heldige med vejret, opbakningen fra byens borgere er fantastisk, og begge hold spiller en god kamp, hvor der bliver gået til den fra begge sider. Samtidigt er dommerne også nogenlunde rimelige,” siger en smilende Hans Grove, inden han igen kigger ind på banen og jeg selv kigger med.

Hans Grove - Søften Nyt - Foto: AGR
Hans Grove nyder den store opbakning til kampen fra tilskuerne og håber på en sejr til Søften. Foto: AGR.

Jeg når ikke at gå mange meter før det første mål falder i kampen, desværre er det ikke Søftens drenge, der scorer, men tværtimod Thisted FC, der får overlistet Andreas Ryevad i målet. 0 – 1 er stillingen i det 38 minut, og syv minutter senere, da dommeren fløjter første halvleg af, er stillingen stadig 0 – 1. Søften kan helt sikkert være sin indsats bekendt i første halvleg, selvom Thisted har presset meget på. Drengene har haft nogle chancer, og med lidt mere held, så var det stået 1 – 1 i pausen.

Bolddrenge og -piger - Søften Nyt - Foto: AGR.
I pausen skulle der findes nye bolddrenge og -piger, og det er endnu en af de mange opgaver, som formanden for SGF Fodbold, Morten Lübker, tog sig af denne tirsdag aften. Foto: AGR.

Anden halvleg
På vej ud til banen, der følger jeg assistenstræner, Morten Løber, for at høre, hvad trænerstaben har fortalt Søftens spillere i pausen:

“Vi har sagt til dem, at vi er meget stolte over deres præstation de første 45 minutter, og de skal bare blive ved med at køre på. Vi har al ære og respekt i den kamp her, og så skal vi ind i anden halvleg og prøve at holde Thisted fra at score de første 20 minutter, og så se om vi kan hælde en kasse eller to i målet. Det bliver hårdt, men vi tror på det,” siger Morten Løber, inden han giver de sidste dessiner til spillerne, der er på vej på banen.

Anden halvleg starter som den første, der løbes frem og tilbage, men stadig med mest pres på Søftens mål. Efter 15 minutter tror vi alle på at udligningen er der, da bolden ryger i nettet hos Thisted. Desværre stod der en linjedommer i vejen og dømte offside, så stillingen er stadig 0 – 1 til Thisted.

Senere i halvlegen stopper stolpen to gange Thisteds forsøg, og ellers er Andreas Ryevad en sikker skanse på mål. I de sidste fem minutter får Søftens nye og kommende stjerner spilletid, men lige lidt hjælper det. Da de 90 minutter rinder ud, så fører Thisted stadig 0 – 1, og for at gøre det værre endnu for Søften, så bliver der scoret yderligere to gange mod dem. Et mål på straffe og endnu engang skal Andreas Ryevad pille bolden ud af nettet, lige inden dommeren fløjter af. Kampen ender 0 – 3 til Thisted, men Søftens drenge kan være meget stolte af sig selv.

Opvarmning - Søften Nyt - Foto: AGR.
De unge spillere varmer op og to af dem bliver skiftet ind til sidst i kampen. Foto: AGR.

Søften GF´s træner, Martin Løber, er også stolt af spillerne, og det kommer til udtryk, da jeg taler med ham om kampens forløb få minutter efter slutfløjtet.

“Jeg synes egentlig, at kampen gik godt. Vi spillede vores chance, men det er klart, at vi løber tør for kræfter hen i kampen. Der står 0 – 1 kort før tid, og så satser vi lidt. Vi har et spinkelt håb om en udligning, men det er heller ikke sikkert, at vi havde mere i os, hvis vi havde fået udlignet til sidst,” siger Martin Løber smilende, og fortsætter med at rose Søftens spillere på banen for at give alt, hvad de havde, mens de var på banen.

“Vi spiller for at vinde, og det kan du også se på spillerne, også de unge som blev skiftet ind til sidst. Vi udligner rimeligt tidligt i anden halvleg, men den offside var vist god nok, og når vi ikke kan score, ja så vinder modstanderen jo, når de får flere mål end os. Ryevad står rigtigt godt på mål, og vi er heldige med stolpen et par gange, men det har været en oplevelse for os alle, spillere som trænere. Tænk på, at det her svarer til, at vi møder et serie 4 hold. Sådan var det for Thisted i dag at møde os, så jeg synes vi kæmpede godt for vores sag, og jeg er stolt af kampen i dag og af spillerne. De gjorde det godt og kæmpede alt, hvad de havde,” siger Martin Løber, inden han hjælper spillere og de andre trænere med at rydde op og få resten af udstyret med tilbage til klubhuset.

Martin Løber - Søften Nyt - Foto: AGR.
Martin Løber er stolt af sine spillere, og glad for at der var så stor opbakning til pokalkampen mod Thisted FC. Foto: AGR.

Formanden har ordet
Lidt derfra står Morten Lübker og kigger ud over den næsten tomme bane, de eneste, der er tilbage er frivillige, der er i gang med at rydde op og tage hjørneflag ned. Vi sætter os ned på en bænk, for jeg vil gerne høre, hvad formanden for Søften GF´s fodboldafdeling tænker om aftenens kamp:

“Det er en fed oplevelse oven på alt det her corona, hvor vi ikke kunne lave noget. Vi har savnet at kunne samle folk, og nu var der endelig en mulighed for det, på den måde som vi godt kan lide, med pølsevogn og fadølsanlæg. Det er ikke kun klubben, vi samler, det er hele byen, med alle de tilskuere, der har været her i aften,” siger Morten Lübker.

Vi bliver afbrudt af Steve Ryberg, der lige vil sige tak for en god aften til Morten og til arrangementet, Morten takker selv Steve for hjælpen, for uden ham og andre frivillige, så var det ikke muligt at holde et arrangement som det vi begge har været med til de seneste timer.

“Steve sørgede lige får, at der var nogle drenge, der stod i hjørnet og heppede med flag og konfetti og skabte noget stemning. Det er han rigtig god til, og jeg er sikker på, at vi kommer til at gøre noget mere for at få børnene ned på vores baner og heppe på spillerne og skabe den stemning, som vi har oplevet i aften,” siger Morten.

Fællesskab - Søften Nyt - Foto: AGR.
Der blev heppet af både ung og gammel til Landspokal kampen – Søften GF mod Thisted FC. Foto: AGR.

Vi taler om spillernes reaktion på det hele, for selvom de er vant til at spille i Jyllandsserien, så er det ikke helt det sammen, som når et 2. divisionshold kommer forbi, og hvor der er en hel del flere tilskuere end normalt.

“Spillerene har været forbi og fortælle mig at det har været en stor oplevelse for dem, både kampen og tilskuerene. Det har været en fantastisk oplevelse for dem at møde et hold fra en højere række, og se om de kan begå sig. Jeg synes, at spillerne gjorde det flot. Andreas Ryevad fik chancen på mål, og det gjorde han helt forrygende. Jeg ved godt, at der var et par stopleskud, hvor i var lidt heldige, men ellers er vi med i kampen helt til sidst. Nikolaj og Jeppe, der kommer ind til slut, de er begge, sammen med målmanden, opfostret i Søften GF´s fodboldafdeling, og de er alle tre fodboldskoletrænere om dagen i denne uge. De viser vejen for andre spillere, det er virkeligt dejligt at se,” siger Morten Lübker.

Morten Lübker - Søften Nyt - Foto: AGR.
En træt men superglad formand for SGF Fodboldafdeling efter landspokalkampen, der samlede mellem 300 – 400 tilskuere og gave dem alle en oplevelse udover det sædvanlige. Foto: AGR.

Målmanden
Ved klubhuset står spillerene spredt ud på plænen. Det er tid til at slappe af, og flere af dem står med en fadøl i hånden efter de 90 minutters strabadser, som de lige har været igennem.

En af kampens store spillere, både i størrelse, men også i selve spillet, målmanden Andreas Ryevad står stadig og drypper af sved. Jeg spørger ham om, hvordan det var at spille kampen:

“Jeg kunne godt mærke, at der var meget mere tryk på, end jeg er vant til. Jeg er ret uprøvet på det her Jyllandsserie hold, men jeg har set vildt meget frem til at skulle stå denne her kamp. Det er kæmpestort og jeg har glædet mig herre meget. Jeg synes, at det har levet op til mine forventninger, og samtidigt var der et stort tryk fra tilskuere på lægterne, det er noget jeg godt kunne vænne mig til fremover,” siger Andreas Ryevad, inden han skal have en snak med de andre spillere.

Andreas Ryevad - Søften Nyt - Foto: AGR.
Andreas Ryevad er glad for at have prøvet at spille mod Thisted FC, det giver kampen mere intensitet, at modstanderen kommer fra en højere række, mener han. Foto: AGR.

Da jeg nogle minutter senere selv går hjem, der har jeg sendt den yngste søn hjem sammen med hans storesøster, som selv var til fodboldtræning, mens pokalkampen blev spillet. Knægten så ikke et eneste minut af kampen, da han havde travlt med at spille fodbold med andre drenge på hans egen alder i alle 90 minutter, men pyt med det, han var en del af fællesskabet med vennerne.

Jeg spekulerer selv på, om de forventninger jeg havde til kampen blev indfriet? Det må jeg sige, at de gjorde. Godt nok tabte Søften til Thisted FC, men klubben vandt i fællesskab og en stor oplevelse for tilskuerne og alle de frivillige, det er en god følelse at have på vej hjem fra en fodboldkamp, hvor resultatet ikke var det bedste.