Endnu engang arrangerer fodboldafdelingen i Søften GF fodboldskole i Søften for cirka 175 drenge og piger. En af de nye ting, der er ændret i år fra de tidligere år er, at de har indgået et samarbejde med DGI istedet for DBU, og at selvom EM er slut for i år, så har turneringen stadig indflydelse på fodboldskolen.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Der er tomt, meget tomt. Det er kun målet og det flotte grønne græs, der fortæller, at her er der normalt rigtigt mange drenge og piger, der spiller fodbold.

Lige nu er der sommerferie, og derfor er der ikke nogle spillere igang på plænerne ved klubhuset på Neptunvej i Søften. Alligevel er der aktivitet ved huset. Casper Andreasen fra fodboldafdelingen i Søften GF er lige gået ind og uden for står flere forældre med børn, der venter på at kan komme inden for.

For der er udlevering af tøj til fodboldskolen. Med så mange fodboldspillere, frivillige, trænere og ledere, så er nogle af de mange opgaver på en fodboldskole lagt ud forinden, så tiden på fodboldskolen skal bruges på at spille fodbold.

Det er Lærke Langmacks tur til at få sit tøj udleveret, hun står og venter på at Casper Andreasen får krydset hendes navn af på listen, mens en af de frivillige trænere på fodboldskolen, viser hende hvilken pose hun skal tage tøjet fra.

Casper finder tøj - Søften Nyt - Foto: AGR
Casper skal være sikker på, at det er det rigtige tøj, han udleverer til Lærke Langmack, så der er styr på logistikken, så alle skal krydses af på listen. Per Lauenborg venter på at Casper bliver færdig, så tøjet kan blive udleveret. Foto: AGR.

Det hænger i en rygsæk på en knagerække. En rygsæk som alle spillere og trænere får udleveret, og hvor deres tøj, drikkedunk og en yderligere sort rygsæk ligger i, som spillerene kan bruge til deres fodboldstøvler.

Casper Andreasen taler mens han udleverer tøjet til Lærke Langmack:

“Vi glæder os rigtigt meget til at afvikle fodboldskolen i år, der bliver ca. 175 spillere og rigeligt med trænere og frivillige til at hjælpe til i løbet af ugen. I år åbner vi også op for en slikbod, hvor spillerene kan købe et klippekort til, og så kan de i løbet af dagen købe snolder og andet her. Foruden det frugt, som alle får i løbet af dagen, og den mad, som kan tilkøbes hver dag. Overskuddet fra slikboden går til det nye idrætsanlæg, hvor der bliver lavet et synligt bevis på, at dette års fodboldskole har givet et kontant tilskud til idrætsanlægget,” siger Casper, mens han udleverer den næste pose tøj til en glad fodboldskolespiller.

Klippekort og tryk til fodboldskolen - Søften Nyt - Foto: AGR.
Det er muligt at købe klippekort til slikboden på fodboldskolen, og klubben opbevarer det, så det ikke bliver væk. Hvis spilleren ønsker at få sit navn og nummer trykt på spillersættet, så er det også en mulighed i løbet af ugen. Foto: AGR.

Hvorfor har I skiftet DBU ud med DGI til årets fodboldskole?

“Vi var som sådan ikke utilfreds med DBU, men vi ville gerne have lidt mere frihed omkring arrangementet og afviklingen af fodboldskolen, og det føler vi, at vi har med DGI. Her kan vi mere eller mindre selv planlægge træningsforløbet, og så har vi selv en spiller på vores kvindeserie hold, Helle Bluhm, der arbejder med fodboldskolen i DGI regi, og så var det også oplagt at prøve det her koncept af,” siger Casper.

Fællesskab i en Fodboldklub
Thomas Bak kunne ikke være tilstede i klubhuset denne dag, men jeg fanger ham på en telefon fra ferielandet i Danmark, og noget af det første han nævner, da jeg spørger ind til skiftet fra DBU til DGI, er fælleskab. Et fællesskab som fodboldafdelingen i Søften GF værner meget om.

“Hos DGI er alle trænere og frivillige lokale fra Søften, hos DBU skulle vi give plads til trænere og hjælpere udefra, samt vi fik besøg fra DBU, der skulle se om vores koncept fungerede. Sådan er det ikke hos DGI, her står vi selv for det meste, og efter at have arrangeret fodboldskole i 6 – 7 år efterhånden, så er vi også ved at have godt styr på formatet,” siger Thomas.

Jeg vender dog tilbage til det med fællesskabet og fodboldskolen igen, for jeg vil gerne høre lidt mere om, hvad Thomas mener med fælleskabsfølelsen i klubben og omkring fodboldskolen.

“Vi vil rigtigt gerne gøre en forskel, og som mennesker er vi ikke noget alene, vi er noget i fællesskab. Det prøver vi at vise på fodboldskolen. Jeg har også et par børn selv, der deltager, og min kone hjælper også til på sidelinjen hele ugen, og tager sig af skader og trøst, når spillerne har behov for det. Hun er selv fodbolddommer til daglig, og bruger meget tid på det også. Mange af vores frivillige trænere på fodboldskolen er gengangere fra år til år, og som nyder at bruge en uges tid af deres ferie på at hjælpe til,” fortæller Thomas.

Han gør meget ud af at understrege det med fællesskabet, for i en fodboldklub som Søften, der er fællesskabet drivkraften for at klubben kan fungere.

“Med de mange frivillige vi har, der viser vi også over for vores spillere og deres forældre, at der er brug for hjælp, ellers kan en klub som vores ikke køre rundt. Vi vil gerne vise dem, at det er sjovt at være med, så de kan melde sig som frivillige, når den tid kommer, og andre må tage over for os andre,” siger Thomas fra ferielandet, inden jeg vender tilbage til klubuset igen på Neptunvej.

Fodboldskole spillersæt DGI 2021 - Søften Nyt - Foto: AGR.
Årets spillersæt, drikkedunk og rygsække til fodboldskolen i Søften GF. Spillerne får også udleveret en fodbold. Foto: AGR.

Her står Per Lauenborg og hjælper til, han er til daglig træner for to hold i Søften. 18+ kvinder og U13 piger, men vælger også at bruge en uge af sin ferie på at være træner og frivillig på fodboldskolen.

“Jeg prøver at hjælpe klubben alt det jeg kan, for jeg synes først og fremmest at det er fedt at kunne være der og træne nogle unge mennesker, og give dem nogle gode oplevelser på banen og i fællesskabet omkring klubben. Derfor meldte jeg mig også igen til at træne spillerne på fodboldskolen i år,” siger Per, mens han hjælper Casper med at hente mere tøj til fodboldskolespillerne.

Marius sorterer fodbolde - Søften Nyt - Foto: AGR.
Marius hjælper med at sortere alle boldene til fodboldskolen, de bliver ikke udleveret sammen med spillertøjet, men i løbet af ugen på fodboldskolen, og til den tid pumpet op. Foto: AGR.

EM tema
Sommeren over har det genlydt af EM i fodbold. Hele Danmark har været med, indtil landsholdet desværre røg ud i semifinalen, og den stemning som landsholdet skabte, det vil styregruppen bag fodboldskolen gerne prøve at få med ind på træningsbanen. Derfor vil hvert hold få deres eget navn, opkaldt efter et land. Det være sig, Tyskland, Frankrig, Italien…og der er indkøbt en trøje fra hvert land til hvert hold.

Casper viser den italienske trøje frem, og forklarer baggrunden omkring, hvorfor EM i fodbold er blevet en del af fodboldskolen.

Dagens kammerat på fodboldskolen - Søften Nyt - Foto: AGR.
Casper viser den italienske trøje frem, som ´Dagens Kammerat´ har mulighed for at spille med, hver dag i løbet af fodboldskolen. Foto: AGR.

“I fodboldafdelingen i Søften, der vil vi gerne have fokus på, at klubben ikke kun består af hold, som har klaret sig rigtigt godt gennem sæsonen. For klubben er aldrig stærkere end sit svageste led, og fællesskabet er bare så vigtigt for os alle sammen. På et fodboldhold har alle værdi, og du kommer også rigtigt langt på et hold ved at være en god kammerat. Derfor er der en spiller på hvert hold, der hver dag bliver kåret som dagens kammerat, og som til næste dags træning har den specielle EM trøje på. Når ugen er gået, så bliver den bedste kammerat i løbet af ugen kåret, og vedkommende for trøjen med hjem,” siger Casper.

Det er vigtigt for Casper at pointere, at det ikke er den spiller, som har været bedst i løbet af dagen og ugen, som får trøjen.

“Det er den spiller, der har været den bedste kammerat. Vi beder trænerne holde øje med de spillere, som løfter de andre. Siger ´Godt spillet – kom igen´, hjælper en anden op, når vedkommende er faldet. Hovedtanken er mere fairplay og kammeratskab. I en lille klub som vores, der skal der være plads til alle, og en sådan initiv som det her, det kan være med til at samle de medlemmer op, som måske er på vippen til at melde sig ud og motivere dem, til at blive ved, så vi bliver ved med at have et tilbud til alle i fodboldafdelingen i Søften,” siger Casper.

Min telefon ringer, det er Thomas Bak, der kom i tanke om et par ekstra ting, han glemte at fortælle i første omgang, da jeg talte med ham.

Han fortæller om, at for at få en fodboldskole til at lykkes, så er det ikke nok med frivillige kræfter, derfor har lokale virksomheder også lagt tid, kræfter og penge i fodboldskolen som sponsorer.

“For at kunne få det hele til at lykkes, så er vi glade for de sponsorer, som hjælper os. EDC kommer og giver is til alle spillerne fredag, og de har også sponsoreret frugt til alle. John Frandsen har givet os rygsække til spillertøj. Rema 1000 i Søften kommer forbi med en hilsen, og Mark Laigaard, der arbejder for Mozami, og som selv er træner i klubben og medlem af bestyrelsen, giver pizza til alle fredag til frokost, og den lokale Pizza Master her i Søften hjælper os med at varme dem. Vi har et stort fællesskab i vores lille by, og det prøver Casper, jeg og resten af fodboldafdelingen at bakke op om, blandt andet, med at arrangere fodboldskole for alle i uge 31,” slutter Thomas Bak af, inden jeg selv forlader klubhuset på Neptunvej i Søften med fire rygsække med spiller og trænertøj. Da mine egne to yngste børn skal deltage i fodboldskolen og de to ældste skal være trænere, og dermed en del af det fællesskab, som er så vigtigt for både fodboldafdelingen i Søften GF og for hele byen.

Casper med Marius og Daniel, der viser årets fodboldskole tøj frem - Søften Nyt - Foto: AGR.
Casper har udstyret Marius med spillersæt og Daniel med et trænersæt, for at vise årets tøj på fodboldskolen. Foto: AGR.