Af Anders Godtfred-Rasmussen

Da jeg var barn, ung og yngre voksen, der blev et program på DR eller TV2 vist en gang, og så kunne du være heldig, at det kom som en genudsendelse igen på et senere tidspunkt.

Jeg kan stadig huske første gang jeg så ´Star Wars` i fjernsynet på DR og andre storfilm. Senere kunne jeg leje dem i en videoforretning, og gense dem, og i dag findes mange film på en streaming tjeneste, hvor du kan se dem, når du har lyst.

Men TV-udsendelserne og danske serier? Hvis jeg ville se TV-serier igen, så skulle de købes på VHS eller DVD, men de blev sjældent vist igen på TV på grund af rettigheder, og gamle udsendelser og serier kom sjældent igen på skærmen.

Det ændrede sig i 2008, da DR oprettede DR Bonanza, hvor du kunne lytte til gamle radioudsendelser og se TV-serier, som ellers ikke ville blive vist andre steder.

Det var et slaraffenland af medieindhold. En del af del ville nok ikke kunne tåle et gensyn efter dagens standarder, men hvis og når det blev set med datidens øjne eller som en kuriositet eller glad minde, så var der rigtigt meget indhold, som var værd og sjovt at se igen.

DR har nu taget skridtet videre. De har lukket Bonanza, men i stedet oprettet ´Gensyn`, hvor du kan se rigtigt meget gammelt indhold fra DRs arkiver, og hvor noget af det er restaureret, fx ´Huset på Christianshavn`. Du kan også se den allerførste TV-udsendelse fra 1948, hvor skuespilleren Lily Broberg er vært (programmet varer 9 minutter).

Der er masser af genkendelige gensyn fra TV, fra da jeg var barn og ung, men det meste af det tror jeg ikke, at mine egne børn vil se, men ´Banjos Likørstue` og ´Drengene fra Angora`, er da gensyn, som både min ældste søn og jeg vil se sammen og grine af, og så håber jeg, at han også kan se det sjove i ´Sonny Souffle Chok Show` med Wikke & Rasmussen.

Om Lørdagshjørnet tåler et gensyn, sammen ´En stor familie`, det kan jeg ikke være sikker på, førend jeg sætter mig ned og ser det, men det legendariske børne-tv ´Nana`, ´Crash` og ´Busters Verden` kan helt sikkert kun være et gensyn værd.

´Gamle Danmark` skal jeg også se lidt af gangen, og finde lige det sted, hvor Paul Hammerich viser klip fra Arnaa mejeri i Sønderjylland, hvor min far vist nok er med på billedet, men ellers for at lære mere om Danmarks Historien fra 1945 til 1975, og så tåler ´Matador` helt sikkert også et Gensyn.

Billede af udsendelse ´Gamle Danmark` hvor Paul Hammerich gennemgik den nyere Danmarkshistorie fra 1945 - 1975 - Søften Nyt - Foto: Skærmprint fra DR.dk hjemmeside.
Faktaboks
Gensyn er DRs´ nye tjeneste, der i første omgang viser TV-udsendelser med mindst 20 år på bagen, og udbuddet vil løbende blive udvidet. Samtidigt er det meningen, at alt DRs´ indhold skal kunne ses og høres af alle via Det Kongelige Bibliotek, og det første af indholdet skulle blive tilgængeligt senere i 2024 oven i det indhold, som allerede er tilgængeligt i Det Kongelige Bibliotek.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt