Kemi for begyndere – hvordan livets byggesten passer sammen på flere plan

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Kemi for begyndere minder mig om undervisningen i kemi i folkeskolen, og hvordan jeg fandt det svært dengang, og senere da jeg gik i lære og havde kemi som en del af uddannelsen. 

Dengang tænkte jeg ikke så meget over, hvor stor en del af vores hverdag der omhandler kemi, men det kom jeg for nylig til, da jeg faldt over TV-serien ´Lessons in Chemistry`, eller på dansk ´Kemi for begyndere` på Apple TV+.

Jeg så serien, og blev tryllebundet af seriens karakterer og det univers, som instruktør og skuespillere havde fået ud af roman forlægget til TV-serien, og det fik mig til at finde bogen frem, og jeg fandt hurtigt ud af, hvorfor nogle kunne se ideen i bogen og formidle historien til skærmen.

Indrømmet, bøger er oftest bedre en film eller TV, og i TV-serien har folkene bag virkeligt taget sig nogle friheder og drejet historien, og fået nogle af delene af historien til at tage sig ud anderledes end i bogen. Bogen er et selvstændigt værk, hvor fortællingen skifter fra person til person og vi lærer også en hunds tanker ret godt at kende.

´Kemi for begyndere` handler om Elisabeth Zott og hendes fortrædeligheder og andres syns på kvinder i 1950´ernes og 1960´ernes USA og i Californien, hvor historien udspringer og fortælles.

Elisabeth har en kandidatgrad i kemi, men efter at været blevet voldtaget på det institut, hvor hun skulle lave sin PhD, og i en tid, hvor kvinder sjældent bliver troet på, så ender hun som laboratoriemedhjælper på Hastingsinstituttet. Hendes drøm er at forske i kemi, og hun er usandsynlig skarp til det, men får ikke lov, fordi hun er kvinde og ikke har en PhD.

Hun møder Calvin Evans, som hun bliver forelsket i, og han i hende, og herfra kører historien mellem de to, og de ulyksaligheder der kan ske mellem to mennesker, specielt når den ene dør i en ulykke og den anden er blevet gravid. En graviditet uden for ægteskab, da Elisabeth ikke ville giftes. 

Gode råd er dyre, meget dyre, og Elisabeth har rigtigt svært ved at få enderne til at mødes som enlig mor indtil hun får chancen får at være vært på et TV-show – ´Vi spiser klokken seks`, som kommer til at forandre livet for mange kvinder i USA og også hendes eget liv.

Mere får du ikke her, du skal selv opleve resten, enten i TV-serien eller bogen eller begge dele, men en ting er sikkert, selvom Elisabeth Zott ved, at inden for kemi, der kan du sætte alting på formel, så kan du ikke gøre det samme med dit liv, og det finder hun og hendes nærmeste ud af gennem bogen.

En virkelig læseværdig bog og seværdig TV-serie på Apple TV+

Faktaboks
´Kemi for begyndere` er skrevet af Bonnie Garmus og udkom på engelsk i 2022 og dansk i 2023. Den kan købes i velassorterede boghandlere, og lånes som lydbog på bibliotekernes onlineplatform – ereolen.dk