Fra 1906 til 1924 havde fotograf Johanne Johansen fotoatelier i Hinnerup, og en del af de mange billeder, som Johanne Johansen tog af byens borgere i hendes atelier og uden for i Hinnerups gader, kan du i marts og april se på Hinneruplund i plejecentrets åbningstid.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

De fleste af os har et kamera ved hånden i alle vores vågne timer, fordi der i vores telefoner i dag er installeret et kamera. Et kamera der efterhånden er så godt, at vi kan tage billeder og nogle gange også virkeligt gode billeder med vores mobilkamera.

Sådan var det ikke for 20 år siden, og slet, slet ikke for 118 år siden, da Johanne Johannsen åbnede sit fotoatelier på første sal i huset på Banegårdsplads 9 i Hinnerup. Et hus, der stadig er der den dag i dag.

Johanne Johansen og hendes yngste søn foran Banegårdsplads 9 i Hinnerup, billedet er udlånt af Hinnerup Egnsarkiv - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
De fleste af Johanne Johansen billeder blev fotograferet på første sal i dette hus. Adressen er Banegårdsplads 9 i Hinnerup, og huset eksisterer endnu. De billeder som er blevet taget uden for i Hinnerup giver os alle et indblik i, hvordan Hinnerup så ud for mere end 100 år siden. Billedet viser Johanne Johansen og og hendes yngste søn, billedet er udlånt af Hinnerup Egnsarkiv. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Johanne Johansen har efterladt mere end 4000 glasnegativer til eftertiden, og de er alle opbevaret på Hinnerup Egnsarkiv, hvor de frivillige i egnsarkivet efterhånden har skannet mere end 1700 af negativerne ind elektronisk, så det nu er muligt at se billederne på en computer. 

En meget lille del af billederne er også blevet printet ud, og i den anledning kan du se dem på en udstilling på plejecenter Hinneruplund i Hinnerup i marts og april 2024 i plejecentret åbningstid.

Jeg har talt med formanden for Hinnerup Egnsarkiv, Inge Astrup, og en af de frivillige i egnsarkivet Jens Gydesen om hvorfor de har lavet udstillingen.

Inge, hvem var Johanne Johansen?

“Hun var Hinnerups dygtige fotograf og hun havde atelier på Banegårdsplads fra 1906 til 1924. Vi har rigtigt mange af hendes glasnegativer liggende i egnsarkivet, og udstiller nogle af billederne på Hinneruplund, hvor alle kan komme og se dem. Samtidigt har vi også lavet en udstilling af gamle fotoapparater, i en glasmontre på plejecentret,” siger Inge.

Inge Astrup er formand for Hinnerup Egnsarkiv og er en af de frivillige, der står bag udstillingen på Hinneruplund. Hendes mand, Tommy Astrup, hjælper til, og han står også for de skiftende udstillinger, som er på Hinneruplund. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Inge Astrup er formand for Hinnerup Egnsarkiv og er en af de frivillige, der står bag udstillingen på Hinneruplund. Hendes mand, Tommy Astrup, hjælper til, og han står også for de skiftende udstillinger, som er på Hinneruplund. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Hvem er det, som vi kan se på de mange billeder?

“Vi kender navnene på en del af de mennesker, der er portrætteret i atelieret, men de fleste af de personer, der er på de mange glasnegativer kender vi ikke, fordi vi har ikke bogen, hvor navnene er skrevet i. Vi har kun fået navnene, når vi har spurgt efter dem på sociale medier, eller når der har været besøgene i arkivet, og hvor de har kunnet genkende familiemedlemmer eller venner, ” forklarer Inge.

Nogle af de mange mennesker, som Johanne Johansen fotograferede i de 16 år, hun havde sit fotoatelier i Hinnerup. Hun fotograferede mange hverdagssituationer både inde og uden for i Hinnerup. Fotografik: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.
Nogle af de mange mennesker, som Johanne Johansen fotograferede i de 16 år, hun havde sit fotoatelier i Hinnerup. Hun fotograferede mange hverdagssituationer både inde og uden for i Hinnerup. Fotografik: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jens fortæller, at de mange glasnegativer blev givet til Niels Peter Boye-Nielsen af Johanne Johansens søn, Walther. Niels Peter var en af de meget aktive omkring at få Egnsarkivet op at stå, og han opbevarede glasnegativerne derhjemme, indtil Hinnerup Egnsarkiv blev oprettet.

“Niels Peter var den første formand for støtteforeningen bag Hinnerup Egnsarkiv, og han var også meget interesseret i de mange billeder, som Johanne Johansen tog i sit atelier. Han har selv gået mange af dem igennem og fået fremkaldt flere af dem, og selv om vi ikke kender navnene på de fleste af de mange mennesker på billederne, så giver det os et indblik i, hvordan vi så ud dengang, og hvordan Hinnerup så ud fra de fotos, som Johanne Johansen har taget uden for i lokalsamfundet,” siger Jens.

Pladsen foran Hinnerup Station ser meget anderledes ud i dag, end det gjorde dengang det her billede blev taget. Kvaliteten af billedet er ikke fantastisk, og ridserne i det glasnegativ, som billedet er fremkaldt fra er meget tydelige. Foto: Johanne Johannesen/Hinnerup Egnsarkiv.
Pladsen foran Hinnerup Station ser meget anderledes ud i dag, end det gjorde dengang det her billede blev taget. Kvaliteten af billedet er ikke fantastisk, og ridserne i det glasnegativ, som billedet er fremkaldt fra er meget tydelige. Foto: Johanne Johannesen/Hinnerup Egnsarkiv.

Det var meget anderledes at fotografere dengang

De billeder, jeg har taget til denne artikel, de er taget med en mobiltelefon, og så er de blevet efterredigeret på computeren. Det kunne Johanne Johansen af gode grunde ikke gøre tilbage i 1910´erne, og det bærer glasnegativerne også præg af. At kvaliteten af billederne er meget forskellig.

“Hvis du kigger på billederne, som vi har printet ud, så er der forskel i kvaliteten af dem, for de er forskelligt belyst. Dengang havde de ikke styr på blitzen og lysintensiteten, som du har i dag med et kamera eller en mobiltelefon. Derfor er kvaliteten også meget forskellig fra billede til billede. Der var også forskel i den kemi, som glaspladerne var foret med, for de blev ikke produceret på samme måde fra gang til gang, og det gav også en forskel i kvaliteten,” siger Jens.

Inge Astrup lagde dette opslag ud i Facebook gruppen ´Det gamle Århus` den 8. marts 2004, for at vise, hvordan kvaliteten af billedet oprindeligt var, men at hjælpesomme hænder på nettet har hjulpet til med at restaurere billedet. Facebook opslag: Inge Astrup - Hinnerup Egnsarkiv.
Inge Astrup lagde dette opslag ud i Facebook gruppen ´Det gamle Århus` den 8. marts 2004, for at vise, hvordan kvaliteten af billedet oprindeligt var, men at hjælpesomme hænder på nettet har hjulpet til med at restaurere billedet. Facebook opslag: Inge Astrup – Hinnerup Egnsarkiv – venligst udlånt til Søften Nyt.

Jens har fundet et billede frem, hvor hans egen familie er med, som han viser mig.

“Billedet her er taget af Johanne Johansen på Postvej 78, og viser nogle af mine forfædre. For mit eget vedkommende, er det sjovt at se, hvordan det så ud dengang, og jeg er glad for, at andre også har mulighed for at se det. Du kan også se billedet på arkiv.dk, hvis du søger efter det,” siger Jens.

Fotografiet er taget af Johanne Johansen i 1910, og er fra en ejendom på Postvej 78. Det er Jens Gydensens forfædre på billedet og fotografiet ligger i dag i Hinnerup Egnsarkiv og på arkiv.dk. Foto: Johanne Johansen/Hinnerup Egnsarkiv.
Fotografiet er taget af Johanne Johansen i 1910, og er fra en ejendom på Postvej 78. Det er Jens Gydensens forfædre på billedet og fotografiet ligger i dag i Hinnerup Egnsarkiv og på arkiv.dk. Foto: Johanne Johansen/Hinnerup Egnsarkiv.

Det med familien og historien tager Inge op, fordi det for hende er en af de vigtige ting ved at have et egnsarkiv.

“Vi samler på historier på Hinnerup Egnsarkiv, så vi kan vise dem frem til alle interesserede. Både i fysisk form på selve arkivet, men også digitalt på arkiv.dk. Hvor du kan søge alle de billeder og historier frem, som vi har gjort digitalt tilgængelige. Det er også derfor, at vi har lavet den her udstilling. Så vi kan vise Johanne Johansens billeder frem og vise den historie, som fotografierne fortæller, og det kan også være, at nogle af dem, der ser billederne, kontakter os, fordi de ved, hvem der er på billederne. Det vil også være en god historie,” siger Inge.

På fotografiet ser du Johanne Johansen og hendes hund. Billedet er taget i hendes atelier, og grunden til at vi ved det, er at baggrunden optræder på rigtigt mange af de fotos som er overladt på glasnegativer til Hinnerup Egnsarkiv. Foto: Johanne Johansen/Hinnerup Egnsarkiv.
På fotografiet ser du Johanne Johansen og hendes hund. Billedet er taget i hendes atelier, og grunden til at vi ved det, er at baggrunden optræder på rigtigt mange af de fotos som er overladt på glasnegativer til Hinnerup Egnsarkiv. Foto: Johanne Johansen/Hinnerup Egnsarkiv.
Faktaboks
Fotoudstillingen på Hinneruplund er åbent hver dag i plejecentret åbningstid. Adressen er Herredsvej 16-18, 8382 Hinnerup, og udstillingen kan ses på gangene på første sal i plejecentret.
Alle billeder er fotograferet af Johanne Johansen, der havde sit fotoatelier på første sal i huset på Banegårdsplads 9 i Hinnerup.
 
Billederne i denne artikel og til udstillingen er stillet til rådighed af Hinnerup Egnsarkiv, som du kan finde på nettet lige her og på Facebook lige her. Kontakt et medlem af bestyrelsen for støtteforeningen for Hinnerup Egnsarkiv, hvis du vil vide mere.

Annonce – Vi støtter Søften Nyt

Se og læs flere artikler på Søften Nyt

Onsdagens Ord om litteratur - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Hvad litteratur kan gøre for os

andersgodtfredapr 17, 20243 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen En af mine store fornøjelser, det er at læse bøger, og jeg har da også gang i mindst en bog hele tiden. Indrømmet, en del af dem…

Billede af Fundamentet og søen ved Øm Kloster - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Øm kloster

andersgodtfredapr 15, 20245 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Ikke langt fra Ry ligger resterne af Øm kloster, der for mange århundrede siden var hjemsted for munke fra cistercienserordenen, der grundlagde klostret i 1172 og hvor…

Filmplakat Total Recall

Total Recall – Hvad er virkeligt og hvad er fantasi?

andersgodtfredapr 12, 20246 min read

Fredag den 12. april vender Jacob Krogsøe tilbage til Hadsten Bio med et oplæg omkring Arnold Schwarzenegger og action og sci-fi filmklassikeren Total Recall fra 1990. Søften Nyt har talt med…

Billedet er forside billedet og viser Mange forskellige smags og duftprøver af te hos Tea4u i Foldby - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Det er længe siden Medova var den foretrukne te

andersgodtfredapr 11, 20246 min read

Det er ikke kun vin, øl og chokolade, som Claus og Lone Bräuner sælger fra Living4U i Foldby. De har også næsten 200 forskellige slags te, og efter de for…