Klumme af Anders Godtfred-Rasmussen

Jeg sidder i cafeteriet i Hinnerup-Badet, sammen med en hel del andre børn og forældre, og det er også tydeligt at høre, at der er flere, der taler sammen. Jeg er her fordi min yngste søn er til svømning. Alle forældre er henvist til at sidde i cafeteriet og vente på at undervisningen er slut, da vi ikke må sidde og kigge på inde i svømmehallen. 

Det er cirka halvdelen af os, som sidder med hovedet i en eller anden form for skærm. Kun en mor har taget en bog med, og sidder og læser for sin datter.

Jeg er ikke meget bedre selv. Jeg sidder også med hovedet i en skærm, med hørebøffer i ørene og skriver disse ord, i stedet for at indlede en samtale med sidemanden. Han kigger dog også i en skærm, så det indbyder heller ikke til, at han har lyst til at føre en samtale med mig.

Hvorfor er det egentlig blevet sådan? At skærmen fylder så meget for os og har gjort, at vi har svært ved at være nærværende med andre mennesker? 

Jeg er blevet medlem af en gruppe på Facebook, der hedder ´Du ved, du var teenager i 80’erne når…` og i går så jeg et opslag, hvor der blev spurgt, hvad vi savnedes mest fra 1980´erne? En skrev “At vi ingen mobiltelefoner havde…” Et fint forslag, som jeg tænkte meget over.

Jeg taler heldigvis også meget hver dag med folk og min nærmeste familie, mine forældre, men jeg bruger også meget tid på skærmen, og nok mere tid end hvad godt er. Tænker du nogensinde over, hvor meget tid du bruger? 

Jeg bruger skærmen til arbejde, til fornøjelse, til at læse, til at se film og serier, og til at tale og skrive med andre. Skærmen er blevet en integreret del af min, min families og rigtigt mange menneskers hverdag, og jeg er ret sikker på, at vi ikke kommer til at bruge den mindre i hverdagen. 

Derfor kan du alligevel godt prøve at lægge dem væk indimellem, og så prøv noget nyt. Tal med et menneske, du møder i bussen, i flyet, hos lægen eller hvor du nu kommer rundt i offentligheden, eller henvend dig til en politiker, hvis du gerne vil vide mere om lokalpolitik. Det opfordrede Thomas Storm fra Venstre til før jul. Det kan du læse mere om her.

Til sidst vil jeg lige fortælle jer, at jeg tog mit eget sidste råd i brug, da jeg sad i svømmehallen. Der kom en kvinde og satte sig ved mit bord. I stedet for at skrive resten af denne klumme, så klappede jeg computeren sammen og talte med hende.

Hun vidste hvem jeg var, fordi vi havde gået på gymnasie sammen for 30 år siden, og så fik vi en god samtale i 20 minutter uden skærm, om hvad vi laver og hvor vi hver især er i dag. Et dejligt afbræk fra klummeskrivningen, som jeg derfor måtte gøre færdig på et andet tidspunkt.

Læs med igen i næste uge, hvor jeg vil tage et nyt relevant emne op i onsdagens ord.

Vi støtter Søften Nyt

Se og læs flere artikler fra Søften Nyt

Ejendomsmægler Jeanet Gårsdal fra EDC Huset i Hinnerup, Køberrådgiver Jette Eriksen og Jan Labich fra Djurslands Bank glæder sig alle tre til at holde et fælles Boligaften i Hinnerup den 15. maj. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Et samarbejde lidt ud over det sædvanlige

andersgodtfredmaj 2, 20245 min read

Den 15. maj inviterer Djurslands Bank og EDC Huset i Hinnerup til boligkøber aften hos banken i Hinnerup, og Søften Nyt var forbi for at høre om det lidt utraditionelle…

Billede af et skilt, hvor der står Demenshuset Favrskov. Huset ligger på plejecenter Hinneruplund i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Den sidste tirsdag i måneden…

andersgodtfredmaj 1, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Siden den 26. september 2023, har jeg troligt hver den sidste tirsdag i måneden været til café for pårørende til demente. Jeg har en nær pårørende, der…

Forside billede SKIC græskbuffet til fællesspisning den 24. april 2024 - Søften Nyt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Fællesspisning i fællesskab

andersgodtfredapr 29, 20245 min read

Hvordan ville du lave en madanmeldelse af en buffet og arrangement, som kun bliver holdt en gang om måneden og hvor du ved, at temaet for maden skifter fra gang…

Bullseye til Gul Lørdag i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Gul lørdag i Hinnerup

andersgodtfredapr 28, 20245 min read

Lørdag den 27. april havde fodboldafdelingen i HOG i Hinnerup inviteret til Gul lørdag på banerne ved idrætsanlægget bag svømmehallen i Hinnerup, hvor alle interesserede kunne prøve de forskellige aktiviteter…