Hos Claus Hvass i Hinnerup er det ikke kun den nyeste herremode, som kunderne kommer og kigger efter, der er også masser af musik at vælge imellem til daglig. Til ´Record Store Day` lørdag den 22. april 2023 var der flere 100 Lp´er at vælge imellem, samt livemusik fra det lokale band ´The Beach  Berserkers`.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lige så længe, jeg kan huske at have handlet hos Claus Hvass, der har det været muligt at købe LP´er i hans tøjforretning i Hinnerup. Derfor var jeg også spændt på at se, hvad han havde fundet på til den årlige ´Record Store Day`, som er blevet fejret siden 2008. Her sælger pladeforretninger verden over specielle udgaver af LP´er, og der var også godt gang i pladesalget, da Søften Nyt besøgte forretningen lørdag den 22. april om formiddagen.

I den ene ende af forretningen ud mod torvet var tre personer i gang med at stille musik udstyr op, i den anden ende ved LP´erne, stod der kassevis af LP´er som flere var i gang med at kigge igennem, og midt i det hele ved kassen stod Claus Hvass med et stort smil og bød velkommen.

Claus, hvorfor sælger du LP-plader i en tøjforretning?

“Det er lidt en tilfældighed, men jeg har altid interesseret mig for musik og LP´er, det er en hobby for mig. I den gamle butik jeg havde, der tænkte jeg, at hvis vi kan sælge en T-shirt med Dawid Bowie, hvorfor kan vi så ikke samtidigt sælge en plade med ham? Det startede derfor i det små, men da vi kom herover, så blev pladeafdelingen noget større,” forklarer Claus.

Hvorfor er din forretning med i ´Record Store Day`?

“Det er fordi, vi også sælger plader, men jeg skal ikke leve af det, derfor har jeg indgået et samarbejde med Christian Jensen fra pladekisten.dk, så han sælger de specielle plader, der kun udgives til dette event. Christian har en webshop med plader, men det kræver en fysisk butik, for at kunne være med til ´Record Store Day`, og det har jeg, og så laver vi et arrangement sammen, det har vi gjort i flere år,” siger Claus.

Claus Hvass - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Claus Hvass har i 17 år haft tøjforretning i Hinnerup, og næsten lige så længe har han solgt LP´er samtidigt, i de nye lokaler i Jernbanegade i Hinnerup har pladerne fået en meget større placering i forretningen, og det er også primært musik fra LP´er de mange kunder hører, når de besøger Claus i forretningen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg går derefter over i hjørnet for selv at kigge på de mange plader, som Christian fra Pladekisten.dk har med, det er lidt svært at kigge med, for der er rigtigt mange om buddet. Derfor spørger jeg Christian om, hvorfor han har en webbutik med LP´er.

“Jeg havde en fysisk butik i Jægergårdsgade i Aarhus fra 1990 til 2019, men nu foregår salget online. Indimellem er det sjovt at komme ud og deltage i forskellige arrangementer, som fx ´Record Store Day`, og det kan kun lade sig gøre, fordi Claus også selv sælger LP-plader. Jeg møder også gamle kunder fra min egen butik, fx Bjørn, som står derovre, han og hans bror, Tyge kom rigtigt meget i min butik, da jeg havde den i Aarhus,” siger Christian.

Bjørn, hvorfor er du her i dag?

“Det er jeg, fordi musik altid har haft en stor betydning i mit liv. Førhen havde jeg også en meget stor pladesamling, som jeg desværre solgte, da jeg flyttede på en båd. Men efter jeg er kommet på land igen, så samler jeg på LP´er. Jeg bor ude i Frijsenborgskoven, hvor jeg ikke forstyrrer nogen med min musik, også den jeg selv komponerer,” siger Bjørn.

Musikkens betydning

Jeg står med en Eurythmics plade i hånden, hvor jeg kan huske, at den blev spillet rigtigt meget, da jeg stod meget på skøjter i Skøjtehallen i Aarhus i anden halvdel af 80´erne. Det er ´Revenge` pladen fra 1986, og Christian fortæller, at han hørte den også rigtigt meget samme sted, han gik bare til bordtennis.

Christian Jensen fra pladekisten.dk - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Christian Jensen står bag webshoppen pladekisten.dk, og går hvert år til ´Record Store Day` sammen med Claus Hvass om at sælge nye og brugte plader i tøjforretningen midt i Hinnerup. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det med at musikken har en betydning også for hukommelsen, det havde Thomas Klingenberg fra Hinnerup også noget, han gerne ville sige noget om:

“Nu kan du se den her Depeche Mode plade, jeg står med. Det er den nyeste ´Memento Mori`, der lige er udkommet, men når jeg tænker på Depeche Mode, så husker jeg den koncert, jeg var til på Atletion i Aarhus i 2006, og hvilken stor oplevelse det var. Samtidigt minder det mig også om min barndom i Viborg, hvor vi hørte Depeche Mode i 80´erne,” forklarer Thomas.

Hvorfor er du her i dag?

“Det er jeg på grund af musikken og Claus. Musikken her hos Claus er meget retroagtig, og det passer rigtigt godt til en 80´er knægt som mig. Det er meget nostalgisk at være her og tale om musikken og købe nogle plader med hjem fra Christian og Pladekisten. Samtidigt er det også fantastisk at Claus har fået lavet `The Basement`, hvor der for tiden engang om måneden er musik arrangementer, hvor du sammen med 25 andre kan lytte til en plade og lære mere om musikken. Jeg var med til den første, hvor det var Beatles pladen, ´Abbey Road` vi hørte og talte om, og jeg har meldt mig til det næste arrangement, der allerede er udsolgt har Claus fortalt,” siger Thomas.

Thomas Klingenberg - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Thomas Klingenberg er kommet i forretningen Claus Hvass i rigtigt mange år, både for tøjet og musikken, og Claus og Thomas har også taget til koncerter sammen i ind og udland. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

The Basement og The Beach Berserkers

´The Basement` ligger rigtigt nok i kælderen hos Claus Hvass lige midt i butikken, hvor der er en trappe ned. I dag står der et skilt foran trappen, hvor der står ingen adgang, men Claus viser mig derned for at fortælle om det nye koncept, han har lavet i kælderen.

Væggene er fyldt med et nostalgisk gensyn med gamle LP-plader og kunstnere. Lige neden for trappen er det plakaten fra Pink Floyds ´Dark side og the moon`, på en anden væg hænger Tracy Chapman og Phil Collins og på bagvæggen står et stort anlæg med en pladespiller og to store højtalere på hver sin side.

´The Basement`- Søften Nyt - Foto: Claus Hvass.
Midt i forretningen er der en nedgang til en kælder, den har Claus Hvass nu fået indrettet som et lydmekka, hvor du cirka en gang om måneden har mulighed for at deltage i et arrangement om en plade fra en kunster. Arrangementerne er voldsomt populære og de første tre er blevet udsolgt på ingen tid. Foto: Claus Hvass.

“Cirka en gang om måneden er det muligt at komme med til et arrangement her i kælderen. Der er 24 pladser, og indtil videre har arrangementerne været udsolgt på rekord tid. Det første var The Beatles, det næste er The Eagles og det tredje bliver om Abba, men der er ikke flere billetter, for de bliver hurtigt solgt,” siger Claus.

Oppe i butikken er musikken gået i gang og Claus forklarer, at det er det lokale band ´The Beach Berserkers`, der spiller live i anledning af `Record Store Day`.

The Beach Beserkers - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det var første gang at ´The Beach Beserkers` spillede for kunderne hos Claus Hvass i Hinnerup, men bestemt ikke sidste gang fortalte indehaveren af forretningen, kunderne tog rigtigt godt i mod rytmerne fra de tre herrer, Svend Jeppesen på guitar, Ole Jeppesen på trommer og Kristian Pødenphant Lund på bas. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Da ´Beach Beserkers` skulle udgive den seneste plade, da var de forbi her og spørge ind til om jeg ville finansiere lidt af den, nu hvor jeg solgte plader. Det ville jeg gerne være med til, og så aftalte vi, at de skulle komme herned og spille en dag, så bandet er vores nye husorkester,” siger Claus, og musikken og hvordan der så ud i butikken lørdag den 22. april 2023 kan du se og høre, hvis du klikker på den her video:

Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.