De 11 kunstnere i den lokale kunstnergruppe ´Primus` har inviteret 89 andre kunstnere med til at udstille et værk hver i dette års påskeudstilling i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, så 100 kunstnere skaber 100 blomster under temaet ´Sig det med blomster`. 

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lige inden for døren står en næsten to meter høj blomst, ved siden af hænger et billede af den russiske bjørn med tulipaner i munden. Lidt derfra beder en kunstner den kinesiske præsident om at ´Sig det med blomster` og et andet sted på en af væggene, der hænger en sol formet som en solsikke og lyser ned på en gul eng, hvor kranierne ligger spredt. Symbolikken med den blå himmel og den gule eng er ikke til at tage fejl af. At det ska ligne Ukraines flag og skæbne, når du ser værket på afstand og når du kan se de mange kranier, når du kommer helt tæt på.

Årets Primus udstilling i Uhresalen i Hinnerup er noget anderledes, end hvad der ellers før har hængt på væggene fra den lokale kunstnergruppe ´Primus`. 

I 2023 udgaven af udstillingen har de 11 kunstnere inviteret 89 med andre til at udstille, og det eneste hver kunstner fik at vide var, at deres værk skal omhandle sætningen ´Sig det med blomster`.

Nogle dage inden udstillingen åbner Skærtorsdag, der er der en heftig aktivitet i Uhresalen. Tre af kunstnerne fra ´Primus`og to af bibliotekets normale ´ophængere` er i fuld gang med at placere de mange værker på væggene i salen.

100 værker fylder meget på de fire vægge i Uhresalen, så der er rigeligt at se til for de tre kunstnere og deres hjælpere, så værkerne kan hænge korrekt inden udstillingen åbner. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Det er Susan Ogstrup, Allan Stochholm og Niels Frank, der er i gang med at få de sidste værker på væggene.

“Jeg savner godt nok, at vi må slå søm i væggene,” siger Allan Stochholm med et smil, for det er ikke nemt, at få det hele til at hænge lige, når alting skal hænge i wirer ned af væggen.

Det var Allan og hans kone, Hanne, der kom på årets tema, ´Sig det med Blomster.

“…og så fik vi resten af Primus med. Vi skulle prøve noget nyt i år, og derfor har vi 89 andre kunstnere med. Vi ville gerne prøve at skabe så mange forskellige udtryk som muligt, med udgangspunkt i temaet. Vi vil gerne prøve at fremhæve diversiteten, mangfoldigheden og vise forskelligheden i kunsten,” siger Allan.

Blomster har mange former - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Når der hænger 100 værker, der på en eller anden måde skal have en blomst med i værket, så er der rigtigt meget at se og få øje på til udstillingen ´Sig det med blomster` i Uhresalen i Hinnerup. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Genbrugsvækst

Op ad den ene væg har Susan Ogstrup stillet sit værk. Det er en blomst forklarer hun mig, der er lavet af kobberrør.

“De her rør, de har ligget i jorden i 60 år. De repræsenterer den vækst, der sker hele tiden omkring os, og vokser op omkring os. Vækst skaber affald, og jeg skaber vækst af affald. Derfor er mine blomster en form for genbrugsvækst, hvor jeg genbruger materialerne i min kunst, som oprindeligt havde et andet formål. Alle kunstnerne her på udstillingen, det har prøvet at trække deres eget frem i værket. Jeg kender ikke alle historierne bag, og jeg har endnu ikke selv haft tid til at gå inde i hvert enkelt værk og beskue det, men alle har fået til opgave, at lave et værk, hvor de skal sige det med blomster. Så vi håber, at de besøgende frem til 26. maj vil tage godt i mod årets udstilling,” siger Susan, mens hun stiller sin blomst tilbage til vinduet, for hun er ikke helt sikker på, hvor den skal stå endnu.

Genbrugsvækst af Susan Ogstrup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Blomster lavet af kobberrør, der har ligget 60 år i jorden inden rørene er blevet taget op igen. Genbrugsvækst er det ord, som kunstneren Susan Ogstrup bruger om sit værk. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Niels Frank er den tredje kunster, der er med til ophængningen, og han vil gerne fortælle lidt om sit eget maleri, som allerede hænger på væggen.

“Jeg er blevet inspireret af Charles Baudeliers digtsamling, Les Fleurs de mal, på dansk er det oversat på to måder. Helvedes blomster og syndens blomster, og jeg har valgt syndens blomster i mit værk. Hvordan må de besøgende selv kigge efter, når de kommer forbi udstillingen,” siger Niels Frank med et smil.

Niels Frank og Allan studerer blomsterne - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der er mange forskellige udtryk i de mange værker, og Niels Frank og Allan taler også om dem, mens de går og sørger for, at hvert enkelt værk hænger det helt rigtige sted, så det kommer bedst til udtryk i udstillingen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Flere ville gerne være med

Allan troede egentlig ikke rigtigt på, at de kunne få 100 kunstnere til at deltage i udstillingen.

“Jeg var meget skeptisk, da vi var færdige med konceptet, for kunne det virkelig passe, at vi kunne få så mange kunstnere til at udstille på en gang? Det viste sig dog ikke at være noget problem, der var rigtigt mange, der gerne ville være med, og også mange flere end de 100 du kan se her i dag,” siger Allan.

Hvor mange?

“Jeg har ikke det eksakte tal, men vi har en længere venteliste over kunstnere, der gerne ville være med. Vi fik dog et problem mere, for de mange kunstnere kunne ikke rigtigt forstå, at de kun skulle levere et værk. De ville gerne have mere med, men i en sal som Uhrealen, der handler det også om at skulle begrænse sig, når så mange skal udstille samtidigt. Det er blevet et flot resultatet, som vi glæder os til at åbne for publikum Skærtorsdag klokken 14,” siger Allan Stochholm, inden han skal tilbage til ophængningen, så det hele kan hænge og stå, som det skal inden publikum bliver lukket ind.

Faktaboks
Her er et uddrag fra Pressemeddelelsen fra kunstnergruppen Primus:
 
Kunstnergruppen PRIMUS har i år inviteret 89 kunstnerkollegaer til at udstille sammen med sig til årets påskeudstilling. Det betyder, at 100 kunstnere udstiller sammen i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus fra skærtorsdag. 

Titlen på årets udstilling er SIG DET MED BLOMSTER. 

”En rose er en rose er en rose”, men hundrede blomster, skabt af hundrede kunstnere, er en buket, der kan sige noget om livets flygtighed, om det skrøbelige og det stærke, om køn og identitet, om biodiversitet og menneskets forhold til natur og meget andet. Blomsten er et mangetydigt symbol, og det er Kunstnergruppen PRIMUS ambition at skabe en ekstraordinær udstilling, hvor hver kunstner skal bidrage med ét værk, så hundredvis af blomster fortæller om skønhed, forfald, kritik, begær og humor.

Der har været Primus-udstillinger i Hinnerup siden 1987, og kunstnergruppen arbejder hvert år med et nyt tema.

Primus består af 11 professionelle kunstnere, der alle er bosat i Favrskov Kommune. Gruppens medlemmer består af Lene Bruun Kolff (Grundfør), Kirsten Holm (Hinnerup), Hanne Stochholm Exe (Hinnerup), Allan Stochholm (Hinnerup), Gitte Bodil Jensen (Foldby), Carsten Poulsen (Vissing), Niels Frank (Svenstrup), Kika Møller (Enslev), Morten Tropp(Hinnerup), Susan Ogstrup (Søften) og Jane Susanne Andersen (Ulstrup).

De slår i år dørene op for udstillingen skærtorsdag 6. april kl. 14-17, hvor alle er velkomne. 

Udstillingen er åben alle påskedage kl. 11-17. I resten af perioden frem til 26. maj er udstillingen åben i bibliotekets åbningstid.