Efterårsferien står for døren, og hvad skal du lave sammen med dine børn, børnebørn eller mangler du en idé til en flot gåtur i efterårets farver? Så kan du besøge Botanisk Have i Aarhus. Det koster ikke noget, og du kan kombinere en gåtur i parken med et besøg i væksthusene.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

I vores familie kan vi godt lide at komme ud og røre os indimellem, også sammen med andre. Derfor tog vi tidligere i oktober en tur i Botanisk have i Aarhus. Det koster ikke noget, og i de to timer vi besøgte parken og væksthusene, der fik vi en flot gåtur blandt de mange træer og buske i parken, og en dejlig varme i væksthusene, hvor vi også kunne se træer, blomster og sommerfugle, som ellers ikke er at finde i den danske natur.

Gåtur i Botanisk have Ansatte guider i regnskoven - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Vi var i Botanisk Have en dag med høj solskin og minimalt blæst, og så var det ingen sag at kigge på de mange træer og buske i haven – Søften Nyt – Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Vi havde aftalt at lægge ud med en gåtur, og spise vores medbragte frokost på en af de mange bænke i parken. Den yngste var lidt træt af, at han ikke havde taget en fodbold med, men i stedet for udforskede han parken og gik i gang med at tælle alle de trapper, der er at finde ved amfiescenen i den yderste del af haven ud mod Vestre Ringgade.

Botanisk Have - Søften Nyt - Grafik: Aarhus Kommune.
Grafik over Botanisk have. Grafik: Aarhus Kommune.

Efter frokosten gik vi rundt og kiggede i parken. Vi kom forbi statuen af Steen Steensen Blicher, på vej mod den store legeplads. Den er lavet ved siden af Poppelpladsen, den store runde parkeringsplads tæt på væksthusene.

Legepladsen er et stort hit for store og små, her blev der gynget, klatret, rutchet og enkelte blev også en smule rundtossede i den anderledes karrusel, eller hvis de snurrede rundt i svævebanen, som også er meget populær.

Det var lidt svært at få familien løsrevet fra legepladsen, men vi skulle også en tur i væksthusene. Væksthusene består af et Palmehus bygget i slutningen af 1960´erne og et nyere tropehus bygget i 2014. Begge tegnet af C.F. Møllers tegnestue(læs mere om det på Aarhus Wiki)

Fra indgangen kan vi næsten allerede mærke den varme luft fra husene, og det første, der møder os på rundturen er den obligatoriske museumsbutik, inden vi finder garderoben, hvor vi kan lægge jakker og tasker i et gratis låneskab. 

Museumsbutik og cafe - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Museumsbutik og Café. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Derefter skulle vi igennem de fire forskellige klimazoner, som væksthusene er delt op i, og se mange af de 2000 plantearter, der er at finde fra hele verden. 

Turen begynder i  Middelhavshuset, hvor der er blomster, træer fra Sydafrika, Australien, Chile og Californien og rigtigt dejligt varmt. Der er forklaringer til de mange planter, og selvom børnene selv går fordi det meste, så stopper de ofte op, når de ser noget anderledes.

Turen fortsætter i Ørkenhuset, hvor du, blandt andet, kan se agave planten, der er mester i at vokse i tørre områder, samt mange andre planter, som trives i tørre områder.

Oversigtskort over væksthusene - Søften Nyt
Her kan du se et oversigtkort over indgang, væksthuse og hvad der er at se i de enkelte afdelinger: Kopi fra Brochure.

Bjergskovhuset er der planter, der typisk stammer fra tropiske skove i bjerge, i væksthuset er det typisk planter, der normalt vokser i 1000 – 2000 meters højde. Du finder også citrusfrugter, kaffe og te. 

Tilsidst går turen ind i Tropehuset, hvor du finder natur, som normalt kun findes i regnskoven. I søen er der meget storeåkander. Et stort stisystem, så de mange planter og træer kan udforskes på meget nært hold, og så er der sommerfugle over det hele. De flyver rundt om dig hele tiden, og du kan bruge lang tid på at følge dem rundt i huset.

Midt i det hele står et stort tårn, hvor du fra toppen af de mange trin får det store overblik. Ikke at du kan se alt derfra, men det giver et andet blik på huset, og så er der meget varmt. Her fryser du ikke, slet ikke. Der er trapper hele vejen op og ned igen, hvis bentøjet for små og store størrelser ikke er for godt, så er det en god idé at blive på landjorden, men flot er det fra toppen.

Hvis du er heldig, så går der medarbejdere rundt og svarer på alle dine spørgsmål, og vi fik megen viden om, hvorfor nogle blade dufter som de gør, og hvorfor andre er lilla i stedet for grønne.

Ansatte guider i regnskoven - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Vi var heldige, at der var en ansat, der kunne fortælle os om planterne i tropehuset, og hvorfor nogle planter har andre farver en grøn.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Den sidste dør fører dig ud til museumsbutikken, der også er et besøg værd. Der er også en café med meget rimelige priser, og hvor det er muligt at sidde at spise i stueetagen eller på første sal.

Der er også en udstilling Vilde vækster, hvor du kan se fotograf Jens H. Petersens mange billeder af blomster helt tæt på. Udstillingen er både i stueetagen og på første sal. Midt i det hele kan du også sidde og spise eller bare hygge omkring brætspil, som også er at finde til fri afbenyttelse.

Vilde vækster - Søften Nyt - Foto- Anders Godtfred-Rasmussen.
Vilde vækster er en serie af fotografier, hvor vi kan komme helt tæt på motivet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Vi brugte to timer i botanisk have og væksthusene en søndag i oktober, og vi fik ikke det hele med, for der er også væksthusenes vilde baghave, som vi ikke nåede om i, men så er der heldigvis en grund til at komme tilbage igen. Hvis ikke for andet, så er det flot at gå en tur i en af Aarhus´ flotteste parker.

Faktaboks
Botanisk Have og væksthusene ligger på Peter Holmsvej i Aarhus, og det er muligt at parkere i haven mod betaling. Åbningstiderne varierer om det er sommer eller vinter, men der er åbent hver dag året rundt. Der er gratis adgang i væksthusene, og hvis en gruppe af mennesker gerne vil have en rundvisning, så kan det arrangeres mod betaling. 
Læs mere om Botanisk Have og væksthusene på https://sciencemuseerne.dk/botanisk-have