Søndag den 4. september var der fernisering i sognegården i Søften for den østrigske kunster Adi Holzer, der siden 1962 har været bosat i Danmark. Jacob Væggemose fortæller i denne artikel om, hvorfor kirken viser kunst i sognegården og hvordan kunsten bruges i undervisningen af konfirmanderne.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Søften-Foldby sognegård i Søften danner normalt rammen om det sted i byen, hvor de mange arrangementer, som kirken holder. Her holder medarbejderne til, her bliver konfirmanderne undervist og menigheden kan her deltage i foredrag, filmaftener og kirkehøjskole, men kunstudvalget under menighedsrådet har nu også fået kunsten sat på dagsordenen i lokalsamfundet.

Derfor var der fernisering på Adi Holzers værker den 4. september, hvor 17 værker hænger på væggene, og hvor det er muligt af købe mange af dem hjem til privaten.

Søften Nyt mødte derfor Jacob Væggemose, der er formand for menighedsrådet og kunstudvalget i kirken, til en snak om, hvorfor kunsten også er vigtig at vise frem i kirken.

 Jacob, hvorfor viser I kunst frem i sognegården?

“Det er en ny måde at kommunikere til folk på, det er en ny måde at lukke dørene op for mennesker, der har eller får interesse for kunst. Det har vi glædet os til længe, og med den nye mulighed her i sognegården, der vil vi senere også gerne udstille værker af lokale kunstnere. Den udstilling kommer i foråret 2023 og senere i 2023 vender Simon Åen tilbage med en ny udstilling, og hvor det værk, som vi har købt af ham også kommer til at indgå,” siger Jacob.

Hvad gør det, at sognegården også kan bruges til kunstudstillinger?

“Det gør, at Søften-Foldby sognegård kan blive mere kendt i lokalsamfundet og at vi gør sognegården til kirkens dagligstue, hvor menigheden kan komme og bruge lokalerne til aktiviteter, men også til at se på kunst. Den her udstilling med kristne motiver, som Adi Holzer har lavet i en lang årrække, vil også blive brugt i undervisningen af konfirmander hen over efteråret,” fortæller Jacob.

Hvordan kommer det til at foregå?

“Præsterne var opmærksomme på, at der ville komme en ny udstilling, og de havde forinden bedt og at få billederne af værker tilsendt, så de kan bruge dem i undervisningen. At kristendommen kan vises i kunsten og bruges direkte i undervisningen. Fx talte præsterne med konfirmanderne om det her billede af Simon Åen, det hedder egentlig´Påskemorgen ved graven`, men en af konfirmanderne kaldte det for kristendommens ´Big bang`, det er en ny tolkning, som ingen andre havde tænkt over. Det viser også, at vi ser alle noget forskelligt i kunsten og for konfirmanderne hedder billedet nu bare ´Big Bang` for kristendommen, og som ingen andre havde tænkt. Det viser også, hvad kunst kan,” siger Jacob.

Påskemorgen ved graven - Simon Åen - Søften nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
´Påskemorgen ved graven` hedder værket af Simon Åen, men en konfirmand kaldte det for kristendommens ´Big Bang`, så kunsten kan have mange navne og mange tolkninger, alt efter hvem der ser på det. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Adi Holzers 17 værker

Kaj Langgaard og Jacob Væggemose havde brugt nogle dage, på at få de mange værker hængt op på de mange vægge i sognegården, og de mange deltagere til Ferniseringen var meget begejstrede for at kigge på den megen kunst i sognegården, da Jacob Væggemose var færdig med at byde velkommen til ferniseringen søndag eftermiddag.

Mennesker og kunst - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Der var kø til at se de mange billeder, efter åbningen af ferniseringen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Adi Holzer er født i Østrig i 1936, men er dansk gift og har været bosat i Danmark siden 1962. Han henter inspiration i naturen, i musikken, i biblens fortællinger og i cirkuslivet, som også kan ses i værkerne, der hænger i sognegården.

Selvom det er malerier og litografier, der kan ses på udstillingen, så arbejder Adi Holzer også inden for andre kunstformer som skulptur, glasmosaik og billedvævning. Udtryksformen kan være abstrakt, men han viser gerne figurative mennesker, og farvevalget står meget stærkt i værkerne. Adi Holzer har udført vægmalerier og andre udsmykningsopgaver flere steder i Østrig, Tyskland og i Danmark. 

De fleste af de 17 værker kan købes og afhentes efter udstillingen er slut, og udstillingen kan ses hver søndag frem til den 30. oktober 2022 fra 15:00 – 16:30 i Søften-Foldby sognegård. Udstillingen er lavet i samarbejde med www.kunstformidlingen.dk.