Fredagsbar i Forsamlingshuset

I Søften Forsamlingshus prøver de et nyt koncept, fredagsbar, og fredag den 26. august var det anden gang, det løb af stablen. Denne gang med lidt at spise foruden drikkevarerne, for det var muligt at købe en miniburger med bolle fra Adlers Madværksted og oksekød fra kvæg der græsser ved Lilleåen i Søften og i Hinnerup.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Fredagsbar, det lugter lidt af noget, som foregår på gymnasier eller på universitet en fredag eftermiddag og som foregår i et lukket rum, hvor der lugter lidt surt af øl. Sådan er det heldigvis ikke til Fredagsbar i Søften Forsamlingshus.

Her er der lys og luft, og også dækket op til de mindste, i den lille sal i Forsamlingshuset, da jeg træder ind ad døren denne sidste fredag i august 2022. Bag baren står formanden for Forsamlingshuset, Søren Møller Hvid, der sammen med Lene Krebs Lange står for at servicere de første gæster, der allerede klokken 15:00 er kommet til fredagsbaren for at hygge sig.

Søren, hvorfor holder i som forsamlingshus fredagsbar?

“Det gør vi, fordi vi synes at det kunne være sjovt at skabe noget mere liv i forsamlingshuset nogle fredage i løbet af året, når huset alligevel ikke er udlejet. Vi prøvede det første gang i april, og det var en fin succes, derfor ville vi gerne prøve det igen. Vi har spurgt flere af dem, der deltog sidste gang, om vi kunne gøre noget anderledes denne gang. De ville gerne kunne købe lidt at spise, så derfor bliver der serveret miniburgere i dag,” forklarer Søren, inden jeg går hen og taler med Rene Adler, fra Adlers Madværksted og Knud Boye, der står bag Hinnerup Highlands, og som har leveret oksekødet til dagens miniburgere.

Søren Møller Hvid - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Søren Møller Hvid er formand for bestyrelsen i Søften Forsamlingshus, og han står selv i baren og hjælper til, når der er fredagsbar og spiller med i revyen. Han er glad for, at der kommer så mange mennesker til fredagsbar i forsamlingshuset. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Rene, hvorfor er du i forsamlingshuset i dag?

“Det er for at støtte op om det lokale initiativ og fællesskab i byen og i forsamlingshuset, så vi får mere liv i byen. Som kok, der har jeg været her mange gange før i andre anledninger, og derfor er det dejligt, at der sker noget i byen igen. Derfor er jeg her også sammen med Knud Boye, som leverer oksekødet til de sliders, eller miniburgere, som vi serverer i dag,” siger René, inden Knud kommer til at også gerne vil sige lidt om, det kvæg som kødet kommer fra.

“Vi havde en forening, der hed Hinnerup Highlands, hvor skotsk højlandskvæg har gået og afgræsset forskellige arealer i Hinnerup og Søften. For tiden er det ved fuglehuset i Søften, og ved Lilleåen i Hinnerup. Foreningen er i dag kun mig, men jeg fortsætter. Engang i mellem skal kvæget slagtes, og så leverer jeg kød til det her arrangement i dag, samt at andre kan købe kødet fra mig, også dig, hvis du er interesseret” siger Knud, inden Rene går i gang med at lave den første burger i dag til ære for journalisten, og jeg får stukket en seddel i hånden med, hvordan jeg kontakter Knud om hans kød.

Knud Boye og Rene Adler - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Det er altid grillevejr, og Knud og Rene fik også grillet en hel del bøffer uden for, inden det begyndte at gå så stærkt, at de måtte trække sig inden for og bruge forsamlingshusets køkken. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Imens Rene steger en burger til mig, så går jeg ind i den lille sal, hvor fire børn allerede hygger sig. De er i gang med at tegne og lege på gulvet, og her er der rig mulighed for at bruge noget tid for de yngste, mens de ældre hygger sig i den store sal i Forsamlingshuset.

Nu er burgeren færdig, og det er ikke kun en burger, som Rene serverer, der er en avokado creme og syltede rødløg til, og selv om burgeren ikke ser stor ud med den lille bøf på 50 gram, så er smagen meget bedre end det jeg ellers er vant til fra større burgerkæder i ind- og udland, og tak for det. Det varer ikke længe, inden bolle og bøf er væk, og jeg kan tage videre til næste journalistiske opgave denne fredag, men dog med lovning om at komme igen, inden fredagsbaren er ovre, lige for at høre, hvordan eftermiddag og aften er gået.

Slider også kaldet Mini-burger - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
En var ikke nok til at blive mæt, men heldigvis kunne der købes flere end en, og samtidigt lavede Knud Boye lidt reklame for hans oksekød fra fritgående kvæg. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

150 mennesker er mere end godkendt

Der holder stadig ikke ret mange biler uden for Forsamlingshuset, men på trappen op til er der gang i rygerne, og inden for er der mange mennesker samlet. Flere borde og stole er sat op på de timer timer, jeg har været væk, og der er mange tilstede ed bordene. Her går snakken lystigt, og jeg hilser på venner og bekendte i salen.

Søren står stadig i baren, sammen med andre frivillige, mens Rene og Knud er rykket ud i gangen ind til salen. Grillen kunne ikke følge med de mange burgere, så de måtte tage køkkenet i brug.

Flemming og Anders servicerer gæsterne - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Flemming og Anders har travlt, rygende travlt, for der er mange, der gerne vil have en burger mens de hygger sig med venner og bekendte i forsamlingshuset i Søften. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Flemming Dam fra bestyrelsen laver burgere på bestilling, og serverer dem for gæsterne, så han når kun at sige i forbifarten, at han ikke lige har tid til et interview, men om jeg ikke kan snakke med Søren igen.

Det gør jeg så:

Søren, hvordan er det så gået i dag til fredagsbaren?

“Det har været en fantastisk eftermiddag, nu er klokken næsten syv, og vi har været i gang i lang tid. Der har været mere end 150 mennesker igennem, og der er solgt over 120 burgere har Rene og Knud fortalt mig. Så det har været en kæmpe succes, som vi allerede har besluttet, at vi gør igen. Det bliver den 20. januar 2023, og så håber vi, at vi fremover kan gøre det tre gange om året i forår og efterår. Der er også revy i november, derfor vil vi holde os til tre gange, siger Søren, inden hele bestyrelsen skal i gang med at rydde op.

Der kom flere mennesker i løbet af eftermiddagen, end de regnede med, så der er flere borde og stole, der skal pilles ned igen, men det siger Søren kun er en god ting, da jeg siger farvel til ham i døren til forsamlingshuset i Søften.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Hej Else-Marie, du har ret, det var gået lidt for stærkt, de værste fejl er nu rettet. Tak fordi du gjorde opmærksom på det.

    mvh

    Søften Nyt

  2. Else-Marie Vig

    Super.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *