Der var musik, popcorn, flødeboller, kaffe og smagsprøver på gyldne dråber og en hel masse mennesker samlet til Byfest i Hinnerup lørdag den 13. august, hvor butikker og lokale foreninger sørgede for liv og god stemning i midtbyen i Hinnerup.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Lidt over klokken 10:00 lørdag formiddag den 13. august stod de fleste mennesker på torvet foran SuperBrugsen i Hinnerup stille, for her var Hinnerup Garden i gang med at spille for de mange mennesker, der allerede var dukket op fra starten af Byfesten i Hinnerup.

Her gav Hinnerup Garden, den næste halve time, smagsprøver på deres repertoire til stor glæde for de mange fremmødte.

Det tog ikke lang tid for Hinnerup Garden at sætte gang i gaden til Byfesten i Hinnerup. Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Foruden de fremmødte, så var formanden for Hinnerup Garden, Dorthe Pieper, også tilstede for at se og høre og fortælle om Hinnerup Garden, og hvorfor de var på festpladsen denne lørdag:

“Vi vil altid gerne spille lokalt i Hinnerup, når vi har muligheden for det, så børn og forældre kan se, hvad det betyder at spille i Hinnerup Garden. Vi er her ikke kun for at spille, men også for at få kontakt med eventuelle nye medlemmer af vores garde, og så kan de også prøve at spille på et instrument, mens de er her,” siger Dorthe i en pause mellem to numre.

Dorthe Pieper fra Hinnerup Garden - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Dorthe Pieper kigger på, mens Christina Østergaard Jørgensen er ved at sætte trommepladen igang, så de mange fremmødte kan prøve, hvordan det er at spille på tromme i Hinnerup Garden. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Lidt derfra står Jan Labich, der er filialdirektør i Djurslands Bank i Hinnerup, han er ved at puste et ballondyr op til en lille pige, men vil gerne fortælle lidt om, hvorfor banken har valgt at komme forbi med kaffebil og balloner denne lørdag:

“Djurslands Bank er en del af Hinnerup, så når der sker noget i byen, så er vi også med. Vi er også en del af handelstandsforeningen, og vi vil gerne være med til at skabe en god oplevelse for Hinnerup og de omkringliggende byer i dag. Det er også dejligt at se, at vores konkulegaer, Nordea, også er tilstede i dag. Det er vigtigt, at vi alle er med til at få byen til at lyse på kortet, og skabe liv og glæde i byen,” siger Jan i det varme vejr, hvor han dog gerne byder journalisten på en kop meget varm kaffe fra kaffebilen.

Jan Labich fra Djurslands Bank - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Jan Labich er filialdirektør i Djurslands Bank Hinnerup afdeling, og han er meget glad for, at kunne være med til at skabe en god stemning til Byfesten i Hinnerup, sammen med de mange andre forretninger og foreninger, der har en bod eller stand til Byfesten. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Overfor Djurslands Bank standen har SuperBrugsen en stand, hvor de i dagens anledning taler med folk om medlemskaber af Coop, og har smagsprøver på lidt af hvert, og uddeleren Jacob Ring er selv tilstede for at møde de mange mennesker.

Jacob, hvorfor sælger I ikke noget i jeres stand i dag?

“Byen kender os og handler ved os til dagligt, vi er her ikke for at sælge noget i dag, men mere at vise, at vi også er med til at bakke op om det her fantastiske arrangement i byen. Det er dejligt at se de mange mennesker hygge sig, og få en god oplevelse, mens de er her. Det er så vigtigt for byen og for handlen i byen, at der bliver afholdt de her arrangementer,” siger Jacob Ring, inden jeg får ham og souschefen, Emil Bæch, til at stille op til et billede.

Jacob Ring og Emil Bæch - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Brugsuddeler Jacob Ring og souschef Emil Bæch er glade for at kunne bakke byfesten op, og vise byen og borgerne, at SuperBrugsen også er med, når der er fest i Hinnerup. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Få meter fra SuperBrugsen standen står medarbejderne fra ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen og deler vand og popcorn ud, og det er meget populært, fortæller Gert Nielsen, der er ejendomsmægler og partner i John Frandsen kæden:

“Der er byfest, og hele byen og oplandet er med, kan jeg se på de mange mennesker jeg kender her i dag. Når byen holder fest, så er vi med. I dag er vejret helt perfekt, og der er rigtigt mange mennesker, der kommer forbi til popcorn og en flaske vand. Det er også hyggeligt at få en snak med dem, som kommer forbi,” siger Gert, inden den næste kommer forbi og beder om noget vand til at slukke tørsten i det varme vejr.

John Frandsen i Hinnerup stillede med fuldt hold - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Alle mand og damer fra John Frandsen i Hinnerup var afsted til Byfest i Hinnerup, og der var mange smil og rigtigt meget vand, der blev delt ud i det varme vejr til de mange deltagere i Byfesten. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg forlader John Frandsen, og er ved at få en flødebolle i hovedet, da jeg er på vej forbi Friskolen i Hinnerups stand. Her kan børn og barnlige sjæle kaste en tennisbold mod en klovn, og hvis næsen rammes, så er gevinsten en flødebolle. En flødebolle som kastes retur, og som skal gribes, inden den kan spises.

Friskolen i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Friskolen i Hinnerup havde travlt med at styre flødebolleklovnen, så der var ikke tid til at tale med journalisten, for der var mange i kø til at prøve at kaste en tennisbold efter klovnen, og håbe på at få en flødebolle retur. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

På den anden side af Friskolen, der har Living4u en stand. Living4u huserer normalt i Foldby, og det er ikke vand, som bliver langet over disken i dag, men smagsprøver på, blandt andet, ananasrom, fortæller indehaver Claus Bräuner:

“Jeg troede egentlig ikke på, at ananasrom var noget, som vi kunne sælge, men da jeg først smagte det selv for tre dage siden, så kunne jeg godt se, at det kunne blive en sællert, og de handlende har taget godt i mod det, også her på pladsen,” forklarer Claus.

Hvorfor er du taget fra Foldby til Hinnerup i dag?

“Fordi vi synes, at det er vigtigt at forretningerne i Hinnerup og omegn holder sammen, så der bliver handlet lokalt. Vi vil også gerne vise, at vi er her, og at det forhåbentligt kan lokke nogen til Foldby for at købe ind hos os, og så er det dejligt, at se alle de glade mennesker her i dag,” siger Claus inden jeg går videre.

Claus Bräuner fra Living4You - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Hos Living4u var det ikke vand, der blev langet over disken, men smagsprøver på vin, øl og andre lækkerier, som forretningen i Foldby til daglig tilbyder, når de ikke har en stand til Byfesten. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

I min gåtur rundt blandt de mange boder og stande, så når jeg også om på torvet bagved bageren og herretøjsforretningen Claus Hvass. Her holder veteranbiler på en lang række. Det er medlemmer af Lilleåens Motorvenner, der har kørt deres flotte biler frem til skue. John Pedersen fra Søften er et af medlemmerne, og han har sin Triumph 250 med i dag.

Hvorfor viser I jeres biler frem i dag, John?

“Det gør vi, fordi vi gerne vil vise vores biler og hobby frem for andre, og så vil vi også gerne være nogle flere medlemmer og gerne yngre af slagsen. Heldigvis er der også kommet en hel del forbi og tale med os om vores biler. Vores klub handler om fællesskab, og vi mødes hver anden tirsdag i Grundfør, til hygge og køreture i sommerhalvåret, om vinteren kører vi ikke, der hygger vi og snakker om bilerne,” siger John Pedersen, inden han viser mig sin Triumph 250.

Veteran billeder fra oven - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lilleåens Motorvenner var tilstede på torvet med seks biler, og så havde en enkelt anden bilentusiast sin Buick fra 1967, som kan ses øverst til højre, og som var til salg til Byfesten. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Da jeg har sagt farvel til John og hans venner i Lilleåens Motorvenner, så møder jeg Claus Hvass i døren til hans tøjforretning af samme navn. Her er der mange mennesker stimlet sammen, for at  købe mange af de gode tilbud, som butikken har i anledningen af byfesten. Jeg finder selv tre skjorter og et par shorts, og mens Claus pakker det sammen til mig, så spørger jeg ham, hvad byfesten har af betydning for forretningen.

“I en by af Hinnerups størrelse, der er det vigtigt, at forretningerne og foreningerne indimellem står sammen og laver fest i byen. Denne gang er det handelsstandsforeningen, der står bag, og det støtter vi selvfølgelig op om. Jeg har ikke selv mulighed for at komme rundt og kigge på det hele endnu, men det jeg har set ved veteranbilerne og på loppemarkedet, at der er mange mennesker, så det virker til, at dagen er og bliver en stor succes,” siger Claus Hvass mens jeg betaler for tøjet, og går ud på parkeringspladsen foran forretningen. 

Claus Hvass - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Claus Hvass havde selv travlt til Byfesten, og han havde ikke selv tid til at gå rundt og nyde stemningen, men han kunne fornemme på kunderne, at der var gang i boderne rundt på de torve og pladser, hvor Byfesten bredte sig til. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

For som Claus Hvass sagde, så er der loppemarked på den normale parkeringsplads, hvor alle der har lyst, har kunnet få en bod, for at sælge tøj, glas, brugt tupperware eller legetøj. Der er i dagens anledning mange boder og mange besøgende. Her møder jeg Melissa Motzfeldt, som står og sælger tøj fra sin stand.

Melissa Motzfeldt - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Melissa stod og solgte brugt tøj for tyve kroner Per stykke tøj, og hun var ikke den eneste, der stod på loppemarkedet til Byfesten, der var mange andre, der havde valgt at bruge den varme lørdag til at sælge ting og sager hjemmefra. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Det bliver 20,- kroner,” siger hun til en kvinde, der lige har købt et par bukser fra Melissa, og som gerne vil fortælle, hvorfor hun har en stand på loppemarkedet:

“Jeg har en del tøj, derhjemme, som jeg ikke længere bruger, og så synes jeg, at det var en god mulighed for at sælge det her til Byfesten. Det hele koster 20,- kroner, og jeg sælger mere, nu hvor jeg har fået sat nogle prisskilte op,” siger Melissa grinende, inden jeg siger farvel til hende for at optage en video fra hele byfesten, som du kan se her i et lidt opskruet tempo:

Video: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.
Hvorfor journalister ikke kan få alt med i en artikel…
Når der skal reporteres fra en byfest eller andre festlige lejligheder, så er det nødvendigt for journalisten og afveje, hvad der skal med, og hvad der ikke kommer med i den endelige artikel.

I det her tilfælde, har Søften Nyt prøvet at tale med så mange som muligt, og referere fra det oplevede. Det betyder også, at nogle indslag bliver udeladt. Derfor er Line Falch danseskole ikke, med samt flere andre af de lokale foreninger og forretninger, som også var tilstede til Byfesten i Hinnerup.

Det betyder ikke, at de ikke er vigtige, men når en artikel skal skrives, så er der valg, der skal træffes, så du som læser også får en god oplevelse med artiklen.

I daglig tale hedder Handelstandsforeningen i Hinnerup – Hinnerup Handel – men navnet er ikke brugt her, da det for andre end lokale læsere kan være svært at gennemskue, men at de fleste ved eller har hørt om, hvad en handelstandsforening er.