Kunstneren Arnt Uhre udstiller fra den 10. februar i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek & Kulturhus, og Søften Nyt var med til en noget anderledes fernisering. En fernisering, hvor kunstneren, en præst, en sanger og en anden kunstmaler end Arnt Uhre også udstiller sine værker.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg havde af forventninger til den udstilling, som jeg skulle deltage i torsdag den 10. februar 2022. Jeg kendte ikke til Arnt Uhre i forvejen, men som jeg har kunnet læse mig til i Favrskov Bibliotekernes magasin, så er “Tro” et gennemgående tema i meget af det, som de arrangerer i løbet af foråret. Derfor spurgte jeg også bibliotekaren bag arrangementet, Birgit Stensgaard, om hvorfor de havde valgt Arnt Uhre til at komme og udstille.

“Tro er forårets tema, og hvad kunne være bedre end at finde en kunster, der maler religiøse motiver. Derfor fik jeg vores udstillingsudvalg her i huset, Allan Stockholm og Kristian Pødenpant Lund til at foreslå en kunstner, der maler religiøse motiver og som kunne udstille her. Det blev så Arnt Uhre, hvis værker vi fik lov til at vise frem. Til gengæld har han sammensat dagens program, og han har også selv valgt de værker, som er udstillet her i salen i dag,” siger Birgit inden hun skal byde velkommen til udstillingen.

Guds søn af Arnt Uhre - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Maleriet hedder “Guds Søn” og hvis du gerne vil have det op at hænge på væggen derhjemme, så er målene 100 x 80 centimeter, og det er det eneste maleri på udstilling som er til salg af Arnt Uhre. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Da Birgit har overstået velkomsten træder Arnt Uhre selv frem i forgrunden. Han lægger ud med at tale om tro og Gud. Hvorfor vi er her og at vi næsten skal se det som en treenighed i, at vi kan se (ur) skoven uden for vinduerne, at vi er i Uhresalen og at han hedder Uhre.

Det smiles der meget af blandt de 50 fremmødte.

“Den åndelige virkelighed er skjult for os, vi kan ikke se den, men den omfavner os. Jesus er meget vigtigt her. Han er mennesket medicin. Det at han blev ofret for dig og mig og at han besejrede døden for os, da han hang der på korset. Det må vi ikke glemme. Alle mine trosreflektioner har givet udslag i de billeder, som I kan se her i salen, og alle dem, som der ikke blev plads til. Troen har fulgt mig i mere end 30 år, og min kristne tro viser jeg i mine malerier,” fortæller Arnt Uhre til tilhørerne.

Jeg spørger en af de fremmødte, Susan Ogstrup fra Søften, hvorfor hun er med i dag?

“Det er fordi, at kunst interesserer mig, og specielt når jeg kan komme til at opleve kunstnere, som jeg ikke kender i forvejen. Jeg havde ikke hørt om Arnt Uhre, så det er spændende at komme til at opleve noget nyt. Der er tit nye udstillinger her i Uhresalen, så jeg kommer, så ofte det er muligt, og jeg har glædet mig til at se billederne i dag,” siger Susan, inden vi er kommet til det næste indslag i dagens program.

Arnt Uhre skal læse op fra biblen, hvorefter en ven, Diana Brønlund, vil fremføre en sang på grønlandsk og spille guitar til (du kan nederst i artiklen se en video fra fremførelsen), derefter var det en præst tur til at fortælle inden Arnt Uhre selv sluttede af, så der også blev tid for tilhørerne at gå rundt og kigge på det mange billeder, med et glas vin eller saft i hånden.

Arnt Uhre og Diana Brøndlund - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Diana Brønlund fortæller om sin tro på Gud, og hvorfor troen er vigtig, inden hun sang først en sang på dansk og derefter en på grønlandsk.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Den anden kunstner

Jeg bevæger mig selv rundt i salen, for at kigge på de mange malerier. De har en størrelse, så det ikke ville være nemt at hænge dem op i stuen derhjemme, men det gør også, at det er store malerier, med mange nuancer, farver og fortællinger som åbenbares for mine øjne. Både Arnt Uhres malerier, men også den anden kunstner som udstiller, Marc Pilgaard, som er inviteret med og har tre billeder hængende på den ene væg.

Jeg spørger ham, hvad det er, som jeg kan læse ud af hans malerier:

“Det her i midten, her ser du tre mennesker, som leder efter lyset. Det handler ikke om tro, men en søgen efter lys i et nordisk landskab, og så kan du selv stå og se, hvad du selv kan finde i billedet. Det til venstre handler om en indre kamp, som manden i billedet har med sig selv. Han bærer på noget, han bearbejder noget, han arbejder med noget og med sig selv. I det sidste bilede til højre, der ser du en mand, der sover. Det er dagen derpå, noget er sket, men lyset er på vej og de første stråler har ramt hans ansigt. Det er håbet, der stiger op over ham,” fortæller Marc Pilgaard inden jeg spørger ham om hans baggrund for at være her i dag.

Marc Pilgaards tre billeder - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Et foto giver ikke samme oplevelse, som at have muligheden for at være helt tæt på malerierne, og du har også muligheden for at se dem alle, da udstillingen varer indtil den 8. april 2022.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Jeg har malet i seks år, så jeg er stadig ret ny i mediet, men jeg har gået højt op i at tegne så langt tilbage jeg kan huske. Da jeg flyttede til Aarhus, da mødte jeg Arnt, og det er faktisk i hans gamle atelier i Jægergårdsgade, hvor jeg arbejder ud fra. Hans ånd er stadig i stedet, og jeg har fået mange råd, fif og vejledninger til, hvordan mit kunstneriske virke kan udvikle sig,” siger Marc.

Marc forklarer - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Marc Pilgaard giver sig god tid til at fortælle om sine malerier, sin baggrund og sit samarbejde med Arnt Uhre som gjorde, at han kunne udstille i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek & Kulturhus. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg går rundt og kigger på de mange værker, og jeg møder Arnt Uhre foran billedet af Jesus´ åbenbaring, maleriet hedder også Epifani, og viser Jesus, der træder frem fra lyset og ud til os.

Epifani af Arnt Uhre - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Arnt Uhre forklarer, at billedet skal vise, at Jesus trækker et forhæng til side, og træder ud mod os. Jesus kommer med lyset, giver os troen og kærligheden til Gud. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

“Tro er et ømtåleligt emne, men jeg mener, at det må ikke blive for kedeligt. Det er vigtigt for mig at sætte troen på plads i mit liv og de ord jeg læser omsætter jeg til billeder i mine malerier. Nogle griber troen og andre lader være. Troen på Gud er som soldaten, der indkaldes til slagmarken. Han kan ikke gøre modstand. Det kan vi heller ikke overfor Gud. Han vil os det kun godt, men han kræver at vi følger ham,” siger Arnt Uhre, inden vi bliver afbrudt af en herre, der gerne vil have en snak og et billede af kunstneren.

Allan Stockholm og Arnt Uhre - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Allan Stockholm (tv) fra Hinnerup har kendt Arnt Uhre siden 1980´erne i kunstneriske sammenhænge, og Allan har været med til at få Arnt Uhre til at udstille i Uhresalen i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Jeg følger billederne rundt i salen, og møder Birgit Stensgaard igen ved udgangen, og jeg spørger hende til, hvad hun har oplevet i dag.

“Det har været en hel unik dag. Det er altid spændende at opleve noget uventet, og det må man sige, at ferniseringen har været. Arnt Uhre fik en ramme, og den har han udfyldt mere end vi regnede med. Rummeligheden skal være der, så vi alle kan gøre tingene forskelligt og vi kan opleve ting forskelligt. Det er vigtigt, så jeg synes også, at det har været en spændende fernisering, med punkter og indslag i programmet, som jeg ikke lige havde regnet med.

Jeg går fra Uhresalen med nogle nye oplevelser, men også opvakt af de mange kunstværker, som jeg har kigget på og talt med kunstnerne om. En spændende udstilling, som er lidt mere givende, end jeg havde regnet med, sammen med en meget anderledes fernisering, end jeg havde troet på, inden jeg kom.

Malerierne er udstillet i Uhresalen på Hinnerup Bibliotek & Kulturhus frem til den 8. april. Der er gratis adgang i salen, men der kan være enkelte lukkedage, når der er andre aktiviteter i Uhresalen.

Her kan du se en video af Arnt Uhre, der læser et tekststykke fra biblen, og derefter synger Diana Brøndlund på grønlandsk: