Vi skriver den 16. november, det betyder, at der er kommunal- og regionsrådsvalg i hele Danmark, og Søften Nyt har besøgt det lokale valgsted i Søften, for at tale med de valgtilforordnede, borgerne og borgmester Nils Borring.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Jeg kommer gående til valgstedet i Søften, på vejen op til SKIC (Søften Kultur- og Idrætscenter, red.) hænger valgplakaterne fra de forskellige kandidater stadig i lygtepælene, selvom de ser lidt slidte ud efter en lang valgkamp på denne grå efterårsdag.

Selvom det stadig er formiddag denne tredje tirsdag i november, hvor der er kommunal- region- og ældrerådsvalg, så er der en jævn strøm af mennesker på vej til og fra valgstedet i Søften.

Jeg møder Karl Emil Pedersen, som allerede har været inde og stemme. Han vil gerne tale med Søften Nyt, bare jeg lover, at jeg ikke tager et billede af ham:

“Jeg har stemt, og jeg håber at min stemme gør noget godt for den kandidat, som jeg har stemt på. Dog har jeg det også sådan, at i morgen, så er kandidaterne nok ligeglade med min stemme, for så er valget overstået, men stemme skal vi huske, det er vigtigt,” siger Karl Emil Pedersen.

Inden for hilser jeg selv på flere lokale søftenborgere, inden jeg finder Thomas Storm, som både er kandidat til byrådet, men også valgstyreformand på valgstedet i Søften. Som journalist skal jeg have lov til at færdes i valglokalet, og han giver mig også lov til at være der, nu hvor jeg i første omgang ikke var der for at stemme.

Thomas Storm er Valgstyreformand - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Thomas Storm står endnu engang som formand for valghandlingen i Søften, og han og de andre valgtilforordnede har gjort alt, hvad de kan, for at valget er sikkert, trygt og med god plads til borgerne. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Thomas Storm, her tre timer inde i valghandlingen, hvordan er stemningen blandt de borgere, som du har talt med?

“Den er rigtig god, de føler sig trygge her, og vi har også sørget for at holde god afstand, og at der er plads nok ved ind- og udgang til valgstedet. Der er mange muligheder for at spritte sine hænder af, både før og efter valghandlingen, og da vi åbnede i morges, da stod de første vælgere allerede med god afstand til hinanden. Så alle er gode til at passe på hinanden, så vi kan have et sikkert og trygt valg,” siger Thomas Storm, mens jeg trækker ham med hen til den seddel, der viser, hvor mange, der stemmer i Søften.

“Der er 2308 vælgere i Søften, det er cirka 180 mere end ved sidste valg, og 141 af dem har brevstemt i forvejen. Vi når nok ikke op på, at alle stemmer, men stemmeprocenten er allerede her klokken 11:00 højere, end hvad den var til sidste valg, så jeg håber på, at der er rigtigt mange, der kommer forbi og afgiver deres stemme resten af dagen,” siger Thomas.

Foreløbigt afstemningsprocent klokken 11 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Her kan du se valgafstemningen i løbet af dagen i 2017, og hvad det er klokken 11:00 den 16. november 2021. Afstemningsprocenten ligger allerede højere end sidst. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Valghallen
Jeg går ind i valglokalet, eller rettere valghallen, for det er i hal 2 i SKIC, at valget denne dag afholdes. Ved indgangen står der flere af de kandidater, som Søften Nyt har interviewet forud for valget. Steen Thomasen, Charlotte Green og ved et af vagbordene sidder Gitte Lynderup Lauritsen. De er ligesom Thomas Storm, alle valgtilforordnede eller valgstyrere. De hilser alle og siger ´Hej Anders`, også selvom de står og taler med andre lokale, de kender fra Søften.

Borgmester i Favrskov Kommune, Nils Borring, er her også, han står og taler med kommunens egne folk, og ved det andet bord sidder to kvinder, der styrer dagens tredje valg – valget til Ældrerådet. De har en lille pause mellem to vælgere, så jeg stiller mig hen til bordet og spørger til, hvorfor valget til Ældrerådet er vigtigt:

“Ældrerådets fornemste opgave er, at vi udtaler os og forholder os til alle de sager, der har med de ældre i kommunen at gøre. Du skal være 60 år for at kunne stemme til Ældrerådet (læs mere om Ældrerådet i Favrskov Kommune her), og der er 13 kandidater at stemme på til dette valg. Ældrerådet tager også selv emner op, uden at det kommer fra byrådet, og vi har haft flere temaer omkring demens, ældreboliger og visitation siden sidste valg. Vi har et godt samarbejde med forvaltningen og politikerne og vi er en vigtig stemme for de ældre i Favrskov Kommune, og du må gerne komme og skrive en artikel om os, når valget er overstået, ” forklarer Annegrethe Løkke Nielsen, som er medlem af Ældrerådet og selv stiller op igen.

Annegrethe Løkke Nielsen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Annegrethe Løkke Nielsen og hendes kollega sørger for at valget til Ældrerådet foregår efter forskrifterne. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Jeg har fået en aftale om at lave et kort interview med borgmesteren, og mens jeg står og venter på ham uden for valglokalet, så møder jeg Stine og Henrik Povlsen, der gerne vil udtale sig til Søften Nyt om, hvorfor de stemmer:

“Det er vores borgerpligt kort fortalt. Det er vigtigt at vi husker at stemme, og du kan ikke tillade dig at sidde og brokke eller glæde dig over, hvad der sker politisk i din kommune, hvis du ikke husker at bruge din egen stemme. Det kan godt være, at Henrik og jeg ikke er alt for politisk anlagte, men vi mener begge to, at det er vores pligt som borger, at stemme til hvert valg,” siger Stine Povlsen, mens Henrik ikke vil udtale sig, da han er helt enig med Stine.

Henrik og Stine Povlsen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Stine og Henrik Povlsen stemmer altid, når der er valg, for dem er det en borgerpligt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Jeg siger farvel til dem begge to, mens Nils Borring får tid til tale om dagens valghandling.

Nils Borring, hvad betyder en valgdag for dig?

“En valgdag er en festdag, men det er også en glædens og en sorgens dag. Vi ved, at der er nogen, der stopper i byrådet af egen fri vilje, men der vil også være nogen, der ikke får deres drømme opfyldt og de skal sige farvel til et hverv, som de holder rigtigt meget af. Jeg synes ikke, at det er så rart, når jeg på valgaftenen står og læser op, hvem der er kommet ind og hvem der ikke er, og kan se skuffelsen malet i ansigtet på nogle. Eller er det demokratiets festdag, og det skal vi markere og holde højtideligt. Vi tager pænere tøj på end normalt fordi det er en festdag. Så er valgdagen også meget speciel for mig selv. Jeg er vel den, der har mest på spil, for borgmesterposten er også et mere end fuldtidsarbejde for mig, og hvis jeg ikke bliver valgt, så skal jeg tilbage til lærergerningen. Jeg holder meget af at være borgmester, så det giver da også mig kriller i maven på valgdagen, da jeg ikke ved, hvad den bringer,” siger Nils Borring, inden jeg spørger ham om valgdeltagelsen har en betydning for ham.

Birgit, Søren, Søren og Nils - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Borgmester Nils Borring får en snak med regionsrådskandidat, Birgit Christensen og Søren Gormsen og Søren Vestergaard, der sørger for at alt det tekniske omkring valget fungerer. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

“Jeg håber altid på en høj valgdeltagelse, så vi er med til at sige, at de som er valgt ind i byrådet, de sidder på et solidt mandat fra vælgerne. Jeg håber, at borgerne tager det til sig med at stemme personligt. Det betyder noget, at dem, der er valgt ind har en del egne stemmer bag sig, og at de føler, at det er et positivt tilvalg af dem og ikke kun via deres parti. Jeg er mere bekymret for de cirka 30%, der ikke stemmer, når de har muligheden for det. For vi i byrådet sidder og træffer store beslutninger om de ting, der betyder noget for dig og mig,” forklarer Nils Borring, inden han skal hilse på flere af de valgtilforordnede, der holder en pause i valghandlingen, men jeg når et sidste spørgsmål inden vi må sige tak for i dag:

Hvorfor besøger du egentlig alle afstemningssteder i Favrskov Kommune?

“Det gør jeg for at vise respekt for de mennesker, der bruger en hel dag og aften på at være valgtilforordnet. Jeg prøver at vise, at jeg har en stor interesse for dem og gerne vil sige tak, og så er det også spændende at være ude og møde vælgerne. Vise vælgerne, at jeg er borgmester for alle borgerne i Favrskov Kommune, og ikke kun for dem, der har stemt på mig og mit parti. Jeg kan se på sociale medier, at det ikke er alle, der er lige glade for mig, men det tager jeg med et smil,” siger Nils Borring.

Valgfest i Hammel
Jeg får lov til at gå ind i det lokale, hvor de valgtilforordnede kan holde pause i løbet af dagen, og her møder jeg Bo Aarup Jensen fra Hinnerup, der er blevet kaldt til Søften for at være valgtilforordnet. Bo er socialdemokrat, og vi taler om at de fleste valgtilforordnede alle er medlemmer af et parti, for det har byrådet besluttet at de i første omgang udpegede valgtilforordnede skal være. Jeg er egentlig lidt mere interesseret i, hvorfor han vil bruge en hel dag og aften af sit liv på valghandlingen.

Bodil Jensen, Charlotte Green og Bo Aarup Hansen - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Pause skal der til som valgtilforordnet, her er det Bodil Jensen, Charlotte Green og Bo Aarup Hansen, der får en pause fra arbejdet, de er på fra 07 til senere end 22 tirsdag den 22. november, så de er der mange timer på valgdagen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

“Jeg har fået en plads her i Søften, fordi jeg er politisk og demokratisk engageret, og i dag er det demokratiets festdag i bund og grund. En del af demokratiet er med- og borgeransvar, og demokratiet er noget af det vigtigste vi har som borgere i Danmark, og hvis jeg kan hjælpe med til at styrke demokratiet på valgdagen, så stiller jeg gerne op. Jeg har allerede brevstemt, så jeg er her for at vejlede og hjælpe borgerne, hvis de har brug for hjælp,” siger Bo Aarup Hansen inden han vender tilbage til sin pause og jeg siger tak for hjælpen til artiklen.

På vej ud møder jeg Steen Thomasen, som er interesseret i om Søften Nyt kommer til valgfest i Hammel tirsdag aften for at følge valgresultatet helt tæt på og skriver om det, og det bliver vi enige om, at det nok er en god idé, så I læsere i morgen kan opleve, hvordan det har været at følge demokratiet helt tæt på til dette års kommunal-, region- og Ældrerådsvalg fra valgfesten i Inside i Hammel.