Genbrugspladserne i Favrskov Kommune er godt besøgt af borgerne, men Favrskov Forsyning vil gerne have os alle til at sortere vores affald og genbrugsmaterialer endnu bedre, derfor siger de nu farvel til ´Småt brændbart` og goddag til ´rest efter sortering`.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Jeg er på vej til genbrugspladsen i Hinnerup på Fanøvej, og forinden har jeg fået at vide at en af de flittigst brugte containere på genbrugspladsen har fået et nyt navn og en ny funktion. Det hedder ikke længere ´Småt brændbart` men nu ´rest efter sortering`.

Rest efter sortering - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Før hed det ´Småt brændbart`- nu skal vi vende os til at sortere bedre, og derfor hedder det nu ´Rest efter sortering`. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Hvorfor det har skiftet navn, ja det spørger jeg tre medarbejdere hos Favrskov Forsyning om, så de kan fortælle mig og dig lidt mere om, hvorfor vi som borgere i kommunen skal være bedre til at sortere det affald og de genbrugsmaterialer, som vi afleverer på pladsen i Hinnerup, og på de andre genbrugspladser i Hadsten, Hammel og Hvorslev i Favrskov Kommune.

Denne eftermiddag er der gang i genbrugspladsen, der er en jævn trafik af biler med og uden trailere, der kører ind for at aflevere deres materialer, og de personer, der arbejder på pladsen, hjælper og vejleder de mange mennesker, der kommer forbi.

Bedre sortering hjemmefra

Jeg har selv taget en gennemsigtigt plasticpose med materialer, som jeg normalt ville ligge i den tidligere ´Småt brændbart´ container, for at få en vejledning i, om jeg nu også husker at sortere familiens restaffald korrekt.

Lars Bracht Andersen, der er projektvejleder hos Favrskov Forsyning, står ved den tidligere ´Småt brændbart´ container, og venter på mig for at forklare ændringerne på genbrugspladsen.

Lars og sidste stop - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Lars Bracht Andersen fra Favrskov Forsyning ligger meget vægt på, at borgerne fremover skal huske at sortere deres affald bedre, så flere genbrugsmaterialer kommer i de rigtige containere.
Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Hvad er forskellen på ´Småt brændbart´ og ´Rest efter sortering´ kategorien, eller rettere sagt fraktionen, som I kalder det, Lars?

“Hvis du ser på de mange trailere, der kommer ind på pladsen. Så er det meste af det, der bliver afleveret, i den kategori, som vi før kaldte for ´Småt brændbar´.

Hvis borgeren ser en stor og fin container, der hedder ´småt brændbart´, så tænker han eller hun at ´det er bare super, jeg smider det deri´. Når vi fremover kaldet det ´rest efter sortering, så får vi sendt et signal om, at det du lægger i den container, det er resterne efter du har besøgt alle de andre genbrugscontainere på pladsen. Så alt, hvad der kan genanvendes, det bliver genanvendt, så den lille slat der er tilbage, kan bruges til energi og varme på Hammel Fjernvarme anlæg,” siger Lars.

Dennis Bach Fuursted, der er genbrugsvejleder hos Favrskov Forsyning, nikker til Lars´ ord og tilføjer:

“Der er rigtigt mange folk, der kommer med deres affald i gennemsigtige plasticposer, som den du selv har med, de smider det hele op i containeren uden at tænke over, at selve plasticposen også kan genanvendes. Derfor minder vi hele tiden folk om, at de skal tømme deres rester direkte i containeren, og derefter lægge den tomme pose i de stativer, hvor det er meningen at plasticposerne skal i,” fortæller Dennis.

Han går selv i gang med at tømme indholdet af den pose, som jeg har med, og inden den bliver sorteret forklarer han, hvorfor det er så vigtigt, at vi husker at sortere det hele korrekt hjemmefra.

“Folk tænker desværre ikke over, at jo mere vi kan genanvende, jo mindre ressourcer skal vi tage fra naturen. Vi vil gerne have folk til at tænke lidt mere over det, så vi samtidigt får en bedre sortering af alle de materialer, vi får ind på pladserne i Favrskov Kommune,” siger Dennis.

Sune og en bøjle - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
En plasticbøjle skal lægges i ´Hård plast` fraktionen fortæller Sune, og metallet bør pilles af inden det lægges til genbrug. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Legoklodsen
Lars giver et eksempel med en legoklods, som er lavet af plastic, og ikke har noget at gøre ´rest efter sortering´ containeren.

“En legoklods bør slet ikke komme på genbrugspladsen, og hvis den gør, så skal den i en af de containere, hvor borgerene kan forære ting væk til genbrugsbutikkerne, så andre kan få glæde af den, men hvis den er i stykker, så skal den faktisk i ´hård plast´ fraktionen,” siger Lars, inden Dennis tager legoklodsen frem igen:

“Legoklodsen er et super godt eksempel, på noget, der kan og skal sorteres bedre. Så vi kan sortere vores genbrugsmaterialer meget bedre, så det er så lidt som overhovedet muligt, der bliver lagt i ´rest efter sortering´ containeren. Vi kan ikke undgå, at der er noget, der skal brændes af og omdannes til energi, men erfaringer fra andre genbrugspladser viser, at mere end 50% af det, som før kom i ´småt brændbart´ nu kan sorteres yderligere, og blive bedre genanvendt,” forklarer Dennis.

Nogle bliver sure
Sune Branick Petersen, der er fagkoordinator hos Favrskov Forsyning, har lige gået en tur rundt på pladsen, for at se, om alt er som det skal være, og han har også lige hjulpet et ældre ægtepar, men at få læsset materialer af deres trailer.

“Vi oplever heldigvis, at de fleste sorterer alt det de kan hjemmefra, det er de få, meget få, der er ligeglade og ødelægger det for de mange, og skaber ekstra og unødigt arbejde for medarbejderne. Heldigvis kommer vi langt med pædagogik, og at vi taler ordentligt til de borgere, der kommer her på pladsen. Samtalen og vejledningen er meget vigtig for os,” siger Sune, inden Dennis tager over med et eksempel på, hvad der kan gå galt, men med den rette vejledning, så forstår brugerne af pladsen, at de skal sortere bedre hjemmefra.

“Der var en borger, han kastede bevidst det meste af det han havde med i ´småt brændbart´, jeg talte med ham, og han var fuldstændig ligeglad. Bagefter tog jeg en pose op, og der var et navn på. Vi tog kontakt til ham, og fortalte at han blev nødt til at rette sig efter den vejledning han fik. Bagefter er han vendt tilbage igen, og han har fortalt os, at efter han er begyndt at sortere, så sparer han meget tid på genbrugspladsen, så det er en meget positiv historie, når vi taler ordentligt til hinanden, og forklarer vigtigheden i genanvendelse,” forklarer Dennis.

Sune og Dennis - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Sune og Dennis står altid klar med at hjælpe og vejlede brugerne af genbrugspladserne i Favrskov Kommune. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Genanvendelsesmål, flamingo og nedgravning
På nationalt plan har vi i Danmark et mål med, at vi alle sammen snarligt skal i gang med at sortere vores affald og genbrugsmaterialer i 10 forskellige fraktioner. Lars forklarer, at det ikke er nok, for på EU plan er der sat nogle høje krav til genanvendelsen af materialerne:

“EU har besluttet at alle medlemslande skal genanvende 65% af vores affald fra 2035, det kan kun lade sig gøre, hvis alle genbrugspladserne også kommer med, ellers kan målet ikke nås. Der er økonomi i det her, for det er ikke billigt bare at brænde affald af, og ressourcemæssigt er der rigtigt meget af et vi brænder af i dag, der kan genanvendess, så vi bruger færre ressourcer fra naturen, så vi borgere skal huske at genanvende korrekt,” siger Lars.

Jeg spørger derfor også omkring, om der er andet nyt på genbrugspladsen og om der er andre tiltag på vej.

“Vi har her på pladserne i Favrskov faktisk flere og flere, der spørger til, om ikke flamingo kan blive sorteret i en container for sig, så det arbejder vi på at lave en løsning på. Vi er rigtigt glade for de forslag, som vi modtager fra brugerne, for så udvikler vi os også på genbrugspladserne” siger Sune inden Lars tager over igen:

“Tilsvarende, så har vi lavet den fraktion om, der før hed deponi. Nu hedder den ´Til nedgravning´. Det er ikke kun Favrskov Forsyning, der har gjort det, det er på nationalt plan. Det er for at sende et signal til borgerne om, hvad der sker med det affald, som kommer i den fraktion. Derfor er det også vigtigt, at vi er bedre til at sortere, så det er mindst muligt, der bliver gravet ned under kontrollerede forhold,” siger Lars.

Dennis begynder at sortere indholdet fra min medbragte pose, for at vise, hvad der er rigtigt og forkert sorteret, så jeg også fremover kan lære, at sortere korrekt, inden jeg smider resten af affaldet i ´rest efter sortering`. Ret hurtigt finder vi sammen ud af, at jeg også har noget at lære omkring at lægge materialerne i den rigtige container, og rengøre det hårde plast korrekt, det kan du se med om i denne video:

Se Lars forklare, hvorfor det ikke længere hedder ´Småt brændbart`, og se Dennis sortere.
Jeg beklager den dårlige lyd indimellem på videoen.

Jeg pakker min pizzabakke og manglende rengjort plast sammen igen, og lægger i den medbragte gennemsigtige plasticpose, jeg havde med hjemmefra, men inden jeg forlader pladsen, og så spørger jeg til, hvordan det egentligt er at arbejde på en genbrugsplads i Favrskov Kommune.

“Det er virkeligt et dejligt job, jeg er uddannet inden for noget andet, og jeg havde egentlig kun regnet med at skulle være her et par år, inden jeg ville prøve noget andet, men jeg kan sagtens se mig selv arbejde her resten af livet. Jeg møder så mange herlige mennesker, og jeg hører så mange gode historier, for der er heldigvis tid til, at tale sammen med folk og vejlede dem korrekt. Min jobtitel er genbrugsvejleder, og jeg er glad for at kunne hjælpe andre med at komme af med deres affald,” siger Dennis inden Sune har en afsluttende bemærkning:

“Jeg har været her i otte år i forskellige jobfunktioner, og jeg har et arbejde, der udvikler sig hele tiden, hvilket jeg er meget glad for. Det betyder meget for mig, at se glade ansigter, både medarbejdere og brugere, og at kunne hjælpe dem med at sortere deres affald og materialer, så vi bliver bedre til at genanvende, det vi ikke har brug for længere,” siger Sune, inden jeg siger pænt farvel til Lars, Dennis og Sune, og begiver mig hjem til Søften lidt klogere på, hvordan jeg også skal sortere mit affald og materialer bedre, og kun lægge meget lidt i ´rest efter sortering`.

Pose med rester - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Pose med de rester, som ikke skal på genbrugspladsen, men i stedet i egen affaldspose derhjemme. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.