Fodboldskolen i SGF Fodbold var i 2021 en kæmpe succes, læs med her når Thomas Bak, sammen med andre frivillige, fortæller hvordan hele forløbet med de 182 deltagere og en ny samarbejdspartner i DGI har været i uge 31.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Der er nu gået et par uger efter at SGF Fodboldafdeling sluttede dette års fodboldskole. I alle de andre år, hvor fodboldskolen har været afholdt, var det igen i 2021 også i den sidste uge af skolernes sommerferie, at 182 spillere og mere end 25 frivillige deltog på banerne ved klubhuset på Neptunvej i Søften.

Jeg har mødtes med Thomas Bak, der er ansvarlig for fodboldskolen i fodboldafdelingen i SGF Fodbold, og så har jeg under fodboldskole forløbet i uge 31 talt med de frivillige om deres oplevelser.

Thomas Bak, gik fodboldskolen i version 2021, som I gerne ville?

Ja, det må jeg sige, der er altid udfordringer, når så mange børn og unge er samlet på en gang, men vi havde heldigvis i år sørget for, at der var lidt flere hænder til de 182 deltagere på fodboldskolen. Jeg er stadig helt høj over alle de piger, det også er lykkedes at få med, vi kom op på 62 deltagere, og det er også lykkes i år at få flere kvindelige trænere til at hjælpe til,” fortæller Thomas inden han siger mere om, hvad der måske skal laves om til version 2022, som han allerede er sikker på bliver til noget.

“Nu hvor vi skiftede fra DBU til DGI som samarbejdspartner, så var der flere ting, der blev lagt over til os selv. Fx træningsøvelserne, der skal vi være lidt mere skarpe i forberedelsen, men det har vi talt om, så det kommer der også mere styr på. Så kan jeg også se nu, at vi mangler et par frivillige hænder mere til at hjælpe os med at servere maden og rydde op efter det hver dag til frokost. Der vil jeg søge efter et par seniorer eller efterlønnere, som kan komme og hjælpe hver dag i de fem dage, så jeg kan frigive nogle hænder til noget andet,” siger Thomas.

Thomas Bak øser mad op - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Selvom Thomas Bak har mange andre opgaver på fodboldskolen, så skal der også hjælpes med at servere mad for de sultne spillere og frivillige. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Han er meget stolt over, at arrangementet lykkedes så godt, og at klubben kunne skabe nogle gode rammer for de 182 deltagere, selvom SGF Fodbold egentlig havde sat et maximum antal på 150, men ifølge Thomas blev tilmeldingerne ved med at vælte ind.

“Vi har været rigtigt mange i år, men det er svært at sige nej, og vi havde også enkelte som tog hjem fra ferie, og kom og deltog fra onsdag af, simpelthen fordi de savnede at være med i fællesskabet omkring fodboldskolen. Det tager jeg som et stort cadeau til klubben og det vi står for,” siger Thomas.

De frivillige
En fodboldskole i Søften med så mange deltagere kan ikke drives uden frivillige, og i løbet af de fem dage i uge 31 har der været næsten 30 forskellige frivillige trænere og hjælpere med til at få arrangementet til at kunne fungere.

“Fodboldskolen ville ikke været noget uden alle de frivillige. Foruden mig selv, så hjælper min kone, Anita, og for første gang i et stykke tid har Casper Andreasen ikke kunnet være her om dagen, fordi han har fået nyt arbejde, men han har arbejdet i kulissen hele sommeren, og kom også om aftenen i uge 31 og hjalp til med at forberede næste dag. I stedet for Casper, så trådte Thomas Nygård til som hjælper, og han har udfyldt alle de små og store praktiske opgaver i løbet af dagen, som jeg ikke har kunnet nå,” siger Thomas Bak.

Thomas Nygaard - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Thomas Nygaard har rigtigt mange opgaver på fodboldskolen, han hjælper de små, serverer mad, ordner bolde, frugt, vand og slik til spillerne, og rydder op når spillerne hver dag er gået hjem. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

For Thomas Nygaard har det været naturligt, at kunne træde til, da han til daglig også er træner i klubben, og bruger en del af sin fritid i fodboldafdelingen.

“Jeg har været glad for at kunne hjælpe, min tid på fodboldskolen er gået med at sørge for, at maden var der. At der var bolde til spillerne, vand og frugt, og at der kunne købes slik i boden i pauserne. Jeg har også hjulpet de mindste spillere, og med at holde styr på dem, så de ikke var alt for mange andre steder, når de skulle træne fodbold, siger en smilende Thomas Nygaard, inden han sender stafetten tilbage til Thomas Bak.

“Det er ikke kun de frivillige, som vi kan se, der træner børnene, vi har også fået en stor hjælp fra, blandt andet, Inger og Kjeld Eskildsen, som hver dag har lavet 150 slikposer til fodboldskolen, hvor spillerne har kunnet købe slik og andre sager. Jeg fik igen i år overtalt min egen kone, Anita, til at hjælpe til, og hun har været reservemor for flere af de yngste, når de har haft brug for et plaster eller trøst, og så har hun hjulpet til i klubhuset hver dag hele dagen,” siger Thomas.

Anita, Hvorfor bruger du en uge af din ferie på at være reservemor på fodboldskolen?

Hun griner lidt, da jeg spørger hende, for som hun siger, så burde det være åbenlyst selv for en journalist, hvorfor hun hjælper til på fodboldskolen:

“Jeg kan godt lide at være sammen med børnene, og så er min mand her og begge mine drenge. Jeg ser dem ikke meget i løbet af dagen, men vi er her alle fire sammen. Samtidigt så giver det mig selv rigtigt meget, at se alle de spillere og frivillige være glad, og at jeg selv kan lave noget frivilligt arbejde samtidigt, det betyder meget for mig,” siger Anita Dynd Bak.

Anita hjælper med salater - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Anita Dynd Bak udstråler glæde og smil, også selv om det skal gå stærkt, når hun skal hjælpe 200 spillere og trænere med at få frokost de fem dage på fodboldskolen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Hvad er det, som det giver dig at være med som frivillig?

“Den her blæksprutterolle eller reservemor, kan du også kalde det, hvor jeg kan tage mig af børene, hvis de kommer til skade og hjælpe dem. Jeg har også lavet et kreaværksted for de yngste, hvis de har brug for et pusterum fra fodbolden. Hvis det nu er første gang, at de er med på fodboldskole, og de savner deres forældre, så kan jeg hjælpe og støtte dem. De kommer så ind til mig, og maler på sten eller spiller et spil indtil de er klar til at give den en skalle på fodboldbanen igen,” siger Anita, som indimellem også træder ind og hjælper som dommer, da hun har taget certifikat som fodbolddommer.

Ude på banerne er de frivillige trænere i gang, og Rikke Carstens er en af dem, som har været med som træner før, men som igen har tilbudt sin hjælp på fodboldskolen. Hun træner de yngste piger, og har indimellem sin sag for, men finder også en god hjælp fra Anita, når nogle af de yngste har brug for en pause.

Rikke Carstens Fodboldskole - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Rikke kan godt mærke, at det er hårdt at træne en stor gruppe 6 – 10-årige, men den glæde hun oplever fra de unge spillere gør, at hun ikke kan lade være med at hjælpe og være med i fællesskabet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

“Jeg er træner for de små piger fra 6 – 10 år, og det er gået meget godt. Vi har leget rimeligt meget, og jeg har skullet bruge noget tid på at finde ud af, hvor de er i niveau. Hvem der kendte hinanden i forvejen og også sørge for at nye relationer kunne opbygges, så de blev gode til at spille sammen. Jeg har haft et godt samarbejde med Anita om kreaværkstedet, så nogle af spillerne har kunne gå derhen, når de har haft brug for at tænke på andet end fodbold. Jeg nyder selv at være her, og det er sjovt at være med til noget i en klub, hvor jeg selv spiller på Jyllandsserie til daglig, så kan jeg også give noget tilbage til klubben som frivillig. Jeg kan selv huske, da jeg havde den samme alder, og oplevede glæden ved fodbold, det er en dejlig følelse at kunne være med til at give videre,” siger Rikke, inden hun løber ud på banerne igen.

Julian Lübker på 17 er igang på en banen tæt på, han blæser i fløjten for det er tid til en vand og frugtpause for det hold han træner, og så har han også et par minutter til at tale om hans oplevelse på fodboldskolen.

“Det er virkeligt sjovt at være med, og så er jeg her samtidigt med mine venner fra mit eget fodboldhold, hvor vi er fem, der har valgt at deltage som frivillige trænere og hjælper til. Jeg synes, at det er fint, at bruge en uges ferie her, for jeg lærer også meget af det selv, og så gør det mig også selv glad, at jeg kan lære andre at spille fodbold og være en del af fællesskabet i fodboldafdelingen,” siger Julian Lübker, inden en af spillerne kommer og beder om hjælp fra ham, og han må videre med trænergerningen.

Julian Lübker - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Julian Lübker har nydt at bruge en uge af sin ferie på at være frivillig træner, sammen med flere af sine venner, de føler alle, at de giver noget tilbage til klubben, når de hjælper. Foto. Anders Godtfred-Rasmussen.

Lidt derfra står Mark Laigaard, som er nyt medlem af bestyrelsen i SGF fodbold, men samtidigt også er sponsor for fodboldskolen, da han giver pizzaer til alle på fodboldskolens sidste dag.

Hvorfor er du med i SGF fodboldafdeling, Mark?

“Det er fordi, at jeg ikke kan lade være. Når jeg kan se nogen, der mangler en hånd og kræfter til en opgave, så slår jeg til. Så det er forklaringen. Jeg har selv tre børn, der kommer til at være på fodboldanlægget de næste mange år, så hvis jeg kan give noget til klubben og gøre deres rammer og hverdag bedre, så vil jeg gerne det. Der er masser af gode frivillige kræfter omkring os, og det bedste af det hele er, at vi er en del af et stort fællesskab, som du også så godt talte om til Skt. Hans fejringen. Det er stærkt, og det vil jeg, min familie og Mozami (det firma han arbejder for, red.) gerne støtte op omkring,” forklarer Mark.

Mozami og Mark Laigaard er ikke den eneste sponsor, som får en fodboldskole til at løbe rundt foruden spillernes deltagergebyr. SGF Fodbold har sørget for at have sponsorer inde over arrangementet hver eneste dag, og det er alle lokale virksomheder, som er gode til at støtte op og hjælpe. XL Byg var forbi med juice en dag, en anden var det EDC, der kom forbi med gaver, og Gert Nielsen fra John Frandsen, som også har lavet et sponsporat med SGF Venner, kom forbi fodboldskolen, for at se, hvordan det stod til:

“Det er dejligt at se alle de glade ansigter på spillere og frivillige. Det er super godt for de unge, at der bliver lavet aktiviteter som fodboldskoler og stævner, og det vil vi gerne støtte op om. Fordi det er super godt for de unge, at have noget at lave i fritiden, og jo flere tilbud der er for de unge mennesker, jo mere attraktivt er det for forældrene at bosætte sig i området, og her kommer vi fra John Frandsen jo ind med boligkøb og -salg,” siger en smilende Gert Nielsen, som også selv har valgt at bosætte sig i Søften.

Foruden ejendomsmæglere og et lokalt byggemarked, så har den lokale Rema 1000 også været sponsor på fodboldskolen, og Christian Møller fra Rema 1000 indvilgede om torsdagen i at skulle stå for opvarmningen af de mange børn og trænere, og det skulle foregå med en appelsin til hver spiller og frivillig, og så skulle Christian stå for opvarmningen og lave tricks med appelsinen…resultatet kan du se her:

DGI og EM trøjerne
Fodboldafdelingen i SGF valgte i 2021 at indgå en aftale med DGI om afvikling af fodboldskolen i stedet for det lange samarbejde med DBU, som fodboldskolen indtil nu har hørt under, men ifølge Helle Bluhm fra DGI og Thomas Bak fra SGF Fodbold, så har ingen af parterne fortrudt det, og de håber begge at til fodboldskolen i 2022 kommer der også til at stå DGI på trøjerne.

“Vi arrangerer fodboldskole for at gøre børn og voksne glade, og det kan jeg også ved selvsyn se her i Søften, det er en kæmpe succes, også selvom det ligger i den sidste uge i sommerferien,” siger Helle Bluhm, der er fodboldskole koordinator i DGI i Østjylland, hun fortsætter med at fortælle om forskellene mellem DGI og DBU.

“I vores regi er det lidt mere frit, vi forlanger ikke, at der skal komme trænere udefra, men er rigtigt glade for, at alle de trænere og frivillige, der bruges, er fra egen klub. Det giver også et skub til spillerne, at de kan se at det er trænere og frivillige fra klubben, og tilskynder dem til en dag at melde sig som frivillig og træner en dag. Det giver værdi for alle parter,” siger Helle.

Thomas og Helle - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Thomas Bak og Helle Bluhm har begge brugt mange timer, for at få fodboldskolen op at stå i Søften, og for Helles vedkommen i resten af Østjylland, da hun er DGIs´ fodboldskolerepræsentant i området. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Hun forklarer også, at fx det indslag som SGF Fodbold har lavet omkring EM fodboldtrøjer, også er noget som klubberne står frit for at lave:

“Vi har nogle få ting, som hver enkelt fodboldskole skal overholde, men derudover er det op til klubberne selv at lægge indhold ind i Fodboldskolen, og ideen med EM fodboldtrøjerne kom ikke fra os, det er noget, som SGF Fodbold selv er kommet på,” siger Helle, som selv er lokal og bor i Hinnerup, men spiller fodbold på Søften GF´s Jyllandsserie hold, og kommer derudover meget i klubben.

Jeg spørger Thomas Bak om, hvad det med EM-trøjerne er for noget, for det er ikke set før på fodboldskolen i Søften.

“Vi har valgt at have en EM trøje på hvert hold, og på nogle af dem to, hvor de er rigtigt mange. Der gives en trøje til den spiller, der har udvist mest sportsånd og hjulpet til i løbet af dagen. Ikke nødvendigvis den spiller, som har udviklet sig mest som fodboldspiller, men den person, som har været den bedste kammerat og været god til at hjælpe til. Det er konceptet bag EM-trøjerne,” siger Thomas, inden jeg går videre med om, hvordan erfaringerne omkring det har været.

EM Trøjen fra Tyskland - Emil Storm - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen
Her er det den tyske EM trøje, der er delt ud til Emil Storm på sidstedagen til evig ejendom, efter at han har gjort en ekstraordinær indsats over for sine kammerater i løbet af ugen. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

“Jeg har hørt fra flere trænere, at det til at begynde med var svært at dele trøjen ud, men de har også set flere spillere løfte sig i løbet af ugen. At specielt nogle drenge, som vi normalt ikke ser hjælpe til, nu har været bedre til at hjælpe os støtte op om holdkammeraterne. Så effekten af det med trøjerne, har været godt. Der sker en masse i et lille barn, når det ser en sådan trøje og at de kan få den med hjem, og nu må vi tilbage og evaluere på, om det er noget vi skal fortsætte med næste år,” siger Thomas smilende, inden jeg stiller det sidste spørgsmål omkring, hvorfor han selv bruger en uges ferie på at hjælpe fodboldafdelingen med fodboldskolen:

“Det har været rigtigt dejligt, at se spillerne og de frivillige været glade for at være med og være en del af vores fællesskab. Vi har alle nogle fælles oplevelser, som vi kan snakke om, og jeg er så heldig at have min kone med på sidelinjen, og jeg ved, at hun også tager noget med herfra til sin dommergerning. Jeg nyder, at være en del af klubben og kunne være noget for andre. Jeg ved, at det betyder noget for byen med fælleskab og sammenhold, og hvis min indsats her i klubben skubber med på den udvikling, så gør det mig glad,” siger Thomas Bak, inden vi siger farvel uden for klubuset på Neptunvej i Søften, og så glæder jeg mig til at berette om, hvad SGF Fodbold finder på at aktiviteter på fodboldskolen i 2022 næste sommer.