Det var en voldsom nyhed at vågne op til onsdag morgen, at tre medlemmer af Venstres byrådsgruppe i Favrskov Kommune, nu er blevet løsgængere. Tre ud af en byrådsgruppe på fem personer, og at de samtidigt heller ikke længere er at finde i Venstre, det må også være et svært personligt valg at træffe, når du er valgt til en tillidspost?

De tre personer er Birgit Liin, Morten Bang og Simon Buus Olsen, som også samtidigt er trådt ud af Venstre som parti. I en mail til alle Venstres medlemmer i Favrskov skriver formanden for Venstre i Favrskov, Ken Richter, at de tre udmeldte medlemmer havde krævet, at Thomas Storm skulle trække sig som spidskandidat til kommunalvalget i 2025. Det har han ikke villet gøre, da han er demokratisk valgt af partiets medlemmer i Favrskov, og det har bestyrelsen i Favrskov bakket op om. Venstre i Favrskov har haft hjælp fra Venstres landsorganisation, men det har ikke været muligt for parterne at nå et kompromis, og derfor har de tre meldt sig ud. De nærmeste dage kommer vi til at høre mere om sagen, og Søften Nyt vil også tage det op igen, når røgen har lagt sig.

Den her klumme skulle egentlig have handlet om noget helt andet, end om Venstres interne problemer i Favrskov Kommune, men når en lokalnyhed som den kommer frem, så skal den også omtales. 

Politik er rigtigt mange ting, vi oplever det hver dag lokalt, nationalt og internationalt. Nu på lørdag, der er det to år siden at den russiske præsident Vladimir Putin sendte sine tropper ind over grænser til Ukraine og prøvede at besætte hele landet. Som I ved, så er det ikke lykkedes, men ukrainerne har det svært i de her dage, fordi de har en stor mangel på ammunition, som amerikanerne og EU har svært eller ikke vil levere, og så har de svært ved at skaffe nye soldater.

Jeg har selv oplevet krigen tæt på, selvom jeg ikke har stået i krigszonen, for to dage inde i krigen, lørdag den 26. februar 2022 modtager jeg et opkald hen på eftermiddagen om, at to af mine gode venner, Emil Filtenborg og Stefan Weichert, er blevet skudt, mens de var på en journalistopgave i det østlige Ukraine.

Begge journalister havde på det tidspunkt boet og arbejdet i Ukraine siden 2019, så de var begge godt kendt med landet, området de færdedes i, men som det har vist sig, så var de på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

De tog seks dage at få dem begge evakueret og til behandling i Aarhus, og her var deres arbejdsgiver, Ekstra Bladet, en fantastisk hjælp, sammen med de mennesker, som fik dem evakueret og den hjælp de efterfølgende fik på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Emil var meget hårdt såret og lå i mange måneder på sygehuset, hvor Stefan hurtigere kunne blive udskrevet, og tog tilbage til hans hjem i Kiev, hvor kæreste og arbejde ventede. Stefan har siden dengang skrevet for flere danske og udenlandske medier, og nu skal han også skrive for Søften Nyt. En gang om måneden, der vil han lave en klumme om livet i Ukraine, både som det at leve i landet, men også at arbejde som journalist i en krigszone.

Første udgave kommer allerede lørdag den 24. februar, som er toårsdagen for den fulde invasion af Ukraine fra russernes side.

Hvis du vil vide mere om Stefan og Emil, så er et godt sted at starte med at lytte til en podcast fra Ekstra Bladet, der hedder ´Dårligt nyt fra Østfronten`, og så har Emil skrevet en bog om de oplevelser, som Stefan og han har været igennem. Den hedder ´Kugleregn`, og kan findes, hvor du køber bøger, eller lånes på biblioteket.

Stefan Weichert og Emil Filteborg - Podcast fra Ekstra Bladet - Grafik: Ekstra Bladet
Grafik: Ekstra Bladet