I løbet af de sidste fem dage har jeg deltaget i tre ting, der i mine øjner højner lokaldemokratiet. Tirsdag var det byrådsmøde, mandag var det temadag for Regionsrådet på Aarhus Universitetshospitalet og i lørdags var det ´Morgenpolitik i Favrskov`. De to første var primært for politikere og det sidste var med politikere og borgere, der debatterede emner på dagsordenen fra byrådets januar møde i Favrskov Kommune.

Det var første gang jeg deltog fysisk i et byrådsmøde, og det var vi også kun to andre, der gjorde, en anden journalist fra Radio 24/7 og en borger, der havde stillet et spørgsmål, som han fik svar på, og som forlod mødet, så snart han havde fået sit svar.

Det var faktisk en fornøjelse at opleve byrødderne live til et byrådsmøde, og jeg tænker, at jeg som lokaljournalist selv vil komme hver måned, for at høre og formidle fra møderne.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det ikke er til møderne, at sagerne reelt besluttes, det gøres oftest i udvalgsarbejdet forud for møderne, men det er alligevel vigtigt at lytte til, hvad politikerne siger. Også når de driller hinanden, er ironiske overfor hinanden, men også støtter hinanden.

Jeg har stor respekt for, at der hver fjerde år er mennesker fra Favrskov Kommune, som ønsker at stille op til byrådet for at være med til at bestemme, hvordan livet i vores kommune skal leves. At jeg så ikke altid er enig, og mange andre heller ikke er enige i, hvad byrådet beslutter, det er en helt anden snak og diskussion.

Vi har og lever i et demokrati, og det betyder at vi også har retten til at være rygende uenige og kan diskutere, men også klappe hinanden på skuldrene bagefter, ude at være sure på hinanden. Til byrådsmøderne er politikerne gode til ikke at snakke hinanden efter munden, og de er ret hurtige til at påpege fejl og mangler, i det som de selv kommenterer på, og samtidigt i en kammeratlig tone.

En tone, som der sjældent er at finde på fx sociale medier, hvor du ikke skal stikke næsen for langt frem, førend troldene sidder derude og stikker til og skriver ting og sager, som de nok ikke ville sige, hvis de mødte politikerne eller journalisterne i virkeligheden.

Det handler om at tale og kommunikere sammen på et ordentlig måde, så vi alle kan være her, også så vi ikke skræmmer nogen væk, fordi det er ikke altid sjovt at være lokalpolitiker. En stor tak fordi de er det, og stiller op, også når det ikke er sjovt. Det gælder selvfølgelig også den anden vej, at lokalpolitikerne ikke taler med uld i mund, hvis spørgsmål eller sagerne bliver for svære, og det vil jeg som lokaljournalist selvfølgelig også prøve at holde dem op på fremover.

Det var en god og spændende oplevelse at være med til et byrådsmøde, og jeg ved godt, at jeg kan sidde derhjemme bag skærmen og følge det, men det er mere spændende at sidde i byrådssalen og være med, hvor det sker, og fremover referere til jer derude omkring, hvad der egentlig besluttes.

Vil du med næste gang?

Læs flere artikler fra Søften Nyt

Lave mad over gasblus - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Danser efter strømmens pibe

andersgodtfredjun 28, 20246 min read

De russiske bombardementer giver store strømafbrydelser i Ukraine, der tvinger…

Yoga i Søften Forsamlingshus - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Du kan lære Yoga i Søften Forsamlingshus

andersgodtfredjun 25, 20245 min read

For Karin Magdalena Frimodt, er stærkere muskler, ro i sindet…

Astrid Givard i hjemmet- Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Astrid hjælper kvinder med at føde

andersgodtfredjun 20, 20248 min read

Da Astrid Givard skulle føde sit første barn i 2008,…

Danmark - Sovjet 5. juni 1985 - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – En fuldstændig vanvittig kamp

andersgodtfredjun 17, 20243 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen I de her EM tider er det…

Forsidebillede til Favrskov Fotoklubs udstilling i Uhresalen fra den 13. juni til 2. august 2024.

Fotoentusiaster udstiller i Uhresalen

andersgodtfredjun 14, 20246 min read

Fra Stankelben og bier til portrætter, forladte huse og en…

Billede af Stefan Weichert og en kilde han taler med i det Østlige Ukraine - Søften Nyt - Foto: Stefan Weichert.

Nær fronten er det ‘Det Muliges Kunst’

andersgodtfredmaj 31, 20246 min read

Det er et større puslespil at få en reportagetur i…