I løbet af de sidste fem dage har jeg deltaget i tre ting, der i mine øjner højner lokaldemokratiet. Tirsdag var det byrådsmøde, mandag var det temadag for Regionsrådet på Aarhus Universitetshospitalet og i lørdags var det ´Morgenpolitik i Favrskov`. De to første var primært for politikere og det sidste var med politikere og borgere, der debatterede emner på dagsordenen fra byrådets januar møde i Favrskov Kommune.

Det var første gang jeg deltog fysisk i et byrådsmøde, og det var vi også kun to andre, der gjorde, en anden journalist fra Radio 24/7 og en borger, der havde stillet et spørgsmål, som han fik svar på, og som forlod mødet, så snart han havde fået sit svar.

Det var faktisk en fornøjelse at opleve byrødderne live til et byrådsmøde, og jeg tænker, at jeg som lokaljournalist selv vil komme hver måned, for at høre og formidle fra møderne.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det ikke er til møderne, at sagerne reelt besluttes, det gøres oftest i udvalgsarbejdet forud for møderne, men det er alligevel vigtigt at lytte til, hvad politikerne siger. Også når de driller hinanden, er ironiske overfor hinanden, men også støtter hinanden.

Jeg har stor respekt for, at der hver fjerde år er mennesker fra Favrskov Kommune, som ønsker at stille op til byrådet for at være med til at bestemme, hvordan livet i vores kommune skal leves. At jeg så ikke altid er enig, og mange andre heller ikke er enige i, hvad byrådet beslutter, det er en helt anden snak og diskussion.

Vi har og lever i et demokrati, og det betyder at vi også har retten til at være rygende uenige og kan diskutere, men også klappe hinanden på skuldrene bagefter, ude at være sure på hinanden. Til byrådsmøderne er politikerne gode til ikke at snakke hinanden efter munden, og de er ret hurtige til at påpege fejl og mangler, i det som de selv kommenterer på, og samtidigt i en kammeratlig tone.

En tone, som der sjældent er at finde på fx sociale medier, hvor du ikke skal stikke næsen for langt frem, førend troldene sidder derude og stikker til og skriver ting og sager, som de nok ikke ville sige, hvis de mødte politikerne eller journalisterne i virkeligheden.

Det handler om at tale og kommunikere sammen på et ordentlig måde, så vi alle kan være her, også så vi ikke skræmmer nogen væk, fordi det er ikke altid sjovt at være lokalpolitiker. En stor tak fordi de er det, og stiller op, også når det ikke er sjovt. Det gælder selvfølgelig også den anden vej, at lokalpolitikerne ikke taler med uld i mund, hvis spørgsmål eller sagerne bliver for svære, og det vil jeg som lokaljournalist selvfølgelig også prøve at holde dem op på fremover.

Det var en god og spændende oplevelse at være med til et byrådsmøde, og jeg ved godt, at jeg kan sidde derhjemme bag skærmen og følge det, men det er mere spændende at sidde i byrådssalen og være med, hvor det sker, og fremover referere til jer derude omkring, hvad der egentlig besluttes.

Vil du med næste gang?

Læs flere artikler fra Søften Nyt

Ejendomsmægler Jeanet Gårsdal fra EDC Huset i Hinnerup, Køberrådgiver Jette Eriksen og Jan Labich fra Djurslands Bank glæder sig alle tre til at holde et fælles Boligaften i Hinnerup den 15. maj. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt.

Et samarbejde lidt ud over det sædvanlige

andersgodtfredmaj 2, 20245 min read

Den 15. maj inviterer Djurslands Bank og EDC Huset i Hinnerup til boligkøber aften hos banken i Hinnerup, og Søften Nyt var forbi for at høre om det lidt utraditionelle…

Billede af et skilt, hvor der står Demenshuset Favrskov. Huset ligger på plejecenter Hinneruplund i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Onsdagens Ord – Den sidste tirsdag i måneden…

andersgodtfredmaj 1, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Siden den 26. september 2023, har jeg troligt hver den sidste tirsdag i måneden været til café for pårørende til demente. Jeg har en nær pårørende, der…

Forside billede SKIC græskbuffet til fællesspisning den 24. april 2024 - Søften Nyt. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Mandagens Anmeldelse – Fællesspisning i fællesskab

andersgodtfredapr 29, 20245 min read

Hvordan ville du lave en madanmeldelse af en buffet og arrangement, som kun bliver holdt en gang om måneden og hvor du ved, at temaet for maden skifter fra gang…

Bullseye til Gul Lørdag i Hinnerup - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Gul lørdag i Hinnerup

andersgodtfredapr 28, 20245 min read

Lørdag den 27. april havde fodboldafdelingen i HOG i Hinnerup inviteret til Gul lørdag på banerne ved idrætsanlægget bag svømmehallen i Hinnerup, hvor alle interesserede kunne prøve de forskellige aktiviteter…