I løbet af de sidste fem dage har jeg deltaget i tre ting, der i mine øjner højner lokaldemokratiet. Tirsdag var det byrådsmøde, mandag var det temadag for Regionsrådet på Aarhus Universitetshospitalet og i lørdags var det ´Morgenpolitik i Favrskov`. De to første var primært for politikere og det sidste var med politikere og borgere, der debatterede emner på dagsordenen fra byrådets januar møde i Favrskov Kommune.

Det var første gang jeg deltog fysisk i et byrådsmøde, og det var vi også kun to andre, der gjorde, en anden journalist fra Radio 24/7 og en borger, der havde stillet et spørgsmål, som han fik svar på, og som forlod mødet, så snart han havde fået sit svar.

Det var faktisk en fornøjelse at opleve byrødderne live til et byrådsmøde, og jeg tænker, at jeg som lokaljournalist selv vil komme hver måned, for at høre og formidle fra møderne.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det ikke er til møderne, at sagerne reelt besluttes, det gøres oftest i udvalgsarbejdet forud for møderne, men det er alligevel vigtigt at lytte til, hvad politikerne siger. Også når de driller hinanden, er ironiske overfor hinanden, men også støtter hinanden.

Jeg har stor respekt for, at der hver fjerde år er mennesker fra Favrskov Kommune, som ønsker at stille op til byrådet for at være med til at bestemme, hvordan livet i vores kommune skal leves. At jeg så ikke altid er enig, og mange andre heller ikke er enige i, hvad byrådet beslutter, det er en helt anden snak og diskussion.

Vi har og lever i et demokrati, og det betyder at vi også har retten til at være rygende uenige og kan diskutere, men også klappe hinanden på skuldrene bagefter, ude at være sure på hinanden. Til byrådsmøderne er politikerne gode til ikke at snakke hinanden efter munden, og de er ret hurtige til at påpege fejl og mangler, i det som de selv kommenterer på, og samtidigt i en kammeratlig tone.

En tone, som der sjældent er at finde på fx sociale medier, hvor du ikke skal stikke næsen for langt frem, førend troldene sidder derude og stikker til og skriver ting og sager, som de nok ikke ville sige, hvis de mødte politikerne eller journalisterne i virkeligheden.

Det handler om at tale og kommunikere sammen på et ordentlig måde, så vi alle kan være her, også så vi ikke skræmmer nogen væk, fordi det er ikke altid sjovt at være lokalpolitiker. En stor tak fordi de er det, og stiller op, også når det ikke er sjovt. Det gælder selvfølgelig også den anden vej, at lokalpolitikerne ikke taler med uld i mund, hvis spørgsmål eller sagerne bliver for svære, og det vil jeg som lokaljournalist selvfølgelig også prøve at holde dem op på fremover.

Det var en god og spændende oplevelse at være med til et byrådsmøde, og jeg ved godt, at jeg kan sidde derhjemme bag skærmen og følge det, men det er mere spændende at sidde i byrådssalen og være med, hvor det sker, og fremover referere til jer derude omkring, hvad der egentlig besluttes.

Vil du med næste gang?

Læs flere artikler fra Søften Nyt

Billedet forestiller Amy Silva, der bliver sænket ned i en ubåd. Det er fra serie Vigil, der kan findes på dr.dk og ses derfra. Foto er fra BBC.coms hjemmeside.

Mandagens Anmeldelse – Vigil – en spændingsserie på dr.dk

andersgodtfredmar 4, 20243 min read

I de her tider, hvor regeringen og partierne i Folketinget i Danmark virkelig lægger op til en udvidelse af Forsvaret, med tilførsel af mange milliarder de kommende år, så er…

Plakat for Bogmessen i Aarhus den første weekend i marts 2024 - Søften nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Der er eventyr, krimi, børnebøger og oplevelser hele weekenden

andersgodtfredmar 2, 20248 min read

Aarhus har fået sin egen bogmesse i Marselisborghallen, og hvis du har interesse for gys, spænding, børnebøger, foredrag og bøger om selvrealisering, så er det værd at kigge forbi Marselisborg…

Billede af Kasper Kay, Erling Høj Sørensen og Simon Buus Olsen i forbindelse med deres skifte til Liberal Alliance i Favrskov byråd.

Gamle ansigter i nyt parti i Favrskov byråd

andersgodtfredfeb 29, 20246 min read

Et parti forsvinder og et nyt kommer til i Favrskov byråd efter både Erling Høj Sørensen, tidligere Nye Borgerlige, og løsgænger Simon Buus Olsen, tidligere venstre, begge har meldt sig…

Anders Godtfred-Rasmussen - Søften Nyt - Onsdagens Ord

Onsdagens Ord – Lokalpolitik er altid spændende

andersgodtfredfeb 28, 20244 min read

Af Anders Godtfred-Rasmussen Den seneste uge, er der sket rigtigt meget lokalpolitisk i Favrskov Kommune, specielt da de tre tidligere Venstre medlemmer, Birgit Liin, Simon Buus Olsen og Morten Bang…